1. Deoarece totul vine din mainile lui Dumnezeu
Iov era cel mai neprihanit dintre oamenii de pe vremea lui. Dumnezeu isi gasea placerea in el. Cu toate acestea, Satana a batjocorit inchinarea lui Iov, prezicand ca acesta il va blestema pe Dumnezeu daca El nu ii va mai proteja proprietatile si familia.
Dumnezeu i-a permis Satanei sa-l chinuiasca pe Iov pana la anumite limite. Apoi Satana a aranjat distrugerea sanatatii lui Iov. Iov a pierdut sapte mii de oi, trei mii de camile, cinci sute de perechi de boi si cinci sute de magari. De asemenea, Satana i-a omorat pe cei sapte fii si pe cele trei fiice ale lui Iov. Primind aceste vesti tragice, Iov ar fi putut sa spuna: „Dumnezeu a dat si Satana a luat inapoi!” in schimb, el a declarat: „Dumnezeu a dat si Dumnezeu a luat; binecuvantat sa fie numele lui Dumnezeu.” (Iov 1:21).
Lui Satan i s-a permis sa mearga chiar mai departe si sa distruga sanatatea lui Iov, lovindu-l cu bube dureroase, din crestetul capului pana-n talpa piciorului. inca o data Iov a recunoscut acest lucru ca venind din mana lui Dumnezeu. El a zis: „Ce! Primim de la Dumnezeu binele si sa nu primim si raul? in toate acestea, Iov n-a pacatuit de loc cu buzele lui.” (Iov 2:10).
Apostolul Pavel afirma acelasi adevar. Cand Satana l-a torturat pe apostol cu infirmitatea fizica, el s-a rugat de trei ori pentru vindecare. Dumnezeu a ales sa nu-l vindece, dar a explicat de ce a ingaduit acest lucru. Dupa care, Pavel a scris: „Si sa nu ma umflu de mandrie, din pricina stralucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un tepus in carne, un sol al Satanei ca sa ma palmuiasca, si sa impiedece sa ma ingamf.” (2 Corinteni 12:7).
Daca nu constientizam ca totul vine din mana lui Dumnezeu, nu vom fi niciodata in stare sa dezvoltam un spirit de multumire. Chiar si defectele fizice vin doar cu permisiunea lui Dumnezeu; El ar fi putut cu usurinta sa planifice astfel incat malformatiile fizice sa nu fie transmise de la parinti la copiii lor. De aceea, El isi asuma responsabilitatea finala pentru defectele fizice, asa cum i-a spus lui Moise: „Cine a facut gura omului? Si cine face pe om mut sau surd, cu vedere sau orb? Oare nu Eu, Domnul?” (Exodul 4:11).
Pentru ca Iov a raspuns cu dreptate la pierderile sale, Dumnezeu l-a rasplatit oferindu-i o cantitate dubla a lucrurilor pe care le-a pierdut. El a primit 14.000 de oi, 6.000 de camile, o mie de perechi de boi si o mie de magari. Pe langa acestea, a primit alti zece copii in locul primilor zece.
2. Deoarece toate lucrurile sunt pentru binele nostru final
Noi avem siguranta acestui lucru pe baza promisiunii din Romani 8.28: „Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau.” Este important de notat faptul ca o conditie necesara ca lucrurile sa lucreze pentru binele nostru este ca noi sa-L iubim pe Dumnezeu. „Domnul da indurare si slava si nu lipseste de nici un bine pe cei ce duc o viata fara prihana.” (Psalmi 84.11).
Exista unele lucruri care ni se intampla pe care nu trebuie sa le clasificam ca fiind bune. Cand Iosif a fost vandut in sclavie de catre fratii sai gelosi, probabil ca El nu s-a uitat la acest lucru ca fiind bun. Cu toate acestea, multi ani mai tarziu el a inteles marele plan al lui Dumnezeu si a fost dispus sa spuna fratilor sai: „Voi negresit v-ati gandit sa-mi faceti rau: dar Dumnezeu a schimbat raul in bine, ca sa implineasca ceea ce se vede azi, si anume sa scape viata unui popor in mare numar.” (Geneza 50.20).
3. Deoarece totul poate forma caracterul nostru
Romani 8:29 explica despre cum toate lucrurile lucreaza impreuna pentru binele nostru – acestea modeleaza in noi caracterul lui Hristos: „Caci pe aceea pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau.” Hristos este expresia imaginii Tatalui. (Evrei 1:3). Cuvantul grecesc pentru chip asemanator este caracter. Aceasta inseamna o gravura ca intr-o matrita, pentru o asemanare exacta, forma adevarata a unei persoane sau a unui lucru, o reproducere exacta in toate privintele.
Nu exista nici o incercare sau necaz care nu sa poata oferi motivatia necesara pentru a nu mai face raul si pentru a dezvolta calitatile unui caracter neprihanit. Despre Isus s-a spus ca „macar ca era Fiu, a invatat sa asculte prin lucrurile pe care le-a suferit.” (Evrei 5:8).
Petru spune: „fiindca Hristos a patimit in trup, inarmati-va si voi cu acelasi fel de gandire. Caci Cel ce a patimit in trup, a sfarsit-o cu pacatul.” (1 Petru 4:1).
4. Doarece toate lucrurile ne invata caile lui Dumnezeu
Dumnezeu doreste sa aiba o relatie de prietenie cu noi; tovarasia cere o concordanta intre gandirea celor doua persoane implicate. Acest lucru creeaza o problema, deoarece gandurile noastre firesti sunt atat de diferite de gandurile lui Dumnezeu. „Ci, cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile mele fata de caile voastre si gandurile mele fata de gandurile voastre.” (Isaia 55:9).
Pentru a ne face sa gandim in acelasi fel ca El, Dumnezeu ne trece prin diferite incercari si necazuri. Acestea ne vor constrange sa recunoastem ce este cu adevarat important in viata si sa ne reevaluam prioritatile. Scriitorul Psalmului 119 marturiseste: „Este spre binele meu ca m-ai smerit, ca sa invat oranduirire Tale.” (Psalmi 119:71).
- Deorece, daca vom reactiona corect, toate lucrurile ne vor aduce pace
Tensiunea si tumultul din vietile celor care umbla pe propriile lor cai, aduc numai distrugere. Dumnezeu are pregatita pentru urmasii Sai o pace interioara deosebita, care este necunoscuta sau neinteleasa de cei din lume. El le-a vorbit ucenicilor Sai despre aceasta pace: „Va las pacea, va dau pacea mea. Nu v-o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimante.” (Ioan 14:27).
Aceasta promisiune a pacii a fost facuta in legatura cu persecutiile si necazurile cu privire la care le-a spus ca trebuie sa se bucure. Scopul final al tuturor acestor incercari este pacea, pentru ca Dumnezeu a spus: „Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi … ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde.” (Ieremia 29:11).
______________________________
de Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.