Cine este Laodicea apocaliptica?

FLORIN LAIU
 
Laodicea — ultima perioada a Bisericii
                „Numele celor sapte biserici simbolizeaza Biserica in diferite perioade ale erei crestine. Numarul sapte indica desavarsire (intregime) si simbolizeaza faptul ca mesajele acestea se extind pana la sfarsitul timpului, in timp ce simbolurile folosite dau pe fata starea Bisericii in diferite perioade ale istoriei lumii.“ (AA 585, PPPA 1911)
 
Mesajul laodicean aplicabil tuturor bisericilor de astazi , inclusiv adventistilor
                „Avertizarea pentru ultima biserica trebuie proclamata deasemenea tuturor celor ce pretind a fi crestini. Solia laodiceeana , asemenea unei sabii ascutite cu doua taisuri trebuie sa ajunga la toate bisericile. […] Vor lua seama bisericile la solia laodiceeana? Se vor pocai ele, sau vor continua in pacat, in ciuda celei mai solemne solii de adevar — solia ingerului al treilea — proclamata lumii ? Aceasta este ultima solie de har, ultima avertizare catre o lume cazuta. Daca Biserica lui Dumnezeu devine caldicica, ea nu sta in favoarea lui Dumnezeu mai mult decat bisericile reprezentate ca fiind cazute si devenite locuinte ale diavolilor, colivii cu tot felul de pasari necurate si detestabile. Cei ce au avut ocazii de a auzi si primi adevarul, cei ce s-au alaturat Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, numindu-se poporul lui Dumnezeu, pazitori al poruncilor, si totusi nu au mai multa vitalitate si consacrare f ata de Dumnezeu decat bisericile cu numele, vor primi din plagile lui Dumnezeu la fel de sigur ca si bisericile care se opun legii lui Dumnezeu. Numai aceia care sunt sfintiti prin adevar vor compune familia regala in palatele ceresti pe care Christos S-a dus sa le pregateasca pentru cei ce-L iubesc si pazesc poruncile Lui. (19 MR 176)
                „Va fi luat in consideratie, acum, mesajul catre biserica laodiceana ? Christos Se arata ca fiind dezgustat de bisericile de astazi. El nu le poate suporta gustul; totusi El le ofera un cuvant de speranta: «Pe cei pe care-i iubesc ii mustru si-i pedepsesc; fii deci zelos si pocaieste-te!».Vom cauta noi, oare, pe Domnul, marturisindu-ne pacatele, inainte ca acel teribil spirit de jos sa devina singura putere conducatoare in vietile noastre?“ (Ms 139, 1903. 18 MR 41)
                „ Mesajul laodicean a inceput sa rasune . Luati acest mesaj in toate aspectele lui si facetil sa rasune inaintea oamenilor oriunde va deschide drum Providenta. indreptatirea prin credinta si neprihanirea lui Hristos sunt temele care trebuie prezentate unei lumi care piere“ (Letter 24, 1892)
 
Mesajul laodicean aplicat doar adventistilor de ziua intai — eroare
                „AZS luasera pozitia ca soliile catre cele sapte biserici din Appoc. 2-3 descriau experienta Bisericii Crestine de-a lungul secolelor. Concluzia lor era ca solia catre biserica laodiceeana se aplica acelora pe care ei incepusera sa-i numeasca «adventisti cu numele», adica adventistii (milleritii) care nu acceptasera sabatul zilei a saptea.“ (1BIO 342).
                 * Prima aplicare a soliei la AZS a fost facuta de catre James White intr-un articol din Review and Herald de la 16 octombrie 1856. E.G.White a confirmat imediat aceasta intelegere in 1 T 141-144. (cf. 7 SDABC 761).
6
Mesajul laodiceean pentru aceia carora li se poate aplica, indiferent de confesiune, dar special adventistilor
 
 
                „Solia catre biserica laodiceeana este aplicabila tuturor celor ce au avut mare lumina si multe ocazii, dar nu le-au pretuit.“ (RH March 11, 1902)
 
 
Mesajul laodiceean este in mod special adresat Adventistilor de Ziua a Saptea
 
                „Daca a fost vreodata un popor reprezentat de starea descrisa in solia laodiceeana, acesta este poporul care a avut mare lumina, descoperirea Scripturilor, pe care au primit-o Adventistii de Ziua a Saptea. “ (18 MR 193 Manuscript Releases vol. 18)
 
                „Oare vor merge Adventistii de Ziua a Saptea pe aceeasi cale pe care a apucat natiunea iucaica ? Oare se va aplica mesajul catre biserica laodiceeana la acest popor? Oare, aceia care au vazut o mare lumina, care au avut mari ocazii si multe privilegii, vor inceta sa serveasca drept martori pentru Christos? Aceia care cunosc adevarul, dar care nu simt nici o povara speciala de a da pe fata fapte corespunzatoare vor fi ca acel rob care a stiut voia Stapanului lui dar n-a facut-o. “ (19 MR 172)
 
                „Eu stiu ca exista aceste pericole printre noi. Noi suntem in starea aceea caldicica aratata bisericii laodiceene din Apoc. 3. in timp ce noi ar trebui sa fim cea mai zeloasa biserica din cate exista pe pamant, sau din cate au existat timp de optsprezece secole, noi suntem in cea mai mare parte adormiti.“ (RH Nov. 4, 1873)
 
       „ Mesajul adresat bisericii laodiceene descopere starea noastra ca popor.“ (RH Dec. 15, 1904)
 
                „Mesajul catre biserica laodiceeana este aplicabil la starea noastra. Cat de clar este aratata aici pozitia celor care cred ca au tot adevarul,care se mandresc cu cunostintele lor din Cuvantul lui Dumnezeu in timp ce puterea lui sfintitoare n-a fost simtita in viata lor. Clocotul iubirii lui Dumnezeu lipseste din inimile lor, si tocmai aceasta iubire fierbinte face ca poporul lui Dumnezeu sa fie lumina lumii. “ (RH July 23, 1889)
 
                „Mesajul adresat bisericii laodiceene este deosebit de aplicabil noua ca popor. El ne-a fost prezentat de mult timp, dar n-a fost luat in seama cum ar fi trebuit. Cand lucrarea pocaintei este serioasa si profunda, membrii bisericii vor cumpara in mod individual bogatiile cerului [Apoc 3:18 citat.] O, cat de multi privesc lucrurile intr-o lumina pervertita, in lumina in care Satan ar vrea ca ei sa vada. “ ( MS 33, 1894)
 
                „Mesajul laodicean se aplica tuturor celor ce marturisesc ca tin legea lui Dumnezeu, dar nu o implinesc . Nu trebuie sa fim egoisti in nici un lucru. Fiecare aspect al vietii de crestin trebuie sa fie o reprezentare a vieti lui Christos. Daca nu este asa, vom auzi teribilele cuvinte , «Nu va cunosc». “ (RH Oct. 17, 1899)
 
                „[Apoc. 3: 15-18 citat] Aceste cuvinte se aplica bisericilor (comunitatilor) si multora dintre cei cu pozitii de incredere din lucrarea lui Dumnezeu“ (MS 108, 1899)
 
                „Bogatiile cerului sunt oferite bisericilor (comunitatilor) noastre. Fiecare individ trebuie sa aiba un interes hotarat fata de invitatia lui Christos. Fratilor si surorilor sunt gandurile voastre de felul acesta ? «Aceste cuvinte taioase hotarate nu ma privesc pe mine ; eu sunt intr-o stare spirituala destul de buna, desi poate ca nu am tot clocotul si zelul pe care il au unii. Eu cred adevarul. Cei carora le apartine acest mesaj pot sa-l ia. Cred ca unii chiar au nevoie de el .» Voi care ganditi si rationati astfel, fiti siguri ca sunteti chiar aceia carora li se adreseaza acest mesaj .. Cat timp mai sunt desfasurate bogatiile scumpe ale cerului inaintea voastra, apropiativa si cumparati ceea ce ati pierdut — aurul iubirii si credintei si haina alba care este neprihanirea lui Hristos.“      (Letter 30 a, 1892)
 
                „Bisericile (comunitatile) noastre sunt in starea descrisa in mesajul catre biserica laodiceeana. Ele nu sunt nici reci, nici fierbinti. Ele au nevoie de o experienta proaspata, noua. Dumnezeu le cere sa se pregateasca pentru venirea Domnului; caci ea este foarte aproape.“ (SpM 307 — Spalding and Magan Collection)
 
                „Ce amagire mai mare poate veni asupra mintilor omenesti, decat o incredere ca au dreptate, cand sunt cu totul gresite?  Mesajul Martorului Credincios gaseste pe poporul lui Dumnezeu intr-o trista amagire, totusi sincer in acea amagire. Ei nu stiu ca starea lor este deplorabila in ochii lui Dumnezeu.“ (RH dt 09-16-73 pr 05)
 
 
Unor situatii locale printre AZS
 
 
                „Am inteles ca amandoi acesti oameni, S. si C. au fost la Conferinta Generala [tinuta in Battle Creek, 17 feb.— 6 mart. 1893]. N-au putut discerne, oare, acolo, descoperirile Spiritului lui Dumnezeu? N-au putut vedea ei, oare,ca Dumnezeu deschidea zagazurile cerului si revarsa o binecuvantare? De ce s-a intamplat acest lucru? Marturii au fost date Bisericii, corectand-o si sfatuind-o. Multi au facut o aplicare practica a soliei catre biserica laodiceeana, marturisindu-si pacatele si pocaindu-se cu intristare de suflet. Ei au auzit glasul lui Isus, negutatorul ceresc: «Iata, Eu stau la usa si bat…» (Apoc.3:20).“    (1MR 349)
 
                „Cititi si soliile date in capitolul al treilea din Apocalipsa. Dumnezeu a trimis pe ingerul Lui din cer ca sa dea aceste solii. Mesajul pentru biserica laodiceeana apartine bisericii din Los Angeles si bisericilor (comunitatilor) noastre in general. Vor, ele, sa se ridice si sa faca lucrarea pe care le-a dat-o Dumnezeu ? “ (Loma Linda Messages 86)
 
 
 
Redesteptare sau lepadare ?
 
                „Biserica trebuie sa straluceasca si va straluci «frumoasa ca luna, curata ca soarele si teribila ca o ostire sub steaguri.» Lucrand impreuna cu Christos, servii lui Dumnezeu trebuie sa inlature blestemul care a facut biserica atat de caldicica. [Apoc. 3:15-19 citat.] Mustrarea da pe fata o speranta de reforma [vs.20,21 citat] .“ (Letter 130, 1902)
 
                „Am vazut ca aceasta chemare catre biserica laodiceeana va afecta suflete. Un zel tot mai aprins este cerut de Dumnezeu din partea noastra. Trebuie sa ne pocaim, sa aruncam la o parte toate sentimentele noastre firesti, sa ne simtim mizeria, sa cumparam acel aur prin care sa devenim bogati, alifie ca sa vedem, haine albe ca sa ne imbracam.“ (Letter 2, 1851)
 
                „Dar sfatul Martorului Credincios nu reprezinta pe aceia care sunt caldicei ca fiind intr-o situatie lipsita de speranta. Mai exista o sansa de a se remedia starea lor, si mesajul laodiceean este plin de incurajare; pentruca biserica apostaziata (backslidden) poate inca sa cumpere aurul credintei si iubirii..“ etc. (MS 139, 1903)
 
                „Nu avem nici o solie descurajatoare pentru Biserica. Desi au fost facute mustrari, avertismente si corectari, totusi Biserica a stat ca mijloc divin   pentru raspandirea luminii. Poporul lui Dumnezeu pastrator al poruncilor a facut sa rasune in lume o avertizare pentru orice limba si pentru orice neam. Biserica lui Dumnezeu este un martor viu, o marturie continua pentru a convinge pe oameni daca este acceptata sau pentru a-i condamna daca este refuzata si respinsa.“ (Unbound MS 37)
 
                „La alte cinci biserici (comunitati) vizitate in estul statului Michigan, introducerea soliei laodiceene a dat nastere la redesteptari. (1BIO 353. EGW. The Early Years vol.1 — 1827-1862)
 
8
               
8„Am intrebat cu privire la sensul zguduirii pe care o vazusem si mi s-a aratat ca ea va fi cauzata de marturia directa (dreapta) nascuta din sfatul Martorului Credincios catre laodiceeni. Aceasta isi va face efectul asupra inimii celui ce o primeste, il va face sa inalte standardul si sa marturiseasca adevarul direct. Unii nu vor suporta aceasta marturie directa. Se vor ridica impotriva ei, si aceasta este ceea ce va cauza o zguduire in poporul lui Dumnezeu.(EW 270)
 
 
Aplicarea soliilor catre Efes si Sardes la AZS
 
 
                „Cuvinte de apreciere au fost rostite bisericii din Efes... Dar mesajul nu se incheie aici. Mantuitorul spune: «Totusi, am ceva impotriva ta, fiindca ti-ai parasit dragostea dintai.» Acest lucru mi-a fost aratat iar si iar, in linii clare, si l-am prezentat poporului cu condeiul si vocea. Oare nu inseamna nimic pentru noi acest mesaj izbitor? Nu este el aplicabil in nici un sens? De ce nu meditam la aceste solemne avertizari?…. La multi dragostea dintai pentru Isus s-a racit. Fratii nu se mai iubesc unii pe altii. Dragostea multora s-a racit. Martorul Credincios prezinta pe toti cei ce si-au parasit dragostea dintai ca fiind cazuti….«Adu-ti aminte de unde ai cazut, pocaieste-te si intoarce-te la faptele tale dintai; altfel voi veni la tine curand si-ti voi indeparta sfesnicul de la locul lui daca nu te pocaiesti.» “ (Special Testimony to our Ministers No.2, pg 26)
 
                „Mesajul trimis de Dumnezeu bisericilor din Efes si Sardes este aplicabil acelora care in veacul acesta au avut mare lumina dar n-au deschis usa inimii la bataia lui Christos. Domnul a aratat clar ca El are o «cearta» cu poporul Lui. Incendiile care au avut loc in ultimul timp in New York si in alte orase n-au fost un accident. Acolo a fost mana atotputerniciei. Spiritul lui Dumnezeu Se retrage de la lume din cauza ca avertizarile din cer n-au fost luate in seama. Noi avem nevoie sa fim atenti, fiindca o stare de lucruri asemanatoare intra in randurile noastre ca popor.“ (Ms. 18, 1903, p.3 – A Call to Repentance, Nov. 10, 1902)
 
                „Fratilor, cautati pe Domnul ; umiliti-va inimile inaintea Lui. Am o dorinta intensa sa va vad umbland in lumina, dupa cum Christos este in lumina. Ma rog foarte serios pentru voi. Dar nu pot sa vad ca lumina pe care mi-a dat-o Dumnezeu nu este favorabila pentru predicatorii sau pentru bisericile noastre. Voi v-ati parasit dragostea dintai. Neprihanirea proprie nu este haina de nunta. Pericolul nostru infricosator este a nu urma lumina clara a adevarului.“ (18 MR 192)
 
Solia laodiceeana, de lunga durata
                „Daca solia ar fi fost de o durata scurta asa cum multi dintre noi au presupus, n-ar fi fost timp ca oamenii sa-si dezvolte caracterele. Multi au fost miscati de sentiment nu de principiu si de credinta. Si acest mesaj solemn, infricosator, i-a starnit. El a lucrat asupra sentimentelor lor si a excitat temerile lor, dar n-a indeplinit lucrarea pe care Dumnezeu o destinase. Dumnezeu citeste inima. Pentru ca poporul Lui sa nu fie amagit cu privire la ei insisi, El le da timp ca excitarea sa treaca, apoi ii probeaza sa vada daca vor asculta de sfatul Martorului Credincios.“ (1T 186)
Scopul soliei laodiceene
                „Scopul soliei catre Laodiceeni a fost acela de a curati Biserica de influente fanatice; dar efortul Satanei a fost acela de a suci mesajul, de a-i distruge influenta. Lui i-ar place mai degraba ca anumite persoane fanatice sa imbratiseze aceasta marturie si s-o foloseasca in cauza lui, decat de a-i lasa sa ramana in starea caldicica. Am vazut ca nu era scopul soliei de a face pe un frate sa se aseze la judecata impotriva altui frate, sa-i spuna ce sa faca si exact pana unde sa mearga, ci pentru ca fiecare sa-si cerceteze inima si sa-si vada de propria lui lucrare (2 SG 223).

______________________________

de Florin Laiu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.

Cine este laodicea apocaliptica?

Florin Laiu
 
 
Laodicea — ultima perioada a Bisericii
                „Numele celor sapte biserici simbolizeaza Biserica in diferite perioade ale erei crestine. Numarul sapte indica desavarsire (intregime) si simbolizeaza faptul ca mesajele acestea se extind pana la sfarsitul timpului, in timp ce simbolurile folosite dau pe fata starea Bisericii in diferite perioade ale istoriei lumii.“ (AA 585, PPPA 1911)
 
Mesajul laodicean aplicabil tuturor bisericilor de astazi , inclusiv adventistilor
                „Avertizarea pentru ultima biserica trebuie proclamata deasemenea tuturor celor ce pretind a fi crestini. Solia laodiceeana , asemenea unei sabii ascutite cu doua taisuri trebuie sa ajunga la toate bisericile. […] Vor lua seama bisericile la solia laodiceeana? Se vor pocai ele, sau vor continua in pacat, in ciuda celei mai solemne solii de adevar — solia ingerului al treilea — proclamata lumii ? Aceasta este ultima solie de har, ultima avertizare catre o lume cazuta. Daca Biserica lui Dumnezeu devine caldicica, ea nu sta in favoarea lui Dumnezeu mai mult decat bisericile reprezentate ca fiind cazute si devenite locuinte ale diavolilor, colivii cu tot felul de pasari necurate si detestabile. Cei ce au avut ocazii de a auzi si primi adevarul, cei ce s-au alaturat Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, numindu-se poporul lui Dumnezeu, pazitori al poruncilor, si totusi nu au mai multa vitalitate si consacrare f ata de Dumnezeu decat bisericile cu numele, vor primi din plagile lui Dumnezeu la fel de sigur ca si bisericile care se opun legii lui Dumnezeu. Numai aceia care sunt sfintiti prin adevar vor compune familia regala in palatele ceresti pe care Christos S-a dus sa le pregateasca pentru cei ce-L iubesc si pazesc poruncile Lui. (19 MR 176)
                „Va fi luat in consideratie, acum, mesajul catre biserica laodiceana ? Christos Se arata ca fiind dezgustat de bisericile de astazi. El nu le poate suporta gustul; totusi El le ofera un cuvant de speranta: «Pe cei pe care-i iubesc ii mustru si-i pedepsesc; fii deci zelos si pocaieste-te!».Vom cauta noi, oare, pe Domnul, marturisindu-ne pacatele, inainte ca acel teribil spirit de jos sa devina singura putere conducatoare in vietile noastre?“ (Ms 139, 1903. 18 MR 41)
                „ Mesajul laodicean a inceput sa rasune . Luati acest mesaj in toate aspectele lui si facetil sa rasune inaintea oamenilor oriunde va deschide drum Providenta. indreptatirea prin credinta si neprihanirea lui Hristos sunt temele care trebuie prezentate unei lumi care piere“ (Letter 24, 1892)
 
Mesajul laodicean aplicat doar adventistilor de ziua intai — eroare
                „AZS luasera pozitia ca soliile catre cele sapte biserici din Appoc. 2-3 descriau experienta Bisericii Crestine de-a lungul secolelor. Concluzia lor era ca solia catre biserica laodiceeana se aplica acelora pe care ei incepusera sa-i numeasca «adventisti cu numele», adica adventistii (milleritii) care nu acceptasera sabatul zilei a saptea.“ (1BIO 342).
                 * Prima aplicare a soliei la AZS a fost facuta de catre James White intr-un articol din Review and Herald de la 16 octombrie 1856. E.G.White a confirmat imediat aceasta intelegere in 1 T 141-144. (cf. 7 SDABC 761).
6
Mesajul laodiceean pentru aceia carora li se poate aplica, indiferent de confesiune, dar special adventistilor
 
 
                „Solia catre biserica laodiceeana este aplicabila tuturor celor ce au avut mare lumina si multe ocazii, dar nu le-au pretuit.“ (RH March 11, 1902)
 
 
Mesajul laodiceean este in mod special adresat Adventistilor de Ziua a Saptea
 
                „Daca a fost vreodata un popor reprezentat de starea descrisa in solia laodiceeana, acesta este poporul care a avut mare lumina, descoperirea Scripturilor, pe care au primit-o Adventistii de Ziua a Saptea. “ (18 MR 193 Manuscript Releases vol. 18)
 
                „Oare vor merge Adventistii de Ziua a Saptea pe aceeasi cale pe care a apucat natiunea iucaica ? Oare se va aplica mesajul catre biserica laodiceeana la acest popor? Oare, aceia care au vazut o mare lumina, care au avut mari ocazii si multe privilegii, vor inceta sa serveasca drept martori pentru Christos? Aceia care cunosc adevarul, dar care nu simt nici o povara speciala de a da pe fata fapte corespunzatoare vor fi ca acel rob care a stiut voia Stapanului lui dar n-a facut-o. “ (19 MR 172)
 
                „Eu stiu ca exista aceste pericole printre noi. Noi suntem in starea aceea caldicica aratata bisericii laodiceene din Apoc. 3. in timp ce noi ar trebui sa fim cea mai zeloasa biserica din cate exista pe pamant, sau din cate au existat timp de optsprezece secole, noi suntem in cea mai mare parte adormiti.“ (RH Nov. 4, 1873)
 
       „ Mesajul adresat bisericii laodiceene descopere starea noastra ca popor.“ (RH Dec. 15, 1904)
 
                „Mesajul catre biserica laodiceeana este aplicabil la starea noastra. Cat de clar este aratata aici pozitia celor care cred ca au tot adevarul,care se mandresc cu cunostintele lor din Cuvantul lui Dumnezeu in timp ce puterea lui sfintitoare n-a fost simtita in viata lor. Clocotul iubirii lui Dumnezeu lipseste din inimile lor, si tocmai aceasta iubire fierbinte face ca poporul lui Dumnezeu sa fie lumina lumii. “ (RH July 23, 1889)
 
                „Mesajul adresat bisericii laodiceene este deosebit de aplicabil noua ca popor. El ne-a fost prezentat de mult timp, dar n-a fost luat in seama cum ar fi trebuit. Cand lucrarea pocaintei este serioasa si profunda, membrii bisericii vor cumpara in mod individual bogatiile cerului [Apoc 3:18 citat.] O, cat de multi privesc lucrurile intr-o lumina pervertita, in lumina in care Satan ar vrea ca ei sa vada. “ ( MS 33, 1894)
 
                „Mesajul laodicean se aplica tuturor celor ce marturisesc ca tin legea lui Dumnezeu, dar nu o implinesc . Nu trebuie sa fim egoisti in nici un lucru. Fiecare aspect al vietii de crestin trebuie sa fie o reprezentare a vieti lui Christos. Daca nu este asa, vom auzi teribilele cuvinte , «Nu va cunosc». “ (RH Oct. 17, 1899)
 
                „[Apoc. 3: 15-18 citat] Aceste cuvinte se aplica bisericilor (comunitatilor) si multora dintre cei cu pozitii de incredere din lucrarea lui Dumnezeu“ (MS 108, 1899)
 
                „Bogatiile cerului sunt oferite bisericilor (comunitatilor) noastre. Fiecare individ trebuie sa aiba un interes hotarat fata de invitatia lui Christos. Fratilor si surorilor sunt gandurile voastre de felul acesta ? «Aceste cuvinte taioase hotarate nu ma privesc pe mine ; eu sunt intr-o stare spirituala destul de buna, desi poate ca nu am tot clocotul si zelul pe care il au unii. Eu cred adevarul. Cei carora le apartine acest mesaj pot sa-l ia. Cred ca unii chiar au nevoie de el .» Voi care ganditi si rationati astfel, fiti siguri ca sunteti chiar aceia carora li se adreseaza acest mesaj .. Cat timp mai sunt desfasurate bogatiile scumpe ale cerului inaintea voastra, apropiativa si cumparati ceea ce ati pierdut — aurul iubirii si credintei si haina alba care este neprihanirea lui Hristos.“      (Letter 30 a, 1892)
 
                „Bisericile (comunitatile) noastre sunt in starea descrisa in mesajul catre biserica laodiceeana. Ele nu sunt nici reci, nici fierbinti. Ele au nevoie de o experienta proaspata, noua. Dumnezeu le cere sa se pregateasca pentru venirea Domnului; caci ea este foarte aproape.“ (SpM 307 — Spalding and Magan Collection)
 
                „Ce amagire mai mare poate veni asupra mintilor omenesti, decat o incredere ca au dreptate, cand sunt cu totul gresite?  Mesajul Martorului Credincios gaseste pe poporul lui Dumnezeu intr-o trista amagire, totusi sincer in acea amagire. Ei nu stiu ca starea lor este deplorabila in ochii lui Dumnezeu.“ (RH dt 09-16-73 pr 05)
 
 
Unor situatii locale printre AZS
 
 
                „Am inteles ca amandoi acesti oameni, S. si C. au fost la Conferinta Generala [tinuta in Battle Creek, 17 feb.— 6 mart. 1893]. N-au putut discerne, oare, acolo, descoperirile Spiritului lui Dumnezeu? N-au putut vedea ei, oare,ca Dumnezeu deschidea zagazurile cerului si revarsa o binecuvantare? De ce s-a intamplat acest lucru? Marturii au fost date Bisericii, corectand-o si sfatuind-o. Multi au facut o aplicare practica a soliei catre biserica laodiceeana, marturisindu-si pacatele si pocaindu-se cu intristare de suflet. Ei au auzit glasul lui Isus, negutatorul ceresc: «Iata, Eu stau la usa si bat…» (Apoc.3:20).“    (1MR 349)
 
                „Cititi si soliile date in capitolul al treilea din Apocalipsa. Dumnezeu a trimis pe ingerul Lui din cer ca sa dea aceste solii. Mesajul pentru biserica laodiceeana apartine bisericii din Los Angeles si bisericilor (comunitatilor) noastre in general. Vor, ele, sa se ridice si sa faca lucrarea pe care le-a dat-o Dumnezeu ? “ (Loma Linda Messages 86)
 
 
 
Redesteptare sau lepadare ?
 
                „Biserica trebuie sa straluceasca si va straluci «frumoasa ca luna, curata ca soarele si teribila ca o ostire sub steaguri.» Lucrand impreuna cu Christos, servii lui Dumnezeu trebuie sa inlature blestemul care a facut biserica atat de caldicica. [Apoc. 3:15-19 citat.] Mustrarea da pe fata o speranta de reforma [vs.20,21 citat] .“ (Letter 130, 1902)
 
                „Am vazut ca aceasta chemare catre biserica laodiceeana va afecta suflete. Un zel tot mai aprins este cerut de Dumnezeu din partea noastra. Trebuie sa ne pocaim, sa aruncam la o parte toate sentimentele noastre firesti, sa ne simtim mizeria, sa cumparam acel aur prin care sa devenim bogati, alifie ca sa vedem, haine albe ca sa ne imbracam.“ (Letter 2, 1851)
 
                „Dar sfatul Martorului Credincios nu reprezinta pe aceia care sunt caldicei ca fiind intr-o situatie lipsita de speranta. Mai exista o sansa de a se remedia starea lor, si mesajul laodiceean este plin de incurajare; pentruca biserica apostaziata (backslidden) poate inca sa cumpere aurul credintei si iubirii..“ etc. (MS 139, 1903)
 
                „Nu avem nici o solie descurajatoare pentru Biserica. Desi au fost facute mustrari, avertismente si corectari, totusi Biserica a stat ca mijloc divin   pentru raspandirea luminii. Poporul lui Dumnezeu pastrator al poruncilor a facut sa rasune in lume o avertizare pentru orice limba si pentru orice neam. Biserica lui Dumnezeu este un martor viu, o marturie continua pentru a convinge pe oameni daca este acceptata sau pentru a-i condamna daca este refuzata si respinsa.“ (Unbound MS 37)
 
                „La alte cinci biserici (comunitati) vizitate in estul statului Michigan, introducerea soliei laodiceene a dat nastere la redesteptari. (1BIO 353. EGW. The Early Years vol.1 — 1827-1862)
 
8
               
8„Am intrebat cu privire la sensul zguduirii pe care o vazusem si mi s-a aratat ca ea va fi cauzata de marturia directa (dreapta) nascuta din sfatul Martorului Credincios catre laodiceeni. Aceasta isi va face efectul asupra inimii celui ce o primeste, il va face sa inalte standardul si sa marturiseasca adevarul direct. Unii nu vor suporta aceasta marturie directa. Se vor ridica impotriva ei, si aceasta este ceea ce va cauza o zguduire in poporul lui Dumnezeu.(EW 270)
 
 
Aplicarea soliilor catre Efes si Sardes la AZS
 
 
                „Cuvinte de apreciere au fost rostite bisericii din Efes... Dar mesajul nu se incheie aici. Mantuitorul spune: «Totusi, am ceva impotriva ta, fiindca ti-ai parasit dragostea dintai.» Acest lucru mi-a fost aratat iar si iar, in linii clare, si l-am prezentat poporului cu condeiul si vocea. Oare nu inseamna nimic pentru noi acest mesaj izbitor? Nu este el aplicabil in nici un sens? De ce nu meditam la aceste solemne avertizari?…. La multi dragostea dintai pentru Isus s-a racit. Fratii nu se mai iubesc unii pe altii. Dragostea multora s-a racit. Martorul Credincios prezinta pe toti cei ce si-au parasit dragostea dintai ca fiind cazuti….«Adu-ti aminte de unde ai cazut, pocaieste-te si intoarce-te la faptele tale dintai; altfel voi veni la tine curand si-ti voi indeparta sfesnicul de la locul lui daca nu te pocaiesti.» “ (Special Testimony to our Ministers No.2, pg 26)
 
                „Mesajul trimis de Dumnezeu bisericilor din Efes si Sardes este aplicabil acelora care in veacul acesta au avut mare lumina dar n-au deschis usa inimii la bataia lui Christos. Domnul a aratat clar ca El are o «cearta» cu poporul Lui. Incendiile care au avut loc in ultimul timp in New York si in alte orase n-au fost un accident. Acolo a fost mana atotputerniciei. Spiritul lui Dumnezeu Se retrage de la lume din cauza ca avertizarile din cer n-au fost luate in seama. Noi avem nevoie sa fim atenti, fiindca o stare de lucruri asemanatoare intra in randurile noastre ca popor.“ (Ms. 18, 1903, p.3 – A Call to Repentance, Nov. 10, 1902)
 
                „Fratilor, cautati pe Domnul ; umiliti-va inimile inaintea Lui. Am o dorinta intensa sa va vad umbland in lumina, dupa cum Christos este in lumina. Ma rog foarte serios pentru voi. Dar nu pot sa vad ca lumina pe care mi-a dat-o Dumnezeu nu este favorabila pentru predicatorii sau pentru bisericile noastre. Voi v-ati parasit dragostea dintai. Neprihanirea proprie nu este haina de nunta. Pericolul nostru infricosator este a nu urma lumina clara a adevarului.“ (18 MR 192)
 
Solia laodiceeana, de lunga durata
                „Daca solia ar fi fost de o durata scurta asa cum multi dintre noi au presupus, n-ar fi fost timp ca oamenii sa-si dezvolte caracterele. Multi au fost miscati de sentiment nu de principiu si de credinta. Si acest mesaj solemn, infricosator, i-a starnit. El a lucrat asupra sentimentelor lor si a excitat temerile lor, dar n-a indeplinit lucrarea pe care Dumnezeu o destinase. Dumnezeu citeste inima. Pentru ca poporul Lui sa nu fie amagit cu privire la ei insisi, El le da timp ca excitarea sa treaca, apoi ii probeaza sa vada daca vor asculta de sfatul Martorului Credincios.“ (1T 186)
Scopul soliei laodiceene
                „Scopul soliei catre Laodiceeni a fost acela de a curati Biserica de influente fanatice; dar efortul Satanei a fost acela de a suci mesajul, de a-i distruge influenta. Lui i-ar place mai degraba ca anumite persoane fanatice sa imbratiseze aceasta marturie si s-o foloseasca in cauza lui, decat de a-i lasa sa ramana in starea caldicica. Am vazut ca nu era scopul soliei de a face pe un frate sa se aseze la judecata impotriva altui frate, sa-i spuna ce sa faca si exact pana unde sa mearga, ci pentru ca fiecare sa-si cerceteze inima si sa-si vada de propria lui lucrare (2 SG 223).

______________________________

de Florin Laiu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.