Cresterea Naturala are Loc in…

 
Cresterea naturala are loc in cel mai restrans context –                                                Familia 
 
Nu e de mirare ca in familiile si in bisericile strans unite exista cuiburi pentru alimentarea crestinilor puternici, care cresc. Caracterizat de dragoste, crestinismul este invatat in primul rand in cadrul relatiilor umane. Familia ofera cel mai natural mediu pentru copii, ca ei sa invete cum sa iubeasca si sa-L onoreze pe Dumnezeu. Planul lui Dumnezeu a fost intotdeuna ca parintii sa ii modeleze pe copii, sa ii invete si sa ii formeze in cadrul intimitatii relatiilor din camin. in Deuteronom 6.6-9 Moise ii instruieste pe leaderii fiecarei familii din Israel sa prezinte intai credinta lor in fata copiilor, apoi sa ii invete si sa imprime in memoria lor legile lui Dumnezeu, vorbindu-le despre ele in timpul activitatilor zilnice si, in cele din urma, sa aseze in casele lor lucruri care sa aminteasca de legile divine. in camin despre legea Domnului se vorbea atat in cadru ceremonial, cat si in situatii obisnuite, caminul fiind destinat sa fie cel mai bogat mediu educational pentru ca membrii acestuia sa se inchine, sa il iubeasca si asculte pe Dumnezeu.
 
O examinare a istoriei cat si a experientei contemporane revela faptul ca pana si parintii esueaza in a-si indeplini responsabilitatile biblice. Cand copiii cresc intr-o atmosfera de caldura emotionala si incurajare, fiind modelati de parintii lor, sunt mai apti sa asculte de invataturile lui Hristos. Cand nu au privilegiul de a creste intr-un asemenea camin, va creste in ei o nevoie puternica de a gasi aceasta caldura si dragoste in alta parte. Asemenea nevoi duc adesea la realizari nesanatoase.
 
Dumnezeu ofera contextul unei familii a lui Dumenzeu, cu multe generatii, ca o ocazie de a invata, de a creste si de a ajunge asemenea lui Hristos. Bisericile sanatoase ofera o comunitate in care oamenii din toate straturile societatile, de orice varsta, etnie si vocatie invata impreuna sa il iubeasca pe Dumnezeu si pe altii. Acest principiu al diversitatii este clar demonstrat de dinamica primei biserici din Ieruasalim. Citind Fapte 2:42-47, observa dovezile calitatii comunitatii lor si influenta acesteia asupra oamenilor din jur.
 
Unul din motivele de baza ale crestereii bisericii primare era spiritul de comunitate al membrilor acesteia. Oamenii se dezvolta cel mai bine atunci cand se simt parte a unui grup restrans, caracterizat de atasament si grija unul pentru altul. De asemenea, oamenii invata cel mai bine atunci cand impurena se confrunta cu probleme care trebuie rezolvate urgent. Biserica primara si-a dat seama ca singura cale prin care pot sa implineasca Marea Porunca si sa patrunda in lumea pagana era sa fie uniti ca familie a lui Dumnezeu. Partasia si comunitatea au fost factori strategici in cresterea bisericii primare. Termenul partasie, din cuvantul grecesc koinonia, era folosit pentru a exprima colaborarea dintre credinciosi, datorita relatiei lor stranse in Isus Hristos.
 
in Efeseni 4:11-16 Pavel explica dinamica trupului lui Hristos, pentru a-i ajuta pe oameni sa creasca. in timp ce leaderii bisericii ii pregatesc pe oameni sa slujeasca si sa lucreze unul pentru altul, credinciosii sunt ziditi in unitate si in cunostinta lui Hristos. Cand membrii trupului lui Hristos interactioneaza cu dragoste, ei devin tot mai asemenea lui Isus. Ceea ce tine trupul lui Hristos impreuna este relatia fiecaruia cu Mantuitorul si folosirea darurilor si a capacitatilor asa cum trebuie. Analizarea acestui pasaj din perspectiva unui educator ne ajuta sa ne dam seama ca oamenii invata si cresc atunci cand sunt pregatiti de persoane experimentate, mentori mai in varsta; cand sunt implicati intr-un grup mic; cand sunt incurajati de tovarasii lor; cand interactioneaza cu altii, cand se folosesc zilnic de ceea ce invata si cand inteleg importanta pe care le au in viata altora lucrurile pe care le invata si le fac.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.