Cum ne biruieste mânia

             Cand ne maniem si nu incercam sa descoperim radacinile maniei, pentru a rezolva problema, mania devine furie, si astfel ii oferim lui Satana loc in sufletele noastre. De aceea, Scriptura ne avertizeaza: „Sa nu apuna soarele peste mania voastra si sa nu dati prilej diavolului.”  (Efeseni 4:26-27). Cuvantul grecesc pentru prilej descrie un loc care a fost marcat, ca si o ocazie sau o oporunitate de a actiona.
in Psalmi 106:15 se vorbeste despre posibilitatea slabirii sufletului: „El le-a dat ce cereau, dar a trimis o slabiciune in sufletul lor” (in engleza). O alta referinta la paguba suflteasca se gaseste in 1 Petru 2:11: „Prea iubitilor, va sfatuiesc ca pe niste straini si calatori, sa va feriti de poftele trupului, care se razboiesc cu sufletul.”
Pe langa manie, contextul din Efeseni 4 vorbeste si despre imoralitate (ei „s-au dedat la desfranare si savarsesc cu lacomie orice fel de necuratie”, versetul 19), furt („cine fura sa nu mai fure”, versetul 28) si amaraciune („orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru”, versetul 31). in oricare din aceste privinte ii putem da prilej lui Satana.
 
1. Imoralitatea (pofta firii pamantesti)*
            Cand si-a vandut dreptul de intai nascut in schimbul satisfacerii dorintelor fizice, Esau a pierdut ceva ce n-a mai putut dobandi inapoi niciodata. Pavel l-a sfatuit pe Timotei sa se pazeasca de rau, astfel incat sa fie „un vas de cinste…, destoinic pentru orice lucrare buna.” (2 Timotei 2:21)
 
2. Lacomia (pofta ochilor)*
Cu ajutorul ochilor vedem lucruri pe care inima incepe sa le pofteasca. Dumnezeu pune semnul egal intre pofta si idolatrie. „Caci stiti bine ca nici un curvar, nici un stricat, nici un lacom de avere, care este un inchinator la idoli, n-are parte de mostenire in imparatia lui Hristos si a lui Dumnezeu.” (Efeseni 5:5). Datoriile pe care le face cineva de bunavoie pot fi un semn ca persoana respectiva pofteste lucruri pe care Dumnezeu nu i le-a oferit. Poate fi de asemenea un semne de idolatrie, adica a astepta de la lucruri si de la oameni ceea ce doar Dumnezeu poate sa ofere. 
3. Amaraciunea (laudarosia vietii)*
Scriptura ne invata ca „prin mandrie se atata numai certuri” (Proverbe 13:10). Din moment ce certurile sunt un semn al amaraciunii, este logic sa tragem concluzia ca mandria sta la radacina amaraciunii. Amaraciunea il intineaza pe om. (Vezi Evrei 12:15). Satana a fost alungat din cer din cauza mandriei. Adam si Eva au cazut tot ca rezultat la mandriei.
 
*„Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in El. Caci tot ce este in lume: pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii, nu este de la Tatal, ci din lume. Si lumea si pofta ei trece, dar cine face voia Tatalui, ramane in veac.” (1 Ioan 2:15-17)
 
              CUM SE FORMEAZa O iNTaRITURa
 
                             iNTaRITURa                          ELEMENTE CHINUITOARE
                         Idei gresite                                           Emotii rele, cauzate
                                                                                         de idei gresite     
                           2 Corinteni 10:4-5                                      Matei 18:34
 
 
  
           Sufletul – Minte, Vointa, Emotii (Iacov 1:21)
 
•Amaraciunea, lacomia si imoralitatea ii ofera lui Satana prilej – un loc asupra caruia are autoritate. „Si sa nu dati prilej diavolului” (Efeseni 4:27).
•Satana isi construieste intarituri pe terenul sau – idei false prin care ne influenteaza sa facem alegeri gresite.
•Dumnezeu permite ca elemente chinuitoare, cum ar fi frica, disperarea, mania, pofta, anxietatea sau boala, sa vina din intaritura si sa afecteze alte parti ale sufletului.  (Vezi Matei 18:34-35.)
 

           CUM Sa RECaSTIGI TERENUL PE CARE I L-AI CEDAT SATANEI 

 
O data ce i se da prilej in suflet, Satana incepe sa isi contruiasca intarituri in el si inflluenteaza mintea, vointa si emotiile cu idei gresite si concluzii nebiblice. Cand Petru L-a certat pe Domnul pentru ca a spus ca va fi rastignit, Isus l-a mustrat pe Petru, dar a aratat si cine l-a impins sa faca o astfel de declaratie: „inapoia mea, Satano! Fiindca tu nu te gandesti la lucrurile lui Dumnezeu, ci la lucrurile oamenilor” (Marcu 8:33).
Daca permitem ca intaritura sa ramana, incepem sa experimentam in suflet elemente chinuitoare. Isus spune ca acest fenomen este cauza pentru care nu ii iertam pe cei care ne-au gresit. Un rege i-a iertat unui slujitor o mare datorie, dar acesta a refuzat sa ii ierte unui semen de-al sau o datorie mica. in schimb, l-a aruncat in inchisoarea cu datornici. Cand a auzit regele ce facuse, l-a mustrat, l-a adus din nou la starea de datornic si „l-a dat pe mana carmuitorilor, pana va plati tot ce datora.” (Matei 8:33).
Dupa ce a spus aceasta parabola, Isus a zis: „Tot asa va face si Tatal Meu cel ceresc daca fiecare din voi nu iarta din toata inima pe fratele sau.” (Matei 18:35)
 
Dovedeste ca ai fost iertat cu adevarat
Pocainta inseamna sa-ti recunosti pacatul, sa te supui adevarului divin si sa te hotaresti sa asculti de poruncile lui Dumnezeu. Numai dupa ce ne-am supus dreptatii lui Dumnezeu putem sa-I cerem sa aiba mila de noi. „Domnul iubeste pe cei ce se tem de El, pe cei ce nadajduiesc in bunatatea Lui.” (Psalmi 147:11).
 
1. Marturiseste-ti pacatele spunandu-le pe nume
Cand pacatuim il ofensam in primul rand pe Dumnezeu, deoarece am calcat Legea Sasi L-am rastignit pe Fiul Sau, care pe cruce a fost pedepsit pentru pacatele noastre.Cand ne marturisim pacatele, trebuie sa le spunem pe nume, asa cum le numeste Dumnezeu, ca de exemplu „adulter” (in loc de „a avea o relatie”) si „amaraciune” (in loc de „a fi profund ranit”). „Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire.” (1 Ioan 1:9).
 
             2. Invoca sangele lui Hristos
Deoarece Hristos a murit pe cruce in locul nostru, putem accepta sangele Sau ca ispasire pentru pacatele noastre: „[…] fara varsare de sange nu este iertare” (Evrei 9:22). Cateva pasaje din Scriptura vorbesc despre puterea sangelui lui Hristos.
•„Acum a venit mantuirea, puterea si imparatia Dumnezeului nostru si stapanirea Hristosului Lui; pentru ca parasul fratilor nostri, care zi si noapte ii para inaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos. Ei l-au biruit prin sangele Mielului…” (Apocalipsa 12:10-11).
•Suntem mantuiti „cu sangele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana.” (1 Petru 1:19).
• „Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii, si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curateste de orice pacat.” (1 Ioan 1:7).
 
            3. Roaga-L pe Dumnezeu sa recupereze terenul pe care i l-ai cedat lui Satana
            Este foarte important sa il rugam pe Dumnezeu sa redobandeasca terenul pe care i l-am cedat lui Satana. Noi nu putem face acest lucru, dar Dumnezeu este cel care ne „invioreaza sufletul.” (Psalm 23:3).
            Strigatul nostru trebuie sa reprezinte umilinta totala, recunoasterea neputintei si o predare totala fata de vointa lui Dumnezeu. Cuvintele strigatului de ajutor pot fi: „Doamne, Dumnezeule, Aba, Tata, ai mila de mine si redobandeste terenul pe care i l-am cedat lui Satana.” Daca faci acest pas cu sinceritate, ar trebui sa experimentezi imediat un simtamant de libertate, deoarece Satana nu mai are autoritate daca tu nu i-o oferi. Deoarece Dumnezeu dobandeste inapoi terenul care a fost al lui Satana si deoarece noi ne impotrivim acestuia cu ajutorul Cuvantului lui Dumnezeu, cel rau va fugi de la noi. (Vezi Iacov 4:7)
 
            4. Marturiseste tot ceea ce trebuie sa marturisesti    
         Daca nu experimentam un simtamant de libertate, sau daca acesta este de scurta durata, se poate ca Dumnezeu ne cere sa ne marturisim pacatele fata de parinti sau fata de cei pe care i-am ranit. Acesta este un pas al umilintei, dar este necesar, iar Dumnezeu ne va rasplati cu si mai mult har. „Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar da har celor smeriti.” (Iacov 4:6).  „Cine isi ascunde faradelegile, nu propaseste, dar cine le marturiseste si se lasa de ele, capata indurare.” (Proverbe 28:13).
 
            5. Desfiinteaza intariturile sau ideile gresite    
            „(Caci armele cu care ne luptam noi nu sunt supuse firii pamantesti, ci sunt puternice, intarite de Dumenzeu ca sa surpe intariturile.) Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu, si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos.” (2 Corinteni 10:4-5).
            Pentru a identifica intariturile din gandirea noastra, este important sa memorizam si sa meditam la Cuvantul lui Dumnezeu, in special la portiunile care vorbesc despre pacatul pe care l-am comis. Primind Cuvantul lui Dumnezeu in suflet, suntem in stare sa restabilim adevarul Sau in inima noastra: „[] sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu, cea buna, placuta si desavarsita.” (Romani 12:2) (Vezi si Iacov 1:21).
 
            6. inlocuieste intariturile cu turnuri ale adevarului
            Cea mai buna metoda de a imprastia intunericul din suflet este sa lasam sa intre in el lumina. Fiind atenti sa citim, sa studiem, sa memorizam si sa meditam la Cuvantul lui Dumnezeu, vom fi in stare sa inlocuim ideile gresite cu adevarul, in acelasi fel in care S-a impotrivit Isus ispitei, in pustie. (Vezi Matei 4:1-11).
            „De aceea, lepadati orice necuratie si orice revarsare de rautate si primiti cu blandete Cuvantul sadit in voi, care va poate mantui sufletele.” (Iacov 1:21). „Cum isi va tine tanarul curata cararea? indreptandu-se dupa Cuvantul Tau.” (Psalm 119:9).
           
            Cum Sa-ti intiparesti Sciptura in Minte
            •„Cuvantul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi.” (Coloseni 3:16). Cuvantul poate sa locuiasca din belsug in noi numai daca il memorizam si meditam la el.
            •„Cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta; cugeta asupra ei zi si noapte, cautand sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale, si atunci vei lucra cu intelepciune.” (Iosua 1:8).
            •„Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai, nu se opreste pe calea celor pacatosi, si nu se aseaza pe scaunul celor batjocoritori! Ci isi gaseste placerea in Legea Domnului, si zi si noapte cugeta la Legea Lui! El este ca un pom sadit langa un izvor de apa, care isi da rodul la vremea lui, si ale carui frunze nu se vestejesc: tot ce incepe, duce la bun sfarsit.” (Psalmi 1:1-3).
 
            7. Repeta acest proces si cu alte intarituri
            De obicei ai un simtamant de bucurie si de eliberare atunci cand desfiintezi o intaritura. Totusi, asa cum israeilitii au avut de cucerit sapte popoare din Canaan, si noi mai avem alt teren de redobandit si intarituri de daramat. Nu trebuie sa fim descurajati sau coplesiti, trebuie sa mergem inainte pana vom birui.
            Daca suntem inselati, lasand sa ramana alte intarituri, sau daca pierdem in lupta cu vreuna, ele vor continua sa ne invinga prin ganduri false si sa ne tulbure sufletul cu emotii distructive. Un pastor care se confrunta cu pofta, problema ce parea de neinvins, a invins intaritura dupa trei ani. Dupa aceasta perioada de timp, a experimentat o libertate incredibila, pe care nu o mai avuse din copilarie. Dupa ce vom darama intariturile, vom fi ispititi in continuare, dar traind prin Duhul Sfant, nu vom mai implini pofetele firii. (Vezi Galateni 5:16)   
 

______________________________

de Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.