Cine a furat placintele ?

Cine a furat placintele ?Hamisi  locuia intr-un sat mic din Tanzania si el intotdeauna gasea ceva de facut. Intr-o zi.mama lui a facut niste placinte mici pe care le-a prajit intr-o tigaie si l-a trimis pe Hamisi sa le vanda. Ea facea adeseori lucrul acesta, iar Hamisi se ducea cu placintele in piata si le vindea trecatorilor infometati.
Intr-o dimineata cand el vinduse deja citeva bucati, niste caini din apropiere au inceput sa se bata. Hamisi, a pus repede banutii care-i castigase in farfuria cu placinte, a pus farfuria pe o piatra mare, si a fugit repede impreuna cu alti baieti ca sa vada lupta dintre caini.
Cand lupta s-a terminat, el descoperi cu uimire ca farfuria era goala. Intreba repede pe niste baieti din apropiere, dar acestia ii raspunsera in batjocora.
„Nu le-a luat nimeni „– au raspuns ei. „Piatra pe care ai pus farfuria a mancat placintele si a luat banii.
–  „Nu, ea nu poate sa faca lucrul acesta.”
–  „Ba da, a putut zisera baietii.”
– ” Sunteti niste mincinosi! „- spuse Hamisi suparat.
Si tocmai atunci a venit un om sa vada ce este cu galagia aceea.
– „Ce probleme aveti baieti?” – intreba el.
– „Am fost sa ma uit si eu la niste caini care se bateau si cand m-am intors cineva mi-a furat placintele si banii” – zise Hamisi.
– „Care dinte voi i-ati luat placintele si banii?” –  intreba trecatorul
–  „Noi nu am luat nimic” – zisera baietii – „piatra asta a mancat placintele si a luat banii.”
–  „Sunteti siguri ?”
–  „Da, suntem siguri!”
– „Bine, acum vom merge impreuna la seful pietei. Voi, baieti, ridicati piatra si luati-o cu voi.”
Cand au ajuns la seful pietei acesta a zis:
– „Hei! Ce va aduce pe la mine. Iata ca voi aduceti si piatra aceasta. Dar ce s-a intamplat?” Hamisi povesti din nou cum s-a intamplat si cum ramase si fara placinte si fara bani.
– „Care dintre voi i-ati luat placintele?” – a intrebat seful pietei.
– „Nu le-am luat noi. Piatra asta este de vina. Ea le-a luat impreuna cu banii.”
– „Hei ! Piatra! Tu le-ai luat?” – zise seful pietei uitandu-se la piatra.
Toata lumea se uita atenta spre piatra, dar bineinteles ca ea nu a raspuns nimic.
– „Piatra nu vorbeste” – spuse seful pietei. „Deci trebuie sa aflam care dintre voi este hotul” El lua o farfurie cu apa si o puse pe biroul lui.
– „Acum, fiecare dintre voi puneti banii din buzunarele voastre in aceasta farfurie, iar daca nu aveti bani puneti numai mina voastra in apa.”
Primul baiat isi puse banii in farfurie, apoi al doilea, al treilea, al patrulea si al cincilea. Cand ultimul si-a aruncat banii in farfuria cu apa, seful pietei a spus:
– „Tu esti hotul!  Recunosti?”
– „Da, recunosc. Dar cum ai aflat?”
„Simplu. Banii lui Hamisi se unsesera de uleiul din farfuria cu placinte, iar uleiul pluteste totdeauna deasupra apei. Si asa s-a intamplat cand ai pus tu banii in farfuria cu apa. Acum va trebui sa vii cu mine caci va trebui sa fii inchis o saptamana pentru ceea ce ai facut.”
Culegere de Ionica Raceala
Sursa: www.cercetatiscripturile.org