Convingeri si comportament

Convingeri si comportament
CONVINGERILE MODELEAZĂ COMPORTAMENTUL ŞI ÎNCURAJEAZĂ CREŞTEREA
În fiecare zi, în domeniul profesional şi al afacerilor, vedem – şi uneori suferim – consecinţele unor acţiuni făcute în grabă, de oameni care nu au convingeri clare, bine stabilite. Cineva spunea că dacă un om nu are nici o convingere pentru care să rămână ferm şi să lupte, poate falimenta din orice.
Dicţionarele definesc de obicei convingerea ca fiind o încredinţare sau o părere fermă asupra unui lucru. În realitate, convingerea este mai mult decât atât. Convingerile tale includ şi valorile, angajamentele şi motivaţiile tale. Îmi place definiţia pe care am auzit-o odată spusă de Howard Hendricks: “O credinţă este ceva pentru pentru care vei aduce argumente. O convingere este ceva pentru care eşti gata să-ţi dai viaţa!” Convingerile ne determină comportamentul şi ne motivează să acţionăm într-un fel anume.
Spre exemplu, când oamenii devin urmaşi ai lui Isus Cristos, ei fac adesea anumite lucruri doar pentru că alţi creştini le sugerează să le facă sau pentru că îi văd alţii făcându-le. Ei se roagă, citesc din Biblie şi participă la serviciile religioase pentru că văd şi doresc să urmeze exemplul altora.
Acest comportament este normal şi acceptabil pentru noii credincioşi. Şi copiii mici învaţă în acelaşi fel. Totuşi, pe măsură ce creştem şi ne maturizăm, ajungem să avem propriile noastre motive pentru a face ceea ce facem. Acele motive devin convingeri.
Iată câteva principii importante legate de convingeri, la care merită să medităm:
Convingerile biblice sunt esenţiale pentru creşterea şi maturitatea spirituală. O ironie a lumii în care trăim astăzi este că oamenii au adesea convingeri puternice asupra unor lucruri puţin importante (sportul preferat, îmbrăcăminte, muzică) în timp ce asupra lucrurilor cu adevărat importante (spre exemplu diferenţa dintre bine şi rău) au convingeri slabe. Încearcă să faci o listă a convingerilor tale spirituale. Ai convingeri puternice despre lucrurile importante? Biblia ne spune: “Vegheaţi, fiţi tari în credinţă, fiţi oameni, întăriţi-vă! Tot ce faceţi, să fie făcut cu dragoste!” (1 Corinteni 16:13-14).
Oamenii fără convingeri sunt la cheremul circumstanţelor. Dacă nu vei reuşi să stabileşti ceea ce este cu adevărat important pentru tine şi felul în care doreşti să-ţi trăieşti viaţa, o vor face alţii în locul tău.
Oamenii fără convingeri sunt slabi şi urmează mulţimea fără să gândească. Cred că apostolul Pavel s-a referit la convingeri când a spus în Romani 12:2 “Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” 

Convingerea ne ajută să fim silitori în efortul de creştere spirituală. Creşterea necesită timp şi efort. Dacă nu sunt convinşi de necesitatea creşterii, oamenii se descurajează şi renunţă. Nimeni nu stăruie să îndeplinească o sarcină dificilă, decât atunci când este convins că are motive temeinice să o facă. Aceasta se poate aplica la rugăciune, la studierea Bibliei şi la trăirea unei vieţi în care să fie respectate principiile biblice zi de zi, atât acasă cât şi la locul de muncă.
Chiar dacă ai cunoştinţe (şti ce să faci), perspectivă (de ce să faci) şi abilităţi (cum să faci), ele nu au nici o valoare fără convingerea care să te motiveze să treci la acţiune! Oamenii care au avut cel mai mare impact în această lume, pentru bine sau pentru rău, au fost cei care au avut cele mai puternice şi profunde convingeri. Ei nu au fost neapărat cei mai deştepţi, mai bogaţi sau cei mai educaţi, însă convingerile lor i-au determinat să mişte lumea.
Întrebări pentru dezbatere/meditare
Eşti de acord cu afirmaţia că ’’o credinţă este ceva pentru care v ei aduce argumente, iar o  convingere este ceva pentru care eşti gata să-ţi dai viaţa”? Explică răspunsul.
Dr. Warren a sugerat să faci o listă cu convingerile tale spirituale. Încearcă să faci o astfel de listă, împreună cu alte convingeri de natură personală, morală sau etică pe care le consideri foarte importante. Ce ai include în această listă?
Ai lucrat vreodată cu cineva căruia îi lipseau în mod clar convingeri legate de conducerea afacerii sau de modul de îndeplinirea a responsabilităţilor primite? La ce rezultate a dus lipsa acestor convingeri?
Cum crezi că nişte convingeri puternice te-ar pot ajuta să eviţi ca lumea şi societatea din jurul tău să te prindă în ’’matriţa’’ ei? Poţi da câteva exemple?
Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:  1 Tesaloniceni 5:21-22; 2 Timotei 1:13-14; Tit 1:9; Evrei 3:1-6, 4:14; Iacov 1:5-6
Adaptat după un articol scris de Dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’ tradusă în mai multe limbi.
dr. Rick Warren
Sursa: http://floresti.adventist.ro/2010/09/30/convingeri-si-comportament/