COMPETITIVITATEA DA BOLI DE INIMA

Competitivitatea da boli de inima

Persoanele ostile, competitive, care adora sa manipuleze, chiar agresive, platesc un pret destul de mare pentru defectele lor: isi risca sanatatea inimii si chiar viata, arata un studiu recent realizat in Italia.

Dupa cum a aratat o cercetare realizata pe 5.600 de italieni din patru sate din Sardinia, cei mai temperamentali dintre ei s-au dovedit a fi si mai predispusi la bolile cardiovasculare, atac de cord si atac vascular cerebral, conform HealthDay.

Cei mai multi dintre noi incercam sa evitam stresul, fiind convinsi ca acesta este cel care ne ataca inima, uitand ca, in realitate, trasaturile de personalitate in combinatie cu stresul pot fi fatale, avertizeaza cercetatorii.

Studiul a aratat ca persoanele agreabile aveau si arterele mai sanatoase, riscand mai putin bolile cardiovasculare.

Spre deosebire de acestea, persoanele carora le placea sa-i manipuleze pe cei din jur si “iuti la manie” aveau artele mai putin sanatoase, aratand deja predispozitii pentru viitoarele probleme, se mentioneaza in jurnalul Hypertension.

Expuse problemelor de sanatate sunt si persoanele neicrezatoare, sceptice, cinice, care se cred centrul Universului si arogante. Mai expusi bolilor de inima din aceste cauze sunt barbatii, a aratat studiul.

Oamenii de stiinta spun ca rezultatele sunt valabile nu doar in cazul temperamentalilor italieni si nu doar in randul populatiei din mediul rural, cum e cazul studiului de fata.

De altfel, si studiile anterioare au aratat ca persoanele ostile tind sa aiba probleme de sanatate mai numeroase decat cele agreabile, pozitive, o explicatie fiind aceea ca emotiile influenteaza hormonii, fapt ce declanseaza un anumit tip de raspuns din partea sistemului imunitar si nervos.

De altfel, este posibil ca furia si sentimentele negative sa constituie un factor de risc la fel de serios ca si tensiunea mare.

(sursa: ziare.com)