China interzice vânzările de Biblii online

 

BEIJING – Guvernul chinez a interzis recent vânzarea de Biblii online, incercand sa impuna noi reguli pentru a controla scena religioasă din țară.
Mișcarea se aliniază cu un efort de lungă durată pentru a limita influența creștinismului în China. Printre principalele religii din China – care includ budismul, taoismul, islamul și credințele populare – creștinismul este singurul al cărui text sfânt major nu poate fi vândut prin canale comerciale normale. Biblia este tipărită în China, dar legal disponibilă doar la librăriile bisericii.
Apariția comercianților cu amănuntul online a creat o lacună care a făcut Biblia ușor disponibilă. Acest lucru a fost deosebit de important în China, având în vedere dominanța din ce în ce mai mare a cumpărăturilor online.

Restrictia are loc datorita noilor reglementări religioase ale guvernului, care au înasprit în mod eficient regulile privind creștinismul și islamul, promovând în același timp budismul, taoismul și religia populară ca parte a eforturilor președintelui Xi Jinping de a promova valorile tradiționale.
De asemenea, mișcările vin în condițiile în care China este angajată în negocieri cu Vaticanul pentru a pune capăt scindării dintre biserica catolică subterană și guvernată. Aceasta s-ar încheia o divizare de aproape 70 de ani între guvernul chinez și biserica globală, pe care Beijingul o urmărește în poziția anticomunistă puternic istorică a Vaticanului.
Observatorii au declarat că noile măsuri ar putea fi un semn al unei represiuni mai largi. În cadrul unei conferințe de presă, marți, care a subliniat abordarea de la Beijing, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că Vaticanul nu va fi permis niciodată controlul asupra clerului din China. Aceasta a apărut după o recentă reorganizare guvernamentală în care un departament al Partidului Comunist de linie dură a preluat conducerea politicii religioase.

„Pare că forța de opoziție din cadrul autorităților chineze care se opun relațiilor Vatican-China are vocea lor”, a declarat Yang Fenggang, șeful Centrului pentru Religie și Societatea Chineză de la Universitatea Purdue. „Arată clar că sunt îngrijorați sau sunt preocupați atât de catolici, cât și de protestanți.”
Atât creștinismul, cât și islamul, au ajuns însă sub presiuni guvernamentale.
Raportul arată că majoritatea religiilor din China și-au mărit repede amploarea. Creștinismul a prezentat o imagine mai bifurcată. Catolicismul a crescut în aceeași perioadă la 6 milioane de închinători de la patru milioane, în timp ce protestantismul a crescut la 38 de milioane de adepți, de la 10 milioane.
În China, Islamul este definit ca fiind practicat de majoritatea membrilor celor 10 grupuri etnice non-chineze, în special huii și uigurii. Populația lor a însumat 20 de milioane în 2018 față de 18 milioane în 1997, potrivit raportului.

Atât creștinismul, cât și islamul au fost selectați pentru a contribui la problemele din China. Conform raportului, cifrele musulmane numite de guvern au condamnat violența, în special în regiunea puternic musulmană din Xinjiang, care este locul unei tulburări de lungă durată împotriva controlului de la Beijing.
Creștinismul a fost legat de necazurile istorice, în special declinul Chinei în secolul al XIX-lea – „secolul umilinței” pe care domnul Xi a promis că îl va inversa. Raportul spune că catolicismul și protestantismul au fost „controlate și utilizate de coloniști și imperialisti.”

De Ian Johnson