Celebrează-ţi căsătoria!

Celebrează-ţi căsătoria!

Introducere
Celor mai mulţi dintre noi ne plac sărbătorile. Celebrăm aniversări, zile de naştere, sărbători religioase, zile naţionale. Sărbătorim tot felul de realizări şi împliniri – cum ar fi obţinerea unui loc de muncă sau a unei promoţii, intrarea la facultate. De asemenea celebrăm evenimente extraordinare cum ar fi căsătoria, naşterea copiilor, botezul sau hirotonirea cuiva şi multe alte evenimente speciale.
Acesta este un seminar care celebrează căsătoria. Vă invităm să vă gândiţi la moduri în care vă puteţi celebra căsătoria – nu doar cu ocazia aniversării nunţii, dar şi în alte ocazii, din alte motive şi în alte moduri.
Activitate pentru cupluri: Invitaţi cuplurile să reflecte la următoarele întrebări.
Unde aţi învăţat despre căsătorie? Care dintre următoarele influenţe a avut cel mai mare impact asupra concepţiei voastre cu privire la căsătorie şi relaţionare?
◦         Seriale TV
◦         Reality shows
◦         Cursuri
◦         Discuţii în vestiarul şcolii
◦         Părinţii
◦         Biblia
◦         Altceva/altcineva
Ce sfat v-au dat părinţii cu privire la căsătorie? Ce sfat aţi respins cândva pentru ca mai târziu să vă daţi seama că era un sfat bun? Ce s-a întâmplat? Cu ce vă va schimba aceasta deciziile viitoare? Aţi spus vreodată: „Numai dacă aş fi ştiut ceea ce ştiu acum.” Ce aţi învăţat din experienţele trecute şi cum v-a schimbat aceasta viaţa maritală?
Apeluri la celebrare
În Biblie, celebrarea era ceva ce poporul lui Dumnezeu făcea în ocazii speciale şi evenimente deosebite.
Sabatul. Sabatul era o zi de sărbătoare. „De la apus la apus să sărbătoriţi Sabatul vostru.” (Lev. 23:32, NKJV).
Sărbătorile şi zilele sfinte. Vezi folosirea cuvântului „celebraţi” în Levitic 23:41, Estera 9:21:27.
Ocaziile speciale. Iudeii au celebrat reconstruirea templului şi a cetăţii Ierusalimului. „La sfinţirea zidurilor Ierusalimului, au chemat pe Leviţi din toate locurile în care locuiau şi i-au adus la Ierusalim, ca să sărbătorească sfinţirea cu laude şi cântări, în sunet de chimvale, alăute şi arfe.” (Neemia 12:27, NKJV).
Nunţi. Nunţile erau ocazie de celebrare: vezi ospăţul de nuntă la care au fost prezenţi şi Isus şi ucenicii (Ioan 2:1-11).
Aşadar, găsim o bună susţinere biblică în favoarea ocaziilor de celebrare. Şi credem că mariajul merită să fie celebrat adesea, în moduri speciale. Deşi Ellen White nu foloseşte cuvântul „celebrare”, a susţinut că soţii ar trebui să-şi reafirme în mod repetat căsătoria:
„Continuaţi cu cele dintâi atenţii. Pe orice cale, încurajaţi-vă unul pe celălalt în luptele vieţii. Căutaţi să sporiţi fericirea celuilalt. Atunci căsătoria, în loc să fie sfârşitul iubirii, este doar începutul ei. Căldura adevăratei prietenii, dragostea care leagă inimă cu inimă este o pregustare a bucuriilor cerului.” (Căminul adventist, pag. 106)

Celebraţi-vă căsătoria în fiecare zi

Sărutaţi-vă în fiecare zi. Sărutarea zilnică este unul dintre lucrurile fundamentale valabil pentru orice relaţie maritală, de-a lungul timpului.
Activitate pentru cuplu. Daţi cuplurilor câte o coală de hârtie pe care să-şi scrie răspunsurile la următoarele întrebări: Când se sărută de regulă cuplurile? Enumeraţi cât mai multe ocazii vă vin în minte, cum ar fi atunci când vă salutaţi după ce nu v-aţi văzut un timp etc. Apoi enumeraţi ocaziile în care voi vă sărutaţi unu pe celălalt.
Cu trecerea timpului, multe din sărutările dintre soţ şi soţie nu sunt decât nişte atingeri fugitive cu buzele pe obraz sau pe gură. Însă, Ellen Kreidman, autoarea cărţii The 10 Seconds Kiss, sugerează că pentru a menţine o căsătorie sănătoasă, pasionantă, vibrantă, cuplurile ar trebui să se sărute câte 10 secunde. Scrie ea:

„Când cei doi stau la altar şi îşi jură iubire unul altuia, „până când moartea ne va despărţi”, consideră un lucru sigur că legătura lor intimă va rămâne până la sfârşit. Sărutul de la sfârşitul ceremoniei este simbolul acelei legături şi pe tot parcursul relaţiei, sărutul rămâne în centru. Sărutul este cea mai intimă conexiune posibile între doi oameni – chiar mai intimă decât actul sexual.”
(pag. 19).
Sărutul exprimă relaţia. Este un barometru al felului în care stau lucrurile. Cuplul poate avea relaţii sexuale, dar fără să se sărute. Dacă nu se sărută cu pasiune, relaţia lor poate avea probleme serioase. Aproape fără băgare de seamă, cei doi pot ajunge simpli parteneri de cameră, încetând să mai fie iubiţi. Kreidman susţine că sărutul de 10 secunde poate fi un remediu pentru recăpătarea romantismului:
Sărutarea timp de 10 secunde în fiecare zi declară faptul că sunteţi iubiţi, nu doar colegi de cameră. Vă ajută să vă menţineţi legătura dintre voi. Chiar dacă în fiecare zi îi spui partenerului tău că-l iubeşti, dacă îl mai oferi şi un sărut de 10 minute, îi spui: „Şi încă mai sunt îndrăgostită de tine.”
Sărutul de 10 secunde are un efect mai dramatic şi mai imediat asupra relaţiei decât orice altă temă am indicat. Administrat dimineaţa, dă tonul pentru întreaga zi. Administrat seara, devreme, dă tonul pentru întreaga noapte. Şi indiferent de momentul zilei în care vă sărutaţi, vă va încălzi inimile, vă va face să vă simţiţi apropiaţi şi legaţi unul de altul. (pag. 23)
Dorim ca diseară, să vă apropiaţi de soţ/soţie şi să îi daţi un sărut pasional de 10 secunde. Când vă va întreba „Ce te-a apucat?”, puteţi să-i spuneţi: „De-acum încolo nu mai suntem doar colegi de cameră, ci din nou iubiţi.”
Mai înainte de a vă săruta, este posibil să vă simţiţi stânjeniţi, tensionaţi, enervaţi şi chiar distanţi. Dar după ce o veţi face, rezultatul este de cele mai multe ori acelaşi: vă veţi simţi mai apropiaţi, mai afectuoşi, mai ataşaţi. Când ne sărutăm, respirăm împreună. „Inspirăm fiecare energia şi forţa de viaţă a celuilalt. În acest fel devenim una.” (Kreidman, 1998, pag. 41)
Activitate pentru cupluri. Haideţi să exersăm acest remediu simplu pentru o relaţie letargică. Ridicaţi, aşezaţi-vă faţă în faţă, puneţi-vă braţele unul în jurul celuilalt, iar eu am să număr până la 10 ca să ştiţi când să vă opriţi. Pe locuri, fiţi gata, start!
Acordaţi-vă 30 de minute de atenţie totală, în fiecare seară. Ani de-a rândul am sugerat o formulă simplă pentru îmbunătăţirea oricărei căsnicii:
Acordaţi atenţie neîmpărţită soţului/soţiei, minimum:
◦         30 de minute zilnic
◦         O seară întreagă săptămânal
◦         O zi întreagă lunar
◦         Un week-end întreg trimestrial
Pe parcursul acestui seminar, vom vorbi despre aceste perioade de timp esenţiale pentru celebrarea mariajului. Mai întâi, vom vorbi despre minimul zilnic: 30 de minute de atenţie neîmpărţită. Într-un articol de pe internet intitulat „Petreceţi 30 de minute în fiecare zi vorbind”, Kreidman citează date şocante despre comunicarea în cuplurile americane:
Un cuplu american obişnuite petrece 20 de minute săptămânal vorbind, ceea ce înseamnă în medie 3 minute pe zi, în care intră şi bună dimineaţa, ce avem la cină, a venit poşta, cum sunt copiii, cum a fost la serviciu?
Ce ştiţi că poate supravieţui cu 3 minute de atenţie? Aţi putea studia 3 minute pe zi şi totuşi spera să treceţi examenul? V-aţi putea creşte copiii 3 minute pe zi?V-aţi fi îndrăgostit dacă aţi fi petrecut 3 minute împreună zilnic?
Şi atunci cum am putea crede că vorbind 3 minute pe zi vom avea o relaţie semnificativă? Este imposibil! (Kreidman, 2010 b)
Pe acest fundal, Kreidman face recomandarea să avem 30 de minute de conversaţie în fiecare zi. Iar noi o susţinem. Considerăm că seara este timpul optim. Ar trebui să aveţi un timp pe care să-l petreceţi singuri, ca şi cuplu, neîntrerupţi, în care să vă acordaţi atenţie neîmpărţită. Prin aceasta înţelegem: fără radio, fără TV, computer, telefoane mobile, reviste, cărţi, treburi casnice, copii, prieteni, familie etc.
Activitate pentru cupluri. Invitaţi participanţii să noteze pe o foaie de hârtie timpii pe care îi au la dispoziţie pentru a-i petrece unul cu celălalt. Ce idei noi aveţi cu privire la cum aţi putea petrece cele 30 de minute zilnice celebrându-vă unul pe celălalt şi relaţia? După câteva minute, invitaţi cuplurile să facă schimb de idei. Kreidman oferă următoarele sugestii care v-ar putea inspira şi altele:
◦         Mergeţi la plimbare, ţinându-vă de mâini, bineînţeles.
◦         Mergeţi la plimbare cu maşina şi opriţi-vă într-un loc retras.
◦         Mergeţi la un local obişnuit şi vorbiţi la o ceaşcă de ceai.
◦         Aşezaţi-vă în camera voastră favorită; puneţi muzică în surdină şi vorbiţi. (Kreidman, 2010b)
„Îţi mai aduci aminte când…” Un mod amuzant pentru a celebra căsătoria este prin evocarea amintirilor frumoase, unde aţi fost şi cum aţi ajuns în stadiul actual. Ellen White scria către biserică: „Nu avem nimic de ce ne teme în viitor decât că am putea uita felul în care Dumnezeu ne-a condus şi învăţăturile pe care ni le-a dat în trecut” (White, 1893). Acelaşi lucru poate fi spus şi despre căsătorie: nu avem nimic de ce ne teme decât că am putea uita tot ce a făcut Dumnezeu pentru noi, ca soţ şi soţie.
Aţi putea face din această evocare un joc al celebrării căsătoriei. Alegeţi un eveniment special din viaţa voastră, adunaţi pozele pe care le aveţi de atunci şi vorbiţi despre oameni, locuri, amintiri amuzante (sau chiar triste) care v-au adus laolaltă în acea ocazie.
Alte câteva idei:
◦         Planificaţi o seară de sâmbătă în care să vă uitaţi la vechi filme de familie.
◦         Uitaţi-vă împreună în albumul de familie.
◦         Realizaţi împreună un colaj cu fotografii personale.
◦         Scrieţi-vă amintirile favorite pe bileţele. Puneţi-le într-un vas destinat să fie recipientul acestor amintiri şi urmăriţi cum se umple cu trecerea anilor.

Celebraţi-vă căsătoria săptămânal

Dăruiţi-vă săptămânal o seară întreagă. Puneţi deoparte o seară pe săptămână pe care să o petreceţi împreună. Ţineţi-vă de acest angajament faţă de soţ/soţie. Respectaţi această „programare” din agendă, la fel ca pe oricare alta. Aranjaţi cu cineva să vină să stea cu copiii. Învăţaţi-vă copiii că timpul petrecut de soţi împreună este o prioritate.
Ieşiţi la întâlnire. Daţi-vă din nou întâlnire. Curtaţi-vă soţia. Faceţi-i o surpriză cu o floare.        Faceţi o surpriză soţului cu bilete la un meci. Îmbracaţi-vă frumos şi luaţi cina la lumina lumânărilor.
Activitate pentru cupluri. Invitaţi cuplurile să treacă pe o hârtie lucrurile pe care le făceau împreună, la întâlniri, înainte de căsătorie. Apoi acordaţi-le 5 minute pentru a planifica fiecare o întâlnire de o seară, în viitorul apropiat, după care rugaţi-i să-şi împărtăşească planul cu soţul/soţia.

Celebraţi-vă căsătoria lunar

Petreceţi o zi împreună. Petreceţi împreună o zi întreagă, în fiecare lună. Planificaţi ceva – dar nu treburi sau proiecte casnice – care să integreze prietenia în căsnicie. Luaţi-vă o zi liberă, poate chiar practicând un nou hobby împreună sau pur şi simplu plecând de acasă pentru a explora regiunea unde locuiţi şi pentru a vă bucura de peisaje. Aveţi de ales din numeroase activităţi care nu vor suprasolicita bugetul familiei. Însă putem promite că răsplata pentru investiţia de timp şi bani în această celebrare lunară va fi una valoroasă.
Activitate pentru cupluri. Daţi-le cuplurilor câte o coală de hârtie pe care o vor împărţi în 4 secţiuni, prin pliere. Notaţi fiecare secţiune cu următoarele titluri: (1) Sporturi/exerciţii; (2) Cultură locală /istorie/evenimente; (3) Cumpărături; (4) Hobby. Scopul este listarea în fiecare categorie a câtor mai multe activităţi pe care cuplurile le pot face împreună. De exemplu: la categoria Sporturi/exerciţii, puteţi trece ciclism, drumeţii, patinaj, role; Cultură locală/istorie/evenimente – vizitarea muzeelor, grădini zoologice, târguri, vânzări de vechituri, licitaţii de antichităţi, show-uri de maşini de epocă, cules de fructe, teatru, concerte; Cumpărături – librării, magazine de curiozităţi, articole de grădinărit, gătit, artă; Hobby – pictură, aranjamente florale, grădinărit, păsări. După 10 minute, invitaţi cuplurile să citească cu glas tare listele şi să adauge la listele lor activităţile interesante citite de ceilalţi.
Participaţi la evenimente de consolidare a căsniciei. Adesea trebuie să învăţăm moduri noi de a ne conduce sau îmbogăţi relaţiile. Programele sau conferinţele pe teme maritale le oferă cuplurilor o „doză de vitamine”. Astfel de evenimente oferă posibilitatea de abordare a unor probleme pe care altfel am evita să le tratăm. Sunt ocazii de creştere angajată.
Dacă astfel de programe nu sunt disponibile, alegeţi o carte despre creşterea maritală şi citiţi-o împreună, oprindu-vă să discutaţi concepte noi şi să vă gândiţi la cum le-aţi putea aplica în relaţia voastră. Căutarea de căi de creştere împreună, ca şi cuplu, este un semn de tărie, nu de slăbiciune.

Celebraţi-vă căsătoria trimestrial

Plecaţi undeva în week-end. Un week-end trimestrial doar pentru voi doi este o parte definitivă a formulei noastre pentru un mariaj de succes. De ce nu aţi pleca undeva în week-endul acela? Lăsaţi grijile şi munca acasă! Un week-end vă oferă ocazia de a fi împreună unul cu celălalt într-o varietate de contexte, dormind, mâncând, relaxându-vă şi închinându-vă împreună. Este un timp prelungit de reconectare unul cu celălalt şi de focalizare asupra darului primit de fiecare în persoana celuilalt. Un week-end întreg vă oferă mai mult timp pentru a vă bucura de activităţi care nu ar putea încăpea într-o singură zi, lunar.
Onoraţi o căsătorie care a schimbat ceva în viaţa voastră. Sigur vă puteţi gândi la câteva cupluri din familia voastră sau din comunitate ale căror căsătorii au fost un exemplu pentru voi şi au avut un impact pozitiv asupra vieţii voastre personale sau de cuplu. De ce nu aţi planifica o ocazie în care să le spuneţi ce au însemnat pentru voi? Invitaţi rude şi vecini la această ocazie.
Cupoane de cadouri pentru celebrarea căsătoriei. Creaţi cupoane de cadouri pentru soţ/soţie, cum ar fi o seară în oraş, un spălat pentru maşină, o şedinţă la coafor etc.
Activitate pentru cupluri. Oferiţi fiecărui soţ/soţie câte un exemplar din Fişa Cupoane de cadouri. Acordaţi-le câteva minute pentru a pregăti cupoanele din care vor dărui unul sau mai multe partenerului lor.

Celebraţi-vă căsătoria anual

Bucuraţi-vă la maximum de aniversarea căsătoriei voastre. Aniversarea nunţii este evenimentul major al anului, în care să vă celebraţi căsătoria. Planificaţi dinainte ziua ca să devină o ocazie memorabilă.
Ideile de celebrare a aniversării de nuntă abundă. Nu uitaţi că darurile cele mai apreciate sunt cele care reflectă gândurile intime pe care le aveţi cu privire la soţ/soţie şi căsnicia voastră. Iată câteva idei:
◦         Scrieţi-i o poezie, un cântec sau o scrisoare de dragoste.
◦         Faceţi-i din nou cererea în căsătorie, dar în alt fel. Soţia va fi încântată să afle că aţi mai face-o încă o dată!
◦         Creaţi o colecţie foto aniversară, cu fotografii de la aniversările trecute şi cele ce vor urma.
◦         Începeţi un jurnal al aniversărilor de nuntă.

Celebraţi-vă partenerul de căsătorie

Celebraţi persoana. Înţeleptul a scris: „Izvorul tău să fie binecuvântat şi bucură-te de nevasta tinereţii tale.” (Prov. 5:18) Spuneţi-i partenerului de căsătorie în mod regulat că este o persoană pe care o respectaţi, o apreciaţi şi o preţuiţi.
Celebraţi-vă realizările. Marcaţi într-un mod special măririle de salariu, împlinirile educaţionale, un loc de muncă nou, o idee avută de partenerul de căsătorie etc. Arătaţi-i că sunteţi mândri de cele realizate şi de modul în care a fost condus de Dumnezeu.
Faceţi o listă cu toate lucrurile care vă plac şi pe care le apreciaţi la partenerul de căsătorie. Ori de câte ori face sau spune ceva, obişnuit sau special, treceţi pe listă (a tuns peluza, a pregătit cina, a fixat un tablou, a schimbat un scutec etc.) Arătaţi-i lista şi adăugaţi mereu ceva la ea.
Sărbătoriţi-i ziua de naştere. Mulţumiţi Domnului pentru încă un an de viaţă pe care l-a dăruit soţului/soţiei – încă un an ca să fie împreună cu voi.
Sărbătoriţi deosebirile dintre voi. Unii oameni cred că extremele se atrag, alţii că extremele se atacă. Dumnezeu ne-a creat bărbaţi şi femei, diferiţi, dar complementari. Când a fost creat Adam, el a dat nume la toate animalele şi păsările şi la orice dobitoc de pe pământ. „Dar pentru om nu s-a găsit nici un ajutor care să i se potrivească.” (Gen. 2:20). Chiar dacă erau deosebiţi, Adam şi Eva erau potriviţi. Termenul ebraic original înseamnă „corespunzător lui”, „corespondentul lui”, „complementul lui”. Un mod de a vă celebra căsătoria este să lăudaţi pe Dumnezeu pentru modul în care v-a făcut ca bărbat şi femeie şi v-a unit ca soţ şi soţie.
Este mai uşor să celebrăm deosebirile dintre noi atunci când învăţăm să le privim nu ca pe nişte puncte vulnerabile, ci pe nişte bunuri. Aceste bunuri ne-au fost date de Dumnezeu ca să ne capaciteze ca soţ şi soţie să facem ceva semnificativ pentru El, ceva ce n-am fi putut face unul fără celălalt.
Activitate de cuplu. Împărţiţi fişa Redefinirea deosebirilor dintre noi. Invitaţi cuplurile să analizeze lista caracteristicilor tipice pentru bărbaţi şi femei. Bifaţi fiecare afirmaţie care vi se potriveşte. Pe marginea acestor liste discutaţi despre modul în care aceste deosebiri au fost sau ar putea fi benefice pentru relaţia voastră. Cum aţi putea accepta, respecta şi chiar preţui mai bine aceste deosebiri?

Gânduri de încheiere

Vă mai amintiţi ziua nunţii? Pregătirile, ceremonia, masa de nuntă… Puneţi-vă întrebarea: de ce ar trebui ca celebrarea să se termine după ce tortul a fost tăiat şi oaspeţii au plecat? Noi credem că celebrarea ar trebui să continue, în fiecare zi, întotdeauna! Iar cu o planificare angajată chiar o puteţi transpune în fapt în viaţa voastră maritală.

Referinţe:

Craig, B. (2004). Searching for intimacy in marriage. Silver Spring MD: Ministerial Association, General Conference of Seventh-day Adventists.
Craig, B. (2006, April). Reclaiming intimacy. Signs of the Times. http://www.signsofthetimes.org.au/archives/2006/april/article5.shtm
Kreidman, E. (1998). The 10 second kiss. New York: Random House, Inc.
White, E. G. (1893, January 29). We had a hard struggle. General Conference Daily Bulletin.
White, E. G. (1952). The Adventist home. Hagerstown, MD: Review and Herald Publishing Association.
Claudio & Pamela Consuegra (Departamentul Familie, Conferinţa Minnesota, Diviziunea Nord-Americană)
Sursa: http://resursepredici.blogspot.com