CREATORUL IN VIZITA LA NOI

 

Te-ai gandit vreodata ce ar fi DACA ai sti in mod  sigur ca   planeta noastra are cu adevarat un Creator? Nu este asa ca nu ai mai putea crede nimic altceva decat ca  viata ta Ii apartine Lui, pentru ca El te-a creat? Si nu e asa ca ti-ar place sa faci cunostinta cu El mai indeaproape ?

Dar, ce ai avea de zis, daca intr-o zi, Creatorul nostru,  ar decide  sa vina la noi, ca sa-L putem cunoaste in mod real si sa ne ajute sa stabilim o relatie cu El?.. Si cum ai aprecia daca El ne-ar spune: ” N-am de gand sa va fac doar o scurta visita,  ci vreau sa stau si sa traiesc cu voi cateva zeci de ani ? Nu e asa ca am ramane cu totii stupefiati, coplesiti de uimire si  incantati de un asa de inalt privilegiu !  Gandeste-te, Creatorul tau, Suveranul Universului, sa treaca pragul   vietii noastre…  Daca lucrurile  s-ar intampla  exact asa, faptul acesta ar conta cea mai solida dovada , ca E este Creatorul si Dumnezeul nostru… Ce crezi, ar mai putea careva sa gandeasca  despre El ca este   un mit ,  o legenda de demult…  cu magi, pastori, si cu un Prunc nascut intr-o iesle, sau ,   ca totul nu e decat  o farsa . istorica…?

Nu , nu am intrebat doar asa, intr-o doara „Ce ar fi daca…” 

Dar lucrurile chiar asa s-au si intamplat !  Creatorul a venit la noi !

De unde stim ? 

Pe paginile unei carti veche de mii de ani, se gaseste un raport  istoric detailat, foarte interesant si foarte precis, privind nasterea lui Isus Hristos in lumea noastra. Acel raport istoric ,  suna astfel: CITEZ :”In anul al cincisprezecilea al  domniei lui Tiberiu Cesar, – pe cand Pilat din Pont era dregator in Iudeea, Irod, carmuitor al Galileei, Filip, fratele lui , carmuitor al Ituriei si al Trahonitei, Lisania carmuitor al Abilenei, si in zilele marilor preoti Ana si Caiafa,  Cuvantul lui Dumnezeu a vorbit lui Ioan, fiul lui Zaharia in pustie.”   Acest pasaj istoric se gaseste in Biblie, la evanghelia dupa Luca, in capitolul 3, versetele 1 si 2. La data cand se vorbea despre aceste nume oficiale de demnitari, Isus Hristos era deja venit. El a venit la noi pe timpul unui alt Cezar : Cezar August, care a trait cu 15 ani mai inainte de Tiberiu Cezar. Nota aceasta istorica se afla cuprinsa in textul capitolului 2, la vers.1.

Apoi, pe langa aceasta carte veche, mai avem si marturiile unor istoricieni ai acelor vremuri. Numele acestor istoricieni nu au fost retinute de istorie   pentru credinta lor in Isus,  ci pentru  ca acestia au afirmat istoricitatea lui Isus Hristos. Este vorba  de istoricieni ca Iosif Flavius, Tacitus, Suetoniu, Plinius cel Tanar. Din lipsa de spatiu nu pot sa-i amintesc pe toti , si nici macar cele spuse de fiecare dintre ei despre Isus Hristos – lucruri  care la ora aceasta sunt prea bine cunoscute  in toata lumea, ca sa fie nevoie sa le repet.

Acum, pentru ca am amintit  cu suficienta precizie , timpul istoric  in care s-a nascut si a trait Isus Hristos , mintea noastra se simte ceva mai libera sa sondeze  mai adanc subiectul, punand in mod natural cateva  intrebari foarte pertinente : Cine este Acest Isus Hristos?    ” Din cate stiu eu, POATE IMI VEI SPUNE, Isus a fost o persoana foarte controversata, in toate privintele”…  Intrebarea este de fapt alta. A fost Isus Hristos, cu adevarat, ceea ce a afirmat El despre Sine ca este… ca este Fiul lui Dumnezeu Tatal … si ca El Insusi este Dumnezeu ?  Sau   a fost  mai de graba creditat in mod arbitrar a fi Fiul lui Dumnezeu, de un grup foarte restrans de interesati .   Atunci, ma intreb si eu, ce interes au avut acei ucenici ai Lui,  care din 70, cati erau la inceput , au ramas doar 11, ca sa-L proclame a fi Fiul lui Dumnezeu, si chiar Dumnezeu? …

Ma intreb, pentru ce  merite deosebite, de orice natura ar fi fost ele, s-a oprit istoria tocmai in dreptul Lui Isus Hristos, daca El nu era un Cineva  Supranatural?  Atunci, de ce a fost anuntata prin profetie , cu sute de ani mai inainte,  venirea Sa la noi?    Pentru ce motive speciale, crezi, ca trei dintre ucenicii lui Isus, la care s-a alaturat mai tarziu si un intelectual al vremii, au ales sa scrie in evanghliile lor niste istorii oarecum paralele, despre viata, faptele si invataturile Maestrului lor, daca Isus ar fi fost o Persoana tot asa de obscura ca si ei?    Ucenicul Ioan, isi incepe una din epistolele sale- prima dintre ele, cu urmatoarele cuvinte: ” Ce era de la inceput, ce am auzit, ce am vazut cu ochii nostri, ce am privit si ce am pipait cu mainile noastre, cu privire la Cuvantul vietii … aceea va vestim si voua, ca si voi sa aveti partasie cu noi. Si partasia noastra este cu Tatal si cu Fiul Sau, Isus Hristos. Si va scriem aceste lucruri pentru ca bucuria voastra sa fie deplina ?

De ce atata insistenta la ucenicii lui Isus ? Ce a fost asa de neobisnuit in persoana Lui Isus Hristos ? Si de ce atata interes din partea acelor istoricieni necredinciosi ? … daca Isus Hristos nu era decat un mit, o minciuna?    O zicala de-a noastra, romaneasca, spune ca minciuna are picioare scurte.  Atunci  si soarta  coborarii Creatorului la noi, ar fi avut soarta oricarei minciuni: in doua-trei secole trebuie sa n-o mai creada nimeni. Dar fapt evident este ca milioane si milioane de oameni de-a lungul istoriei si de pretutindeni, au crezut in Isus,  L-au vestit, si L-au urmat,  si chiar au platit devotamentul lor pentru Isus, cu pretul vietii lor. Crezi ca s-ar mai gasi in istorie un asemenea devotament  total , pentru vreo alta poveste, daca   vizita Creatorului la noi a fost doar o poveste frumoasa si-atat.

Evanghelistul Luca declara chiar in primele 4 versete ale evangheliei sale, foarte clar, interesul lui de a alcatui o colectie  bine documentata, privind invataturile lui Isus.  Dar ce a fost atat de interesant si important in invataturile lui Isus Hristos, ca sa merite sa fie colectionate intr-o carte?

Urmareste acum ce afirma si ucenicul Ioan ,in incheierea   evangheliei scrisa de el . Citesc din capitolul 20, versetele 30 si 31 : „Isus a mai facut inaintea ucenicilor Sai multe alte semne care nu sunt scrise in cartea aceasta. Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si crezand, sa aveti viata in Numele Lui.”

Sunt sigur ca ai observat elementul cel nou, de interes major,  care apare  in cele scrise de Ioan: este elementul divinitatii lui Isus Hristos!  La Luca, dovada divinitatii Lui Isus avea sa se dea pe fata in invataturile lui Isus, iar la Ioan, urma sa se dea pe fata prin  caracterul  supranatural al faptelor, semnelor, si minunilor savarsite de Isus.

Imi pare rau ca, din lipsa de timp, trebuie sa inchei acest eseu. Pina data viitoare  te invit la o experienta poate inedita in viata ta. Te invit sa citesti doua pasaje scurte din Evanghelia lui Ioan Primul pasaj se afla la capitolul 1, de la versetul 1 la versetul 14. Iar al doilea pasaj se afla la capitolul 3, cu versetul 16. Noteaza din acest studiu personal, cateva lucruri extrem de clare si importante pentru tine , privind natura  si misiunea divina a lui Isus Hristos, in coborarea Sa in lumea noastra.

PE DATA VIITOARE

Octavian Cureteu