Cronologia exilului si a intoarcerii din robie

Cronologia exilului si a intoarcerii din robie
Introducere
Cronologia cartilor istorice incluse in volumul acesta (pe langa aceea a Cronicilor, care e cuprinsa in prezentarea cartilor 1 si 2 Regi din volumul II) inglobeaza exilul babilonian si intoarcerea din robie – adica perioada cuprinsa intre domnia lui Nebucadnetar in Imperiul neo-babilonian si cea a lui Dariu II in Imperiul persan, care i-a urmat. In perioada aceasta, mai mult decat in oricare alta, naratiunea biblica poate fi armonizata cu succesiunea evenimentelor istorice si cu fluxul si refluxul fortelor politice, religioase si sociale din Orientul Apropiat.
Lucrul acesta e posibil, deoarece arheologii moderni au scos la iveala multe inscriptii de pe monumente si mii de documente publice si particulare. Cele din urma au fost scrise mai ales pe tablite de lut in Mesopotamia, un numar mai mic pe papirusuri din Egipt, dintre care unele au fost gasite sub forma de sul si sigilate.
Aceste documente antice originale cuprind contracte, testamente si alte documente legale, scrisori, chitante, texte literare, texte religioase, ordine guvernamentale si corespondenta diplomatice, scrise de scribi specializati, dar cele mai multe sunt legate de persoane individuale. Ele furnizeaza detalii importante cu privire la proprietate, datorii, sclavi, impozite si costul vietii. Ele arunca lumina asupra obiceiurilor sociale – sclavie, casatorie, divort – si ocazional descopera amanunte neasteptate de interes uman.
Un simplu inventar de lucruri personale alcatuieste o imagine sugestiva a trusoului unei mirese – rochiile ei noi, una cu volane, o alta cu dungi si asa mai departe – completat de cufarul ei de haine, lucrat din nuiele de rachita, oglinda si vasele ei de bronz, impreuna cu borcanasele ei de cosmetice. O serie de chitante datate vorbesc despre un incident financiar in capitala. Si randurile cu date, sub forma de ani numerotati ai multor imparati succesivi, sunt deosebit de importante in datarea anilor.
Aceste documente antice au fost puse in camerele de depozitare ale muzeelor mai repede decat au putut fi traduse si publicate. De pilda, papirusurile de la Muzeul Brooklyn, achizitionate cu mai bine de 50 de ani inainte de a fi fost publicate in 1953, furnizeaza o veriga in lantul dovezilor privind calendarul iudaic dupa exil, privind deci si datarea cartilor lui Ezra si a lui Neemia si, astfel, a decretului lui Artaxerxe de a „reface si zidi Ierusalimul”, de care depind doua profetii importante.
In Ezra si Neemia, in Ieremia si Daniel, in Hagai si Zaharia, sunt numeroase date sub forma de ani ale unor imparati din imperiile neo-babilonian si persan. Datele acestea pot fi fixate cu un mai mare grad de certitudine decat cele din oricare alta perioada a istoriei biblice, fie ea anterioara sau ulterioara. Unele dintre ele sunt legate de evenimente importante, ca de exemplu caderea Ierusalimului, sau de profetii, ca de exemplu captivitatea de 70 de ani sau cele 70 de saptamani.
Multe evenimente ale captivitatii si intoarcerii din captivitate ale iudeilor pot fi datate cu certitudine, cu precizarea anului si deseori chiar a zilei, recunoscand totdeauna posibilitatea abaterii cu o zi in calcularea unei date a calendarului lunar si uneori a abaterii cu o luna in cazul incertitudinii privitoare la anul care a avut luna a 13-a . De aceea, in vol. III sunt uneori oferite date exacte i.Hr., existand un grad inalt de probabilitate ca ele sa fie exacte pana la zi.
Datele babiloniene privind lunile sunt obtinute din Cronologia babiloniana  a lui Parker si Dubberstein, iar datele iudaice din secolul al V-lea provin din tabelele realizate de Horn si Wood si reproduse la p. 108,109. In unele cazuri exista posibilitatea diferentelor de opinie. Din cauza aceasta este de dorit o discutare a mijloacelor prin care s-a ajuns la datele acestea si a gradului probabil de certitudine. Scopul acestui capitol este de a explica datarea folosita in volumul III. Sectiunea II a acestui articol va arata cum izvoarele arheologice ofera baza pentru o datare relativ completa i.Hr. a acestor domnii. Apoi sectiunea III se va ocupa de problemele specifice de cronologie.
  Sursa: Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania