Seria de studii biblice "Comuniunea cu Dumnezeu"

Comuniunea cu Dumnezeu
Un ghid devotional pentru Scoala Rugaciunii, cuprinzand materiale din Biblie si scrierile E. G. White, aparut sub auspiciile Asociatiei Ministeriale (Ministerial Association)  a Conferintei Generale.
(Citeste cu atentie lectia. Apoi, textul biblic, intreband: „Doamne, cum pot aplica aceste ganduri la viata mea personala?” Numai dupa aceea esti gata sa intri in experienta cea mai importanta, cea mai sfanta si minunata, cunoscuta crestinului sub numele de – rugaciune!)
Cuvant inainte

In 1962, biserica Sanitariumului din Saint Helena, California, s-a bucurat de o reinviere, redesteptare, si a castigat putere reinnoitoare prin „Scoala Rugaciunii”, condusa de pastorul bisericii si alti cativa lucratori biblici pensionari cu experienta indelungata. Impreuna ei au constituit corpul profesoral al acestei „scoli de rugaciune.”
Scoala a inceput cu un serviciu divin intr-un Sabat dimineata, dupa care clasele (de rugaciune) s-au intalnit timp de 6 (sase)  saptamani in Sabat dupa amiaza. Pentru a avea destul timp pentru instructie si participare, timpul obisnuit pentru adunarile de rugaciune a fost extins la o ora si jumatate. Lectia clasei consta dintr-o prezentare facuta de unul din membrii „corpului profesoral”, urmata de discutii si despartirea in grupuri mici pentru rugaciuni. Trebuia sa existe o perioada zilnica de timp pentru studiu si rugaciune personala acasa.
Curand s-a constatat ca o lucrare mai eficienta s-ar putea face daca citate cheie ar fi adunate impreuna din bogatele surse ale scrierilor Ellenei G. White si plasate in mainile „elevilor” (membrilor) clasei pentru studiu si contemplare personala. Cincizeci astfel de studii, intitulate „Comuniunea cu Dumnezeu”, au fost pregatite de „corpul profesoral” si inmultite. Cei care au condus acest proiect initial au fost: C. M. Mellor, pastorul bisericii Sanitariumului; A. L. Ham, fost vice-presedinte al Conferintei Generale; fratele si sora Taylor G. Bunch, care pentru multi ani au avut responsabilitati in conducerea Conferintei si lucrarii pastorale; si Miss Minnie Dauphinee, decana fetelor din colegiu.
Aceasta „Scoala a rugaciunii” a fost o asa binecuvantare, incat instructorii au fost invitati sa prezinte programul si in alte biserici. Pentru aceasta au fost necesare alte copii ale cartii „Comuniunea cu Dumnezeu”. Trei mii de exemplare au fost distribuite, dar curand au fost epuizate si soseau noi cereri pentru ele.
S-a vazut ca mii de membri ai bisericii noastre erau doritori sa aiba binecuvantarea acestor perioade de devotiune. Deaceea s-a hotarat ca aceste studii – ghiduri sa fie publicate intr-o forma ieftina si atractiva. Cartea „Comuniunea cu Dumnezeu” a venit la existenta sub auspiciile Asociatiei Ministeriale (Ministerial Association)  a Conferintei Generale. Continutul acestor studii a fost adunat aproape in intregime din scrierile E. G. White, a carei pana inspiratoare a produs atat de mult despre importanta si rasplatirile rugaciunii. A fost dificil sa se condenseze bogatia de materiale scrise de mesagera Domnului; dar toti vom fi de acord ca „profesorii” initiali ai „Scolii de Rugaciune” au facut o selectie minunata.
S-a dat sugestia ca, mai intai, sa fie citite cu atentie paginile pentru ziua respectiva. (Exista 53 de subiecte – lectii- pentru cele 52 – 53 de saptamani ale anului, Nota traducatorului). Apoi, textul biblic, intreband: „Doamne, cum pot aplica aceste ganduri la viata mea personala?” Numai dupa aceea vom fi gata sa intram in experienta cea mai importanta, cea mai sfanta si minunata, cunoscuta crestinului sub numele de – rugaciune! „Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima.” Ieremia 29:13.
Unde vor fi conduse „Scoli de Rugaciune”, indemnam pe studenti sa studieze mai departe si sursele la care se face referinta in „Comuniunea cu Dumnezeu”.
Daca un astfel de program ar putea fi condus in bisericile noastre din lumea intreaga, ce inspiratie ar putea fi aceasta!
Nimic altceva nu va lucra atat de mult in viata membrilor nostri decat o experienta de adanca devotiune si rugaciune. Cu acest gand a fost pregatita cartea „Comuniunea cu Dumnezeu.” Sa ne unim cu totii in rugaciune pentru reinviorarea promisa si pentru „ploaia tarzie.”

01. Ce este rugaciunea adevarata, reala?

 
Text biblic:
„Intr-o zi, Isus Se ruga intr-un loc anumit. Cand a ispravit rugaciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: „Doamne, invata-ne sa ne rugam, cum a invatat si Ioan pe ucenicii lui.”
Luca 11:1.

Intrebare:

Ce este adevarata rugaciune? N-ar fi bine sa definim ce este in realitate rugaciunea cu efect, cu raspuns, mai inainte de a incepe aceasta aventura spirituala?

Raspuns:

Vorbind lui Dumnezeu ca unui prieten: „Rugaciunea este deschiderea inimii noastre lui Dumnezeu, ca unui prieten. Aceasta nu pentru ca este necesar sa informam pe Dumnezeu cu privire la persoana noastra, cine suntem noi, ci pentru ca noi sa putem fi capabili sa-L primim. Rugaciunea nu coboara pe Dumnezeu la noi, ci ne inalta pe noi la El.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, p. 93.
Conversatie cu Dumnezeu: „Daca avem totdeauna pe Dumnezeu inaintea noastra, lasand ca inimile noastre sa inalte multumiri si laude la adresa Sa, atunci viata noastra religioasa va cunoaste o continua reinviorare. Rugaciunile noastre vor lua atunci forma unei conversatii cu Dumnezeu, asa ca si cand am vorbi unui prieten. El ne va vorbi atunci personal despre tainele Sale. Adesea vom avea simtamantul placut si fericit al prezentei Domnului Hristos.
Adeseori inimile noastre vor arde inlauntrul nostru, atunci cand El ni se va alatura, spre o placuta comuniune cu noi, asa cum a avut si cu Enoh. Atunci cand, in adevar, aceasta este experienta crestinului, in viata sa se va vedea simplitate, umilinta, blandete si o inima smerita, care arata tuturor celor cu care se asociaza, ca el a fost cu Isus si a invatat de la El.” – Parabole, cap. Lucruri vechi si noi, pag. 98-99.
Cheia in mana credintei: „Intunericul celui rau invaluie pe aceia care neglijeaza rugaciunea; soaptele ispititoare ale vrajmasului ii amagesc la pacat. Si toate acestea pentru ca ei nu folosesc inaltul privilegiu al rugaciunii pe care Dumnezeu li l-a dat. De ce oare copiii lui Dumnezeu sunt atat de intarzietori a se ruga, stiind ca rugaciunea este cheia in mana credintei care deschide tezaurul cerului, unde se gasesc depozitate resursele inepuizabile ale Celui Atotputernic? Fara rugaciuni staruitoare si continua veghere, noi suntem in primejdia de a deveni din ce in ce mai nepasatori si de a devia de la calea cea dreapta.” – Calea catrea Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 95.
Este sufletul religiei: „Nu neglija rugaciunea personala, caci aceasta este sufletul religiei. Cu rugaciuni sincere si staruitoare sa pledezi pentru curatia (puritatea) sufletului. Roaga-te atat de serios si arzator, ca si cum te-ai ruga pentru viata ta muritoare, daca ea ar fi in joc. Stai inaintea Domnului pana cand, inauntrul tau, ia nastere un dor de nedescris dupa mantuire si pana cand este obtinuta dovada scumpa a iertarii pacatului.” – Marturii, vol. 1, cap. Tinerii pazitori ai Sabatului, pag.175.
( Nota traducatorului: Paragraful de mai sus a fost tradus corect dupa textul englezesc. Pentru ca in traducerea romaneasca s-au facut cateva greseli de traducere, omisiuni si nu s-a inteles sensul, voi adauga si textul original:
„Do not neglect secret prayer, for it is the soul of religion. With earnest, fervent prayer, plead for purity of soul. Plead as earnestly, as eagerly, as you would for your mortal life, were it at stake. Remain before God until
unutterable longings are begotten within you for salvation, and the sweet evidence is obtained of pardoned sin.” – Testimonies, vol.1, p. 163).
Respiratia sufletului: „Rugaciunea este respiratia sufletului. Ea este secretul puterii spirituale. Nici unul din mijloacele harului nu poate fi inlocuit si sanatatea sufletului sa fie pastrata. Rugaciunea aduce inima intr-un contact imediat cu Izvorul vietii si intareste tendoanele si muschii experientei religioase. Neglijati practicarea rugaciunii, sau angajati-va in rugaciuni sporadice, cand si cand, doar cand se pare convenabil si atunci veti pierde legatura cu Dumnezeu.” – Gospel Workers, pages 254-255.
Gand pentru rugaciune
Tata ceresc, ajuta ca rugaciunea sa devina tot mai reala pentru mine si eu sa te consider ca esti Cel mai bun Prieten al meu.
 

02. Rugaciunea de dimineata


Text biblic:
„Pleaca-Ti urechea la cuvintele mele, Doamne! Asculta suspinurile mele! Ia aminte la strigatele mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine ma rog! Doamne, auzi-mi glasul, dimineata! Dimineata eu imi indrept rugaciunea spre Tine si astept.” Psalmul 5:1-3.
Intrebare:
Care este prima lucrare a zilei? Pentru care lucruri trebuie sa ne rugam dimineata?
Raspuns:
Primele cuvinte de dimineata: „Prima respiratie a sufletului, dimineata, sa fie dupa prezenta Domnului Isus. El spune: „Despartiti de Mine, nu puteti face nimic. Ioan 15:5. Avem nevoie de Isus; lumina Sa, viata Sa, Spiritul Sau trebuie sa fie ale noastre continuu. Avem nevoie de El in orice ceas.
Dimineata sa ne rugam ca, dupa cum soarele straluceste peste pamant si umple lumea cu lumina sa, tot asa Soarele Dreptatii sa straluceasca in camerele mintii si inimii noastre si sa ne faca pe toti o lumina in Domnul. Noi nu putem face aceasta nici macar o clipa fara prezenta Sa. Dusmanul stie cand noi incercam sa lucram singuri, fara Domnul, si el este acolo sa ne umple mintea cu sugestiile lui rele, pentru ca sa cadem; dar dorinta Domnului este sa ramanem in El clipa de clipa si asa sa fim in El pe deplin.” – My Life Today, page 15.
Prima noastra lucrare: „Consacra-te lui Dumnezeu in fiecare dimineata; fa din aceasta prima ta lucrare! Rugaciunea ta sa fie: „O, Doamne, primeste-ma sa fiu cu totul al Tau. Asez toate planurile mele la picioarele Tale.
Foloseste-ma astazi in serviciul Tau. Ramai cu mine si lasa ca tot ceea ce fac sa fie facut in puterea Ta.” Aceasta este o lucrare ce trebuie savarsita zilnic. Consacra-te in fiecare dimineata lui Dumnezeu pentru ziua aceea! Supune-I toate planurile tale, ca ele sa fie aduse la indeplinire sau abandonate, dupa cum va hotara El, in providenta Sa. In acest fel, zi de zi sa-ti incredintezi viata in mainile lui Dumnezeu si, astfel, viata ta va fi din ce in ce mai mult modelata dupa viata Domnului Hristos.” – Calea catre Hristos, cap. Cresterea in Hristos, pag. 63.
Doamne, ajuta-ma sa fac tot ce pot mai bine: „In viata viitoare, tainele care aici ne-au necajit si dezamagit ni se vor deslusi. Vom vedea ca rugaciunile noastre aparent neascultate si asteptarile noastre zadarnice s-au numarat printre binecuvantarile cele mai mari.
Trebuie sa privim fiecare indatorire , oricat de umila, ca fiind sacra, pentru ca ea reprezinta o parte din serviciul fatza de Dumnezeu. Rugaciunea noastra zilnica ar trebui sa fie: „Doamne, ajuta-ma sa fac tot ce pot mai bine. Invata-ma cum sa fac o lucrare mai buna. Da-mi energie si voiosie. Ajuta-ma sa aduc in ceea ce fac slujirea iubitoare pe care a infaptuit-o Mantuitorul.” – Divina vindecare, cap. Planurile lui Dumnezeu sunt cele mai bune, pag. 457-458.
Rugaciunea zilnica este tot asa de esentiala cum este hrana corporala: „Daca vrem sa dezvoltam un caracter pe care sa-l poata primi Dumnezeu, trebuie sa ne formam deprinderi corecte in viata noastra religioasa. Rugaciunea zilnica este tot asa de insemnata (esentiala) pentru cresterea in har si chiar pentru insasi viata spirituala dupa cum este hrana temporala pentru buna stare corporala. Noi trebuie sa ne deprindem a ne inalta deseori gandurile spre Dumnezeu in rugaciune.” – Solii catre Tineret, cap. Sfintirea este o lucrare zilnica, pag. 87.
Gand pentru rugaciune:
Tatal nostru, ajuta-ma sa-mi aranjez prioritatile. Prezenta lui Isus sa fie foarte reala in viata mea zilnica si ajuta-ma sa fac totdeauna tot ce pot mai bine.
 

03. Este greu sa gasesti timp pentru rugaciune

 
Text biblic: „Nadajduieste in Domnul! Fii tare, imbarbateaza-ti inima si nadajduieste in Domnul!” Psalmul 27:14.
(„Asteapta pe Domnul: fii plin de curaj si El iti va intari inima: asteapta pe Domnul, iti spun!” traducerea engleza).
Intrebare:
Cum poate cineva sa gaseasca vreme pentru meditatie si rugaciune?
Raspuns:
Trebuie sa vegheati: „Trebuie sa vegheati ca nu cumva preocuparile multiple ale vietii sa va duca la neglijarea rugaciunii, tocmai atunci cand aveti cea mai mare nevoie de puterea pe care numai rugaciunea v-o poate da. Evlavia este in primejdie de a fi scoasa din suflet datorita preocuparii exagerate cu afacerile sau cu treburile vietii. Este un mare rau sa lipsesti sufletul de taria si intelepciunea cerului care asteapta sa le cereti. Aveti nevoie de iluminarea pe care numai singur Dumnezeu o poate da. Nimeni nu este potrivit sa-si rezolve problemele sau afacerile, afara de faptul ca are aceasta intelepciune.” Marturii, vol. 5, cap. Sedintele comitetelor de conducere, pag. 595-596.
Rugaciunea – izvorul tariei voastre: „Aduceti-va aminte ca rugaciunea este izvorul tariei voastre. Un lucrator nu poate avea succes cand trece grabit prin rugaciunile sale si da fuga sa se ingrijeasca de ceva de care se teme, ca nu cumva sa fie uitat sau neglijat. El Ii ofera lui Dumnezeu doar cateva ganduri fugare; nu-si ia timp sa gandeasca, sa se roage, sa-L caute pe Domnul pentru innoirea puterilor fizice si spirituale. Curand va obosi. El nu simte influenta inaltatoare si inspiratoare a Duhului lui Dumnezeu. El nu este inviorat printr-o viata proaspata. Corpul lui istovit si creierul lui obosit nu sunt alinate de contactul personal cu Hristos.” Marturii vpl. 7, cap. Aveti curaj, pag. 242.
Rugaciunea neglijata pentru agitatie si spectacol: „Pe masura ce numarul nostru este in crestere, trebuie facute planuri mai ample spre a veni in intampinarea crescanda a cerintelor vremii; dar nu vedem nici o crestere fierbinte a pietatii, a simplitatii crestine si a consacrarii serioase. Se pare ca biserica este multumita sa faca numai primii pasi de convertire. Ei sunt mai dispusi pentru munca activa decat pentru consacrare smerita, mai grabnici sa se angajeze in activitate religioasa exterioara, decat in lucrarea launtrica a inimii. Meditatia si rugaciunea sunt neglijate pentru agitatie si spectacol. Religia trebuie sa inceapa cu golirea si purificarea inimii si trebuie sa fie hranita prin rugaciune zilnica.” Marturii vol. 4, cap. Slujitorii lui Dumnezeu, pag. 562.
Neglijarea rugaciunii este cauza celor mai mari greseli: „Daca graba lucrului este permisa sa ne abata de la tinta noastra de a cauta pe Domnul zilnic, noi vom face cele mai mari greseli; vom suferi pierderi, caci Domnul nu este cu noi; noi am inchis usa, asa ca El nu poate avea acces la sufletul nostru. Dar daca ne rugam, chiar cand mainile noastre sunt ocupate cu lucrul, urechea Mantuitorului este deschisa sa auda cererile noastre. Daca suntem hotarati sa nu fim separati de Izvorul puterii noastre, Domnul Isus va fi tot asa de hotarat sa stea la dreapta noastra spre a ne ajuta, ca sa nu fim dati de rusine inaintea vrajmasilor. Harul Domnului Hristos poate infaptui pentru noi ceea ce toate eforturile noastre nu vor reusi sa faca. Cei care iubesc si respecta pe Dumnezeu pot fi inconjurati de multe ingrijorari, dar totusi nu se clatina si nu fac carari strambe pentru picioarele lor. Dumnezeu se ingrijeste de voi la locul unde trebuie sa fie activitatea voastra. Dar fiti siguri, de cate ori este posibil, sa mergeti la locul unde rugaciunea este inaltata deobicei.” Counsels on Health, page 424.

Nimic sa nu ne abata de la studiul Bibliei si de la rugaciune:
„Nimic, oricat de scump, oricat de drag, sa nu va absoarba mintea si inima, abatandu-va de la studierea Cuvantului lui Dumnezeu sau de la rugaciune sarguincioasa. Vegheati in vederea rugaciunii.” Marturii vol. 8, cap. O slabire a cinstirii lui Dumnezeu, pag. 59.
Gand pentru rugaciune:
Tata iubitor, intipareste-mi in minte importanta rugaciunii, ca ea sa poata avea primul loc in programul meu de fiecare zi.
 

04. Staruinta in rugaciune

 
Text biblic: „Marturisiti-va unii altora pacatele si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit.” Iacov 5:16.
Intrebare:
Cum putem sa experimentam staruinta in rugaciune?
Raspuns:
Rugaciune continua si staruitoare: „Daca Mantuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, a simtit nevoia rugaciunii, cu mult mai mult fiintele muritoare, slabe si pacatoase trebuie sa simta nevoia de rugaciune continua si staruitoare.
Tatal nostru ceresc asteapta sa-Si reverse asupra noastra plinatatea binecuvantarilor Sale. Este privilegiul nostru acela de a bea cu indestulare din Izvorul Iubirii nemarginite. Cu toate acestea este de mirare ca ne rugam prea putin. Dumnezeu este binevoitor si gata sa asculte rugaciunea pornita din sinceritatea inimii celui mai umil dintre copiii Sai…..
De ce oare fiii si fiicele lui Dumnezeu sa fie atat de intarzietori in a se ruga, stiind ca rugaciunea este cheia in mana credintei care deschide tezaurul cerului, unde se gasesc depozitate resursele inepuizabile ale Celui Atotputernic?”- Calea catre Hristos, Cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 85-86.
Roaga-te cu credinta: „Credinta nu este sentiment… Adevarata credinta, in niciun sens, nu este inrudita cu incumetarea. Numai cel care are adevarata credinta este in siguranta impotriva incumetarii, caci incumetarea este contrafacerea credintei facuta de Satana….
A vorbi despre religie in mod intamplator, a te ruga fara foame sufleteasca si fara credinta vie, nu ajuta la nimic…
Multi tin credinta ca si o opinie. Dar credinta mantuitoare este o tranzactie, prin care cei ce-L primesc pe Hristos intra intr-o relatie de legamant cu Dumnezeu. Adevarata credinta este viata. O credinta vie inseamna o crestere a vigoarei, a increderii sincere, prin care sufletul devine o putere biruitoare.” –  Gospel Workers, pges 260-261.

Valoarea rugaciunii staruitoare:
„Dumnezeu nu spune: „Cereti odata si vi se va da.” El ne invita sa cerem. Sa staruim neobosit in rugaciune. Cererea staruitoare aduce pe cel ce cere intr-o atitudine mult mai serioasa, mai plina de zel si face ca sa cresca dorinta de a primi lucrurile pentru care se roaga….
Dar multi n-au credinta vie. Deaceea ei nu primesc o masura mai mare din puterea lui Dumnezeu…. Fac planuri si proiecte, dar se roaga putin si au in adevar putina incredere in Dumnezeu. Ei gandesc ca au credinta, dar ceea ce au nu este decat un impuls momentan. Dand gres in a-si da seama de propriile lor lipsuri, sau de bunavointa lui Dumnezeu de a da, ei nu staruiesc in a-si mentine cererile inaintea lui Dumnezeu.
Rugaciunile noastre ar trebui sa fie tot asa de staruitoare si sincere cum a fost cererea prietenului lipsit care, la miezul noptii, a cerut cateva paini. Cu cat vom cere mai calduros si mai hotarat, cu atat mai stransa va fi legatura noastra spirituala cu Hristos.”- Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag.110-111.
Satana pierde batalia: „Daca Satana vede ca este in pericol de a pierde un suflet, el se va stradui sa faca tot ce poate pentru a-l pastra… Insa, daca cel aflat in pericol persevereaza si, in starea lui de neajutorare, se arunca in meritele sangelui Domnului Hristos, Mantuitorul nostru asculta cea mai arzatoare rugaciune a credintei si trimite in ajutor ingeri care exceleaza in putere pentru a-l elibera. Satana nu poate suporta sa vada ca se face apel la rivalul lui cel puternic, pentru ca se teme si tremura in fatza puterii si maiestatii Sale. Intreaga ostire a lui Satana tremura la auzirea glasului rugaciunii arzatoare.” – Marturii vol. 1, cap. Puterea lui Satana, pag. 359.
Gand pentru rugaciune:
„Nu Te voi lasa sa pleci pana nu ma vei binecuvanta.” Geneza 32:26.
 

05. Pentru ce sa ne rugam?

 
Text biblic:
„Indrazneala, pe care o avem la El, este ca, daca cerem ceva dupa voia Lui, ne asculta. Si daca stim ca ne asculta, orice I-am cere, stim ca suntem stapani pe lucrurile pe care I le-am cerut.”
1 Ioan 5:4-15.
Intrebare:
Care sunt unele lucruri pentru care trebuie sa ma rog cu asigurarea ca le voi primi?
Raspuns:
Roaga-te pentru orice lucru pe care El l-a promis: „Fiecare fagaduinta din Cuvantul lui Dumnezeu ne ofera un subiect de rugaciune, prezentand garantia cuvantului lui Iehova ca asigurare pentru noi.Este privilegiul nostru sa-I cerem, prin Isus, orice binecuvantare de care avem nevoie…. Putem sa-I aducem la cunostinta toate nevoile noastre vremelnice, cerandu-I atat paine si imbracaminte, cat si painea vietii si haina neprihanirii lui Hristos. Tatal tau ceresc stie ca ai nevoie de toate lucrurile acestea si esti invitat sa I le ceri.” – Cugeteri de pe Muntele Fericirilor, cap. Nu judecand, ci lucrand, pag. 108.
Pentru trebuintele noastre: „Fiecare suflet are privilegiul de a spune Domnului propriile si deosebitele sale nevoi si sa ofere multumirea sa pentru binecuvantarile pe care le primeste zilnic.” – Marturii vol. 9, cap. Catre lucratorii din California de Sud, pag. 230.

Pentru cauza lui Dumnezeu:
„Diferitele interese ale lucrarii ne procura hrana pentru meditatie si inspiratie pentru rugaciunile noastre.” – Marturii, vol 4., cap. Casele noastre de editura, pag. 481.
Pentru Spiritul Sfant: „Acum e nevoie de mai multa rugaciune… Dispensatiunea in care traim acum este, pentru toti care intreaba, dispensatiunea Duhului Sfant. Rugati-va pentru a primi binecuvantarile Lui. Este timpul sa fim mai constiinciosi in consacrarea noastra… Domnul asteapta sa ne rugam Lui.” – Tesimonies to Ministrers, pages 511-512.
Pentru putere si intelepciune: „Cand Il rugati pe Domnul sa va ajute, onorati-L pe Mantuitorul vostru, crezand ca si primiti binecuvantarea Sa. Toata puterea, toata intelepciunea ne stau la indemana. Tot ce avem de facut este sa le cerem.” – Divina vindecare, cap. Consacrare; Incredere, pag. 491.”Trebuie sa cautam intelepciune din ceruri pentru a putea sta in picioare in aceste zile pline de greseli si inselare.” – Early Writings, pages 87-88.

Pentru intelegerea Cuvantului lui Dumnezeu
: „Nici un om nu este sigur nici macar o zi sau o ora fara rugaciune. Trebuie sa-L rugam pe Domnul indeosebi pentru intelepciune, ca sa intelegem Cuvantul Sau. Aici sunt decoperite viclesugurile ispititorului, precum si mijloacele prin care putem sa ne impotrivim lui cu succes. Satana este expert in citarea Scripturii, dand propria lui interpretare pasajelor prin care spera sa ne faca sa ne poticnim.” – Marea Lupta, Cap. Cursele lui Satana, pag.480 (Traducere: Virgil si Ana Dumitrescu).
Pentru intelegerea acestor vremuri: „Rugati-va mult mai staruitor  pentru intelegerea acestor vremuri in care traim, pentru o deplina conceptie a scopului Sau si pentru cresterea eficientei in salvarea sufletelor.” – selected Messages, book 2, p. 400.

Pentru desavarsire
: „Domnul doreste sa vada lucrarea Sa facuta atat de desavarsit cat este posibil.” – Ellen G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol. 1, p. 108. „Lucratorii din serviciul lui Dumnezeu sa se roage astazi Lui pentru intelepciune si pentru prevedere inteligenta pentru ca ei sa-si poata face desavarsit lucrarea.” – Ibid.

Gand pentru rugaciune:

„Iti multumesc, Doamne, ca in promisiunile Tale sunt luate toate masurile pentru mantuirea mea.”

06. Nevoia unei redesteptari spirituale

 
Text biblic:
„Pocaiti-va dar, si intoaceti-va la Dumnezeu, pentru ca sa vi se sterga pacatele, ca sa vina de la Domnul vremile de inviorare.”
Faptele Apostolilor 3:19.
Intrebare:
Care este marea nevoie a bisericii si cum se poate rezolva? (Vezi: Psalmul 85:6; Habacuc 3:2; Psalmul138:7; osea 6:1-3; Luca 24:49; matei 28:19-20; Faptele Apostolilor 1:4-8; 2:1-4, 14-18; selected Messages, b. 1, p. 121-128).
Raspuns:
O redesteptare spirituala: „O redesteptare a adevaratei evlavii intre noi este cea mai mare si cea mai urgenta dintre toate trebuintele noastre. Prima noastra lucrare este sa cautam aceasta. Trebuie sa existe un efort staruitor pentru a obtine binecuvantarile Domnului, nu fiindca Dumnezeu nu e binevoitor sa toarne binecuvantarile Sale peste noi, ci deoarece noi suntem nepregatiti sa le primim. Tatal nostru ceresc este mult mai binevoitor sa dea Spiritul Sau cel Sfant celor ce Il cer, decat sunt parintii pamantesti sa dea daruri bune copiilor lor. Dar este lucrarea noastra, prin marturisire, umilire, pocainta si rugaciune staruitoare, sa implinim conditiile prin care Dumnezeu a promis sa ne dea binecuvantarea Sa. O redesteptare poate fi asteptata doar ca raspuns la rugaciune.” – Selected Messages, book 1, p.121.
Orice piedica trebuie sa fie inlaturata: „Nu exista nimic de care Satana sa se teama atat de mult ca atunci cand poporul lui Dumnezeu va curati calea prin inlaturarea oricarei piedici, astfel ca Domnul sa poata turna Spiritul Sau peste o biserica adormita si peste o adunare nepocaita. Daca Satana isi urmeaza calea sa, niciodata nu va avea loc vre o alta trezire, mare sau mica, pana la sfarsitul timpului. Dar noi nu suntem in necunostinta fatza de planurile lui. Este posibil sa rezistam puterii sale.Cand este pregatita calea pentru Spiritul lui Dumnezeu, binecuvantarile vor sosi. Satana nu poate sa impiedice ploaia de binecuvantari de a cobora peste poporul lui Dumnezeu, mai mult decat ar putea sa inchida ferestrele cerului ca ploaia sa nu cada pe pamant. Oamenii rai si demonii nu pot impiedica lucrarea lui Dumnezeu, sau sa opreasca prezenta Sa din adunarile poporului Sau, daca ei isi vor marturisi, cu inimi supuse, pline de cainta, pacatele lor si le vor indeparta si cu credinta vor pretinde promisiunile Lui.” – Selected Messages, book 1, p. 124.
Ca raspuns la rugaciune: „Duhul Sfant este dat numai celor care cauta cu umilinta pe Dumnezeu, care urmeaza calauzirea si harul Sau. Puterea lui Dumnezeu asteapta sa fie ceruta si primita. Aceasta binecuvantare fagaduita, daca este ceruta prin credinta, aduce cu sine toate celelalte binecuvantari.” – Hristos Lumina Lumii, cap. Sa nu vi se tulbure inima, pag. 447.
Rezultatul:Duhul Sfant a venit cu o asa plinatate asupra ucenicilor care asteptau si se rugau, incat a cuprins fiecare inima. Cel Infinit S-a manifestat cu putere in biserica Sa. Era ca si cum de veacuri aceasta putere fusese zavorata si acum cerul se bucura, putand sa reverse asupra bisericii bogatiile harului Duhului Sfant. Si, sub influenta Duhului Sfant, cuvintele de cainta si marturisire se amestecau cu imnuri de lauda pentru pacatele iertate. Se auzeau cuvinte de multumire si se profetiza. Cerul intreg s-a coborat sa priveasca si sa adore intelepciunea fara de egal si de necuprins a iubirii… Si care a fost urmarea? Sabia Duhului, proaspat ascutita cu putere si scaldata in fulgerele cerului, si-a croit drum prin necredinta. Mii au fost convertiti intr-o zi.” – Istoria Faptelor Apostolilor, cap. Ziua Cincizecimii, pag. 31.
Gand pentru rugaciune:
„Insufleteste-Ti lucrarea in cursul anilor, Doamne!”
Habacuc 3:2.
 

07. Ploaia timpurie si tarzie

 
Text biblic:
„Si voi, copii ai Sionului, bucurati-va si veseliti-va in Domnul, Dumnezeul vostru, caci El va va da ploaie la vreme, va va trimite ploaie timpurie si tarzie, ca odinioara.”
Ioel 2:23.

Intrebare:

Care este pregatirea necesara pentru ploaia tarzie?

Raspuns:
Ploaia tarzie este necesara:
„Sa fim siguri ca, atunci cand Spiritul Sfant este trimis, acei, care n-au primit si n-au apreciat ploaia timpurie, nu vor vedea si nu vor intelege valoarea ploii tarzii.” – Testimonies to Ministers,
page 399.

„Dupa cum roua si ploaia sunt date mai intai pentru a face sa germineze samanta si sa coaca recolta, tot asa Spiritul Sfant este dat sa duca mai departe, de la un stadiu la altul, procesul cresterii spirituale…. Pana cand ploaia timpurie nu si-a facut lucrarea, ploaia tarzie nu poate aduce nici o samanta la maturitate, la perfectiune.”
-Idem., p. 506. „Multi, in mare masura, au dat gres in a primi ploaia timpurie. Ei nu au obtinut toate beneficiile pe care le-a pregatit Dumnezeu atunci pentru ei.
Ei asteapta ca lipsa sa fie suplinita de ploaia tarzie. Cand abundenta harului va fi distribuita, ei intentioneaza sa-si deschida inimile spre a o primi. Ei fac o greseala teribila…. Pana cand nu vom avansa zilnic in exemplificarea virtutilor active crestine, noi nu vom recunoaste manifestarea Spiritului Sfant in ploaia tarzie. Poate sa cada in toate inimile din jurul nostru, dar noi nu o vom discerne, nici n-o vom primi.”- Idem., p. 507.

„Daca nu progresam, daca nu ne plasam pe noi insine intr-o atitudine de a primi ploaia timpurie si tarzie, ne vom pierde sufletele si responsabilitatea va fi la usa noastra.”
– Idem., p. 508.

Puterea lui Dumnezeu da viata:
„Puterea creatoare, care a chemat lumea la existenta, este cuprinsa in Cuvantul lui Dumnezeu. Acest Cuvant imparte putere, då viata…. Ea schimba firea si re-creiaza sufletul dupa chipul lui Dumnezeu.” -Educatie, cap. Cultivarea mintii si spiritului, pag. 124.

E nevoie de botezul Spiritului Sfant:
„Ceea ce avem nevoie este botezul Spiritului Sfant. Fara aceasta, noi nu suntem pregatiti sa mergem la oameni, mai mult decat erau ucenicii dupa rastignirea Domnului lor. Isus le cunostea lipsa si le-a spus sa ramana in Ierusalim pana vor primi putere de sus.” – Review and Herald, Fe.18, 1890.
„Noi trebuie sa ne rugam tot atat de zelos pentru revarsarea Duhului Sfant, cum s-au rugat ucenicii in Ziua Cincizecimii. Daca ei aveau nevoie de El atunci, cu atat mai mult avem noi nevoie de El astazi.” – Marturii vol 5,cap. Puterea adevarului, pag. 165.

Sa fim gata tot timpul:
Eu nu am un timp specific in care sa spun cand va avea loc revarsarea Spiritului Sfant, cand ingerul puternic se va coborâ din cer si se va uni cu cel de al treilea inger spre a incheia lucrarea pentru aceasta lume; mesajul meu este ca singura noastra siguranta consta in a fi gata pentru reimprospatarea cereasca, avand lampile pregatite si prinse.”  – Ellen G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol. 7, p. 984.

Gand pentru rugaciune:

„Cereti de la Domnul ploaie, ploaie de primavara! Domnul scoate fulgerile si va trimite o ploaie imbelsugata, pentru toata verdeata de pe camp.” Zaharia 10:1.

08. Rugaciunea si bucuria

 
Text biblic:
„Cei izbaviti de Domnul se vor întoarce si vor merge spre Sion cu cantari de biruinta. O bucurie vesnica le va încununa capul, veselia si bucuria îi vor apuca, iar durerile si gemetele vor fugi.”
Isaia 35:10.
Intrebare:
Intr-o lume plina de necazuri si tragedii, ce motiv de bucurie am putea avea noi?

Raspuns:

Lauda, atmosfera cerului: „Melodiile de lauda sunt ca atmosfera cerului si, cand cerul vine în legatura cu pamantul, atunci e numai muzica si cantec – „multumiri si cantari de lauda.” (Isaia 51:3). – Educatie, cap. Poezia si muzica, pag. 159.
Isus întampina ispita cu cantece: „Isus, în viata Sa pamanteasca, întâmpina ispita cu cantece. Adesea, cand erau rostite cuvinte taioase, jignitoare, sau cand atmosfera înconjuratoare era umplute de neliniste, nemultumire, neîncredere sau teama asupritoare, adesea glasul Sau putea fi auzit în cântari de credinta si bucurie sfânta.” – Educatie, cap. Poezia si muzica, pag. 164.
Studiu, meditatie si cantec: „El (Isus) studia Cuvantul lui Dumnezeu, iar ceasurile de cea mai adanca fericire erau acelea în care Se putea întoarce de la scenele muncilor Sale …. sa fie în comuniune cu Dumnezeu …. Zorii diminetii Il gaseau adesea în vreun loc retras, meditand, cercetand Scripturile sau rugandu-Se. El intampina lumina diminetii cu glasul unui cantec. Isi inveselea orele de truda prin cantari de recunostinta si aducea bucuria cerului celor epuizati de munca si deprimati.” – Divina vindecare, cap.Cu natura si cu Dumnezeu, pag. 40.
Folositi cantecul împotriva descurajarii: „Cantecul este o arma care poate fi întotdeauna folosita împotriva descurajarii. Cand ne deschidem astfel inima înaintea razelor de lumina ale prezentei Mântuitorului, vom avea sanatate si binecuvantarea Sa.” – Divina vindecare, Cap. Inaltati cantari de lauda, pag. 239.

Spiritul de recunostinta promoveaza sanatatea:
„Nimic nu exercita o influenta mai mare pentru favorizarea sanatatii sufletului  si trupului ca spiritul de recunostinta si lauda. Este o datorie categorica aceea de a ne impotrivi melancoliei, gandurilor si sentimentelor de nemultumire – o datorie tot atat de mare ca aceea de a ne ruga.” – Divina vindecare, cap. fagaduintele de vindecare, pag. 236.
Calea spre triumf: „Dupa cum fiii lui Israrel, în timpul calatoriei lor prin pustiu, isi înveseleau calea înaltand imnuri sfinte, tot astfel si azi Dumnezeu îndeamna pe fiii Sai, ca in acelasi fel, sa-si faca placuta viata lor de pelerini. Sunt putine cai mai pline de succes pentru imprimarea cuvintelor Lui in minte, decat repetarea lor prin cantec. Si un astfel de cantec are o putere uimitoare.” – Educatie, cap. Poezia si muzica, pag.165.”Cand Mantuitorul ne duce in pragul vesniciei, imbracandu-ne cu gloria lui Dumnezeu, sa fim gata a prinde cuvintele de slava si multumire ale corului ceresc din jurul tronului; si cand ecoul cantecului ingeresc a inceput sa se auda in caminul nostru de pe pamant, inima se va apropia cat mai mult de cantaretii ceresti. Comuniunea cereasca incepe pe pamant. Aici invatam gama cantarii lor de lauda.” – Idem, pag. 166.

„In mijlocul intunericului profund din timpul ultimilor zile ale pamantului, lumina lui Dumnezeu  va straluci mai puternic ca oricand si imnul sperantei si increderii se va auzi in melodiile cele mai armonioase si mai inaltatoare.”
– Idem, pag. 164.

Gand pentru rugaciune:
„Laudati pe Domnul! Lauda, suflete, pe Domnul! Voi lauda pe Domnul cat voi trai, voi lauda pe Dumnezeul meu cat voi fi.”
Psalmul 146: 1-2.

09. Rugaciune si incredere

 
Text biblic:
„Domnul este partea   mea de mostenire,” zice sufletul meu; de aceea nadajduiesc in El. Domnul este bun cu cine nadajduieste in El, cu sufletul care-L cauta. Bine este sa astepti in tacere ajutorul Domnului.”
Plangerile lui Ieremia 3:24-26.
Intrebare:
Cum pot sa am speranta si sa-mi mentin increderea?

Raspuns:

Increde-te in Domnul: „Tatal nostru ceresc are o mie de cåi prin care ne poate purt de grija, cåi despre care nu stim nimic. Aceia care accepta principiul fundamental de a face din slujirea lui Dumnezeu o datorie suprema vor vedea incurcaturile disparand si o poteca neteda inaintea picioarelor lor.” – Divina vindecare, cap. Dumnezeu va purta d grija, pag. 465.
Pace launtrica, incredere statornica: „O viata traita in Hristos este o viata de pace launtrica. Nu va fi extaz sentimental, ci o incredere statornica, plina de pace. Speranta ta nu se afla in tine insuti; ea este in Hristos. Slabiciunea ta se uneste cu puterea Lui, nestiinta ta cu intelepciunea Lui, nesiguranta ta cu puterea Lui dainuitoare. Astfel, tu nu trebuie sa te bizui pe tine insuti, nu trebuie sa ingadui mintii sa se ocupe de eul tau, ci sa te increzi in Hristos. Mintea ta sa se ocupe de iubirea Lui, de frumusetea si desavarsirea caracterului Sau. Hristos in lepadarea Sa de Sine, Hristos in umilinta Sa,… Hristos in nespus de marea Sa iubire – iata care trebuie sa fie obiectul contemplarii tale. Numai iubindu-L, imitandu-L si depinzand in totul de El vei putea fi transformat dupa chipul si asemanarea Sa.” – Calea catre Hristos, cap. Cresterea in Hristos, pag.63-64.
Viata consacrata: „Daca consacram viata noastra in slujba Sa, nu vom putea fi niciodata pusi intr-o situatie pentru care Dumnezeu n-a prevazut ajutorul Sau. Oricare ar fi situatia noastra, noi avem un Calauzitor, care sa ne arate drumul; oricare ar fi problemele noastre, noi avem un Sfatuitor sigur; oricare ar fi necazurile noastre, lipsurile sau chiar daca am fi parasiti, avem un Prieten iubitor. Daca in nestiinta noastra calcam gresit, Domnul Hristos nu ne paraseste. Vocea Sa clara si distincta se aude spunand: „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.” Ioan 14:6. – Parabolele Domnului Hristos, cap. Nu va face Dumnezeu dreptate alesilor Sai?, pag. 134.
Hristos, Exemplul nostru: „Framantarea este oarba si nu poate sa deosebeasca viitorul; dar Isus vede sfarsitul de la inceput…. In inima lui Hristos, in care domnea o desavarsita armonie cu Dumnezeu, era pace desavarsita. El nu era niciodata ingamfat prin laude si nici zdrobit de acuzatii si dezamagiri. Chiar in timpul celei mai mari impotriviri si celei mai crude purtari fatza de El, avea inca inima plina de curaj. Dar multi din cei care se numesc urmasi ai Lui au inima ingrijorata si nelinistita deoarece se tem sa se increada in Dumnezeu.” – Hristos Lumina Lumii, cap. Invitatia, pag. 318-319.
Dumnezeu va ajuta pe cei ce se incred in El: „Dumnezeu vrea sa faca lucruri mari pentru aceia care se incred in El. Cauza pentru care poporul Lui nu are o putere mai mare este faptul ca se increde prea mult in propria intelepciune si nu-I da prilej Domnului sa-Si desfasoare puterea in favoarea lui. Dumnezeu îi va ajuta in orice nevoi pe copiii Sai credinciosi, daca acestia isi vor pune deplina incredere in El si-L vor asculta cu credinciosie.” – Patriarhi si profeti, cap. Caderea Ierihonului, pag. 505.

Gand pentru rugaciune:

„Domnul este taria mea si scutul meu; in El mi se increde inima si sunt ajutat. De aceea imi este plina de veselie inima si-L laud prin cantarile mele.” Psalmul 28:7
 

10. Rugaciunea si respectul

 
Text biblic:
„Dumnezeu este infricosat in adunarea cea mare a sfintilor si de temut pentru toti cei ce stau in jurul Lui.” Psalmul 89:7.
Intrebare:
Cum putem invata adevaratul respect fatza de Dumnezeu? De ce respectul este important pentru cresterea spirituala?
Raspuns:
Simtamantul maririi si prezentei lui Dumnezeu:
„Respectul fatza de Dumnezeu este inspirat de un simtamant al maririi Lui infinite si de cunostinta ca El este de fatza. De acest simtamant fatza de Cel Nevazut ar trebui sa fie impresionata inima fiecarui copil.” – Educatie, cap. Purtarea, pag. 240. „Nici o alta cale de dovedire a respectului nu-I este asa placuta ca ascultarea de ceea ce El a spus.” – Idem, pag.242.
Ascultarea vine din inima: „Orice ascultare adevarata vine din inima. Hristos a lucrat in felul acesta. Si, daca consimtim, El Se va identifica cu gandurile si cu tintele noastre in asa masura, incat ar lega inima si mintea noastra cu vointa Sa, astfel ca atunci cand ascultam de El, vom implini propriile noastre indemnuri…. Daca cunoastem pe Dumnezeu, asa cum avem privilegiul sa-L cunoastem, viata noastra va fi o viata de continua ascultare. Prin aprecierea caracterului lui Hristos, prin comuniunea cu Dumnezeu, pacatul va ajunge pentru noi ceva odios.” – Hristos Lumina Lumii, cap. Sa nu vi se tulbure inima, pag. 654.
Cu umilinta si respect: „Umilinta si respectul ar trebui sa caracterizeze purtarea tuturor acelora care vin in prezenta lui Dumnezeu. In Numele lui Isus, noi putem veni inaintea Sa cu incredere, dar nu trebuie sa ne apropiem de El cu indrazneala si incumetare, ca si cand El ar fi pe aceeasi treapta cu noi. Sunt unii oameni care se adreseaza Marelui, Atotputernicului si Sfantului Dumnezeu, care locuieste intr-o lumina de care nu te poti apropia, ca si cand s-ar adresa cuiva care este deopotriva cu ei sau chiar unuia mai prejos decat ei…. Acestia sa-si aduca aminte ca se afla in fatza Aceluia pe care Il adora serafimii si in prezenta Caruia ingerii isi acopera fetzele.” – Patriarhi si Profeti, cap. Moise, pag. 247.
Dumnezeu este prezent la locul rugaciunii: „Ora si locul rugaciunii sunt sfinte deoarece Dumnezeu este acolo; si cand respectul este manifestat in atitudine si purtare, sentimentul care inspira se va adanci. „Numele Lui este sfant si infricosat”, declara Psalmistul (Psalmul 111:9). Ingerii, cand pronunta acest Nume isi acopera fetzele. Deci, cu cat respect, noi, care suntem cazuti si pacatosi, ar trebui sa-L luam pe buzele noastre.” – Gospel Workers, page 178.
„Cinstiti locasul Meu cel sfant” (Leviticul 19:30): „Pentru sufletul umil si credincios, Casa lui Dumnezeu de pe pamant este poarta cerului. Cantecul de lauda, rugaciunea, cuvintele rostite de reprezentantii Domnului Hristos sunt instrumentele randuite de Dumnezeu ca sa pregateasca un popor pentru biserica de sus, pentru a avea o inchinare aleasa, in care nu poate intra nimic ce intineaza.” – Marturii, vol. 5, cap. Purtarea in Casa lui Dumnezeu, pag. 522.

Respect fatza de Numele si Cuvantul Sau:
„Respectul trebuie aratat si fatza de Numele lui Dumnezeu. Niciodata nu ar trebuie rostit acest Nume in mod usuratic sau necugetat.” – Educatie, cap. Purtarea, pag. 241.„Noi trebuie sa respectam Cuvantul lui Dumnezeu. Fatza de aceasta Carte noi ar trebui sa aratam cinste, niciodata punand-o acolo unde ne vine, sau umbland cu ea fara grija.” – Idem, pag. 242.
Gand pentru rugaciune:
Tata ceresc, ajuta-ma sa simt prezenta Ta cand ma rog. Ajuta-ma sa Te respect cu umilinta si teama.
 

11. Rugaciunea si ascultarea

 
Text biblic:
„Urmariti pacea cu toti si sfintirea, fara care nimeni nu va vedea pe Domnul. Luati seama bine ca nimeni sa nu se abata da la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva sa dea lastari vre o radacina de amaraciune, sa va aduca turburare si multi sa fie intinati de ea.”
Evrei 12:14-15.
Intrebare:
Cum pot sa marturisesc pe Domnul Hristos celor cu care voi veni astazi in contact?
Raspuns:
Martor printr-o viata evlavioasa: „Caracterul este putere. Marturia tacuta a unei vieti credincioase, neegoiste si evlavioase are in sine o influenta irezistibila. Manifestand in viata noastra caracterul Domnului Hristos, noi conlucram cu El in lucrarea de salvare de suflete. Numai prin manifestarea in viata noastra a caracterului Sau, noi putem coopera cu El. Si cu cat este mai mare, mai intinsa influenta noastra, cu atat mai mare este binele pe care il putem face. Cand cei care marturisesc a sluji lui Dumnezeu urmeaza exemplul Domnului Hristos, traind in viata lor zilnica principiile Legii Sale; cand fiecare fapta este o marturie cum ca ei iubesc pe Dumnezeu mai presus de orice, iar pe aproapele lor ca pe ei insisi, atunci, biserica va avea putere ca sa influenteze lumea.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Influenta, pag.
268.
Radiaza dinauntru: „Adevaratul caracter nu este modelat din afara sau imbracat; el radiaza dinauntru. Daca dorim sa indreptam pe altii pe calea neprihanirii, principiile neprihanirii trebuie sa se gaseasca mai intai in inima noastra.„- Hristos Lumina Lumii, cap. Predica de pe Munte, pag. 294.

Un argument caruia nimeni nu i se poate impotrivi:
„Influenta noastra asupra altora depinde nu atat de mult de ceea ce spunem, cat de ceea ce suntem. Oamenii pot sa combata si sa desconsidere logica noastra, se pot impotrivi si apelurilor noastre; dar o viata plina de iubire dezinteresata este un argument caruia nu i se pot impotrivi. O viata in care faptele se potrivesc cu vorbele, caracterizata prin umilinta lui Hristos, este o putere in lumea aceasta…. Cuvantul lui Dumnezeu, vorbit de cel care a fost personal sfintit, are o putere datatoare de viata, care-l face atragator pentru ascultatori si-i convinge ca aceasta e o realitate vie. Cand cineva a primit adevarul din iubire, el va da pe fatza lucrul acesta in puterea de convingere a comportamentului sau si tonul cu care vorbeste.” – Hristos Lumina Lumii, cap. Noi am aflat pe Mesia, pag.129.
Sa spunem ceea ce in realitate stim: „Ca martori ai lui Hristos, trebuie sa spunem ce stim, ce am vazut, auzit si simtit. Daca am urmat pe Isus pas cu pas, vom avea ceva foarte potrivit de spus cu privire la felul in care El ne-a condus. Putem spune cum am pus la proba fagaduinta Lui si am vazut ca este adevarata. Putem marturisi ceea ce am aflat cu privire la harul lui Hristos. Aceasta e marturisirea pe care o cere Domnul si din lipsa carea lumea piere.” – Idem, pag. 328.
Influenta atmosferei care ne inconjoara: „Fiecare suflet este inconjurat de o atmosfera proprie – o atmosfera incarcata, poate, cu puterea credintei datatoare de viata…. Sau, poate fi o atmosfera apasatoare, rece, datorita nemultumirii si egoismului…. Constient sau nu, fiecare persoana, cu care venim in contact, este influentata de atmosfera ce o emanam in jur.” -Parabolele Domnului Hristos, cap. Influenta, pag. 267.
Gand pentru rugaciune:
„Fie peste noi bunavointa Domnului Dumnezeului nostru! Si intareste lucrarea mainilor noastre, da, intareste lucrarea mainilor noastre!”
Psalmul 90:17
 

12. Sa vedem fata Lui

 
Text biblic:
„Ferice de cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu!
” Matei 5:8.
Intrebare:
Cum se poate obtine curatia inimii fara de care este imposibil sa vedem pe Dumnezeu?
Raspuns:
Prin imitarea vietii Domnului Hristos: „Dupa cum Dumnezeu este curat in sfera Lui, tot asa omul trebuie sa fie curat in sfera lui. Si el va fi curat daca Domnul Hristos locuieste in inima, nadejdea slavei; caci el va imita viata Domnului Hristos si va reflecta caracterul Sau.” – Gospel Workers, page 366.
Duhul Sfant in inimi si caminuri: „Pentru a fi curatiti si pentru a ramane curati, Adventistii de Ziua a Saptea trebuie sa aiba Duhul Sfant in inimile lor si in caminurile lor.” – Marturii vol. 9, cap. Conditii ale rugaciunii la care se da raspuns, pag. 135.

„Daca a fost candva un timp cand am avut nevoie de lucrarea Duhului lui Dumnezeu asupra inimii si vietii noastre, timpul acela este acum. Sa ne insusim  dar aceasta putere divina pentru a avea tarie sa traim o viata de sfintenie si de lepadare de sine.”
Idem, pag. 136.
Domnul Hristos preia controlul: „Cand lucram in unire cu Marele Invatator, facultatile mintale sunt dezvoltate. Constinta este sub calauzire divina. Hristos ia intreaga fiinta sub controlul Sau….(Acest paragraf lipseste din editia romaneasca, Nota traducatorului). Nimeni nu poate sa fie cu adevarat unit cu Hristos, practicand invataturile Lui, supunandu-se jugului Sau restrangator , fara sa simta ceea ce el niciodata nu poate sa exprime in cuvinte. Lui ii vin ganduri noi si bogate. Lumina este data intelectului, hotarare vointei, sensibilitate constintei, curatie imaginatiei.” – Marturii vol. 6, cap. Rezultatele lucrarii, pag. 476.
O inima curata aici: „In cetatea lui Dumnezeu nu nu va intra nimic care este manjit. Toti aceia care vor locui acolo trebuie sa ajunga sa aiba aici o inima curata. In acela care invata de la Domnul Isus se va arata un dezgust crescand pentru o purtare neingrijita, pentru cuvinte necuviincioase si pentru cugete murdare. Cand Hristos locuieste in inima, va fi curatie si noblete atat in cugete, cat si in fapte.” – Cugetari de pa Muntele Fericirilor, cap. Ferice de cei cu inima curata, pag. 23.
Sa privim la Isus: „Dar daca voim sa intram in cetatea lui Dumnezeu si sa privim pe Isus in marirea Lui, trebuie sa ne obisnuim de aici sa privim pe Isus prin ochiul credintei. Cuvintele si caracterul lui Hristos trebuie sa fie adesea subiectul cugetarii si convorbirii noastre; in fiece zi ar trebui ca un anumit timp sa fie devotat pentru rugaciune si meditatie la aceste teme sfinte.” – Solii pentru tineret, cap. Credinta vie, pag. 86.
Progresand in asemanare cu El: „Privind la Isus, noi obtinem o cunoastere mai stralucita si mai clara a lui Dumnezeu, caci privind la El, ajungem schimbati. Bunatatea, iubirea pentru aproapele nostru devin atunci caracteristici naturale ale fiintei noastre…. Progresand in asemanare cu El, noi marim capacitatea noastra de a cunoaste pe Dumnezeu.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Prin folosire, talantii se inmultesc, pg. 280.

Traiesc ca si in prezenta lui Dumnezeu:
„Cei curati cu inima traiesc ca si cum s-ar afla chiar in prezenta lui Dumnezeu, in timpul, pe care El li-l ingaduie in lumea aceasta si Il vor vedea fatza in fatza in viata viitoare, nemuritoare.” – Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. Ferice de cei cu inima curata, pag. 25.

„Atunci Il vom vedea fatza catre fatza”:
„Noi privim imaginea lui Dumnezeu reflectata, ca intr-o oglinda, in operele naturii si in procedeele Sale cu oamenii; dar atunci Il vom vedea fatza catre fatza.” – The Story of Redemption, page. 432.
Gand pentru rugaciune:
„Pregateste-ne inimile, Doamne, pentru a putea „vedea pe Imparat in stralucirea Lui.
” Isaia 33:17.
 

13. Sa Te cunosc pe Tine

 
Text biblic:
„Viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.”
Ioan 17:3.

Intrebare:

Cum poate cunoasterea salvatoare a lui Isus sa devina experienta mea personala?
Raspuns:
Prin studiul Scripturilor: „Sfanta Scriptura este dreptarul desavarsit al adevarului si, ca atare, trebuie sa i se dea primul loc in educatie. Pentru a dobandi o educatie vrednica de acest nume, trebuie sa ajungem a cunoaste pe Dumnezeu, Creatorul, si pe Isus Hristos, Mantuitorul, asa cum sunt descoperiti in Cuvantul Sfintei Scripturi. Orice fiinta omeneasca creata dupa chipul lui Dumnezeu este inzestrata cu o putere asemenea aceleia a Creatorului – individualitate, puterea de a gandi si de a lucra.” – Educatie, cap. Izvorul si tinta adevaratei educatii, pag. 15-16.

„Staruind a privi desavarsirea caracterului lui Dumnezeu, mintea omului se innoieste si, sufletul sau este re-creat dupa chipul lui Dumnezeu….Idealul lui Dumnezeu pentru copiii Sai este mai inalt decat ar putea ajunge cea mai inalta cugetare omeneasca. Evlavia, a ajunge asemenea lui Dumnezeu – iata tinta de atins.”
– Educatie, cap. izvorul si tinta adevaratei educatii, pag. 16-17.
Cunosterea din experienta: „Oare cunoastem noi pe Dumnezeu asa cum ar trebui? Ce mangaiere, ce bucurie ar trebui sa avem daca am invata zilnic lectiile pe care El doreste sa le invatam! Trebuie sa-L cunoastem din experienta. Ar fi de folos pentru noi sa petrecem mai mult timp in rugaciune personala in taina, cunoscand mai bine pe Tatal nostru ceresc.” – Medical Ministry, page 102.

Sufletul refacut dupa chipul lui Dumnezeu
: „Cunoasterea lui Dumnezeu, asa cum ne este descoperit in Hristos, este cunoasterea pe care trebuie s-o aiba toti cei care sunt mantuiti. Este cunoasterea care produce transformarea caracterului. Primirea acestei cunoasteri va reface sufletul dupa chipul lui Dumnezeu. Ea va aduce in intreaga faptura o putere de natura divina.” – Divina vindecare, cap. Cunoasterea care produce transformarea, pag. 405.”Dumnezeu doreste ca, in acelasi fel in care a umblat Isus in natura umana, sa umble si urmasii Sai. In taria Sa, noi trebuie sa ducem viata curata si plina de noblete pe care a dus-o Mantuitorul.” – Idem, pag. 405.
Trebuie studiate profetiile: „Trebuie studiate profetiile, iar viata Domnului Hristos comparata cu scrierile profetilor. El Se identifica cu profetiile, declarand iar si iar: ele au scris despre Mine; ele au marturisit despre Mine. Biblia este singura carte care ofera o descriere pozitiva a lui Isus Hristos; si daca toti oamenii ar studia-o, considerand-o manualul de capatai si ar implini cele scrise in ea, nici un suflet nu ar fi pierdut.” – Principiile fundamentale ale educatiei crestine, cap. Carti si autori in scolile noastre, pag. 391.
Cuvantul da viata:Puterea creatoare, care a chemat lumea la existenta, este cuprinsa in Cuvantul lui Dumnezeu. Acest Cuvant imparte putere, då viata. Fiecare porunca este o fagaduinta; daca este admisa de vointa si primita de suflet, ea aduce cu sine viata Celui Nemarginit. Ea schimba firea si re-creaza sufletul dupa chipul lui Dumnezeu.” – Educatie, cap. Cultivarea mintii si spiritului, pag. 124.
Conversatie cu Dumnezeu: „Daca avem totdeauna pe Dumnezeu inaintea noastra…. atunci viata noastra religioasa va cunoaste o continua reinviorare. Rugaciunile noastre vor lua atunci forma unei conversatii cu Dumnezeu, asa ca si cand am vorbi unui prieten.” – Parabolele Domnului hristos, cap. Lucruri vechi si noi, pag. 98.
Gand pentru rugaciune:
„Invata-ma caile Tale, Doamne! Eu voi umbla in adevarul Tau. Fa-mi inima sa se teama de Numele Tau.”
Psalmul 86:11.
 

14. Rugaciuni egocentrice (preocupate doar de sine)

 
Text biblic:
„Cereti si nu capatati, pentru ca cereti rau, cu gand sa risipiti in placerile voastre.”
Iacov 4:3.
Intrebare:
Cum putem sa stim cand rugaciunile noastre sun egocentrice?
Raspuns:
Rugaciuni din inimi pline de mandrie si egoism:
Mandria ameninta sa fie ruina voastra….Rugaciunile voastre….vin din inimi pline de mandrie si egoism.” – Marturii vol 2, cap. Mandrie la tineret, pag. 172-173.
„Dumnezeu nu poate aproba nici cea mai mica masura de lacomie si egoism si El uraste rugaciunile si sfaturile celor care nutresc astfel de trasaturi rele de caracter. Pe masura ce Satana vede ca timpul lui este scurt, el conduce pe oameni sa fie din ce in ce mai egoisti si lacomi si atunci el tresalta de bucurie cand ii vede ca sunt cufundati in ei insisi, inchisi, zgarciti si egoisti.” – Early Writings, page. 268.
Rugaciune egoista: „In parabola cu vamesul si fariseul, rugaciunea aroganta (egoista) : „Dumnezeule, Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni”, era intr-un contrast izbitor cu cererea pocaintei: „Ai mila de mine, pacatosul.” Luca 18:11,13. – Hristos Lumina Lumii, cap. 53-Ultima calatorie din Galileia, pag. 327.
„Ei sunt laudarosi, se roaga si vorbesc intr-un fel in care se indreptatesc pe ei insisi, se inalta, reamintesc faptele lor cele bune si, ca si fariseul, in cele din urma, Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu sunt ca ceilalti oameni.” – Marturii vol. 1, cap. Lucrarea in Est, pag. 429.

„Rugaciunea plina de mandrie si indreptatire de sine a fariseului arata ca inima sa era inchisa influentei Duhului Sfant…. El nu simtea nici o nevoie si de aceea n-a primit nimic.”
– Calea catre Hristos, cap. Pocainta, pag. 26.
Speranta de a castiga laude de la oameni: Fariseul s-a suit la Templu sa se roage, nu pentru ca simtea ca este pacatos si, deci, avea nevoie de iertare, ci pentru ca gandea despre sine ca este drept si spera sa castige astfel laude de la oameni. El privea inchinarea sa ca un merit, care-l va recomanda inaintea lui Dumnezeu…. Si astfel, el era plin de ingamfare. El manifesta aceasta in privirea, umblarea si rugaciunile lui.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Doi Inchinatori, pag.115.

„Noi insa trebuie sa avem o cunoastere de noi insine, o cunoastere care sa duca la pocainta, mai inainte ca noi sa putem gasi iertare si pace. Fariseul nu avea nici o convingere despre pacatul lui. Duhul Sfant nu putea lucra cu el. Sufletul lui era inchis intr-o platosa a indreptatirii de sine, asupra careia sagetile lui Dumnezeu, ascutite si bine tintite de mainile ingerilor, nu pot   s-o strapunga.”
Parabolele Domnului Hristos, cap. Doi inchinatori, pag. 121.
Sa privim la Hristos: „In timp ce vorbim lui Dumnezeu despre saracia noastra spirituala, inima se poate umfla de mandria superioritatii propriei noastre umilinti si a indreptatirii proprii…. Noi trebuie sa privim la Hristos. Ceea ce face pe oameni sa se inalte atat de mult in propria lor dreptate este necunoasterea Lui…. Rugaciunea vamesului a fost ascultata deoarece ea a fost manifestarea dependentei ce cauta sa se prinda de Cel Atotputernic. Eul personal nu era decat o rusine pentru vames. Tot asa trebuie vazut de toti aceia care cauta pe Dumnezeu. Prin credintå – credinta care renunta la orice incredere in sine – cel ce se roaga trebuie sa se prinda bine de puterea Celui vesnic.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Doi inchinatori, pag. 122.
Primejdia increderii in sine: „Raul care a pricinuit caderea lui Petru si care a tinut departe pe Fariseu de comuniunea cu Dumnezeu, se dovedeste si astazi a fi ruina multor mii de oameni. Nu este nimic asa de ofensator pentru Dumnezeu, sau atat de periculos pentru sufletul omenesc, decat mandria si increderea in sine.” Parabolele Domnului Hristos, cap. Doi inchinatori, pag. 118.
Gand pentru rugaciune:
Tata ceresc, ajuta-ma sa-mi cercetez inima; invata-ma cum sa-mi biruiesc egoismul si sa traiesc o viata dedicata in intregime Tie.
 

15. Promisiuni mari si pretentioase

 
Text biblic:
„Prin care El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeesti, dupa ce ati fugit de stricaciunea, care este in lume prin pofte.” 2 Petru 1:4.
Intrebare:
Este viata mea zilnica in armonie cu voia lui Dumnezeu astfel incat sa pot pretinde cu incredere fagaduintele Sale pretioase?
Raspuns:
Scopul promisiunilor lui Dumnezeu: „Dumnezeu a pus promisiunile in Cuvantul Sau pentru a ne conduce sa avem credinta in El. In aceste promisiuni, El da la o parte perdeaua vesniciei, dandu-ne o strafulgerare slaba a exceptionalei greutati de slava vesnica ce asteapta pe cei biruitori.” – My Life Today, page 338.
Rugaciunile vor primi raspuns:Rugaciunile simple, inspirate de Duhul Sfant, se vor inalta prin usa deschisa, despre care Hristos a spus: „Eu am deschis-o si nimeni nu o poate inchide.” Rugaciunile acestea, amestecate cu tamaia desavarsirii lui Hristos, se vor inalta ca un parfum la Tatal si vor primi raspunsuri.” – Marturii, vol. 6, cap. sanatoriul nostru danez, pag. 467.
Sfanta Treime va ajuta: „Faptul ca voi ati fost botezati in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant este o asigurare ca, daca veti cere ajutorul Lor, Puterile acestea va vor ajuta in orice situatie grea.” – Marturii, vol. 6, cap. Dupa botez, pag. 103.

Deasemenea si ingerii ajuta:
Pazirea din partea ostirii ceresti este garantata tuturor celor ce vor lucra dupa voia lui Dumnezeu si vor implini planurile Lui. In rugaciuni fierbinti si pline de cainta noi putem chema ajutoarele ceresti sa vina de partea noastra. Armate invizibile de lumina si putere vor lucra cu cei umili, blanzi si modesti.” – Selected Messages, b. 1, p. 97.
Ajutor promis pentru orice urgenta:Truditorii in mersul impovarat al vietii, aglomerati si aproape coplesiti de incurcaturi, pot inalta la Dumnezeu o rugaciune pentru calauzire divina. Calatorii pe mare si pe uscat, cand sunt amenintati de vre o mare primejdie, se pot preda in felul acesta protectiei Cerului. In vremuri de primejdie sau greutati neasteptate, inima isi poate inalta strigatul dupa ajutor Aceluia care S-a angajat sa vina in sprijinul celor credinciosi ai Sai, oricand Il vor chema.” – Profeti si Regi, cap. 52, Barbatul ocaziei, pag. 459.

Iubire neschimbata:
Daca cineva care comunica zilnic cu Dumnezeu se abate de la drumul drept, daca se intoarce o clipa si nu priveste neclintit la Isus, nu este pentru ca el pacatuieste cu voia; caci atunci cand isi vede greseala, se intoarce iarasi si isi fixeaza ochii asupra lui Isus si, faptul ca s-a abatut, nu-l face mai putin drag inimii lui Dumnezeu.” – E.G.White, Review and Herald, Mai 12, 1896.

Prin credinta putem pretinde orice promisiune (din Biblie)
: „Putem sa ne incredem in Domnul Isus ca implineste ceea ce promite? Raspunde cu hotarare: Da, la fiecare cuvant. Dupa ce ai facut aceasta, prin credinta, pretinde fiecare promisiune pe care El a facut-o si primeste binecuvantarea; caci aceasta acceptare prin credinta da viata sufletului. Poti crede ca te poti increde in Isus, chiar daca te simti ca esti cel mai slab si cel mai nevrednic dintre copii Lui.” – Testimonies to Ministry, page. 517.
Gand pentru rugaciune:
Doamne, ajuta-ma totdeauna sa fac ceea ce este placut in Fatza Ta, pentru ca sa implinesc promisiunile Tale mari si pretioase.

16. Sub acoperisul cortului Lui

 
Text biblic:
„Caci El ma va ocroti in coliba Lui, in ziua necazului, ma va ascunde sub acoperisul cortului Lui si ma va inalta pe o stanca.”
Psalmul 27:5.

Intrebare:

Ce pregatiri trebuie sa fac pentru a putea pretinde protectia lui Dumnezeu in vremea necazului?
Raspuns:
„Asa zice Domnul”: „Atunci cand Satana cauta sa-si impuna ideile („sugestiile” – in engleza) asupra mintii noastre, daca nutrim si indragim un: „Asa zice Domnul”, noi putem sa fim atrasi in cortul cel tainic al Celui prea Inalt.” – Marturii, vol.6, cap. Hristos in toata Biblia, pag. 394.

Cunoasterea adevarului
– o aparare sigura: „Aceia care cauta cu seriozitate cunoasterea adevarului si se straduiesc sa-si curateasca sufletele prin ascultare, facand astfel tot ce pot pentru a se pregati de lupta, vor gasi in Dumnezeul adevarului o aparare sigura. „Fiindca ai pazit Cuvantul rabdarii Mele, te voi pazi si Eu” (Apocalips 3:10) este fagaduinta Mantuitorului. El va trimite mai degraba pe toti ingerii din cer sa pazeasca pe poporul Sau decat sa lase un singur suflet, care se increde in El, sa fie biruit de Satana.” – Marea Lupta, cap. 34, Este posibil ca mortii sa vorbeasca (Spiritismul), pag. 507.

Scripturile, aparare sigura:
Poporul lui Dumnezeu este indrumat catre Scripturi ca aparare contra influentei invatatorilor falsi si puterii amagitoare a duhurilor intunericului. Satana foloseste toate mijloacele posibile pentru a-i impiedica pe oameni sa cunoasca Biblia, deoarece declaratiile ei clare îi descopera amagirile…. Ultima mare amagire se va desfasura curand in fatza noastra…. Contrafacerea se va asemana atat de mult cu adevarul, incat va fi imposibil sa se faca deosebirea intre ele, decat numai cu ajutorul Sfintelor Scripturi. Orice afirmatie si orice minune trebuie verificate pe baza marturiei Bibliei…. Numai aceia care si-au fortificat mintea cu adevarurile Bibliei vor rezista in marele conflict final.” – Marea Lupta, cap. 37, Scripturile, apararea noastra, pag. 536.
Va aduce aminte: „Isus le-a fagaduit ucenicilor Sai: „Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal, in Numele Meu, va va invata toate lucrurile, si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu” (Ioan 14:16). Invataturile lui Hristos trebuie sa fi fost deja depozitate in minte, pentru ca Duhul lui Dumnezeu sa ni le aduca aminte in timp de primejdie.” – Marea Lupta, cap. 37, Scripturile, apararea noastra, pag. 542.
Va veni in minte:O staruinta zilnica, plina de râvna, de a cunoaste pe Dumnezeu si pe Isus Hristos pe care L-a trimis El, va aduce putere si pricepere pentru suflet. Cunostinta castigata prin cercetarea zeloasa a Scripturilor va reveni in minte ca un fulger la timpul potrivit. Dar daca unii au neglijat sa cunoasca cuvintele lui Hristos…. nu se pot astepta ca Duhul Sfant sa le aminteasca de cuvintele Lui. Ei trebuie sa serveasca lui Dumnezeu in fiecare zi cu o iubire neimpartita si apoi sa se increada in El.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 37, Cei dintai evanghelisti, pag. 228.
„Sta scris”: „Poporul lui Dumnezeu, incercat si verificat,… trebuie sa-si fixeze pozitia pe Cuvantul viu: „Stå scris.” – Marturii, vol. 9, cap. Ultima criza, pag. 15.
Gand pentru rugaciune:
Tata ceresc, Iti multumesc pentru pretioasele Tale promisiuni, care ma vor intari pana la sfarsit. Ajuta-ma sa pastrez Cuvantul Tau ca pe o comoara.
 

17. Rugaciunea si perseverenta

 
Text biblic:
„Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta cu toata staruinta si rugaciune pentru toti sfintii.”
Efeseni 6:18.
Intrebare:
Ce indemnuri avem pentru staruire si perseverare?
Raspuns:
Rugati-va totdeauna: „Fara rugaciuni staruitoare si continua veghere, noi suntem in primejdia de a deveni din ce in ce mai nepasatori si de a devia de la calea dreapta. Vrajmasul mantuirii noastre cauta mereu sa puna piedici in calea spre tronul milei.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 86.
Nimic sa nu va impiedice: „Nimic, oricat de scump, oricat de drag, sa nu va absoarba mintea si inima, abatandu-va de la studierea Cuvantului lui Dumnezeu sau de la rugaciune sarguincioasa.” – Marturii vol. 8,cap. O slabire a cinstirii lui Dumnezeu, pag. 59.

„Sfintenia nu este extaz, rapire sufleteasca; ea este o deplina predare a vointei (noastre) lui Dumnezeu; ea inseamna a trai prin orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu; inseamna a face voia Tatalui nostru ceresc.”
Istoria Faptelor Apostolilor, cap. 5, Darul Duhului, pag. 42.

Rugaciunea inflacarata, eficienta:
„Puternica si tot mai puternica trebuie sa fie increderea noastra ca Spiritul lui Dumnezeu va fi cu noi, facandu-ne sfinti si curati, tot asa de drepti si inmiresmati ca si cedri Libanului.” – Gospel Workers, page 272.
„Rugaciunea care vine dintr-o inima sincera, care crede, este rugaciunea eficienta, fierbinte, care castiga mult. Dumnezeu nu raspunde totdeauna la rugaciuni asa cum asteptam, pentru ca noi nu putem cere ceea ce ar fi spre cel mai mare bine al nostru; dar in iubirea si intelepciunea Lui nemarginita, El ne va da acele lucruri de care noi avem cea mai mare nevoie.” – Marturii, vol. 4, cap. 30, Slujitorii lui Dumnezeu, pag. 558.
Sa lasam rezultatele in mainile lui Dumnezeu:Ceea ce promite Dumnezeu, El este capabil sa implineasca in orice vreme si lucrarea pe care El o da poporului Sau sa o faca, El este capabil sa o realizeze prin ei.” – Counsel on Health, page. 378.

„Este mai bine pentru noi ca Dumnezeu nu raspunde totdeauna rugaciunilor noastre chiar cand dorim noi si chiar in felul cum dorim noi.”
– Idem.

„Cererile noastre nu trebuie sa ia forma unei porunci, ci de mijlocire pentru ca El sa implineasca lucrurile pe care le dorim de la El.”
Idem, p. 379.

Exemplu de rugaciune perseverenta:
In Ziua Cincizecimii, Cel Nemarginit S-a descoperit cu putere bisericii…. Inima ucenicilor era supraincarcata de generozitate atat de deplina, atat de profunda, atat de larg cuprinzatoare, incat i-a constrans sa mearga pana la marginile pamantului, marturisind: sa fereasca Dumnezeu sa ne laudam cu altceva decat cu crucea Domnului nostru Isus Hristos. „- Marturii vol. 7, cap. Puterea data Apostolilor, pag. 35.
„Prin rugaciune zeloasa si staruitoare, ei au obtinut inzestrarea cu Duhul Sfant si apoi au pornit, apasati de povara salvarii de suflete, umpluti cu ravna de a extinde biruintele crucii.” – Idem, p. 36.

„Nu urmeaza ca Duhul lui Dumnezeu sa vina astazi, ca raspuns la rugaciunea calduroasa si staruitoare si sa-i umple pe oameni cu putere?” –
Idem.

„Ceea ce a facut Domnul pentru poporul Sau de atunci este tot atat de esential, si chiar mai necesar, sa faca pentru poporul Sau de azi.” –
Idem, p.37.
Gand pentru rugaciune:
Tata ceresc, ajuta-ma sa-mi pastrez gandurile indreptate „totdeauna in sus” si sa staruiesc in rugaciune, chiar cand imprejurarile nu sunt favorabile.
 

18. Rugaciune si meditatie

 
Text biblic:
„Ma desfatez in oranduirile Tale si nu uit Cuvantul Tau.”
Psalmul 119:16.
Intrebare:
Cum poate acest text sa devina experienta mea in viata?
Raspuns:
Trebuie sa ascultam: „O adevarata cunoastere a Bibliei poate fi castigata numai prin ajutorul Spiritului prin care a fost dat Cuvantul. Si pentru a dobandi aceasta cunostinta, noi trebuie sa o traim. Tot ce porunceste Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa facem. Tot ce fagaduieste, sa cerem.” („sa pretindem” – engleza). – Educatie, cap. Predarea si studiul Bibliei, pag. 187.
Prin rugaciune putem intelege:Biblia nu trebuie studiata niciodata fara rugaciune. Numai Duhul Sfant ne poate face in stare sa percepem importanta acelor lucruri usor de inteles sau sa ne fereasca de denaturarea adevarurilor greu de inteles. Ingerii ceresti au misiunea sa ne pregateasca inimile ca sa intelegem Cuvantul lui Dumnezeu, astfel incat sa fim incantati de frumusetea lui, convinsi de avertizarile lui, insufletiti si intariti de fagaduintele lui.” Marea Lupta, cap. 37, Scripturile, apararea noastra, pag. 542.
Sinceritatea scopului:Intelegerea adevarului biblic nu depinde atat de mult de capacitatea intelectuala a celui care studiaza, cat de sinceritatea scopului, de dorinta serioasa dupa neprihanire.” – Idem.
Sa meditam la iubirea Lui: „Dumnezeu ne invita sa ne umplem inima cu cugetari inalte, cu ganduri curate. El doreste ca noi sa meditam la iubirea si mila Sa, sa studiem lucrarea Sa minunata in marele Plan de Mantuire. Atunci intelegerea de catre noi a adevarului va fi din ce in ce mai clara, iar dorinta noastra dupa curatia inimii si limpezimea gandurilor va fi tot mai inalta si tot mai sfanta. Atunci cel credincios, traind in atmosfera cea curata a cugetelor sfinte, va fi transformat prin comuniunea cu Dumnezeu si prin studierea Sfintelor Scripturi.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. In pamant bun, pag. 40-41.

Umblati in lumina
: „Umblati neincetat in lumina lui Dumnezeu. Meditati zi si noapte asupra caracterului Sau. Atunci veti vedea frumusetea Lui si va veti veseli in bunatatea Sa. Inima voastra va straluci, simtind iubirea Sa. Veti fi inaltati ca si cum ati fi purtati de brate vesnice. Cu puterea si lumina pe care v-o da Dumnezeu, veti putea intelege si realiza mai mult decat ati crezut inainte ca este posibil.” – Divina vindecare, cap. Consacrare; Incredere, pag. 499.

Meditati la desavarsirea Mantuitorului:
„In timp ce cugetam la desavarsirea Mantuitorului nostru, vom dori sa fim cu totul transformati si reinnoiti dupa chipul Sau curat. Sufletul nostru va inseta si va flamanzi dupa asemanarea cu Cel pe care-L adoram. Cu cat cugetele noastre se vor ocupa mai mult de Domnul Hristos, cu atat mai mult vom vorbi si altora despre El si-L vom reprezenta in lume prin viata noastra.” – Calea catre Hristos, cap. Cunoasterea de Dumnezeu, pag. 81.

Cea mai solemna perioada a istoriei acestei lumi:
„Traim in cea mai solemna perioada a istoriei acestei lumi…. Trebuie sa ne umilim inaintea Domnului, cu post si rugaciune si sa cugetam mult la Cuvantul Sau, indeosebi la scenele judecatii. Trebuie sa cautam sa avem acum o experienta vie si profunda in lucrurile lui Dumnezeu. Nu avem nici o clipa de pierdut. Evenimente de importanta vitala au loc in jurul nostru; ne gasim pe terenul fermecat al lui Satana.” – Marea Lupta, cap 37, Scripturile, apararea noastra, pag. 543.

Gand pentru rugaciune:
„Primeste cu bunavointa cuvintele gurii mele si cugetele inimii mele, Doamne, Stanca mea si Izbavitorul meu.
” Psalmul 19:14.
 
 

19. Lucrarea ingerilor in rugaciune

 
Text biblic:
„Ascultati dar cuvantul Domnului! Am vazut pe Domnul stand pe scaunul Sau de domnie si toata oastea cerurilor stand la dreapta si la stanga Lui.” 2 Cronici 18:18.

Intrebare:

Ce lucrare fac ingerii cu privire la rugaciune?
Raspuns:
Ingerii prezinta rugaciunile in fatza lui Dumnezeu; deasemenea ei le inregistreaza:
Cei ce privesc la Isus zi de zi si ceas de ceas, cei care vegheaza in vederea rugaciunii, sunt adusi langa Isus. Ingerii cu aripile intinse asteapta sa duca lui Dumnezeu rugaciunile lor de cainta si sa le inregistreze in cartile din cer.” – Ellen G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol 4, p. 1184.

Desemnati sa raspunda:
„Fiintele ceresti sunt desemnate sa raspunda rugaciunilor celor care lucreaza cu altruism pentru interesele cauzei lui Dumnezeu. Ingerii din pozitiilr cele mai inalte in curtile ceresti sunt desemnati sa lucreze pentru rugaciunile care se inalta la Dumnezeu pentru avansarea cauzei Domnului. Fiecre inger are postul sau particular de datorie, pe care nu-i este permis sa-l paraseasca pentru un alt loc.” – Idem, p. 1173.
Ei asculta imediat: „Ingerii slujitori asteapta langa tronul lui Dumnezeu sa asculte imediat de mandatul Domnului Isus Hristos de a raspunde fiecarei rugaciuni oferita in credinta vie si sincera.” – selected Messages, book 2, p. 377.
Vor veni in ajutorul nostru: „Prin exercitarea credintei si rugaciunii, putem sa chemam de partea noastraun alai de ingeri ceresti, care ne vor apara de orice influenta stricata.” – Our High Calling, page 23.
Aduc mullte binecuvantari: „Ingerii urca si coboara continuu….aducand fiilor oamenilor binecuvantare, nadejde, curaj si ajutor.” – Istoria Faptelor Apostolilor, cap. 15, Liberat din inchisoare, p. 127.

„Puterea si harul au fost date prin Domnul Hristos spre a fi duse de ingerii slujitori fiecareui suflet credincios.” –
Calea catre Hristos, cap. credinta si acceptarea, pag. 46.

Alegand cuvintele si influentand actiunile noastre:
Cand va treziti dimineata, simtiti neajutorarea voastra si nevoia de a primi putere de la Dumnezeu?… Daca faceti asa, ingerii noteaza rugaciunile voastre, iatr daca aceste rugaciuni nu au iesit de pe buze prefacute, cand va aflati in pericol de a face fara voia voastra ceva rau si de a exercita o influentacare ii va determina pe altii sa greseasca, ingerul vostru pazitor va fi langa voi, sugerandu-va o cale mai buna, alegand cuvintele pentru voi si influentand (inraurind) actiunile voastre.” – Marturii, vol 3, cap. Apel catre cei tineri, pag. 395-396.

De ce ne rugam asa de putin?
Ce vor gandi ingerii cerului despre noi, sarmanele si neajutoratele fiinte omenesti, care suntem supusi ispitei si care totusi ne rugam asa de putin si avem atat de putina credinta, in timp ce Inima Iubirii infinite a lui Dumnezeuse pleaca spre noi gata sa ne dea mai mult decat cerem sau gandim noi? Ingerii gasesc o mare placere sa se plece inaintea lui Dumnezeu ca fiind cea mai mare bucurie a lor; totusi, fii acestui pamant, care au asa de multa nevoie de ajutorul pe care numai Dumnezeu il poate da, se simt parca multumiti sa umble in afara luminii Duhului Sau si fara insotirea prezentei Sale.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul Privilegiu al rugaciunii, pag.85-86.
Gand pentru rugaciune:
Tatal nostru ceresc. Itit multumim pentru curajul, puterea si ajutorul pe care mi le-au dat sfintii ingeri. Ajuta-ma sa fiu constient de prezenta lor in orice ora!
 

20. De ce sa ne rugam daca Dumnezeu deja stie?

 
Text biblic:
„Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati. Sa nu va asemanati cu ei; caci Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa-I cereti voi.” Matei 6:7-8.
Intrebare:
Deoarece Dumnezeu deja stie nevoile noastre si El este mai binevoitor sa ni le dea decat sunt parintii sa dea lucruri bune copiilor lor, de ce mai avem nevoie sa ne rugam pentru ele?
Raspuns:
Cerem deoarece Dumnezeu spune: „Cereti si veti capata” : „Rugaciunile noastre nu trebuie sa fie asa ca si cum am povesti lui Dumnezeu ceva ce El n-ar sti. Domnul cunoaste tainele fiecareui suflet.” – Solii catre tineret, cap. 77, Rugaciunea – Taria noastra, pag. 191.

„Chiar inainte ca rugaciunea sa fie inaltata…. harul Domnului Hristos iese in intampinarea harului care lucreaza asupra sufletului omenesc.”
– Parabolele Domnului Hristos, cap. Pierdut si a fost gasit, pag. 161.

„Este o parte din planul lui Dumnezeu sa ne dea, ca raspuns la rugaciunile credintei, ceea ce nu ne-ar fi dat daca nu am fi cerut.”
– Marea Lupta, cap. 32, Cursele lui Satana, pag. 475-476.

Binecuvantari pastrate pentru cei care cer:
„Dumnezeu are un cer plin de binecuvantari pe care El doreste sa le dea celor care cauta cu staruinta acel ajutor pe care doar Domnul il poate da.” – Sons and Daughthers of God, page 123.

„Cand ai cerut lucruri care sunt necesare pentru binele sufletului tau, sa crezi ca le primesti si le vei avea.”
– My Life Today, page 16.

Sa ceri in continuare:
Dumnezeu nu spune: Cereti odata si vi se va da. El ne invita sa cerem. Sa staruim neobosit in rugaciune. Cererea staruitoare aduce pe cel ce cere intr-o atitudine mult mai serioasa, mai plina de zel si face sa creasca dorinta de a primi lucrurile pentru care se roaga.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 110.

Vegheati ca nu cumva sa va inselati sufletul
: „Trebuie sa vegheati ca nu cumva preocuparile multiple ale vietii sa va duca la neglijarea rugaciunii, tocmai atunci cand aveti cea mai mare nevoie de puterea pe care numai rugaciunea v-o poate da …. Este un mare rau sa lipsesti sufletul de taria si intelepciunea cerului, care asteapta sa le cereti.” – Marturii vol. 5, cap. Sedintele comitetelor de conducere, pag. 595.

„Sa faceti ceea ce El (Dumnezeu) v-a spus sa faceti si fiti siguri ca Dumnezeu va face tot ceea ce El a spus ca va face.”
Our High Calling, pag. 97.

Rugaciunea nu schimba gandul lui Dumnezeu, ci influenteaza actiunile Lui:
„Simtamantul lipsei noastre ne determina sa ne rugam in mod staruitor, iar Tatal nostru ceresc este miscat de rugaciunile noastre fierbinti.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Nu va face Dumnezeu dreptate alesilor Sai?, pag. 133-134.

„Numai cand cerem in rugaciune staruitoare, Dumnezeu va indeplini dorinta inimii noastre.”
– Gospel Workers, page 255.

A cauta putere prin rugaciune:
Cele mai mari biruinte pentru cauza lui Dumnezeu nu sunt rezultatul dovezilor elaborate… ele sunt castigate in camera de audienta cu Dumnezeu.” Idem, p. 259.

Gand pentru rugaciune:

O, Tu, prin care venim la Dumnezeu, Viata, Adevarul si Calea, Tu Insuti ai mers pe calea rugaciunii; Doamne, invata-ne sa ne rugam!
 

21. Sentimentele nu sunt un criteriu

 
Text biblic:
„Ca sa nu mai fim copii, plutind incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura, prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire, ci, credinciosi adevarului, in dragoste, sa crestem in toate privintele, ca sa ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.”
Efeseni 4:14-15.

Intrebare:

Cum poate cineva sa se roage cand nu simte nevoia de rugaciune? Trebuie sa se forteze pe sine insusi sa se roage?

Raspuns:
Sentimentele unei vieti religioase nu sunt un criteriu:
„Multi fac o greseala serioasa in viata lor religioasa, avand atentia indreptata asupra sentimentelor lor si judecand dupa acest criteriu progresul sau declinul lor. Sentimentele nu sunt un criteriu sigur. Noi nu trebuie sa privim inauntrul nostru ca sa avem dovada ca Dumnezeu ne-a primit. Nu vom gasi acolo decat descurajare. Singura noastra speranta este de a „privi la Isus, Autorul si Desavarsitorul credintei noastre.” – Marturii, vol 5, cap. Privind la Isus, pag. 209.

Putem fi inselati de sentimente:
Simtamintele (Sentimentele – in engleza) adesea inseala, emotiile nu sunt o aparare sigura, pentru ca sunt schimbatoare si supuse imprejurarilor externe. Multi sunt inselati prin faptul ca se incred in impresii senzationale. Proba este: Ce faci tu pentru Hristos? Ce sacrificii faci? Ce biruinte ai castigat? Biruirea spiritului egoist, rezistarea la o ispita de neglijare a datoriei, o patima infranta, o ascultare de buna voie si bucuroasa fatza de vointa lui Hristos sunt dovezi mult mai mari ca esti un copil al lui Dumnezeu decat o evlavie spasmodica si o religie emotionala.” – Marturii, vol. 4, cap. Mustrari necesare, pag. 197.

Principiul este mult mai important decat sentimentele
: „Am vazut ca crestinul nu trebuie sa acorde o valoare prea mare sau sa depinda prea mult de starile de bucurie sentimentala. Aceste simtaminte nu sunt intotdeauna calauze adevarate, pe care sa ne putem bizui. Ar trebui ca preocuparea fiecarui crestin sa fie aceea de a-L sluji pe Dumnezeu din principiu si nu sa fie condus de ceea ce simte. Facand astfel, credinta va fi pusa la lucru si va creste. Am vazut ca, daca un crestin traieste o viata umila, plina de sacrificiu de sine, urmarea va fi pacea si bucuria in Domnul. Insa cea mai mare fericire ce poate fi traita este aceea de a face bine altora, de a-i face pe altii fericiti. O astfel de fericire este de durata.” – Marturii, vol 1, cap. Tinerii pazitori ai Sabatului, pag. 173.

Sentimentul poate fi inselator:
Satana face pe oameni sa creada ca, daca au simtit o rapire sufleteasca, sunt convertiti. Dar experienta lor nu se schimba. Faptele lor sunt la fel ca si mai inainte. Viata lor nu dovedeste nici o roada buna. Ei se roaga adesea si lung si mereu, mereu aduc vorba despre sentimentele pe care le-au avut atunci si atunci. Dar ei nu traiesc o viata noua. Ei sunt amagiti. Experienta lor nu merge mai adanc decat sentimentul. Ei cladesc pe nisip si, cand vin vanturile protivnice, casa lor se prabuseste…. Ei trec cu vederea faptul ca credinciosul in Hristos trebuie   sa-si desavarseasca propria sa mantuire cu frica si cutremur. Pacatosul convins are ceva de facut. El trebuie sa se pocaiasca si sa dea dovada de credinta sincera…Care este semnul unei inimi noi? O viata schimbata. Este o moarte zilnica si in fiecare moment fatza de egoism si mandrie.” – Solii catre tineret, cap. 17, adevarata convertire, pag. 56.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa nu ma bazez pe sentimentele mele cand vreau sa explic prezenta Ta. Ajuta-ma sa Te primesc fiind bazat pe promisiunile neschimbatoare ale Cuvantului Tau. Ajuta-ma sa stiu ca Tu esti totdeauna aproape, chiar daca sentimentele mele par sa-mi dea o stare de depresiune.
 

22. Cum ni se raspunde la rugaciune



Text biblic:
„Inainte ca sa Ma cheme, le voi raspunde; inainte ca sa ispraveasca vorba, ii voi asculta!”
Isaia 65:24. Vezi deasemenea Daniel 9:23.

Intrebare:

In ce fel raspunde Dumnezeu rugaciunilor sincere?

Raspuns:
Totdeauna pentru binele vostru
: „Cereti, deci; cereti si veti primi. Cereti umilintå, intelepciune, curaj, cresterea credintei. Pentru fiecare rugaciune sincera va veni un raspuns. Poate nu va veni chiar cum doriti, sau pentru timpul in care asteptati sa vina; dar va veni in felul si la timpul cand vor satisface cel mai bine nevoile voastre. Rugaciunilor pe care le oferiti cand sunteti singuri, obositi, in incercari, Dumnezeu le raspunde, nu totdeauna dupa cum va asteptati, dar totdeauna pentru binele vostru.” – Gospel Workers, page 258.

Intarind viata interioara:
„Cand noi cautam sa castigam cerul prin meritele Domnului Hristos, sufletul progreseaza. Privind spre Isus, Autorul si Desavarsitorul credintei noastre, noi vom merge inainte din putere in putere, din biruinta in biruinta; caci prin Hristos, harul lui Dumnezeu a lucrat, a realizat pe deplin mantuirea noastra.” – Selected Messages, b. 1, p. 364.

In directia pentru actiune:
Isus nu ne cheama sa-L urmam si apoi sa ne uite. Daca supunem vietile noastre in serviciul Lui, niciodata noi nu putem fi pusi intr-o pozitie pentru care Dumnezeu nu a luat masuri. Oricare ar fi situatia noastra, noi avem un ghid care sa ne arate calea…”Toate lucrurile, orice ati cere cand va rugati, crezand, le veti primi.” – Gospel Workers, page 263.

In calmarea ingrijorarii:
Concentrati-va toate puterile si priviti in sus, nu in jos, la dificultatile voastre; si atunci nu veti cadea pe cale. In curand veti vedea pe Isus in spatele norului, intinzand mana pentru a va ajuta; si tot ce veti avea de facut este sa intindeti mana intr-o credinta simpla si sa-L lasati sa va conduca.” – Marturii vol. 5, cap. Necesitatea studierii zilnice a Bibliei, pag. 615.

In asigurarea iertarii pacatelor
: „Slava lui Dumnezeu se da pe fatza prin cuprinderea in bratele dragostei Sale a fiintelor omenesti pacatoase care se pocaiesc, prin legarea ranilor lor, prin curatirea de pacat si prin imbracarea lor cu vesmintele mantuirii.” – Profeti si Regi, cap.56, Indrumati de Legea lui Dumnezeu, pag. 487.

In simtamantul prieteniei divine:
„Domnul Isus, Maiestatea cerului, propune sa ridice la rangul de prieteni cu Sine pe cei care vin la El cu poverile lor, cu slabiciunile si ingrijorarile lor…Este privilegiul nostru sa avem o umblare calma, apropiata si fericita cu  Domnul Isus.” – Our high Colling, page. 97.

Prin providenta divina:
„Rugati-va in credinta si taina providentei Sale va aduce raspunsul ei.” – Marturii vol. 7, cap. Aveti curaj, pag. 244.

Hristos prezinta rugaciunile noastre ca pe propriile Sale cereri
: „De indata ce copilul lui Dumnezeu se apropie de tronul harului, el si devine clientul marelui Avocat. La cea dintai rostire a parerii lui de rau si a cererii lui de iertare, Hristos imbratiseaza cauza lui si o face a Sa proprie, prezentand rugamintea inaintea Tatalui ca pe propria Sa cerere.” – Marturii vol. 6, cap. Tinerea Sabatului, pag. 365.

Gand de rugaciune:

Ma voi increde in Domnul si voi fi multumitor. Il voi lauda pe Domnul. Ma voi bucura in Dumnezeu, care då  biruinta.

23. Credinta si ascultarea – conditii de rugaciune

 
Text biblic:
„Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi; chemati-L, cata vreme este aproape. Sa se lase cel rau de calea lui si omul nelegiuit sa se lase de gandul lui, sa se intoarca la Domnul care va avea mila de el, la Dumnezeul nostru, care nu oboseste iertand.”
Isaia 55:6-7.

Intrebare:

Care sunt conditiile pe care sa le indeplinesc daca doresc raspuns la rugaciunile mele? Care este una din primele conditii? Oare le indeplinesc?

Raspuns:
Trebuie sa simtim nevoia noastra:
„Sunt anumite conditii de indeplinit, in baza carora noi putem astepta ca Dumnezeu sa asculte si sa raspunda rugaciunilor noastre. Prima din aceste conditii este aceea ca noi sa simtim nevoia dupa ajutorul Sau.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 86.

Este ceruta consacrarea intregii inimi:
„Toti aceia care predau sufletul, trupul si spiritul lui Dumnezeu vor primi fara incetare noi valuri de puteri corporale si mintale. Depozitele inepuizabile ale cerului le stau la indemana…. Prin conlucrarea cu Hristos, ei sunt desavarsiti si, in slabiciunea lor omeneasca, sunt facuti in stare sa faca faptele Atotputerniciei.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 86, Duceti-va si invatati toate neamurile, p. 551.

Ascultarea este necesara:
Rugaciunea nu poate lua niciodata locul datoriei…. Aceia care prezinta cererile lor lui Dumnezeu, cerand implinirea fagaduintelor Lui, in timp ce ei nu implinesc conditiile, insulta pe Iehova. Ei aduc numele Domnului Hristos ca o autoritate, o garantie a indeplinirii fagaduintelor, in timp ce nu fac acele lucruri care ar fi o manifestare a credintei in Hristos si a iubirii fatza de El.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 108-109.

„Ca datator al tuturor binecuvantarilor, Dumnezeu pretinde o anumita parte din tot ceea ce avem noi…. Daca retinem si nu-I dam ceea ce este al Sau, cum mai putem noi oare cere binecuvantarile Sale? Daca suntem servi necinstiti in cele pamantesti, cum mai putem avea pretentie ca El sa ne incredinteze lucrurile ceresti? S-ar putea ca tocmai aici sa fie secretul faptului ca la multe rugaciuni nu primim raspuns.”
– Idem, pag. 110.

„Daca Ii dam ascultare numai in parte, cu jumatate de inima, fagaduintele Sale nu se vor implini pentru noi.”
– Divina vindecare, cap. Rugaciunea pentru cei bolnavi, pag. 210.

Credinta este o alta conditie:
Un alt element al rugaciunii cu succes este credinta…. Credem noi oare pe Dumnezeu pe cuvant?” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 87.

„Suntem atat de fara credinta. O, cat as dori sa pot conduce pe poporul nostru sa aiba credinta in Dumnezeu! Ei nu trebuie sa considere cå, pentru a exercita credinta, ei trebuie sa ajunga la o inalta stare de excitatie. Tot ceea ce trebuie sa faca este sa creada Cuvantul lui Dumnezeu, tot astfel cum ei cred cuvantul unul altuia. El a spus aceasta si El va indeplini Cuvantul Sau. Linistit, increde-te in promisiunea Lui, caci ceea ce a spus, El va face. Spune: „El mi-a vorbit in Cuvantul Sau si El va implini fiecare promisiune pe care a facut-o…. Actioneaza ca si cum poti avea incredere in Tatal tau ceresc.”
– Selected Messages, b. 1, p. 83-84.
Gand pentru rugaciune:
Tata ceresc, Te rog, mareste-mi credinta; ajuta-ma sa actionez ca si cum am credinta in Cuvantul Tau. Rugaciunile mele, ajuta sa nu fie doar o forma
 

24. Marturisirea si un spirit iertator sunt esentiale

 
Text biblic:
„Daca iertati oamenilor greselile lor si Tatal vostru ceresc va va ierta greselile voastre. Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre.” Matei 6:14-15.
„Isus zicea: „Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!” Luca 23:34.
„Fiti buni unii cu altii, milosi si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos.” Efeseni 4:32.

Intrebare:

Deoarece masura iertarii noastre fatza de cei ce ne-au gresit sau ne-au ofensat este masura prin care asteptam ca Dumnezeu sa ne ierte, cat de importanta devine intrebarea: „Pana la ce limita mentin eu un spirit iertator in inima mea?”

Raspuns:
Primirea milei lui Dumnezeu depinde de noi
: „Cand venim sa cerem mila si binecuvantarea lui Dumnezeu, trebuie sa avem un spirit iubitor si iertator in inimile noastre. Cum ne putem oare ruga: „si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”, si totusi sa nutrim un spirit neiertator? (Matei 6:12). Daca dorim ca rugaciunile noastre sa fie ascultate, atunci noi trebuie sa iertam pe altii in acelasi fel si in aceeasi masura in care speram sa fim si noi iertati.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 88.

Ce trebuie sa facem cand am gresit cuiva:
„Daca ai jignit, ai facut vreun rau prietenului sau aproapelui tau, trebuie sa-ti recunosti greseala, iar datoria lui este sa te ierte. Apoi trebuie sa ceri iertare de la Dumnezeu, pentru ca fratele pe care l-ai ranit este proprietatea lui Dumnezeu si, ranindu-l, ai pacatuit impotriva Creatorului si Rascumparatorului sau.” – Idem, cap. Marturisirea pacatelor, pag.  32.

„Daca am adus marturie mincinoasa fara sa stim, daca am rastalmacit cuvintele sale, daca am pagubit influenta sa in vreun fel, noi trebuie sa mergem la acela cu care am vorbit despre el si sa ne retragem toate cuvintele injurioase.”
– Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. Spiritualitatea Legii, pag. 51.

„Onestitatea intentiei nu poate sta ca o scuza pentru nemarturisirea greselilor.”
Early Writings, page. 103.

Marturisirea adevarata sa fie specifica
: „Adevarata marturisire are totdeauna un caracter specific si recunoaste pacatul pe nume. Pacatele pot fi de o asa natura incat trebuie marturisite numai lui Dumnezeu; pot fi din cele ce trebuie sa fie marturisite celor carora le-am adus vatamare, sau pot avea un caracter public si deci trebuie sa fie marturisite public. Dar oricum ar fi marturisirea, ea trebuie sa fie categorica, bine definita si la subiect, recunoscand pe nume pacatele de care cel gresit s-a facut vinovat.” – Calea catre Hristos, cap. Marturisirea pacatelor, pag. 33.

Marturiseste inainte ca pacatele sa fie dovedite:
„Ce mare deosebire este intre a recunoaste faptele dupa ce totul a fost dovedit si a marturisi pacatul care este cunoscut numai de noi si Dumnezeu!” Patriarhi si Profeti, cap. 45, Caderea Ierihonului, pag. 510.

„Exista printre noi si unii care, asemenea lui Acan, vor face marturisirea prea tarziu pentru a se mai putea salva.”
-Marturii, vol 3, cap. Marturisiri facute prea tarziu, pag. 299.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, Iti multumesc ca Tie Iti place mila. Da-mi curajul sa marturisesc celor ce le-am gresit si ajuta-ma sa urmez exemplul Domnului Hristos, iertand pe altii, tot asa cum si Tu ma ierti pe mine.
 

25. Rugaciunea pentru vindecare

 
Text biblic:
„Este vreunul printre voi in suferinta? Sa se roage!”
Iacov 5:13.
Intrebare:
Este Domnul si Stapanul nostru astazi tot asa de mult un vindecator al bolilor ca si atunci cand era in persoana aici pe pamant?

Raspuns:

Hristos este inca Marele Medic:Domnul nostru Isus Hristos a venit in aceasta lume spre a sluji neobosit trebuintelor omului. „El a luat asupra Lui neputintele noastre si a purtat bolile noastre” pentru a putea sluji fiecarei nevoi a omenirii.” (Matei 8:17). – Divina Vindecare, cap. Exemplul nostru, pag. 11.
„Domnul este locul nostru de scapare atat in boala, cat si in sanatate. „Cum se indura un tata de copiii lui, asa Se indura Domnul de cei ce se tem de El …. (Domnul) a trimis cuvantul Sau si i-a tamaduit si i-a scapat de groapa.” (Psalmul 107:19-20).

„Dumnezeu doreste sa readuca sanatatea celui bolnav astazi, ca si atunci cand Duhul Sfant a rostit aceste cuvinte prin psalmist. Iar Hristos este astazi acelasi Medic plin de compasiune care a fost si in timpul lucrarii Sale pamantesti. In El se gaseste balsam vindecator pentru fiecare boala, putere intaritoare pentru orice neputinta.” –
Divina Vindecare, cap. Rugaciunea pentru cei bolnavi, pag. 208-209.

Izvorul vindecarii:
Dorinta pe care o are Dumnezeu pentru fiecare fiinta omeneasca este exprimata prin cuvintele: „Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.3 Ioan 2.
„El este Acela care „iti iarta toate faradelegile tale, El iti vindeca toate boalele tale; El iti izbaveste viata din groapa, El te incununeaza cu bunatate si indurare” (Psalmul 103:3-4). – Divina Vindecare, cap. Izvorul vindecarii, pag. 90.

Este necesara cooperarea cu Dumnezeu:
„Medicul ar trebui sa-si invete pacientii ca trebuie sa coopereze cu Dumnezeu in lucrarea de refacere…. El stie ca legile naturale, ca si preceptele Decalogului, sunt divine si ca sanatatea poate fi redobandita sau pastrata numai prin ascultare fatza de ele. El ii vede pe multi suferind in urma unor obiceiuri vatamatoare, care ar putea fi insanatositi, daca ar binevoi sa faca tot ceea ce sunt in stare pentru propria lor refacere. Ei au nevoie sa fie invatati ca fiecare practica ce distruge energiile fizice, mintale sau spirituale, este pacat si ca sanatatea trebuie sa fie asigurata prin ascultarea de legile pe care le-a stabilit Dumnezeu pentru binele intregii omeniri.” – Divina Vindecare, cap. Izvorul vindecarii, pag. 91.

Folosirea mijloacelor curative:
Cei care cauta vindecarea prin rugaciune nu ar trebui sa neglijeze folosirea mijloacelor de remediu (curative) pe care le au la indemana. Folosirea unor astfel de mijloace nu este o tagaduire a credintei, intrucat Dumnezeu a luat masuri de alinare a durerii si de sprijinire a corpului in lucrarea sa de refacere. Nu este o tagaduire a credintei sa coopereze cu Dumnezeu si sa se plaseze in cea mai favorabia conditie pentru a se insanatosi. Dumnezeu a facut in asa fel, incat sa stea in puterea noastra sa obtinem o cunoastere a legilor vietii. Aceasta cunoastere ne-a fost pusa la indemana ca s-o folosim. Ar trebui sa folosim orice mijloc pentru restabilirea sanatatii, profitand de orice avantaj posibil, lucrand in armonie cu legile naturale.” – Divina Vindecare, cap. Marturisirea pacatului, pag. 215.

Scopul lui Dumnezeu in suferinte:
Multe suferinte s-au abatut asupra ta, in intelepciunea lui Dumnezeu, spre a te aduce mai aproape de tronul harului.” – Marturii vol. 4, cap. Misionari in camin, pag. 151.

Gand pentru rugaciune:

Doamne sfinte, fa-ma binevoitor sa accept voia Ta, stiind ca voia Ta este totdeauna cea mai buna.
 

26. Rugaciunea pentru vindecare – un act solemn

.
Text biblic:
„Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe prezbiterii bisericii, si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. Rugaciune facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav, si Domnul il va insanatosa; si daca a facut pacate, ii vor fi iertate.”
Iacov 5:14-15

Intrebare:

De ce nu vedem mai multe demonstratii ale darului vindecarii?

Raspuns:
Rugaciunea pentru vindecare este un act solemn:
„In Cuvantul lui Dumnezeu avem invatatura cu privire la rugaciunea speciala pentru insanatosirea celor bolnavi. Dar inaltarea unei asemenea rugaciuni este unul dintre cele mai solemne lucruri (acte) si nu trebuie initiat fara a fi cantarit cu grija. In multe cazuri de rugaciune pentru vindecarea celor bolnavi, ceea ce este considerata credinta nu este nimic altceva decat incumetare.” – Divina Vindecare, cap. Rugaciunea pentru cei bolnavi, pag. 210.

Atentie la fanatism si falsi facatori de minuni:
„De ce”, intreaba unul si altul, „nu se ofera rugaciuni pentru vindecarea miraculoasa a bolnavilor, in loc de a construi atat de multe sanatorii?” Daca aceasta s-ar face, un mare fanatism s-ar ridica in randurile noastre.” – Evangelism, page 594.

„Nu orisicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri. Multi Imi vor zice in ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am proorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?” Atunci le voi spune curat: „Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege.”
Matei 7:21-23.

„Acestia pot pretinde ca sunt urmasi ai lui Hristos, dar ei L-au pierdut din vedere pe Liderul (Conducatorul) lor. Ei pot spune: „Doamne, Doamne!” Ei pot arata bolnavul care a fost vindecat prin ei si alte lucruri minunate si pot pretinde ca au mai mult din Spiritul si puterea lui Dumnezeu decat este manifestat de cei care pazesc Legea Sa. Dar lucrarile lor sunt facute sub supravegherea dusmanului neprihanirii, a carui tinta este sa insele sufletele si sa le conduca departe de adevar, de ascultare si de datorie. In viitorul apropiat vor fi inca si mai multe manifestari marcante a acestei puteri facatoare de minuni.”
– Ellen G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol. 7, pp. 975-976.

Nu trebuie ceruta vindecarea, ci sa fie supunere fatza de voia lui Dumnezeu:
„Noi ne-am unit in rugaciune fierbinte in jurul patului barbatilor, femeilor si copiilor bolnavi si am simtit ca ei ne-au fost dati inapoi din moarte, ca raspuns la rugaciunile noastre sincere. Gandeam ca trebuie sa fim pozitivi in aceste rugaciuni si, daca exercitam credintå, gandeam ca nu trebuie sa cerem altceva decat viata. Nu incercam sa spunem: „Daca Dumnezeu va fi proslavit”, temandu-ne ca aceasta ar fi o asemanare cu indoiala. Nerabdatori, supravegheam pe cei care ne-au fost dati inapoi, ca si cum ar fi fost scosi din moarte.
Am vazut cativa din acestia, in special tineri, readusi la sanatate si ei au uitat pe Dumnezeu, au devenit desfranati in viata, cauzand necazuri si suferinte parintilor si prietenilor si au devenit o rusine pentru cei care se temusera sa se roage. Ei traiau nu spre onoarea si slava lui Dumnezeu, ci Il blestemau prin viata lor de vicii.Nu vreau sa mai marcam o cale, nici nu cautam sa-L coboram pe Dumnezeu la nivelul dorintelor noastre. Daca viata bolnavului poate sa-L glorifice, ne rugam ca ei sa traiasca, totusi, nu cum voim noi, ci cum voieste El.” – Counsels on Health, page 379.

Gand pentru rugaciune:

Doamne, ajuta-ma sa ma supun voiei Tale si sa slavesc Numele Tau.

27. Raspunsurile uneori intarzie

.

Text biblic:
„Imi pusesem nadejdea in Domnul, („Am asteptat rabdator pe Domnul” – trd. engleza) si El S-a plecat spre mine, mi-a ascultat strigatele.”
Psalmul 40:1

Intrebare:

De ce uneori Dumnezeu intarzie raspunsul la rugaciunile noastre?

Raspuns:
Intarzierile testeaza credinta si sinceritatea:
Exista promisiuni pretioase in Scripturi pentru cei care asteapta pe Domnul. Noi toti dorim un raspuns imediat la rugaciunile noastre…. Intarzierea este pentru beneficiul nostru. Noi avem sansa sa vedem daca este adevarata si sincera credinta noastra sau e schimbatoare ca valurile marii. Trebuie sa ne legam pe noi insine pe altar cu legaturile puternice ale credintei si iubirii si sa lasam rabdarea sa-si faca lucrarea ei desavarsita.” – Counsels an health, pages 380-381.

Intarzierile ne dau ocazia sa ne cercetam inimile
: „Dumnezeu nu raspunde totdeauna imediat cand ne rugam Lui; daca El ar raspunde imediat, noi am considera de la sine inteles ca am avea drept la toate binecuvantarile si favorurile pe care El ni le ofera. In loc sa ne cercetam inimile noastre sa vedem daca vre un rau este mentinut de noi, vre un pacat tolerat, noi vom deveni fara grija si nu vom reusi sa ne dam seama de dependenta noastra fatza de El si de nevoia noastra de ajutorul Lui.” – Ellen G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol.2, p. 1035.

Dumnezeu nu uita:
In toata viata sa de casatorie, Zaharia s-a rugat pentru un fiu. El si sotia sa erau batrani acum si rugaciunea lor inca era fara raspuns; dar el nu murmura. Dumnezeu n-a uitat. El avea timpul Sau pentru a raspunde la aceasta rugaciune si, cand cazul parea fara speranta, Zaharia a primit raspunsul…. Dumnezeu n-a uitat rugaciunea servilor Sai. El a scris in cartea Sa: Sa fie raspuns la timpul potrivit.” – E.G.White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol. 5, p.1114.

Intarzierile lui Dumnezeu sunt totdeauna pentru binele nostru
: „Intarzierea lui Hristos timp de doua zile, dupa ce a auzit ca Lazar era bolnav, nu era o neglijare sau o negare din partea Sa…. Aceasta trebuie sa fie o incurajare pentru noi…. Raspunsul la rugaciunile noastre poate nu vine asa de repede cum dorim noi si poate nu va fi chiar asa cum am cerut; dar El care stie ce este cel mai bine pentru copiii Sai va acorda un mai mare bine decat am cerut noi, daca nu vom deveni necredinciosi si descurajati.” – Sons and Daughters of God, page 92.

Un raspuns niciodata nu intarzie:
„Cand ne rugam pentru binecuvantari pamantesti, raspunsul la rugaciunea noastra poate intarzia,…. insa lucrurile nu stau asa cand cerem sa fim eliberati din pacat.” – Divina Vindecare, cap. „Doamne, daca vrei poti sa me curatesti”, p. 54.

Ce sa facem daca ni se pare ca nu primim raspusuri imediate la rugaciunile noastre:
Cand ni se pare ca nu primim raspuns la rugaciunile noastre, trebuie totusi sa ne prindem tare de fagaduintele care ne sunt date, caci timpul raspunsului va veni cu siguranta si vom primi binecuvantarea de care avem cea mai mare nevoie…. Dumnezzeu este prea intelept ca sa poata gresi si prea bun ca sa retina vre un bine de la cei ce umbla in neprihanire. Deci nu trebuie sa ne temem a ne increde in El, chiar daca nu vedem imediat un raspuns la rugaciunile noastre. Sa ne bizuim pe fagaduinta Lui, care este sigura: „Cereti si vi se va da” (Matei 7:7). – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, p. 87-88.

Gand pentru rugaciune:

Tatal nostru din cer, Iti multumesc pentru raspunsurile intarziate la rugaciunile mele cand este spre binele meu.
 

28. Rugaciune si incercari

.

Text biblic:

„Dar El stie ce cale am urmat; si, daca m-ar incerca, as iesi curat ca aurul.”
Iov 23:10.

Intrebare:

Cum putem intampina incercarile zilnice din viatå si nesiguranta viitorului?

Raspuns:
Cum sunt zilele tale, asa este puterea ta
: „Noi trebuie sa urmam pe Hristos zi de zi. Dumnezeu nu da ajutor pentru ziua de maine. El nu da fiilor Sai indrumarile pentru calatoria vietii toate deodata, ca ei sa nu-ai piarda cumpatul. El le spune numai cat pot ei sa tina minte si sa faca. Puterea si intelepciunea date sunt pentru nevoile actuale.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 31, Predica de pe Munte, p.ag. 200.

Mangaiere divina:
„El sta pe tron, deasupra framantarilor de pe pamant; toate lucrurile sunt descoperite cercetarii Sale divine; si, din vesnicia Sa mareata si netulburata, El porunceste ceea ce providenta Sa vede ca este cel mai nimerit.” – Divina Vindecare, cap. Crearea pamantului, pag. 395.
El cantareste fiecare incercare:„Dumnezeu, in marea Sa iubire, cauta sa dezvolte in noi pretioasele daruri ale Duhului Sau. Dumnezeu ingaduie sa intampinam piedici, persecutii si greutati, nu ca un blestem, ci ca cea mai mare binecuvantare a vietii noastre.” – Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. „Si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau”, pag. 96.”El cantareste fiecare incercare si este atent la cuptorul de foc care trebuie sa incerce fiecare suflet.” – Idem, cap. „Caci a Ta este Imparatia si puterea si slava”, pag. 99.

„Toate lucrurile lucreaza impreuna”:
„Prezenta Tatalui L-a inconjurat pe Hristos si nimic nu L-a lovit in afara de ceea ce a ingaduit iubirea infinita, pentru binecuvantarea lumii. Acesta era izvorul mangaierii Sale, acesta este si al nostru. Cel care este umplut cu Duhul lui Hristos ramane in Hristos. Orice ar veni asupra-ivine de la Mantuitorul, care il inconjoara cu prezenta Sa. Nimic nu il poate atinge daca Domnul nu aproba…. Toate experientele si imprejurarile sunt lucratorii lui Dumnezeu prin care binele ajunge la noi.” – Divina Vindecare, cap. Indelungå rabdare cand suntem nedreptatiti, pag. 473.

Lucrarea suferintelor:
„In deplina lumina a zilei si inconjurata de muzica altor voci, pasarea din colivie nu va canta melodia pe care stapanul doreste ca ea s-o invete. Prinde un sunet acum, un tril alta data, dar niciodata o melodie intreaga si distincta. Insa stapanul acopera colivia si o pune acolo unde pasarea va auzi doar melodia pe care trebuie s-a cante. In intuneric, ea incearca sa cante acea melodie din nou si din nou, pana cand o stie si izbucneste intr-un cant desavarsit. Apoi pasarea este readusa la locul ei, unde va putea canta mereu acea melodie la lumina. Tot asa procedeaza Dumnezeu cu copiii Sai. El are sa ne invete un cantec si, dupa ce-l vom fi invatat printre umbrele suferintelor, il vom putea canta mereu dupa aceea.” – Divina Vindecare, cap. Disciplinarea prin incercari, pag. 455-456.
Odihneste-te in iubirea lui Hristos: „Adeseori mintea ta poate fi intunecata din pricina durerii. Nu incerca atunci sa rationezi. Stii doar ca Isus te iubeste! El iti intelege slabiciunea. Poti implini voia Sa, odihnindu-te pur si simplu in bratele Sale.” – Divina Vindecare, cap. Fagaduintele de vindecare, pag. 237. „Cand ispitele te asalteaza, cand grijile, nedumeririle si intunericul par sa-ti invaluie sufletul, priveste catre locul din care ai vazut ultima data venind lumina. Odihneste-te in iubirea lui Hristos si sub grija Sa protectoare.” – Idem, cap. Principii biblice de vindecare, pag. 235.

Gand pentru rugaciune:

Iti multumesc pentru aceasta promisiune prin care-mi vorbesti in mod personal. „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te iau de mana dreapta si-ti zic: „Nu te teme de nimic, Eu iti vin in ajutor!” Isaia 41:13.
 

29. Ce sa facem cand mintea hoinareste in timpul rugaciunii?

.


Text biblic:

„Celui cu inima tare, Tu-i chezasluiesti pacea; da, pacea, caci se increde in Tine.” Isaia 26:3.

Intrebare:

Cum poate cineva sa-si tina mintea treaza, sa nu hoinareasca, in timp ce se roaga?

Raspuns:
S-o aducem inapoi:
„Rugaciunea zilnica este tot asa de insemnata pentru cresterea in har si chiar pentru insasi viata spirituala, cum este hrana corporala pentru bunastarea fizica. Trebuie sa ne deprindem a ne inalta deseori gandurile in rugaciune spre Dumnezeu. Daca mintea noastra hoinareste, noi trebuie s-o aducem inapoi; prin sfortare staruitoare, obiceiul va face ca lucrul acesta sa fie, in cele din urma, usor.” – Solii pentru tineret, cap. Sfintirea este o lucrare zilnica, pag. 87.

Se cere efort:
„Ingingeti-va coapsele mintii”, spune apostolul; apoi stapaniti-va gandurile, nepermitandu-le sa fie fara frau. Gandurile pot fi pazite si stapanite prin eforturile noastre hotarate.” – Caminul Adventist, cap. 7, Paziti sentimentele, pag. 46.

Rugaciune pentru ajutor:
„Deaceea, oricat de mare ar fi lumina spirituala, oricat de mult ne-am bucura de gratia („favoarea” – trd. engleza) si binecuvantarea divina, trebuie sa umblam totdeauna smeriti inaintea Domnului, cerand in credinta ca Dumnezeu sa calauzeasca fiecare gand si sa controleze fiecare impuls al inimii.” Patriarhi si Profeti, cap. 17, Stanca lovita, pag. 429.

„Numai Hristos singur poate calauzi gandurile pe calea cea dreapta.
” – Counsels to Parents, Teachers, and Students, pag. 323.

Fiti mereu in garda
: „Dumnezeu doreste sa aveti incredere in iubirea Lui, sufletul vostru sa fie in garda, inchizand portile gandurilor voastre, ca ele sa nu devina nedisciplinate.” – Sons and Daughters of God, page 298.

Ascultati glasul lui Dumnezeu:
„Fiecare in mod individual trebuie sa-L auda vorbindu-i la inima. Cand orice glas amuteste si asteptam in liniste inaintea Lui, tacerea sufletului face si mai clar glasul lui Dumnezeu. El ne indeamna: „Opriti-va („Fiti linistiti” – trd. engleza) si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu.” (Psalmul 46:10). – Hristos Lumina Lumii, cap. 38, Veniti sa va odihniti, pag. 234.

Ingenunchiati inaintea lui Dumnezeu:
„Atat in rugaciunea publica, cat si in cea particulara, este privilegiul nostru sa ne plecam genunchiul inaintea lui Dumnezeu, atunci cand Ii aducem cererile noastre.” – Profeti si Regi, cap.2, Templul si consacrarea lui, pag. 34.

„Actul acesta sa dea marturie cå intregul suflet, corp si spirit sunt in supunere fatza de Spiritul adevarului.
” – Selcted Messages, b.2, p.314. Ca un supus al harului, omul trebuie sa-si plece genunchii, care se roaga in fatza scaunului harului.” – Idem, p. 315.

Rugandu-va cu voce tare:
„El (Isus) a petrecut in rugaciune nopti intregi pe muntii singuratici….In contul nostru, Si-a revarsat rugaciunile catre Tatal Sau, cu strigate puternice si lacrimi.” – Marturii, vol. 3, cap. Umilinta luiHristos, pag. 413. „Intreaga ostire a lui Satana tremura la auzirea glasului rugaciunii arzatoare.” – Marturii, vol.1, cap. Puterea lui Satana, pag. 359.

Gand pentru rugaciune:

Doamne Isuse, ajuta-ma sa am gandurile Tale.
 

30. Rugaciune de incumetare
.


Text biblic:
„Tu insa nu mijloci pentru poporul acesta, nu inalta nici cereri, nici rugaciuni pentru ei si nu starui pe langa Mine; caci nu te voi asculta!”
Ieremia 7:16.
Intrebare:
Ce este incumetarea? Cum pot sa ma pazesc de incumetare cand ma rog?

Raspuns:
Definitia incumetarii:
„Incumetarea este o credinta contrafacuta de Satana. Credinta cere cu staruinta implinirea fagaduintelor lui Dumnezeu si aduce roade in ascultare. Incumetarea se intemeiaza si ea pe fagaduinte, dar le foloseste ca si Satana pentru a scuza nelegiuirea. Credinta ar fi facut pe primii nostri parinti sa se increada in iubirea lui Dumnezeu si sa asculte de poruncile Lui. Incumetarea i-a facut sa calce Legea Lui, crezand ca iubirea Lui cea mare ii va scapa de urmarile pacatului lor.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 13, Biruinta, pag. 76.

„Acea asa-numita credinta in Hristos, care invata ca oamenii sunt scutiti de obligatia de a asculta de Dumnezeu, nu este credinta, ci incumetare.” – Calea catre Hristos, cap. Dovada adevaratei ucenicii, pag. 54. „Este incumetare sa ne complacem in presupuneri si teorii cu privire la ceea ce Dumnezeu nu ne-a facut cunoscut in Cuvantul Sau. Nu trebuie sa intram in speculatii cu privire la viitoarea noastra stare.” –
Selected Messages, b. 1, p. 173.

O ispita obisnuita
: „Cutezanta („Incumetarea” – in engleza) este o ispita obisnuita si, cand Satana ii ataca pe oameni cu aceasta, el obtine victoria in noua cazuri din zece. Cei care marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos si pretind, prin credinta lor, a fi inrolati in lupta impotriva tuturor relelor din fiinta lor, adesea ei se afunda, fara sa cugete, in ispite din care va fi nevoie de o minune pentru a fi scosi nepatati…. Fagaduintele lui Dumnezeu nu sunt ca noi sa le pretindem nesabuit, in timp ce ne grabim sa intram cu indrazneala in primejdie…. Aceasta este cea mai flagranta cutezanta.” („incumetare” – in engleza). – Marturii, vol. 4, cap. Alegand comoara pamantasca, pag. 48.

Satana a ispitit pe Hristos cu incumetarea:
„El (Satana) L-a indemnat pe Hristos sa-i dea inca o proba de intreaga Lui dependenta fatza de Dumnezeu, inca o dovada a credintei Sale ca El era Fiul lui Dumnezeu, daca se va arunca de pe acoperisul templului…. Mantuitorul lumii…. la sugestia lui Satana, nu voia sa ispiteasca pe Dumnezeu printr-un experiment de incumetare fatza de providenta Sa.” – Selected Messages, b. 1, p.282. „El a refuzat sa se incumete fatza de mila Tatalui Sau, prin a Se aseza in pericol, care ar fi facut necesar ca Tatal Sau ceresc sa-Si arate puterea pentru a-L salva de la distrugere.” – Idem, p. 283.

Incumetarea in rugaciune:
A pretinde ca rugaciunea sa fie totdeauna implinita chiar in felul dorit de noi, ar fi o indrazneala necuvenita din partea noastra.” („A pretinde ca rugaciunea sa fie totdeauna implinita chiar in felul si pentru lucrul particular dorit de noi, este incumetare” – in engleza) – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 87.

Incumetarea lui Balaam:
„El (Balaam) nu umbla dupa ascultarea de Dumnezeu („nu cauta sa faca voia lui Dumnezeu” – in engleza), ci mergea pe calea aleasa de El si apoi se straduia sa obtina aprobarea lui Dumnezeu. Sunt si astazi mii de oameni care merg pe aceeasi cale. Daca datoria s-ar potrivi cu inclinatiile inimii lor, nu le-ar veni greu s-o recunoasca…. Dar, pentru ca dovezile acestea sunt contrare dorintelor si inclinatiilor lor, adesea ei dau la o parte aceste dovezi si se incumeta sa vina la Dumnezeu ca sa afle de la El ce au de facut.” – Patriarhi si Profeti,cap. 40, Balaam, pag. 453.

Gand pentru rugaciune:

„Pazeste deasemenea pe robul Tau de mandrie („de pacatele incumetarii” – trd. engleza), ca sa nu stapaneasca ea peste mine! Atunci voi fi fara prihana, nevinovat de pacate mari.” Psalmul 19:13

31. Rugaciunea si inchinarea publica

.

Text biblic:

„Ma bucur cand mi se zice: „Haidem la casa Domnului!”
Psalmul 122:1
„Tu asculti rugaciunea, de aceea toti oamenii vor veni la Tine.” Psalmul 65:2

Intrebare:

Deoarece rugaciunea este o parte foarte importanta a inchinarii publice, care sunt unele din principiile pe care eu trebuie sa la urmez spre a face ca rugaciunile mele sa fie primite de Dumnezeu?

Raspuns:
Trebuie sa fiu constient ca Dumnezeu e prezent
: „Ar trebui sa existe o cunoastere inteligenta a felului cum trebuie sa venim in Fatza lui Dumnezeu cu respect si teama evlavioasa, impreuna cu iubire credincioasa.” – Selected Messages, b. 2, p. 315.

„Adevaratul respect pentru Dumnezeu este inspirat de simtul maretiei Sale infinite si de constienta prezentei Sale. Orice inima trebuie sa fie profund impresionata de acest simtamant al Celui Nevazut. Ceasul si locul rugaciunii sunt sfinte pentru ca Dumnezeu este acolo.”
– Profeti si Regi, cap. Templul si consacrarea lui, pag. 34.

Ingenunchiati oriunde este posibil
: „In inchinarea publica sau particulara este datoria noastra sa ne plecam pe genunchi inaintea lui Dumnezeu cand Ii oferim cererile noastre. Acest fapt arata dependenta noastra fatza de Dumnezeu.” Selected Messages, b. 2, p. 312.

Numele lui Dumnezeu sa fie rostit cu respect:
Unii cred ca e un semn de umilinta sa se roage lui Dumnezeu intr-un mod obisnuit, ca si cum ar vorbi unei fiinte umane. Ei profaneaza Numele Lui prin folosirea, fara respect si cand nu e nevoie, in rugaciunile lor, a cuvintelor: „Dumnezeu Atotputernic” – cuvinte sfinte si pline de respect, care niciodata nu trebuie luate pe buze, decat cu un sentiment de teama sfanta si cu un ton supus.” – Gospel Workers, page 176.

O vorbire simpla:
Vorbirea pompoasa nu este potrivita in rugaciune, daca rugaciunea e oferita la amvon, in cercul familiei sau in taina. In special cel ce ofera o rugaciune in public trebuie sa foloseasca un limbaj simplu, ca si ceilalti sa poata intelege ce se spune si sa se uneasca in rugaciune. Rugaciunea credintei sincere si din toata inima este auzita in cer si primeste raspuns pe pamant…. Cu simplitate trebuie sa aratam Domnului trebuintele noastre si sa pretindem fagaduintele Lui, cu o asa credinta, incat cei din adunare vor sti ca am invatat sa ne luptam cu Dumnezeu in rugaciune.” Idem, p. 177.

Fondul rugaciunilor noastre:
„In adunarile noastre de consacrare, glasurile noastre trebuie sa exprime, prin rugaciuni si laude, adoratia noastra fatza de Tatal ceresc, incat toti sa stie ca noi ne inchinam lui Dumnezeu in simplitate si adevar si in frumusetea sfinteniei.” – Counsels to Parents, Teachers, and Students, page 245.

„Noi nu ar trebui sa venim in casa lui Dumnezeu spre a ne ruga pentru familiile noastre, afara de cazul cand un simtamant profund ne conduce sa facem acest lucru, in timp ce Duhul lui Dumnezeu lucreaza convingerea asupra lor. In general, locul potrivit pentru a ne ruga pentru familiile noastre este la altarul familial…. Cand suntem in casa lui Dumnezeu, trebuie sa ne rugam pentru o binecuvantare potrivita pentru acel moment si trebuie sa asteptam ca Dumnezeu sa asculte si sa raspunda la rugaciuni.”
– Marturii, vol. 1, cap. Fii plin de ravna si pocaieste-te, pag. 158.

Lungimea rugaciunii:
„Rugaciunile oferite in public trebuie sa fie scurte si la subiect…. Cateva minute sunt destul de lungi pentru orice rugaciune in public.” – Gospel Workers, page. 175.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa traiesc asa de aproape de Tine, incat rugaciunile mele in taina si in public sa fie primite de Tine.
 
 

32. Inchinarea in familie

.

Text biblic:
„Cat despre mine, eu si casa mea vom  sluji Domnului.”
Iosua 24:15 ultima parte.
„Voi umbla cu inima fara prihana in mijlocul casei mele.” Psalmul 101:2 ultima parte.

Intrebare:

Exista vreo relatie intre jertfele de dimineata si seara din vremurile biblice si inchinarea in familie din vremea noastra? Cat de importanta este inchinarea in familie? Cum ar trebui sa fie condusa?

Raspuns:
Relatia dintre jertfe si inchinarea in familie:
„Orele randuite pentru jertfele de dimineata si seara erau socotite ca sfinte si au ajuns sa fie privite de toata natiunea iudaica asemenea unui timp hotarat pentru inchinare…. In practica aceasta, crestinii au un exemplu pentru rugaciunea de dimineata si seara.” – Patriarhi si Profeti, cap. 30, Cortul si serviciile lui, pag. 353-354.
„Dimineata si seara Universul ceresc priveste fiecare familie care se roaga si ingerul cu tamaia, reprezentand sangele ispasirii, gaseste intrare la Dumnezeu.” – Ellen G. white Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol.7, p. 971.

Protectie promisa:
„In fiecare casa crestina, Dumnezeu trebuie sa fie onorat prin jertfa de rugaciune si lauda, dimineata si seara…. Este datoria parintilor crestini, ca prin rugaciuni staruitoare si credinta perseverenta, dimineata si seara, sa faca un cerc in jurul copiilor lor.” – Counsels to Parents, Teachers, and Students, page 110.

„Oare Domnul cerului va trece pe langa asemenea case si nu va lasa nici o binecuvantare acolo? Cu adevarat, nu! Ingeri slujitori vor pazi pe copiii care astfel au fost dedicati lui Dumnezeu.”
– Idem.

Tragedie in casele unde nu se practica rugaciunea:
„Nu stiu nimic altceva care sa-mi produca atata tristete ca o familie fara rugaciune. Nu ma simt in siguranta intr-o asemenea casa pentru o singura noapte; si, daca n-ar fi pentru speranta de a ajuta pe parinti sa-si dea seama de necesitatea lor si de teribila lor neglijenta, eu n-as ramane acolo. Copii arata rezultatul neglijentei, caci teama de Dumnezeu nu este inaintea lor.” – Child Guidance, page. 518.

Inchinarea in familie sa fie o prioritate zilnica:
„Inchinarea in familie sa nu fie influentata de imprejurari. Nu trebuie sa va rugati ocazional si, cand aveti o zi incarcata cu mult lucru, s-o neglijati. Facand asa, veti influenta pe copii sa priveasca rugaciunea ca pe ceva care nu are consecinte speciale…. Ar trebui sa fie o placere sa ne inchinam lui Dumnezeu.” – My Life Today, page 29.

Cum sa fie condus un serviciu de inchinare in familia cu copii
: „Tatal sa aleaga un pasaj din Scriptura care este interesant si usor de inteles…. Sa se puna intrebari, sa se faca remarci serioase si interesante si, intamplator, pot fi aduse ilustratii scurte si la subiect…. Toti sa fie antrenati la citirea Bibliei, sa invete si sa repete Legea lui Dumnezeu. Interesul copiilor ar creste daca uneori li s-ar permite lor sa selecteze pasajul pentru citit. Puneti-le intrebari si lasati-i si pe ei sa intrebe despre ceea ce s-a citit.” – Child Guidance, pages 521-522.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ne sa facem din caminul nostru o casa de rugaciune, un loc unde le va placea ingerilor sa locuiasca.
 
 

33. Importanta adunarilor de rugaciune

.

Text biblic:

„Sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Fiti intelepti dar si vegheati in vederea rugaciunii.”
1Petru 4:7.

Intrebare:

Care e scopul adunarii de rugaciune? E necesar sa participe crestinii atat de ocupati din acest secol?

Raspuns:
Credinciosi la datorie:
Cauta sa folosesti orice ocazie de rugaciune, oriunde ti s-ar oferi ea. Aceia care cauta cu adevarat comuniunea cu Dumnezeu vor fi vazuti in adunarile de rugaciune, indeplinindu-si cu credinciosie datoria, fiind plini de zel si dornici sa culeaga toate binecuvantarile care le sunt oferite.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag.89.

Crestini plini de Spirit vazuti in adunari de rugaciune
: „Cand Duhul lui Dumnezeu va lucra asupra inimii, curatind templul sufletului de pangarirea lumeasca si de iubirea de placeri, toti vor fi vazuti la adunarea pentru rugaciune, facandu-si cu credinciosie datoria, fiind zelosi si doritori sa recolteze tot beneficiul pe care-l pot castiga.” – Marturii, vol 4, cap. Casele noastre de editura, pag. 483.

Educa-ti mintea sa-i placa adunarea de rugaciune:
„Pregateste-te pentru vesnicie cu un astfel de zel, cum nu l-ai manifestat inca. Educa-ti mintea sa-i placa Biblia, sa-i placa adunarea de rugaciune, sa-i placa ora de meditatie si, mai presus de toate, ora cand sufletul comunica cu Dumnezeu. Cauta sa ai inclinatii ceresti, daca doresti sa te unesti cu corul ceresc in locasurile de sus.” – Marturii, vol. 2, cap. O scrisoare de ziua nasterii, pag. 261.

Scopul adunarii de rugaciune:
„Care este scopul venirii noastre laolalta? Este acela de a-L informa pe Dumnezeu, sau de a-L instrui, spunandu-I in rugaciune tot ce stim? Noi ne adunam laolalta spre a ne intari sufleteste unul pe altul prin schimb de idei si simtaminte, spre a aduna putere, lumina si curaj, prin a cunoaste sperantele si aspiratiile unuia si ale altuia; si, prin rugaciunile noastre zeloase si sincere, inaltate prin credinta, primim reimprospatare si vigoare de la Izvorul tariei noastre. Adunarile acestea ar trebui sa fie cele mai pretioase momente si trebuie facute interesante pentru toti care au vre o inclinatie pentru lucrurile religioase.” Idem, cap. Adunari sociale, pag. 557.

Facand interesanta adunarea de rugaciune:
„Adunarile noastre sociale si de rugaciune trebuie sa fie un timp de ajutor special si de incurajare. Fiecare are o lucrare spre a face aceste adunari atat de interesante si profitabile cat este posibil. Aceasta poate fi facuta cel mai bine avand o experienta zilnica proaspata in lucrurile lui Dumnezeu si sa nu ezitam sa vorbim despre iubirea Lui in adunarile poporului Sau.” – Christian Service, page 211.

„Vorbirile si rugaciunile lungi si monotone nu-si au locul nicaieri, mai ales la adunarile sociale…. Ei ii obosesc pe ingeri si pe oamenii care-i asculta. Rugaciunile noastre trebuie sa fie scurte si la subiect.” –
Marturii, vol.4,cap. Conlucratori cu Hristos, pag. 75.

Rugaciuni scurte:
Toti trebuie sa simta ca fiind o datorie crestina sa se roage scurt. Spune-I Domnului exact ce doresti, fara sa inconjori toata lumea.” – Marturii, vol.2, cap. Adunari sociale, pag. 557.

„Un minut sau doua este destul de mult pentru o rugaciune obisnuita.”
– Marturii, vol.2, cap. Adunari sociale, pag. 560.

Gand pentru rugaciune
:
Tata milostiv din ceruri, ajuta-ma sa fiu credincios datoriei mele si sa fac orice efort sa participm la adunarile de rugaciune.

34. Chinul ca de moarte al lui Hristos in rugaciune


Text biblic:

„A ajuns intr-un chin ca de moarte si a inceput sa Se roage si mai fierbinte; si sudoarea I se facuse ca niste picaturi mari de sange, care cadeau pe pamant.” Luca 22:44.

Intrebare:

De ce a ajuns Hristos intr-un chin ca de moarte cand Se ruga?

Raspuns:
Hristos a descoperit ingerilor agonia Sa:
„Atunci El a facut cunoscut ostirii ingerilor ca s-a faurit o cale de scapare pentru omul pierdut…. (El le-a spus) ca El va suferi inspaimantatoare ceasuri de chin ca de moarte, la care nici chiar ingerii nu pot privi, ci isi vor acoperi fetzele sa nu vada. El va suferi nu numai chinul corporal, ci si agonia mintii, cu care chinul trupesc in nici un fel nu va putea fi comparat. Povara pacatelor intregii lumi va fi asupra Sa” – Early Writings, pages 149-150.

Suferinta lui Hristos in pustie:
„Cand Isus a intrat in pustie, El era inconjurat de slava Tatalui….Dar slava s-a departat si El a fost lasat singur sa lupte cu ispita. Ea inainta din toate partile. Natura Sa omenesca se cutremura in fatza luptei care Il astepta. Timp de patruzeci de zile El postise si Se rugase. Slab si sfarsit de puteri din cauza foamei, obosit si hartuit de ganduri, „atat de schimonosita Ii era fatza si atat de mult Se deosebea infatisarea Lui de a fiilor oamenilor.” Isaia 52:14. – Hristos Lumina Lumii, cap. Ispitirea lui Isus, p. 70.

Suferinta Lui in Ghetsemani:
„Priviti-L cantarind pretul ce trebuia platit pentru sufletul omului. In agonia Sa, El Se prinde de pamantul rece, ca si cand ar fi vrut sa impiedice despartirea, indepartarea de Tatal Sau.” – Hristos Lumina Lumii, cap. Ghetsemani, pag. 457. „Acum sosise ceasul puterii intunericului. Acum vocea Sa era auzita in atmosfera linistita a noptii, dar nu in tonurile inalte ale triumfului, ci plina de zbuciumul durerii omenesti…. Natura omeneasca a Fiului lui Dumnezeu tremura in ceasul acela al incercarii…. Momentul teribil sosise – momentul care avea sa hotarasca destinul lumii.” – Hristos Lumina Lumii, cap. Ghetsemani, pag. 458-459.

Teribila agonie a crucii:
„Dar acum, sub povara teribila a vinovatiei ce apasa asupra Sa, nu putea vedea fatza datatoare de pace a Tatalui. Retragerea privirii dumnezeesti de la Mantuitorul in aceasta ora a supremei dureri a strapuns inima Sa cu o intristare ce nu va putea niciodata sa fie inteleasa de catre om. Atat de mare a fost chinul acesta, incat durerea fizica de-abia mai era simtita.” – Hristos Lumina Lumii, cap. Golgota, pag. 501.

Crestinul trebuie sa se roage fierbinte si sincer:
„Fii sincer, deschis. Rugaciunea arzatoare e de mare folos. Ca si Iacov, luptati-va in rugaciune. Luptati-va! Domnul Isus a suferit in gradina, incat sudoarea ii cadea ca niste picaturi mari de sange; si voi trebuie sa faceti un efort.” – Marturii, vol 1, cap. Tinerii pazitori ai Sabatului, pag. 170.

Lupta in rugaciune fara supunerea eului personal este fara folos:
Sunt multe suflete care se zbat pantru a castiga biruinte speciale si binecuvantari deosebite ca sa poata face un lucru mare. In scopul acesta ei sunt mereu stapaniti de gandul ca trebuie sa dea o lupta pe viata si pe moarte in rugaciune si cu lacrimi…. Nici tot chinul de moarte, nici toate lacrimile si luptele, nu le vor aduce binecuvantarea pe care o doresc. Eul trebuie supus cu totul.” – Marturii, vol. 9, cap. Predare de sine si odihna, pag. 136.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa urmez exemplul Domnului Hristos in viata mea de rugaciune; atunci voi fi deschis si sincer.
 

35. Rugati-va din toata inima

.

Text biblic:
„Voi Ma veti chema si veti pleca; Ma veti ruga si va voi asculta. Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima.”
Ieremia 29:12-13.

Intrebare:

Ce se intelege prin expresia: „a agoniza in rugaciune, sau a te ruga din toata inima?

Raspuns:
Spiritul rugaciunii luptatoare:
„Este nevoie de rugaciune – de cea mai serioasa, arzatoare si chinuitoare rugaciune – o astfel de rugaciune ca aceea inaltata de David cand a exclamat: „Cum doreste un cerb izvoarele de apa, asa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule”. „Mi se topeste sufletul de dor dupa legile Tale”. „Suspin dupa mantuirea ta”. „Sufletul meu suspina si tanjeste dupa curtile Domnului, inima si carnea mea striga catre Dumnezeul cel viu”. „Iata, doresc sa implinesc poruncile Tale”. Psalmii 42:1; 119:40, 174; 84:2; 119:20. – Marturii, vol 4, cap. Slujitorii lui Dumnezeu, pag. 561.

Trebuie sa invatam sa ne rugam cu mare staruinta
: „Cand cu caldura si staruinta inaltam o rugaciune in Numele Domnului Hristos, in chiar aceasta staruinta se afla garantia din partea lui Dumnezeu ca El este gata sa raspunda la rugaciunea noastra „nespus mai mult dcat cerem sau gandim noi.” Efeseni 3:20. – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 112-113.

Invatati profitul:
Dumnezeu va fi pentru noi tot ceea ce dorim ca El sa fie. Rugaciunile noastre slabe si dintr-o jumatate de inima nu ne vor aduce nici un castig din cer. O, e nevoie sa staruim in cererile noastre! Cereti in credinta, asteptati in credinta, bucurati-va in nadejde, caci oricine cauta gaseste. Fiti staruitori in aceasta. Cautati pe Dumnezeu din toata inima…. Cu o intensa staruinta invatati mestesugul de a cauta bogatia binecuvantarilor pe care Dumnezeu le-a promis si, cu un efort perseverent si hotarat, veti avea lumina Sa, adevarul Sau si harul Sau bogat.” – Our High Calling, page 131.

Cum sa intampinam ispita si incercarea
: „Cand ispitele si incercarile ne ataca, sa venim la Dumnezeu si sa ne luptam cu El in rugaciune. El nu ne va intoarce cu mana goala, ci ne va da har si putere sa biruim si sa infrangem puterea dusmanului.” – Early Writings, page 46.

Ce mari biruinte sunt obtinute:
„Cele mai mari biruinte ale bisericii lui Hristos sau ale crestinului nu sunt acelea care se obtin prin talent si educatie, prin avere sau prin favoarea oamenilor. Ci sunt acele biruinte care sunt castigate in camera de audienta cu Dumnezeu, cand credinta staruitoare pana la agonie se prinde strans de bratul cel tare al puterii.” Patriarhi si Profeti, cap. 18, Noapte luptei, pag. 203.

„Timpul cernerii (zguduirii) descopera pe cei credinciosi
: „Mi-a fost aratat poporul lui Dumnezeu si i-am vazut pe credinciosi fiind zguduiti (cernuti) puternic… Chipurile lor aratau hotarate si serioase, in timp ce mari picaturi de sudoare cadeau de pe fruntile lor.” – Marturii, vol. 1, cap. Cernerea (Zguduire), pag. 192.

„Timpul stramtorarii:
Timpul de suferinta si chin din fatza noastra va cere o credinta care sa suporte oboseala, amanarea si foamea – o credinta care nu va slabi, desi va fi aspru incercata…. Aceia, care nu sunt dispusi sa se lepede de sine, sa se lupte in rugaciune cu Dumnezeu si sa implore mult si staruitor binecuvantarea Sa, nu o vor dobandi.” – Marea Lupta, cap. 39, Timpul stramtorarii, pag. 561.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa ma rog cu mare staruinta zi de zi, pentru a fi pregatita sa suport timpul stramtorarii.
 

36. Vegheati si rugati-va

.

Text biblic:

„Vegheati dar in tot timpul si rugati-va, ca sa aveti putere sa scapati de toate lucrurile acestea, care se vor intampla si sa stati in picioare inaintea Fiului omului.” Luca 21:36.

Intrebare:

De ce este imperativ acum, ca niciodata mai inainte, crestinii sa vegheze cu atentie si sa se roage fierbinte?

Raspuns:
Timpul este scurt
: „Foarte curand, marele conflict pe care Satana l-a declansat in curtile ceresti urmeaza sa ia sfarsit….. Acum, ca niciodata mai inainte, Satana isi exercita puterea inselatoare pentru a rataci si a nimici orice suflet neatent.” – Marturii, vol.7, cap. Scopul lui Dumnezeu cu casele noastre de editura, pag. 144.

Metodele lui Satana:
„(Satana) cand se vede infrant intr-un loc, el ocupa o pozitie noua, cu tactici noi si incearca din nou, facand minuni pentru ca sa insele si sa nimiceasca pe fiii oamenilor. Tinerii trebuie sa fie avertizati cu precautie despre puterea lui…. Ei trebuie sa fie condusi sa se prinda de Cuvantul lui Dumnezeu si sa dea atentie sfatului si indemnului.” – Marturii, vol. 4, cap. Mustrari necesare, pag. 222.

Fiind testati individual:
Satana trebuie sa faca cele mai puternice eforturi…. in ultimul mare conflict…. Credinta membrilor bisericii va fi testata ca si cum n-ar mai exista o alta persoana in lume.” – Ellen. G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol. 7, pag. 983.

Ingerii cei rai:
(Satana) are legiuni de ingeri rai, pe care ii trimite in fiecare loc unde straluceste din cer luminå asupra poporului. Aici, el isi plaseaza avanposturile ca sa inhate pe fiecare barbat, femeie sau copil nepazit si sa-i forteze sa intre in slujba lui.” – Marturii vol. 4, cap. Mustrari necesare, pag. 220.

Mereu in garda:
Fiecare suflet sa fie in alerta…. fiti vigilenti, vegheati cu atentie ca nu cumva capcane ascunse cu grija sa va ia prin surprindere…. Numai daca vom fi mereu in garda, numai atunci nu vom cadea ca prada usoara nenumaratelor sale amagiri.” – Testimonies, vol. 8, page 99-100.

O asigurare mangaietoare:
„Satana ii determina pe multi sa creada ca rugaciunea adresata lui Dumnezeu este inutila si nu este altceva decat o forma. El stie cat de folositoare sunt meditatia si rugaciunea pentru a-i tine treji pe urmasii lui Hristos, spre a se impotrivi vicleniei si amagirii lui.” – Marturii, vol.4, cap. Filozofia si amagirile desarte, pag. 308-309.

„Rugaciunea credintei constituie cea mai mare putere a crestinului si aceasta il va invinge cu siguranta pe Satana.”
– Idem, pag. 310.

Traiti o viata de rugaciune:
Dusmanul nu poate infrange pe cel care invata de la Hristos, pe cel care traieste o viata de rugaciune inaintea Domnului…. Daca lui Satana i s-ar fi ingaduit sa-si urmeze calea sa, n-ar mai fi existat nici o speranta pentru Petru. El ar fi fost facut o epava a credintei. Dar dusmanul nu incearca sa treaca nici cat grosimea unui fir de pår dincolo de sfera care-i este permisa. In intreaga forta satanica nu exista nici o putere care sa vatame sufletul care, cu credinta simpla, se increde in intelepciunea care vine de la Dumnezeu.” – My Life Today, page 316.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, Iti multumesc ca, in Cuvantul Tau, ai descoperit cursele Satanei si ca, prin rugaciune, pot primi putere sa rezist puternicilor lui inselatorii si ispite. Ajuta-ma sa fiu credincios in studiul Bibliei si in rugaciune zilnica.
 

37. De aceea, vegheati

.

Text biblic:
„Vegheati dar, pentru ca nu stiti cand va veni stapanul casei: sau seara, sau la miezul noptii, sau la cantarea cocosilor, sau dimineata. Temeti-va ca nu cumva,venind fara veste, sa va gaseasca dormind. Ce va zic voua, zic tuturor: Vegheati!”
Marcu 13: 35-37.

Intrebare:

Ce se-ntelege prin indemnul Mantuitorului : „Vegheati!” Care sunt unele lucruri asupra carora sa veghem sau impotriva carora sa ne aparam?

Raspuns:
Priviti in sus:
Mi-a fost prezentata o grupa…. Ei asteptau si vegheau. Privirea lor era indreptata spre ceruri si cuvintle Stapanului erau pe buzele lor: „Ce va zic voua, zic tuturor: „Vegheati!” (Marcu 13:37). – Marturii, vol. 2, cap. Spiritul lumesc in biserica, pag. 188.
„Am vazut ca era imposibil sa ai sentimentele si interesele absorbite de  grijile lumesti spre a fi inmultite bogatiile pamantesti si totusi sa fii in pozitia de asteptare si veghere, asa cum a poruncit Mantuitorul nostru.” – Idem, pag. 189.

Vegheati asupra primului simptom:
„Atentie, fratilor, la prima intunecare a luminii voastre, la prima neglijenta a rugaciunii, la primul simptom de atipire spirituala!” – Marturii, vol. 4, cap. Un interes impartit, pag. 131.

Vegheati asupra obiceiurilor voastre
: „Vegheati impotriva vechilor deprinderi si inclinatii naturale, ca nu cumva sa se afirme, constrangeti-le sa dea inapoi si vegheati.” – Marturii, vol. 6, cap. Pregatire pentru criza finala, pag. 411.

Vegheati asupra altor lucruri:
Vegheaza ca nu cumva sa vorbesti pripit, iritat si pe un ton nerabdator. Vegheaza ca nu cumva mandria sa gaseasca un loc ininima ta. Vegheaza ca nu cumva pasiunile rele sa te biruiasca, in loc ca tu sa le supui. Vegheaza ca nu cumva sa devii usor si de nimic si influenta ta sa devina o miresma de moarte in loc de mireasma spre viata.” – The Faith I Live By, page. 224.

Vegheati asupra ocaziilor:
Vegheati asupra sufletelor pe care Hristos le-a rascumparat cu insusi sangele Sau. Vegheati asupra ocaziilor de a face bine.” – Marturii, vol. 6, cap. Pregatire pentru criza finala, pag. 411.

Vegheati in vederea rugaciunii:
„Trebuie sa ne rugam si sa veghem in vederea rugaciunii, ca sa nu existe nestatornicie in vietile noastre. Trebuie sa nu uitam sa aratam altora ca noi intelegem ca vegherea in vederea rugaciunii inseamna trairea rugaciunilor noastre inaintea lui Dumnezeu, pentru ca El sa raspunda.” – Selected Messages, b. 1, p. 116-117.

Sa fim gata pentru venirea lui Hristos:
Noi trebuie sa veghem, sa lucram si sa ne rugam ca si cum aceasta ar fi ultima zi ce ne mai este data. Cat de intensa si plina de zel ar fi viata noastra! Cat de strans am urma noi atunci pe Isus in tot ceea ce spunem si facem!” – Marturii vol. 5, cap. Privind la Isus, pag. 210.

„Rugati-va neincetat”, adica fiti totdeauna in spiritul rugaciunii si atunci veti fi gata pentru venirea Domnului vostru.”
– Marturii, vol. 5, cap. Un apel, pag. 245.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa-mi pazesc gandurile sa nu fie ocupate cu lucrurile acestei lumi. Viata mea zilnica sa marturiseasca faptul ca veghez si astept venirea in curand a lui Isus.
 

38. Rugaciunea in grupe

.

Text biblic:

„Va mai spun iarasi, ca daca doi dintre voi se invoiesc pe pamant sa ceara un lucru oarecare, le va fi dat de Tatal Meu care este in ceruri. Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor.”
Matei 18:19-20.

Intrebare:

Exista oare vre un beneficiu spiritual prin formarea grupelor mici pentru studiu, rugaciune si marturisire?

Raspuns:
Mici grupe sa se adune:
Mici grupe sa se adune seara, la pranz sau dimineata devreme, pentru a studia Biblia. Ei sa aiba un timp de rugaciune, pentru ca sa fie intariti, luminati si sfintiti de Duhul Sfant. Domnul Hristos doreste ca lucrarea aceasta sa se realizeze in inima fiecarui lucrator. Daca voi insiva veti deschide usa pentru a o primi, o mare binecuvantare va veni asupra voastra. Ingeri de la Dumnezeu vor fi in adunarea voastra. Voi va veti hrani cu frunzele pomului vietii. Ce marturie veti putea da cu privire la cunostinta plina de iubire pe care ati facut-o cu conlucratorii vostri, la aceste pretioase ocazii cand ati cautat binecuvantarea lui Dumnezeu! Fiecare sa-si povesteasca experienta in cuvinte simple.” – Marturii, vol. 7, cap. Dependenta de Dumnezeu, pag. 195.

Rugaciunea pentru botezul cu Spiritul Sfant
: „De ce nu flamanzim si nu insetam dupa darul Duhului, intrucat acesta este mijlocul prin care urmeaza sa primim putere? De ce nu vorbim despre El, nu ne rugam pentru El, nu predicam despre El? Domnul e mai binevoitor sa ne dea Duhul Sfant decat sunt parintii binevoitori sa dea daruri bune copiilor lor. Fiecare lucrator ar trebui sa se roage staruitor lui Dumnezeu pentru botezul cu Duhul Sfant. Ar trebui sa se adune grupe care sa ceara ajutor special, intelepciune cereasca, pentru a sti cum sa planuiasca si cum sa execute cu intelepciune.” Marturii, vol. 8, cap. Puterea fagaduita, pag. 27-28.

Rugaciunea celor din timpul cernerii:
Cand cei ce se rugau isi continuau strigatele lor staruitoare, din timp in timp o raza de lumina venea la ei de la Isus, spre a incuraja inimile lor si le lumina infatisarea. Am vazut ca unii nu participau in aceasta lucrare dureroasa si plina de staruinta. Ei pareau a fi indiferenti si fara grija. Ei nu se impotriveau intunericului din jurul lor, care i-a inchis ca intr-un nor gros. Ingerii lui Dumnezeu i-au parasit si au venit in ajutorul celor ce se rugau cu staruinta. Am vazut ingeri ai lui Dumnezeu grabindu-se sa asiste pe cei ce se luptau cu toata puterea sa reziste impotriva ingerilor rai si incercau sa se ajute singuri, rugand pe Dumnezeu cu perseverenta. Dar ingerii Lui au parasit pe cei ce nu faceau nici un efort sa se ajute singuri si nu i-am mai vazut.Am intrebat despre intelesul cernerii si am vazut si mi s-a spus ca va fi cauzata de dreapta marturie determinata de sfatul Martorului credincios si adevarat catre laodiceeni.” – Early Writings, page 270.

Sa petrecem impreuna timp in rugaciune:
Noi trebuie sa ne rugam mai mult daca vrem sa facem progrese in viata divina. Cand solia adevarului a fost vestita pentru prima data, cat de mult ne rugam!… Adesea petreceam ore in rugaciuni staruitoare…. Primejdiile sunt mult mai mari acum decat atunci. „- Marturii, vol. 5, cap. Puterea rugaciunii, pag. 169-170.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, in aceste vremuri tulburi si primejdioase, ajuta-ma sa petrec mai mult timp in rugaciunea in taina si cea impreuna cu cei credinciosi.
 

39. Cum putem cunoaste voia lui Dumnezeu

.

Text biblic:
„Ma voi ruga cu duhul, dar ma voi ruga si cu mintea.”
1 Corinteni 14:15.
„Deaceea nu fiti nepriceputi, ci intelegeti care este voia Domnului.” Efeseni 5:17.
„Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca invatatura.” Ioan 7:17.
Intrebare:
Cum pot cunoaste voia lui Dumnezeu? Cum pot sti daca vointa mea este in armonie cu voia Lui?
Raspuns:
Voia lui Dumnezeu exprimata in Legea Sa
: „Dumnezeu Se va apropia de orice suflet care cauta.” – Selected Messages, b.1, p.116.
„Voia lui Dumnezeu este exprimata prin preceptele sfintei Sale Legi, iar principiile acestei Legi sunt principiile cerului. Ingerii din ceruri nu ajung la o stiinta mai inalta decat cunoasterea voii lui Dumnezeu; iar indeplinirea voii Sale este cel mai inalt serviciu la care pot fi angajate puterile lor.” – Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. Rugaciunea Domnului, pag.92.

Unele cåi prin care este descoperita voia lui Dumnezeu:
Exista trei cåi prin care Domnul ne descopera voia Sa, sa ne calauzeasca si sa ne faca apti, capabili, sa calauzim si noi pe altii. Cum putem cunoaste vocea Sa, deosebind-o de a unui strain? Cum o putem distinge de vocea unui påstor fals? Domnul ne descopera voia Sa prin Cuvantul Sau, Sfintele Scripturi. Deasemenea, glasul Sau este descoperit in lucrarile Sale providentiale si va fi recunoscut, daca noi nu ne despartim sufletele de Domnul, mergand pe cåile noastre, lucrand dupa propria noastra vointa si urmand indemnurile unei inimi nesfintite, pana cand simturile au devenit atat de confuze, incat lucrurile vesnice nu mai sunt deslusite, iar glasul lui Satana este atat de mascat, incat este acceptat ca fiind glasul lui Dumnezeu.
O alta cale prin care glasul lui Dumnezeu este auzit este prin apelurile Duhului Sau Cel Sfant, aducand impresii asupra inimii, care sunt transmise caracterului. Daca ai indoieli asupra vreunui subiect, atunci, in primul rand, consulta Scripturile. Daca intr-adevar ai inceput viata de credinta, tu te-ai consacrat pe tine insuti Domnului ca sa fii in totul al Lui si El te-a luat sa te transforme si sa te modeleze dupa scopul Lui, ca sa poti fi un vas de cinste.” – Marturii, vol. 5, cap. Primejdii care ii confrunta pe tineri, pag. 544-545.

Dorinta si atractia nu sunt de ajuns:
Multi sunt atrasi de frumusetea lui Hristos si de stralucirea cerului, dar dau inapoi cand este vorba de conditiile prin care pot sa si le insuseasca…. Ei privesc spre calea cea stramta si spre poarta cea ingusta, dar placerile egoiste, iubirea de lume, mandria, ambitia nesfintita, pun un zid de despartire intre ei si Mantuitorul…. Ei doresc binele si se ostenesc sa-l faca; dar nu se lipesc de el cu toata inima; nu sunt hotarati sa si-l asigure cu orice pret.” – Cugeteri de pe Muntele Fericirilor, cap. „Nevoiti-va sa intrati pe poarta cea stramta”, pag. 117-118.

E nevoie de credinta si rugaciune spre a cunoaste voia Sa
: „Adevarata credinta si adevarata rugaciune…. sunt ca doua brate prin care cel ce se roaga se prinde de puterea Iubirii Infinite. Credinta este increderea in Dumnezeu – crezand ca El ne iubeste si stie ce este spre cel mai mare bine al nostru. Astfel, in locul cåii noastre, credinta ne conduce sa alegem calea Lui.” – Gospel Workers, page 259.

Gand pentru rugaciune:
„Tata, daca voiesti, departeaza paharul acesta de la Mine! Totusi, faca-se nu voia Mea, ci a Ta.
” Luca 22:42
 

40. Cerand un semn

.

Text biblic:
„Tomo”, i-a zis Isus, „pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au vazut si au crezut.”
Ioan 20:29.

Intrebare:

Oare suntem in siguranta daca cerem un semn ca raspuns la rugaciune?

Raspuns:
Evitati testele nesigure:
„Dumnezeu nu lucreaza la intamplare. Cautati-L mai staruitor in rugaciune. El va impresiona mintea si va da limbajul si cuvintele potrivite. Poporul lui Dumnezeu trebuie educat sa nu se increada in inventii omenesti si in teste nesigure ca mijloace de a cunoaste voia lui Dumnezeu cu privire la ei.” – E. G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol.6, pag. 1054.

„Este scris”: „Isus a intampinat pe Satana cu cuvintele Scripturii: „Este scris” a spus El…. Satana a cerut de la Hristos o minune ca semn al dumnezeirii Lui. Dar ceea ce e mai mare decat toate minunile, o incredere neclintita intr-un „asa zice Domnul”, era un semn care nu putea fi pus in discutie.”
– Hristos Lumina Lumii, cap. 12, Ispitirea lui Isus, pag. 72.

Cuvantul lui Dumnezeu – calauza noastra:
Cuvantul vesnicului Dumnezeu este calauza noastra. Prin Cuvantul acesta am fost facuti intelepti spre mantuire. Cuvantul acesta trebuie sa fie pururea in inima si pe buzele noastre. „Sta scris” trebuie sa fie ancora noastra. Aceia care fac din Cuvantul lui Dumnezeu sfetnicul lor isi dau seama de slabiciunea inimii omenesti…. Inima lor este pururea inclinata spre rugaciune, iar ei au fost pusi sub paza ingerilor sfinti.” – Marturii, vol.6, cap. Caracterul si lucrarea profesorilor, pag. 164.

Calauze nesigure:
„Impresiile si sentimentele nu constituie o dovada sigura ca o persoana este condusa de Dumnezeu. Si Satana, in mod nebanuit, da sentimente si impresii. Acestea nu constituie calauze sigure. Toti ar trebui sa cunoasca pe deplin dovezile credintei noastre si preocuparea lor de capatai trebuie sa fie aceea de a face ca marturisirea lor de credinta sa fie mai fructuoasa si sa aduca roade spre slava lui Dumnezeu.” – Marturii, vol.1, cap. Lucrarea in Est, pag. 426.

Nu proiecte sau planuri omenesti:
In lucrarea lui Dumnezeu de a calauzi pe poporul Sau nu exista „sansa” sau „probabilitate.” Sa nu uitam niciodata ca providenta Sa calauzeste in orice imprejurare a vietii si ca in determinarea importantelor intrebari privind lucrarea Sa nu exista nesiguranta (incertitudine)….
Credinta noastra in Hristos nu trebuie schimbata pentru nici un proiect sau plan omenesc. Cei care au credinta in El…. niciodata nu vor recurge la jocul sansei pentru intelegerea datoriei. Dumnezeu nu este slavit prin asemenea experimente.” – Special Testimonies, Series B, Nr. 17, pp. 38-39.

Hristos a fost calauzit de voia lui Dumnezeu:
„Inainte ca El sa vina pe pamant, s-a aflat in fatza Lui planul desavarsit in toate amanuntele. In timp insa ce traia printre oameni, El era calauzit pas cu pas de vointa Tatalui. El nu s-a dat inapoi de a lucra la timpul hotarat. Cu aceeasi supunere, El a asteptat pana cand a sosit timpul.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 15, La nunta din Cana, pag. 89.

Avertizare:
La unii raul s-a descoperit in forma unor teste facute de oameni pentru a afla cunoasterea voii lui Dumnezeu; si mi-a fost aratat ca aceasta era o inselare care a devenit o pasiune nebuna si care este contrara vointei Domnului.” – Selected Messages, b. 2, p. 28.

Gand pentru rugaciune:
„Cuvantul Tau, Doamne, dainuieste in veci in ceruri. Prin poruncile Tale ma fac mai priceput, deaceea urasc orice cale a minciunii.”
Psalmul 119: 89,104.

41. A patrunde in spiritul rugaciunii

.

Text biblic:
„Se roaga lui Dumnezeu si Dumnezeu îi este binevoitor, îl lasa sa-I vada Fatza cu bucurie si-i da înapoi nevinovatia.
” Iov 33:26.

Intrebare
:
De multe ori este greu sa te rogi! Cum poate o persoana sa patrunda in spiritul rugaciunii?

Raspuns:
Asezat in prezenta lui Dumnezeu:
Rugaciunea, daca e oferita in adunare publica, la altarul familial sau in taina, il aseaza pe om direct in prezenta lui Dumnezeu.” – My Life today, page 18.
Un timp pus deoparte pentru meditatie si rugaciune: „Si noi trebuie sa avem un timp pus deoparte pentru meditatie si rugaciune si pentru a primi inviorare spirituala. Noi nu pretuim puterea si eficienta rugaciunii asa cum ar trebui s-o facem. Rugaciunea si credinta vor face ceea ce nu poate izbandi nici o putere de pe pamant.” – Divina Vindecare, cap. Privilegiul rugaciunii, pag. 494.

Sa ai un loc unde poti fi sigur cu Dumnezeu:
Sa avem un loc pentru rugaciune tainica. Isus alesese locuri pentru comuniunea cu Dumnezeu si tot asa trebuie sa facem  si noi. Adesea se simte nevoia sa ne retragem    intr-un loc anume, oricat de umil ar fi, unde putem sa fim singuri cu Dumnezeu. In locul tainic al rugaciunii, unde nici un ochi nu ne vede, decat ochiul lui Dumnezeu, nici o ureche nu ne aude, decat numai urechea lui Dumnezeu, putem sa aducem cele mai tainice dorinte si framantari ale noastre.” – Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. Adevaratul motiv in slujire, pag. 71.

Citirea Bibliei pregateste mintea pentru rugaciune:
„Rugaciunea, o, cat de mult este neglijat acest pretios privilegiu! Citirea Cuvantului lui Dumnezeu pregateste mintea pentru rugaciune…. Rugaciunea constituie puterea crestinului. Cand e singur, el nu este singur, el simte prezenta Aceluia care a spus: „Iata, Eu sunt cu voi in toate zilele.” (Matei 28:20). – Marturii, vol.1, cap. Catre tineri, pag. 518.

„Noi trebuie sa venim cu respect la studiul Bibliei, simtind ca suntem in prezenta lui Dumnezeu…. Fiecare cercetator, cand deschide Scripturile, sa se roage pentru iluminarea Spiritului Sfant; si promisiunea e sigura ca ii va fi data.”
– Testimonies to Ministers, pages 107-108.

Cantecul – o arma impotriva descurajarii
: „Exprimati-va lauda si recunostinta prin cantari. Cand suntem ispititi, in loc sa dam glas simtamintelor noastre, sa inaltam prin credinta o cantare de recunostinta catre Dumnezeu.Cantecul este o arma care poate fi folosita totdeauna impotriva descurajarii.” – Divina Vindecare, cap. Inaltati cantari de lauda, pag. 239.

Gandind la Dumnezeu si laudandu-L:
Daca ne-am gandi la Dumnezeu ori de cate ori vedem dovezile grijii Sale, L-am pastra totdeauna in cugetele noastre si am simti o placere deosebita sa-I vorbim si sa-I aducem lauda.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 94.

Ce sa facem cand nu vrem sa ne rugam:
„Cand ne simtim cel mai putin inclinati sa comunicam cu Isus, trebuie sa ne rugam cel mai mult. Facand asa, noi vom rupe cursa Satanei, norii intunericului vor dispare si ne vom da seama de dulcea prezenta a Domnului Isus.” – Historical Sketches, page 146.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa simt prezenta Ta divina, asa incat, prin Spiritul Sfant, sa dobandesc pricepere si intelegere spirituala.
 

42. Responsabilitatea noastra pentru altii

.
Text biblic:
„Rugati-va unii pentru altii…. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit.” Iacov 5:16.

Intrebare
:
Cine sunt aceia pentru care sa ne rugam in mod special?

Raspuns:
Rude si prieteni:
Aceia care doresc sa lucreze pentru Dumnezeu trebuie sa inceapa de acasa, din propria lor gospodarie, din vecinatatea lor, printre prietenii lor. Aici ei vor gasi un camp misionar favorabil.” – Marturii vol. 6, cap. Incepeti cu cei mai apropiati, pag. 428.

„In rugaciunea particulara, toti au privilegiul sa se roage atat de lung cat doresc si sa fie cat de expliciti le place. Ei se pot ruga pentru toate rudele si pentru toti prietenii lor.”
– Marturii, vol. 2, cap. Adunari sociale, pag. 557.
Dumnezeu a fagaduit sa le dea intelepciune acelora care o cer in credinta si El va face exact asa cum a spus ca va face. Mama lui Augustin s-a rugat pentru convertirea fiului sau. N-a vazut nici o dovada ca Duhul lui Dumnezeu impresiona inima lui, dar ea nu s-a descurajat. A pus degetul pe textele Scripturii, prezentand lui Dumnezeu propriile Lui cuvinte si a cerut si a insistat cum numai o mama poate face acest lucru. Profunda ei umilinta, insistenta ei plina de zel si credinta ei nesovaielnica au triumfat si Domnul a raspuns dorintei inimii ei. Astazi, El este tot atat de pregatit sa asculte cererile poporului Sau.” – Marturii, vol. 5, cap. Responsabilitatea parintilor, pag. 340.

Tinerii in serviciul pentru tara lor:
„Cand au plecat ( copiii tai) la armata, rugaciunile tale i-au urmat. Au fost in mod minunat ocrotiti de rele…. Cat de multe rugaciuni au fost primite in cer, ca acesti fii sa poata fi aparati, ca sa asculte de Dumnezeu, sa-si consacre viata spre slava Sa!” – Marturii, vol. 2, cap. Natura inselatoare a bogatiilor, pag. 268. (Dintr-o marturie speciala pentru o mama, dupa Razboiul Civil, din Statele Unite).

Cei descurajati:
Sunt multi aceia care nu mai au nadejde. Aduceti-le din nou razele soarelui. Multi si-au pierdut curajul. Adresati-le cuvinte de incurajare. Rugati-va pentru ei.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. In intampinarea Mirelui, pag. 333.

Cei care ne-au ranit:
Domnul a indepartat captivitatea lui Iov cand el s-a rugat, nu numai pentru el insusi, ci si pentru aceia care i se impotriveau. Cand el a simtit o dorinta arzatoare ca sufletele care-l ofensau puteau fi ajutate, el insusi a primit ajutor. Sa ne rugam, nu numai pentru noi insine, ci si pentru cei care ne-au ranit si continua sa ne raneasca. Rugati-va, rugati-va in special in taina. Nu dati odihna Domnului; caci urechile Lui sunt deschise sa asculte rugaciuni sincere, rugaciuni insistente, cand sufletul se umileste inaintea Lui.” – E. G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol. 3, pag.1141.

Incurajare sa ne rugam pentru cei mentionati mai sus si pentru altii:
Cei rascumparati vor fi partasi ai bucuriei Sale, cand vor vedea printre cei fericiti pe aceia care au fost castigati pentru Hristos prin rugaciunile, eforturile si sacrificiul lor iubitor.” – Marea Lupta, cap. 40, Poporul lui Dumnezeu eliberat, pag. 584.

Gand pentru rugaciune:
„Departe iarasi de mine sa pacatuiesc impotriva Domnului, incetand sa me rog pentru voi!
” 1 Samuel 12:23.
 

43. Ascultand glasul lui Dumnezeu

.

Text biblic:

Ascultati glasul Meu si Eu voi fi Dumnezeul vostru, iar voi veti fi poporul Meu; umblati pe toate caile pe care vi le-am poruncit, ca sa fiti fericiti.” Ieremia 7:23.

Intrebare:

Ce sa facem spre a putea auzi glasul lui Dumnezeu vorbind inimii noastre?

Raspuns
:
Trebuie sa ascultam: „Hristos trimite mereu solii celor care cauta sa-I auda glasul.” – Divina Vindecare, Cap. Privilegiul rugaciunii, pag. 494.

Sa stam departe de glasurile omenesti:
Cand orice glas amuteste si asteptam in liniste inaintea Lui, tacerea sufletului face si mai clar glasul lui Dumnezeu.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 38, Veniti sa va odihniti, pag. 234.

Studiaza si roaga-te:
Prin studiul Scripturii, prin rugaciune staruitoare, ei (orice suflet) pot auzi solia Lui catre ei: „Opriti-va si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu.” (Psalmul 46:10). – Principiile fundamentale ale educatiei crestine, cap. Exemplul lui Hristos in contrast cu formalismul, pag. 453.

„Cel care nu face altceva decat sa se roage va inceta curand sa se mai roage, sau rugaciunile lui vor deveni o simpla forma.”
– Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag.92.

Biblia este glasul lui Dumnezeu:
Biblia este glasul lui Dumnezeu, care ne vorbeste tot atat de sigur ca si cand l-am auzi cu urechile noastre.” – Marturii, vol. 6, cap. Hristos in toata Biblia, pag. 394.

„Sripturile trebuie primite ca fiind cuvantul lui Dumnezeu pentru noi, nu doar scris, ci si vorbit…. Asa este cu toate promisiunile din Cuvantul lui Dumnezeu. Prin ele, El ni Se adreseaza in mod individual, vorbindu-ne atat de direct, ca si cum I-am putea auzi vocea.”
– Divina Vindecare, cap. fagaduintele lui Dumnezeu, pag. 100.
„Niciodata nu incercati sa cercetati Scripturile daca nu sunteti gata sa ascultati…. la Cuvantul lui Dumnezeu ca si cum vocea Sa v-ar vorbi direct din Biblia cea vie.” – E.G.White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol.7, pag. 919.

Vocea datoriei este vocea lui Dumnezeu:
Nimic nu va da o privire mai clara asupra eului ca rugaciunea in taina…. Indatoriri clare, simple, ce nu trebuie sa fie neglijate, se vor deschide inaintea ta.” – Marturii, vol. 5, cap. Adunarile noastre de tabara, pag. 171.

Constiinta – vocea lui Dumnezeu
: „Constiinta este vocea lui Dumnezeu.” – Marturii, vol. 5, cap. Mustrari si avertizari, pag. 126.

„Trebuie sa rezistam si sa biruim inclinatia si sa ascultam vocea constiintei fara parlamentari sau compromis, ca nu cumva indemnurile ei sa inceteze si vointa si impulsul sa ne stapaneasca.”
– Selected Messages, b. 1, p. 28.

Spiritul Sfant
: „O alta cale prin care glasul lui Dumnezeu este auzit sunt apelurile Duhului Sau Cel Sfant, impresionand inima.” – Marturii, vol. 5, cap. Primejdii care îi confrunta pe tineri, pag. 544.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma ca prin urechea credintei, in fiecare zi, sa aud glasul tau. Fa-ma sa ascult imediat, in ciuda dorintelor si simtamintelor mele proprii.

44. Rugati-va in Numele Domnului Hristos

.

Text biblic:

„Si ori ce veti cere in Numele Meu, voi face pentru ca Tatal sa fie proslavit in Fiul. Daca veti cere ceva in Numele Meu, voi face.” Ioan 14:13-14.
Intrebare:
Ce inseamna sa ne rugam in Numele lui Isus? De ce este atat de important sa ne rugam in Numele Lui?

Raspuns:
Mai mult decat simpla rostire a Numelui Sau:
Dar a te ruga in Numele Domnului Hristos inseamna ceva mai mult decat simpla rostire a Numelui Sau la inceputul unei rugaciuni. A te ruga in Numele Domnului Hristos inseamna a te ruga in spiritul si puterea lui Hristos, ca unii care credem in fagaduintele Sale, ne bizuim pe harul Sau si infaptuim lucrarile Sale.” – Calea catre Hristos, cap. Inaltul privilegiu al rugaciunii, pag. 92.

Putere vitala in Numele Sau:
Ucenicii aveau sa duca mai departe lucrarea lor in Numele lui Hristos. Fiecare cuvant si fapta a lor trebuia sa indrepte atentia asupra Numelui Sau, care are acea putere vitala prin care pacatosii pot fi mantuiti…. In Numele Sau, ei trebuia sa prezinte cererile lor Tatalui si sa primeasca raspuns…. Nimic nu avea sa fie recunoscut in Imparatia Sa, daca nu purta Numele si semnatura Sa.” – Istoria Faptelor Apostololilor, cap. Marea Insarcinare, pag. 23.

Numele Sau da izbanda:
Cereti in Numele Meu”, zice Hristos…. Aceasta va da izbanda rugaciunilor voastre si Tatal va va da bogatiile harului Sau. De aceea cereti si veti capata, pentru ca bucuria voastra sa fie deplina.” – Marturii, vol.8, cap. Hristos – Mijlocitorul rugaciunii si al binecuvantarii, pag. 181.

Dumnezeu onoreaza Numele lui Hristos:
Indrazneala pe care o avem la El este ca, daca cerem ceva dupa voia Lui, ne asculta. Si daca stim ca ne asculta, orice I-am cere, stim ca suntem stapani pe lucrurile pe care I le-am cerut.” 1 Ioan 5:14-15. Sa inaltam deci cu staruinta cererile noastre Tatalui, in Numele Domnului Hristos. Dumnezeu va onora acest Nume.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 113.

Secretul succesului
: „Pana in clipa aceea, ucenicii nu cunoscusera puterea si posibilitatile nemarginite ale Mantuitorului lor. El le-a spus: „Pana acum n-ati cerut nimic in Numele Meu.” Ioan 16:24. El le-a explicat ca secretul succesului lor va depinde de cererea puterii si a harului in Numele Sau. El urma sa fie prezent inaintea Tatalui pentru a face cereri in numele lor….Nu exista suflet care sa aiba putere fara sa o fi primit de la Dumnezeu, iar izvorul de unde vine ea este deschis si pentru cea mai slaba fiinta omeneasca. „Orice veti cere in Numele Meu”, a zis Isus, „voi face, pentru ca Tatal sa fie proslavit in Fiul. Daca veti cere ceva in Numele Meu, voi face.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 73, Sa nu vi se tulbure inima, pag. 443.

Lui Dumnezeu Ii place sa raspunda:
„Noi nu trebuie sa ne rugam in Numele Domnului Hristos, ci prin inspiratia Duhului Sfant. Aceasta explica ceea ce trebuie sa intelegem cand se spune ca Duhul „mijloceste pentru noi cu suspine negraite.” Romani 8:26. Lui Dumnezeu Ii place sa raspunda la asemenea rugaciuni. Cand cu caldura si staruinta inaltam o rugaciune in Numele Domnului Hristos, in chiar aceasta staruinta se afla garantia din partea lui Dumnezeu ca El este gata sa raspunda la rugaciunea noastra „nespus mai mult decat cerem, sau gandim noi.” Efeseni 3:20. – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 112-113.

Gand pentru rugaciune:

„Voi lauda Numele Tau in veci de veci.
” Psalmul 145:2.
„Tu esti Stanca mea, Cetatuia mea si, pentru Numele Tau, ma vei povatui si ma vei calauzi.”
Psalmul 31:3.

45. Cea mai mare povara a Domnului Hristos

.

Text biblic:

„Totusi, va spun adevarul: Va este de folos sa Ma duc: caci, daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar daca Ma duc, vi-L voi trimite.” Ioan 16:7.

Intrebare:

Cand Domnul Hristos traia pe pamant, cum Isi petrecea adesea timpul? Care a fost subiectul principal despre care El predica?

Raspuns:
Hristos petrecea adesea timpul in rugaciune:
Zile intregi au fost devotate lucrarii si noptile erau petrecute in rugaciune, pentru ca El sa poata fi fortificat cand intalnea pe dusman si intarit spre a ajuta pe cei ce veneau la El pentru ajutor.” – Gospel Workers, page 115.

Rugaciunea – o parte a programului Sau zilnic:
Dimineata dupa dimineata, din ceasurile petrecute cu Dumnezeu, El venea ca sa aduca oamenilor lumina cerului. El primea zilnic un nou botez cu Duhul Sfant. In zorii fiecarei noi zile, Domnul se destepta din somnul Sau, iar sufletul si buzele Sale erau unse cu har, pe care sa-l poata imparti si altora.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 105.

Ucenicii adanc impresionati cand Il auzeau in rugaciune tainica:
Inimile ucenicilor care ascultau erau adanc miscate. Ei observasera cat de des petrecea El ore lungi in singuratate, in comuniune cu Tatal Sau…. De la orele petrecute cu Dumnezeu venea El zi dupa zi, ca sa aduca oamenilor lumina din ceruri. Ucenicii ajunsesera sa faca o legatura intre orele Sale de rugaciune si puterea cuvintelor si faptelor Sale.” – Cugetari de pe Muntele Fericirilor, cap. Rugaciunea Domnului, pag. 86.

„El petrecea adesea nopti intregi in rugaciune pe munte.”
– Hristos Lumina Lumii, cap. 46, Schimbarea la fatza, pag. 276.

Cea mai mare povara a predicarii Sale:
Hristos, Marele Invatator, avea o infinita varietate de subiecte din care sa aleaga, dar unul asupra caruia El staruia mai mult era inzestrarea cu Duhul Sfant. Ce lucruri mari a prezis El pentru biserica datorita acestei inzestrari! Totusi asupra carui subiect se staruieste cel mai putin acum? Ce fagaduinta este mai putin implinita? Se tine un discurs ocazional despre Duhul Sfant si apoi subiectul este parasit pentru o considerare ulterioara.” – Selected Messages, b. 1, pages 156-157.

Aduce toate celelalte binecuvantari:
Revarsarea Duhului in zilele apostolilor a fost ploaia timpurie si cat de glorioase au fost rezultatele! Dar ploaia tarzie va fi si mai imbalsugata…. Fagaduinta cu privire la Duhul Sfant este ceva la care se cugeta prea putin; iar rezultatul este numai ceea ce s-ar putea astepta – seceta spirituala, intuneric spiritual, decadere si moarte spirituala. Lucruri mai marunte ocupa atentia, iar puterea dumnezeiasca necesara pentru cresterea si prosperitatea bisericii, care ar aduce dupa sine toate celelalte binecuvantari, lipseste, desi este oferita in plinatatea ei nemarginita.
Ceea ce face ca predicarea Evangheliei sa fie atat de fara putere este lipsa Duhului. S-ar putea sa existe invataturi, talent, elocventa si tot felul de daruri naturale sau castigate; dar, fara prezenta Duhului lui Dumnezeu, nici o inima nu va fi miscata, nici un pacatos nu va fi castigat la Hristos.” – Marturii, vol. 8, cap. Puterea fagaduita, pag. 27.

„Rugati-va staruitor pentru Duhul Sfant. Dumnezeu sta inapoia fiecarei fagaduinte pe care a facut-o.”
– Idem, pag. 28.

Gand pentru rugaciune:

„Nu ma lepada de la Fatza Ta si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant. Da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale si sprijineste-ma cu un duh de bunavointa!” Psalmul 51:11-12.
 

46. Hristos, Mijlocitorul nostru

.

Text biblic:
„Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos.”
2Timotei 2:5.

Intrebare:

Cum putem intelege lucrarea lui Hristos ca mijlocitor?

Raspuns:
„Studiati lucrarea Lui de mijlocire”
: „Apostolului Ioan, pe insula Patmos, i-au fost descoperite lucrurile pe care Dumnezeu dorea ca el sa le transmita oamenilor. Studiati descoperirile acestea… Priviti la viata si caracterul lui Hristos si studiati lucrarea Lui de mijlocire. Aici e intelepciune vesnica, iubire vesnica, dreptate vesnica si indurare vesnica.” – Marturii, vol. 6, cap. Ultima avertizare, p. 66.

Hristos este legatura:
Hristos este legatura intre Dumnezeu si om. El a fagaduit mijlocirea Lui personala. El pune intreaga valoare a neprihanirii Sale de partea persoanei care se roaga… Atunci cand ne apropiem de Dumnezeu in virtutea meritelor  Mantuitorului, Hristos ne aseaza langa Sine, cuprinzandu-ne cu bratul Sau omenesc, in timp ce cu bratul Sau divin apuca tronul Celui Vesnic… El fagaduieste sa asculte si sa implineasca cererile noastre. Da, Hristos a devenit mijlocitorul rugaciunii dintre om si Dumnezeu. El a devenit si mijlocitorul binecuvantarii intre Dumnezeu si om.” – Marturii, vol.8, cap. Hristos, Mijlocitorul rugaciunii si al binecuvantarii, pag. 181.

Isus – Reprezentantul nostru:
Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea”, cuprinde intreg neamul omenesc. Dumnezeu a vorbit lui Isus ca reprezentant al nostru… Slava asezata asupra lui Hristos este o chezasie a iubirii lui Dumnezeu fatza de noi. Ea ne vorbeste despre puterea rugaciunii, – cum poate ajunge glasul omenesc la urechea lui Dumnezeu si cum gasesc primire cererile noastre in curtile ceresti… Glasul care a vorbit lui Isus zice oricarei fiinte credincioase: „Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 11, Botezeul, pag. 67.

Natura dumnezeiasca unita cu natura omeneasca:
Mantuitorul dorea foarte mult ca ucenicii Sai sa inteleaga scopul pentru care natura Lui dumnezeiasca era unita cu natura omeneasca… Dumnezeu Se descoperea in El, pentru ca El sa Se descopere in ei. Isus n-a dat pe fatza insusiri si nu s-a folosit de puteri pe care omul n-ar putea sa le aiba prin credinta in El.Toti urmasii Lui pot sa aiba natura Lui omeneasca desavarsita, daca se vor supune lui Dumnezeu ca si El.” – Hristos Lumina Lumii, cap.73, Sa nu vi se tulbure inima, pag. 443.

Importanta pentru planul de Mantuire:
Mijlocirea lui Hristos din Sanctuarul de sus, in favoarea omului, este tot atat de importanta pentru Planul de Mantuire ca si moartea Sa pe cruce. El a inceput aceasta lucrare la moartea Sa, iar dupa inviere, S-a inaltat sa o termine in ceruri… Isus a deschis calea catre tronul Tatalui si, prin mijlocirea Sa, pot sa fie prezentate inaintea lui Dumnezeu dorintele sincere ale tuturor acelora care vin la El prin credinta.” – Marea Lupta, cap. 28, In fatza raportului vietii, pag. 442.

Ce inseamna a te ruga in Numele lui Hristos:
Rugaciunea in Numele lui Hristos inseamna mai mult. Inseamna a primi caracterul Sau, a da pe fatza spiritul Sau si a savarsi lucrarile Sale… El mantuieste nu in pacat, ci din pacat; si aceia care Il iubesc isi vor dovedi iubirea prin ascultare.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 73, Sa nu vi se tulbure inima, pag. 444.

Gand pentru rugaciune:
„Invata-ma caile Tale, Doamne! Eu voi umbla in adevarul tau. Fa-mi inima sa se teama de Numele Tau.”
Psalmul 86:11.
 

47. Rugaciunile biruiesc pe Satana

.

Text biblic
:
„Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti tinea piept impotriva uneltirilor diavolului.”
Efeseni 6:11.

Intrebare:

Numai in ce fel putem fi biruitori asupra lui Satana in lupta crestina?

Raspuns:
Pretul sigurantei:
„In conflictul cu agentiile satanice exista momente decisive care determina victoria fie de partea lui Dumnezeu, fie de partea printului acestei lumi. Daca cei angajati in lupta nu sunt treji, staruitori, vigilenti, rugandu-se pentru intelepciune, veghind in rugaciune,… Satana va veni ca biruitor, cand ar fi putut fi invins de ostirile Domnului.Pretul sigurantei noastre este vigilenta spirituala din partea noastra ca indivizi. Nu treceti nici macar un centimetru de partea lui Satana, ca nu cumva el sa castige avantaj asupra voastra.” – Ellen G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol.6, pag. 1094.
„Rugaciunea aduce pe Domnul Hristos alaturi de noi si da celui ce sta sa cada, celui apasat, noi puteri spre a birui lumea, firea si pe cel rau. Rugaciunea indeparteaza atacurile lui Satana.” – Parabolele Domnului hristos, cap. Masura iertarii, pag. 195-196.

O lupta de o viata intraga impotriva lui Satana:
Avem in fatza noastra o lupta – o lupta de o viata intraga cu Satana si cu ispitele sale amagitoare. Dusmanul va folosi orice argument, orice amagire spre a incurca sufletul; si pentru ca noi sa castigam cununa vietii, trebuie sa depunem o sfortare serioasa si staruitoare.” – Solii catre tineret, cap. 26, lupta credintei, pag. 79.
„Trebuie sa ne imbracam cu toata armatura lui Dumnezeusi sa fim gata in orice moment pentru un conflict cu puterile intunericului. Cand ispitele si incercarile se ingramadesc asupra noastra, sa alergam la Dumnezeu si sa agonizam cu El in rugaciune. El nu ne va lasa sa plecam, ci ne va da har si putere sa biruim si sa rupem puterea dusmanului.” – Early Writings, page 46.

Sa presupunem ca neglijam rugaciunea sau ne rugam numai ocazional:
„Neglijati exercitarea rugaciunii, sau angajati-va spasmodic in rugaciuni, cand si cand, dupa cum va convine si veti pierde legatura cu Dumnezeu. Facultatile spirituale isi pierd vitalitatea, experienta religioasa isi pierde sanatatea si vigoarea.” – Gospel Workers, page 255.

Luati seama:
„Luati seama sa nu neglijati rugaciunea in taina si studiul Cuvantului lui Dumnezeu. Acestea sunt armele voastre impotriva aceluia ce se straduieste sa impiedice inaintarea voastra spre ceruri. Prima neglijare a rugaciunii si a studiului Bibliei face ca a doua neglijare sa fie mai usoara.” – Solii catre tineret, cap. 24, Inainte si in sus, pag. 74.

Insinuarile Satanei:
„Rugaciunea credintei constituie cea mai mare putere a crestinului si aceasta il va invinge cu siguranta pe Satana. Acesta este motivul pentru care el insinuiaza ca nu avem nevoie de rugaciune. El detesta Numele lui Isus, Avocatul nostru; iar atunci cand noi venim cu ardoare inaintea Lui pantru ajutor, ostirea lui Satana intra in panica. Daca noi neglijam rugaciunea, o facem spre castigul lui, caci atunci minunile lui mincinoase sunt mai usor primite.” – Marturii, vol.1, cap. Filozofia si amagirile desarte, pag. 310.

„Strigatul celui mai umil sfant spre ceruri este mult mai de temut pentru Satana decat decretele cabinetelor sau poruncile regilor.”
– Ellen G. White Comments, S.D.A. Bible Commentary, vol.2, pag. 1008.

Gand pentru rugaciune:

„Pasii mei stau neclintiti pe cararile Tale si nu mi se clatina picioarele.”
Psalmul 17:5.
 

48. Rugaciunile mamei

.

Text biblic:

„Toti fiii tai vor fi ucenici ai Domnului si mare va fi propasirea fiilor tai.”
Isaia 54:13.

Intrebare:

Ce pot face spre a-mi pregati copii pentru viata vesnica?

Raspuns:
Portile cerului sunt deschise rugaciunilor fiecarei mame:
„Cand Domnul Hristos S-a plecat pe tarmul Iordanului, dupa botezul Lui si S-a rugat pentru omenire, cerurile erau deschise si Duhul lui Dumnezeu, ca un porumbel de aur stralucitor, a inconjurat faptura Mantuitorului, iar o voce din cer a spus: „Acesta este Fiul Meu prea iubit in care Imi gasesc placerea.” Ce semnificatie are aceasta pentru voi? Ea spune ca cerul este deschis la rugaciunile voastre. Spune ca voi sunteti primiti in Cel Prea Iubit. Portile sunt deschise pntru fiecare mama care vrea sa-si depuna povara la picioarele Mantuitorului. Spune ca Domnul Hristos a cuprins omenirea cu bratul Sau omenesc, iar cu bratul Lui divin a prins tronul Celui Infinit, l-a unit pe om cu Dumnezeu si a unit pamantul cu cerul.” – Indrumarea copilului, cap. 78, puterea rugaciunii, pag. 409-410.

Un privilegiu pretios:”
Aceasta este o lectie incurajatoare pentru mamele din toate timpurile. Dupa ce fac tot ce pot mai bine pentru binele copiilor lor, ele ii pot aduce la Isus. Chiar si pruncii din bratele mamelor sunt pretiosi in ochii Sai… Iar mama,… ea si copiii ei, este primita impreuna cu acestia de Domnul care ii va binecuvanta; El va da pace, nadejde si fericire atat mamei, cat si copiilor. Acesta este un privilegiu pretios, pe care Domnul Isus il acorda tuturor mamelor.” – Caminul Adeventist, cap.47, Incurajarea rostita de Domnul Hristos catre mame, pag. 253.

Rugaciunile mamelor crestine vor aduce roade:
Rugaciunile mamelor crestine nu sunt desconsiderate de Tatal tuturor… El nu va respinge cererile voastre si nu va va lasa, pe voi si pe ai vostri, in seama nenorocirilor lui Satana in marea zi a conflictului final. Voi trebuie sa lucrati cu simplitate si credinciosie, iar Dumnezeu va intari lucrarea mainilor voastre.” – Indrumarea copilului, cap. 78, Puterea rugaciunii, pag. 410.
„Lucrarea vietii lor indeplinita pe pamant este recunoascuta in curtile ceresti ca o lucrare bine facuta. Cu o bucurie de nedescris, parintii vad coroana, haina si harpa date copiilor lor. Samanta semanata cu lacrimi si rugaciuni se poate sa fi parut semanta in zadar, dar secerisul este cules cu bucurie la sfarsit. Copiii lor au fost mantuiti.” – Indrumarea copilului, cap. 83, Rasplatirile, pag. 445.

Influenta va dura in vesnicie:
„Influenta unei mame tematoare de Dumnezeu, care se roaga, va dura pe parcursul vesniciei. Ea poate sa moara, dar lucrarea ei va ramane.” – Marturii, vol.4, cap. Importanta stapanirii de sine, pag. 525.

O chemare la rugaciune:
„Daca a fost vreodata un timp cand fiecare casa trebuie sa fie o casa de rugaciune, timpul acela este acum.” – Marturii, vol. 7, cap. Inchinarea in familie, pag. 46.

„Prin rugaciune sincera si plina de ravna, parintii ar trebui sa ridice un gard in jurul copiilor lor. Ei ar trebui sa se roage cu o credinta deplina, ca Dumnezeu sa ramana cu ei si ca ingerii sfinti sa-i ocroteasca, pe ei si copii lor, de cruda putere a lui Satana. „
– Marturii, vol. 7, cap. Inchinarea in familie, pag.46.

„Parintii sa caute calauzirea lui Dumnezeu in lucrarea lor. Doar pe genunchi, plecati inaintea Lui, ei vor dobandi o adevarata intelegere a marilor lor responsabilitati si acolo ei isi pot incredinta copiii Aceluia care niciodata nu da gres in sfat si indemnare.”
– Caminul Adventist, cap. 54, Religia in familie, pag. 295.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa renunt la eul meu personal si sa folosesc fagaduintele Tale din tezaurul Cartii Tale. Ajuta ca o coroana de slava sa fie asezata pe capul copiilor mei.
 

49. O invitatie speciala

.

Text biblic:

„Caci n-avem un Mare Preot, care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci Unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat. Sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, pentru ca sa fim ajutati la vreme de nevoie.” Evrei 4:15-16.

Intrebare:

„Ca sa fim ajutati la vreme de nevoie” include oare lucrurile temporale, ca si pe cele spirituale?

Raspuns:
O invitatie speciala:
„Noi venim la Dumnezeu printr-o invitatie speciala si El asteapta sa ne ureze bun venit in camera Sa de audienta… Fie ca aceia care doresc binecuvantarea lui Dumnezeu sa bata si sa astepte la usa harului cu deplina asigurare, zicand: Pentru ca Tu, o, Doamne, ai zis: „Cine cere, capata, cine cauta, gaseste; celui ce bate, i se va deschide.” – Cugetari de pe Muntele ericirilor, cap. Nu judecand, ci lucrand, pag. 108-109.

Un ajutor pentru orice trebuinta:
Putem sa spunem Domnului, cu simplitatea unui copil, chiar lucrul de care avem nevoie. Putem sa-I aducem la cunostinta toate nevoile noastre vremelnice, cerandu-I atat paine si imbracaminte, cat si painea vietii si haina neprihanirii lui Hristos. Tatal tau ceresc stie ca ai nevoie de toate lucrurile acestea si esti invitat sa i le ceri. In Numele Domnului Isus, orice dar bun poate fi primit. Dumnezeu va onora acest Nume si va implini trebuintele tale din bogatiile darniciei Sale.” – Idem, pag. 110.

„Darurile Aceluia care are toata puterea in cer si pe pamant sunt puse la indemana copiilor lui Dumnezeu. Daruri atat de pretioase, deoarece ne vin prin jertfa nespus de mare a sangelui Mantuitorului; daruri care vor satisface dorul cel mai profund al inimii omenesti; daruri care dainuiesc vesnic vor fi primite si gustate cu bucurie de toti aceia care vin la Dumnezeu ca niste copilasi.”
– idem. pag. 110.
Dumnezeu doreste cu sinceritate sa ne dea binecuvantari pamantesti:”Si El mai doreste ca sa ne dea pricepere in lucrurile pamantesti ca si in cele spirituale. El poate ascuti mintea noastra. El ne poate da tact si indemanare. Sa punem la lucru talentele noastre, sa cerem de la Dumnezeu intelepciune si ea ne va fi data.” – Parabolele Domnului Hristos, cap. Cerand pentru a da, pag. 112.

In incercari:
Veniti la Mine”, este invitatia Lui. Oricare ar fi grijile si incercarile, infatiseaza cazul tau inaintea Domnului.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 34, Invitatia, pag.211.

Veniti cu deplina incredere:
„Cerul este deschis la cererile noastre si suntem invitati sa: „ne apropiem cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, pentru ca sa fim ajutati la vreme de nevoie.” (Evrei 4:16). Trebuie sa venim in credinta, crezand ca vom obtine tocmai acele lucruri pe care I le cerem.” – Ellen G. White Comments, S.D.A. bible Commentary, vol.5, p. 1078.

Gand pentru rugaciune:

Iti multumesc, Tata ceresc, ca drumul spre tronul harului este deschis totdeauna si ca Tu m-ai invitat sa vin spre a primi ajutor in lucrurile pamantesti, cat si in cele spirituale. Ce mare este iubirea Ta!
 

50. Raspunsuri contrafacute la rugaciune

.
Text biblic:
„Cheama-Ma si-ti voi raspunde si iti voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunosti.”
Ieremia 33:3.

Intrebare:

Este oare posibil ca Satana sa contrafaca lucrarea lui Dumnezeu prin indrazneala de a raspunde la rugaciune?

Raspuns:
Pentru orice binecuvantare Satana are o contrafacere:
Oricand si oriunde lucreaza Dumnezeu prin acordarea unei binecuvantari autentice, o contrafacere este deasemenea descoperita pentru a face fara efect adevarata lucrare a lui Dumnezeu.” – Selected Messages, b.1, p. 142.

Experienta celor care au respins lumina data in 1844:
„I-am vazut privind in sus spre tron si rugandu-se: „Tata, da-ne Spiritul Tau.” Satana atunci a suflat asupra lor o influenta nesfanta; in ea era lumina si multa putere, dar nici o iubire dulce, nici o bucurie si nici pace. Scopul lui Satana era sa-i tina inselati, sa-i traga inapoi si sa amageasca pe copiii lui Dumnezeu.” – Early Writings, page 56.

In timpul unei mari redesteptari, Satana va introduce o contrafacere:
Inainte de revarsarea finala a judecatilor lui Dumnezeu asupra pamantului, in mijlocul poporului lui Dumnezeu se va manifesta o asemenea redesteptare a adevaratei evlavii cum nu s-a mai vazut din timpurile apostolice. Duhul si puterea lui Dumnezeu vor fi revarsate peste copiii Sai… Vrajmasul sufletelor doreste sa impiedice aceasta lucrare si, inainte ca sa vina timpul pentru o asemenea miscare, el va incerca sa o impiedice, introducand o contrafacere. In acele biserici pe care va reusi sa le aduca sub puterea lui amagitoare, va face sa para ca s-a revarsat o binecuvantare deosebita de la Dumnezeu; se va manifesta ceea ce va fi considerat un mare interes religios. Multimile vor jubila ca Dumnezeu lucreaza in mod minunat pentru ele cand, de fapt, aceasta este lucrarea altui spirit. Sub o masca religioasa, Satana va cauta sa-si extinda influenta asupra lumii crestine.” – Marea Lupta, cap.27, Redesteptari moderne, pag. 418-419.

Satana da o experienta celor ce se roaga dar nu doresc sa asculte de Dumnezeu:
„Inaintea celor mai lamurite porunci ale lui Dumnezeu, barbatii si femeile isi vor urma propriile inclinatii si apoi vor incerca sa se roage pentru ceea ce au facut pentru a-L convinge pe Dumneaeu sa le permita sa mearga impotriva vointei Sale clar exprimate. Domnul nu are placere fatza de astfel de rugaciuni. Satana vine langa asemenea persoane, asa cum s-a apropiat de Eva in Eden, si le impresioneaza, iar ele isi manifesta propria gandire, lucru despre care spun ca este cea mai minunata experienta pe care le-a dat-o Domnul. O experienta reala se va armoniza perfect cu legile naturale si divine.” – Marturii, vol. 3, cap. O experienta in care nu putem avea incredere, pag. 83.

Trebuinta noastra:
„Fiecare faza a fanatismului si a teoriilor eronate, pretinzand a fi adevarul, va fi adusa in mijlocul poporului ramasitei lui Dumnezeu.” Selected Messages, b.2, p. 14.
„Noi trebuie sa avem un discernamant ascutit prin iluminare divina, spre a putea cunoaste spiritul care este de la Dumnezeu… Daca nu vom fi continuu in garda, noi vom fi biruiti de dusman.” – Idem, pp. 14-15.

„Daca ne zidim in credinta, vom fi pastrati in siguranta de Cel Atotputernic.”
– Marturii, vol. 5, cap. Inselaciunea pacatului, pag. 313.

Gand pentru rugaciune:

Tata ceresc, ajuta-ma sa ma zidesc in credinta in fiecare zi, spre a putea fi ferit de cele mai puternice inselaciuni ale Satanei.
 

51. Credinta – cheia raspunsului la rugaciune

.
Text biblic:
„Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad. Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta.” Evrei 11:1,6.
„Tot ce nu vine din incredintare („din credinta” – trd. engleza) este pacat.”
Romani 14:23.

Intrebare:

Raspunsurile la rugaciune cat de mult sunt dependente de credinta? Ce este „Rugaciunea credintei”?

Raspuns:
Credinta este singura cale de apropiere de Dumnezeu:
„Credinta este mana spirituala care apuca nemarginirea.” – Marturii, vol. 6, cap. Sanatoriul nostru danez, pag. 467.

„Credinta este mana cu care sufletul apuca mila si indurarea date in dar de Dumnezeu.” –
Patriarhi si Profeti, cap. 38, Calatoria in jurul Edomului, pag. 441.
„Credinta adevarata si rugaciunea adevarata – ce puternice sunt ele! Ele sunt ca doua brate prin care omul care se roaga se prinde de puterea Iubirii Infinite.„- Gospel Workers, page 259.

Credinta nu este mantuitorul nostru
: „Prin credinta primim harul lui Dumnezeu. Dar credinta nu este mantuitorul nostru. Ea nu ne da nici un castig. Ea este numai mana prin care primim pe Hristos si ne insusim meritele Lui, care insemneaza vindecare de pacat.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 17, Nicodim, pag. 106.

Dumnezeu apuca mana noastra:
„Dumnezeu apuca mana credintei noastre si o ajuta sa tina tare dumnezeirea lui Hristos, ca noi sa putem ajunge la desavarsire de caracter.” – Hristos Lumina Lumii, cap. 12, Ispitirea lui Isus, pag. 74.

Credinta Il vede pe Isus ca Mijlocitorul nostru
: „Credinta Il vede pe Isus stand ca Mijlocitorul nostru la dreapta lui Dumnezeu.” – Gospel Workers, page 259.

„Astazi, El (Isus) sta in fatza altarului indurarii, infatisandu-I lui Dumnezeu rugaciunile celor care doresc ajutorul Sau.” –
Divina Vindecare, cap. Vindecarea sufletului, pag. 69.
„Cand rugaciunile sincere si umile ale celui pacatos se ridica la tronul lui Dumnezeu, Hristos le combina cu meritele vietii Sale de ascultare desavarsita. Rugaciunile noastre sunt facute frumos mirositoare prin aceasta tamaie. Hristos a fagaduit ca El va interveni in favoarea noastra si Tatal totdeauna asculta pe Fiul Sau.” – Sons and Daughters of God, page 22.

Ce inseamna rugaciunea credintei:
Rugaciunea care vine dintr-o inima sincera, cand trebuintele simple ale sufletului sunt exprimate tot astfel dupa cum am ruga un prieten pamantesc sa ne ajute, asteptand sa fie ascultata – aceasta este rugaciunea credintei.” – My Life Today, page 19.

Temelia credintei adevarate:
Adevarata credinta isi are temelia in fagaduintele si proviziile Scripturilor.” – Gospel Workers, page 260.

„Noi nu trebuie sa ne bizuim pe credinta noastra, ci pe fagaduintele lui Dumnezeu.”
– Solii pentru tineret, cap. 30, Credinta vie, pag. 85.
Gand pentru rugaciune:
„Credinta mea se indreapta spre Tine, Miel al Calvarului, Mantuitor divin! Asculta-ma acum cand ma rog, alunga de la mine vinovatia; ajuta-ma sa fiu al Tau pentru totdeauna.”

52. Cum a umblat Enoh cu Dumnezeu

.
Text biblic:
„Enoh a umblat cu Dumnezeu; apoi nu s-a mai vazut, pentruca l-a luat Dumnezeu.
Geneza 5:24.

Intrebare:

Care este intelesul declaratiei: „Enoh a umblat cu Dumnezeu”?

Raspuns:
Rugaciuni tacute chiar in timpul lucrului:
„In timp ce suntem angajati in lucrul nostru zilnic, trebuie sa ne ridicam sufletul spre cer in rugaciune. Aceste cereri tacute se ridica asemenea fumului de tamaie la tronul harului; si vrajmasul este facut de rusine… Asa a umblat Enoh cu Dumnezeu. Si Dumnezeu a fost cu el, un ajutor prezent la vreme de nevoie… Rugaciunea este respiratia sufletului. Este secretul puterii spirituale. Nici un alt mijloc al harului nu poate fi inlocuit si sanatatea sufletului sa fie pastrata. Rugaciunea aduce inima intr-un imediat contact cu Izvorul vietii si intareste vigoarea experientei religioase.” – Gospel Workers, pages 254-255.

Rugaciune fara incetare:
„As dori sa pot sa imprim in fiecare lucrator pentru cauza lui Dumnezeu nevoia cea mare pentru o continua si zeloasa viata de rugaciune. Ei nu pot sa stea continuu pe genunchi, dar pot sa-si inalte inimile spre Dumnezeu. Acesta este modul in care Enoh a umblat cu Dumnezeu.” – Marturii, vol. 5, cap. Aparitia raului, pag. 633.
„Umblarea lui Enoh cu Dumnezeu n-a fost in transa sau in viziune, ci in toate indatoririle zilnice ale vietii sale… In familie si in legaturile sale cu oamenii, ca sot si tata, ca prieten si ca cetatean, el a fost slujitorul darz si de neclintit al lui Dumnezeu.” – Patriarhi si Profeti, cap. 6, Set si enoh, pag. 72-73.

Tip al poporului lui Dumnezeu:
„Caracterul sfant al acestui profet reprezinta starea de sfintenie ce trebuie sa fie atinsa de cei care vor fi „rascumparati de pe pamant” (Apocalips 14:3) la revenirea lui Isus Hristos… Dar, asemenea lui Enoh, poporul lui Dumnezeu va cauta curatirea inimii si conformarea fatza de voia Sa, pana cand ei vor reflecta chipul lui Hristos. Asemenea lui Enoh… prin purtarea, vorbirea si exemplul lor sfant, ei vor condamna pecatele celor nelegiuiti. Dupa cum Enoh a fost luat la cer mai inainte de nimicirea pamantului prin apa, tot astfel cei neprihaniti ce vor fi in viata vor fi luati la cer de pe pamant, mai inainte de distrugerea lui prin foc.” – Idem pag. 77.

Locuia in Imparatia luminii:
„Dar inima lui Enoh era dupa comori vesnice. El a privit spre Cetatea cea sfanta. El L-a vazut pe Imparat in slava Sa, in mijlocul Sionului. Cu cat era mai mare nelegiuirea existenta, cu atat mai aprins era dorul lui dupa caminul lui Dumnezeu… „Ferice de cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5:8).

Timp de trei sute de ani, Enoh cautase curatia de inima, spre a putea fi in armonie cu cerul. Timp de trei secole umblase cu Dumnezeu. Zi de zi, dorise dupa o mai stransa unire; comuniunea devenise mai apropiata si tot mai apropiata, pana ce Dumnezeu l-a luat la Sine. El statuse in pragul lumii vesnice, numai la un pas intre el si tara fericirii; si iata ca portile se deschid, umblarea cu Dumnezeu, atat de indelung exersata pe pamant, continuå, si el a trecut prin portile Cetatii Sfinte… Dumnezeu ne cheama si pe noi la o asemenea comuniune.”
– Marturii vol. 8, cap. experienta lui Enoh, pag. 329-330.

Gand pentru rugaciune:

Tatal nostru din ceruri, ajuta-ne sa fim ca Enoh inainte de inaltarea sa, sa avem marturia ca am fost placuti inaintea lui Dumnezeu.
 

53. Experienta si lucrarea noastra

.
Text biblic:
„Va merge inaintea lui Dumnezeu, in duhul si puterea lui Ilie, ca sa intoarca inimile parintilor la copii, si pe cei neascultatori la umblarea in intelepciunea celor neprihaniti, ca sa gateasca Domnului un norod bine pregatit pentru El.” Luca 1:17.

Intrebare:

Experienta lui Enoh si Ioan Botezatorul se aseamana oare cu experienta ramasitei poporului lui Dumnezeu?

Raspuns:
Reprezinta experienta noastra:
„Experienta lui Enoh si a lui Ioan Botezatorul infatiseaza experienta care ar trebui sa fie a noastra. Trebuie sa studiem mai mult viata acestor oameni- a aceluia care a fost mutat la cer fara sa vada moartea si a aceluia care, inainte de prima venire a lui Hristos, a fost chemat pentru a pregati calea Domnului, pantru a face drepte cararile Lui.” – Marturii, vol. 8, cap. Marea noastra nevoie, pag. 328.

Pregatire pentru serviciu:
Viata lui Ioan (Botezatorul) nu a fost petrecuta in lenevie, in obscuritate sau in izolare. Din cand in cand el mergea sa se intalneasca cu oamenii; si el era un observator interesat despre ceea ce se petrecea in lume. Din locul sau retras si linistit, el supraveghea evolutia evenimentelor… Povara misiunii lui era asupra sa. In singuratate, prin meditatie si rugaciune, el cauta sa-si pregateasca sufletul pentru lucrarea dinaintea sa.” – Gospel Workers, page 57.
„Ioan Botezatorul a fost invatat de Dumnezeu in timpul vietuirii lui in pustie. El a cercetat descoperirile lui Dumnezeu din natura. Sub indrumarea Spiritului divin, el a cercetat sulurile profetilor. Zi si noapte, Hristos a fost studiul lui, pana ce mintea, inima si sufletul au fost pline de glorioasa viziune.” – Marturii, vol. 8, cap. Experienta lui Ioan Botezatorul, pag. 330.

Rezultatele viziunii spirituale:
„El a privit la Imparat, in toata frumusetea Sa si s-a pierdut din vedere pe sine. El a privit maretia sfinteniei si s-a recunoscut ca nedestoinic si nedemn. El avea sa faca cunoscuta solia lui Dumnezeu. El urma sa stea in puterea si neprihanirea lui Dumnezeu. El era gata sa porneasca, in calitate de sol al cerului, neinfricat de tot ce e omenesc, deoarece el vazuse Divinitatea. El putea sta neinfricat inaintea monarhilor pamantesti, deoarece se plecase cu tremur inaintea Imparatului imparatilor.” – Idem, pag. 330.

Viziunea produce umilinta:
„Privind in credinta la Rascumparatorul, Ioan se ridicase la inaltimea lepadarii de sine. El nu cauta sa-i atraga pe oameni la sine, ci sa le inalte gandurile mai sus si tot mai sus, pana ce se vor fixa asupra Mielului lui Dumnezeu. El personal nu fusese decat un glas, un strigat in pustie.” – Marturii, col.8, cap. Marea noastra nevoie, pag. 332.

„Sufletul profetului, golit de eul personal, era plin cu lumina Celui Divin.”
– Idem, pag. 332.

Mesajul nostru este similar:
„In veacul acesta, chiar inainte de a doua venire a lui Hristos pe norii cerului, trebuie sa fie facuta o lucrare ca a lui Ioan (Botezatorul).” – Idem, pag. 331.

„Spre a da o solie ca aceea data de Ioan, noi trebuie sa avem o experienta spirituala ca a lui. Aceeasi lucrare trebuie sa se savarseasca in noi. Noi trebuie sa-L primim pe Dumnezeu si, primindu-L pe El, sa ne pierdem din vedere pe noi.
” – Idem, pag. 331.

„Din fire, Ioan avea defecte si slabiciuni ca si alti oameni; insa atingerea iubirii divine il transformase.”
– Idem, pag. 331.

Gand pentru rugaciune:

Doamne Isuse, ajuta-ne sa fim „umpluti cu Spiritul Sfant”, ca si Ioan Botezatorul, astfel incat si noi sa implinim misiunea divina incredintata noua.
R. Allan  Anderson, traducere: Valeriu Burciu
Sursa: www.intercer.net