Creștin din Pakistan Condamnat la Moarte pentru Blasfemie

Un tribunal pakistanez a condamnat pe Asif Pervaiz, un creștin, la moarte, acuzandu-l de blasfemie.  Sentinta  de condamnare din 8 septembrie  de către un tribunal din Lahore a stat la baza acuzatiei că Pervaiz, 37, a facut remarci jignitoare despre Muhammad într-un mesaj  trimis lui Muhammad Saeed Khokher, supraveghetorul său de la fabrica de îmbrăcăminte unde  lucra.

Religia de stat a Pakistanului este Islamul, iar aproximativ 97% din populație este musulmană. Legile țării privind blasfemia impun o pedeapsă strictă celor care profanează Coranul sau care îl defăimează sau îl insultă pe Muhammad. Deși guvernul nu a executat niciodată o persoană în conformitate cu legile blasfemiei, acuzațiile au inspirat violența mafiei și a justițiarilor. Pervaiz a mai fost, de asemenea, condamnat la o amendă de 50.000 de rupii pakistaneze (300 de dolari) și trei ani de închisoare.

Ucanews a raportat că Sajid Christopher, fondatorul organizației pakistaneze de libertate religioasă pentru prietenii umani, a declarat că „O greșeală majoră a fost că Pervaiz nu a raportat pierderea telefonului său. El a avut certuri aprinse cu un supraveghetor din fabrică care a folosit mesaje de pe o cartelă SIM furată ca dovadă. Este bine stiut ca judecatorii Pakistanezi iau în considerare dovezi care nu au nici o relevanță  legala”

Procesul lui Pervaiz a început în 2013. Legile pakistaneze privind blasfemia sunt folosite pentru a „plati polite” sau pentru a persecuta minoritățile religioase; în timp ce non-musulmanii constituie doar 3 la sută din populația pakistaneză, 14 la sută din cazurile de blasfemie au fost percepute împotriva lor.

Mulți dintre cei acuzați de blasfemie sunt uciși, iar susținătorii schimbării legii sunt, de asemenea, vizați de violență.

Legile privind blasfemia au fost introduse între 1980 și 1986. Comisia Națională pentru Justiție și Pace a declarat că peste 1.300 de persoane au fost acuzate conform acestei legi din 1987 până în 2014. Centrul pentru Cercetare și Studii de Securitate a raportat că cel puțin 65 de persoane au fost ucise de justițiari din 1990.

În iulie, un cetățean american judecat pentru blasfemie în Peshawar a fost ucis la o audiere în instanță. iar Peste 40 de persoane au fost executate sau  condamnate pe viață  pentru blasfemie în Pakistan.