În 2014, forțele reprezentând Statul Islamic Irak și Siria (ISIS) au efectuat atacuri la sol atât asupra forțelor guvernamentale, cât și ale opoziției din Siria și Irak; și până în decembrie 2015, ISIS a deținut o suprafață mare care se extinde din mijlocul Irakului până în nordul Siriei, conținând aproximativ 8-12 milioane de oameni. Au stabilit un stat islamic numit califat și au pus în aplicare Legea Sharia, înrădăcinată în islamul din secolul al VIII-lea, pentru a înființa o societate care oglindește trecutul antic al regiunii.
Forțele americane și cele aliate au început să lupte împotriva milițiilor califatului, iar până la sfârșitul lui 2017, teritoriul califatului fusese aproape reconfirmat. În ciuda dezmembrarii califatului fizic, ISIS păstrează inca o forță întărită și bine disciplinată a cărei înfrângere nu este încă asigurată. Pe 27 octombrie 2019, Abu Bakr al-Baghdadi, califul (liderul religios și politic suprem al ISIS) a fost înconjurat de Rangers din SUA și s-a omorât pe el și pe doi dintre copiii săi prin detonarea unei veste sinucigașe.
Ceea ce este atât de trist în toate acestea este fanaticsmul cu care adepții ISIS și alte organizații teroriste sunt dispuși să moară pentru cauza lor. Nu ezită să moară ca martiri. Am auzit și citit în mod repetat despre atentatele sinucigașe din multe țări din Orientul Mijlociu. Bărbații și femeile musulmane sunt dispuși să se arunce in aer și să ucidă cât mai mulți impreuna cu ei. De ce?
De ce un astfel de comportament? De ce sute de musulmani sunt dispuși să facă acest lucru? O parte a răspunsului se întoarce la marea minciună din Geneza 3: 4, când șarpele i-a spus femeii: „Nu veți muri cu siguranță.” * Potrivit învățăturii islamice, sufletele oamenilor care au murit rămân în mormânt așteptând învierea în ziua Judecății. Cu toate acestea, pentru cei care cred și au făcut lucrări bune în această viață, mormântul lor va fi spațios și bine luminat. Faptele lor bune vor ajunge la ei sub forma unui însoțitor frumos, care va vorbi cu bunătate și îi va ține companie până în ziua Judecății. Din mormintele lor, își vor putea vedea locul în Paradis. Ei îl vor implora pe Allah să aducă rapid Ziua Judecății, pentru a putea primi recompensa cât mai curând posibil.
Pentru cei care nu cred în Allah și au făcut rău în această lume, mormântul lor va fi foarte întunecat, strâmt și restrâns, atât de mult încât vor simți coaste încrucișându-se una peste alta în mijlocul pieptului. Din mormintele lor, își vor putea vedea locul în iad. Ei îl vor implora pe Allah să nu aducă Ziua Judecății, pentru a nu suferi.
Cartea lor sfântă, Coranul, specifică două excepții de la această regulă generală: (1) Războinicii care mor luptând pentru cauza lui Dumnezeu sunt introduși imediat în prezența lui Dumnezeu (2: 159 și 3: 169); și (2) „dușmani ai Islamului” sunt condamnați imediat la iad la moarte. Deci, bărbații și femeile musulmane sunt dispuși să moară pentru credința lor, pentru că dacă mor ca martiri, ei vor merge imediat la cer și se vor bucura de recompensele martiriului. Martirilor masculi li se promite 72 de fecioare. Femeile martiri își vor primi soții, dar Paradisul le va face pe femeile martiri frumoase, fericite și fără gelozie. Ele vor fi, de asemenea, superioare fecioarelor din cer.
Religii Mondiale
Există mii de religii în lume, dar numai o mână de religii mondiale. Cea mai mare religie mondială este creștinismul cu aproximativ 2,3 miliarde de membri (32% din populația lumii); a doua religie mondială cea mai mare este islamul cu aproximativ 1,8 miliarde de adepți (24%). A treia cea mai mare este hinduismul cu aproximativ 1,1 miliarde de susținători (15 la sută), urmată de budism cu aproximativ 500 de milioane de adepți (7 la sută). Cea mai mică religie mondială este iudaismul cu aproximativ 14,5 milioane de evrei din întreaga lume (0,2 la sută).
Se estimează că 60 de milioane de oameni – mai puțin de 1 la sută din populația globală – aparțin altor religii, cum ar fi credința bahaiană, sikhism, șintoism, taoism etc. Și aproximativ una din șase persoane de pe glob (1,2 miliarde sau 16%) nu au apartenență religioasă. Aceasta face ca grupul neafiliat să fie cel de-al treilea grup din lume, după creștini și musulmani.
Diferența dintre creștinism și toate celelalte religii este că în creștinism, mântuirea se bazează pe credință și pe harul lui Dumnezeu. În toate celelalte religii, dacă au vreo învățătură despre mântuire, aceasta se bazează pe fapte.
Confucianismul, de exemplu, care a fost religia de stat a Chinei timp de secole, nu are niciun concept de mântuire. Nu există zeu, ci doar un comportament corect, similar cu umanismul, care este creștinismul fără Dumnezeu. Confucius, care a trăit în secolul al VI-lea î.Hr., a învățat bunătate, sinceritate, dreptate, lepădare de sine și respect față de autoritate și morți. Ceremoniile elaborate pentru morți sunt una dintre caracteristicile marcante ale confucianismului și culturii chineze. Dar nu există răspunsuri la: De unde vin? De ce sunt aici? Unde merg?
În budism, mântuirea atinge Nirvana – o stare de inexistență. Ființele vii trec printr-un ciclu de reîncarnări până când ajung la această stare de inexistență.
Islamul, pe de altă parte, are un concept clar de mântuire prin fapte. În Ziua Judecății, dacă faptele tale bune îți depășesc faptele rele, vei putea intra în Paradis. Dacă faptele tale rele îți depășesc faptele bune, te duci în iad. Totul depinde de respectarea celor cinci piloni ai Islamului:
● Recitalul crezului: „Nu există un dumnezeu, ci Allah, iar Muhammad este mesagerul lui Allah.”
● Rugăciune (de cinci ori pe zi) – rugăciuni prescrise;
● Postul în timpul Ramadanului (din zori până în amurg);
● Hajj – pelerinaj la Mecca o dată în viață.
În islam nu există un salvator. Cu toate acestea, mulți oameni se convertesc la islam. Este religia cu cea mai rapidă creștere din Europa și America. În SUA, numărul musulmanilor a crescut de la aproximativ 10.000 în 1900 la aproximativ patru milioane în prezent. În Europa, cu peste 500 de milioane de oameni (inclusiv Belarus, Ucraina, Rusia), există între 25 de milioane de musulmani, sau cinci procente din totalul populației. De ce? Pentru că Islamul oferă asigurare și pace sufletească: Dacă cineva face fapte bune, el sau ea vor merge la cer.
Creştinismul
Dintre toate religiile lumii, creștinismul este singurul:
● care are un Mântuitor;
● nu se bazează pe mântuire prin fapte;
● nu numai că învață un comportament corect, dar oferă și puterea de a-l atinge;
● are o adevărată speranță de o lume mai bună.
● are o evanghelie – vestea bună. „Căci Dumnezeu a iubit lumea atât de mult, încât a dat pe Fiul Său cel născut, încât oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3:16). Această veste bună nu se găsește în nicio altă religie.
În Faptele 16, Pavel și Sila erau în închisoare. După cutremurul care a deschis ușile închisorii, temnicerul „a cerut o lumină, a intrat și a căzut tremurând în fața lui Pavel și Silas. Și a spus: „Domnilor, ce trebuie să fac pentru a fi mântuit?” Așa că ei au spus: „Credeți în Domnul Isus Hristos și veți fi mântuiți, tu si toata casa ta” ”(Fapte 16: 29- 31).
Suntem mântuiți prin ha,r prin credință. Nicio altă religie nu oferă mântuire prin credință. Acesta este motivul pentru care Isus a spus: „„ Duceți-vă și faceți discipoli ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să observe toate lucrurile pe care vi le-am poruncit; și iată, sunt cu voi mereu, chiar până la sfârșitul veacului ”(Mat. 28:19, 20).
Mulți oameni cred că toate religiile duc la cer. Creștinismul învață însă că nu există mântuire în afară de Hristos. „„ Nu există nici mântuire în niciun altul, căci nu există niciun alt nume sub cer dat între oameni prin care trebuie să fim mântuiți ”(Fapte 4:12). Mai mult, creștinismul este singura religie care oferă viața veșnică gratuit: „.. Cine dorește, sa vina, si să ia apa vieții fara plata ”(Apoc. 22:17).
De, Gerhard Pfandl