Cronologia profetilor Vechiului Testament

Cronologia profetilor Vechiului Testament

Cei saisprezece profeti – de la Isaia la Maleahi – ale caror scrieri au ajuns pana la noi au trait in decursul a patru secole, de la aproximativ 800 pana la 400 i.Hr. Cei mai multi dintre ei au lasat date cronologice prin care durata slujirii lor poate fi determinata, cel putin cu aproximatie. Pentru doi dintre ei (Ioel si Obadia), totusi, nu exista dovezi concludente cu privire la timpul lucrarii lor, iar invatatii difera foarte mult in ce priveste intelegerea lor cu privire la chestiunea aceasta.
Multe solii si profetii pot fi intelese corect numai daca sunt privite pe fundalul vremurilor in care au slujit profetii si in lumina evenimentelor petrecute in decursul vietii lor.
In masura in care este posibil a data domniile regilor lui Iuda si Israel, indeosebi ale celor din urma, cu o acuratete relativ inalta, diferitele domnii in cursul carora au slujit acesti saisprezece profeti au fost introduse in tabelul acesta in conformitate cu schema cronologica propusa in prezentul comentariu.
De asemenea, imparatii Asiriei, Babiloniei si Persiei, ale caror date pentru perioada aceasta sunt bine atestate, sunt asezati intr-o coloana separata. Majoritatea acestora sunt mentionati in Biblie, fie in cartile profetice, fie in cele istorice. O coloana ofera o lista a anumitor evenimente speciale ale acestei perioade – unele de natura politica, cu privire la natiunile care inconjurau pe Iuda si pe Israel, altele cu caracter intern. Tabelul acesta contine numai acele evenimentele care sunt mentionate in Biblie si care sunt de insemnatate pentru intelegerea soliilor profetice.
Urmatoarele scurte rezumate contin dovezile pe baza carora diferitii profeti au fost asezati in pozitiile cronologice in care se gasesc in tabelul acesta.
Sursa: Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania