Cum reactionam atunci cand adventistii sunt persecutati?

Cum reactionam atunci cand adventistii sunt persecutati?

În primul rând încercăm fără întârziere să obţinem informaţii corecte, ceea ce nu este atât de uşor pe cât pare. Aceasta presupune aflarea numelor, a timpului când au avut loc evenimentele şi depistarea martorilor. Dacă avem corespondenţi buni, aceasta se face repede, însă este foarte dificil să obţii informaţii. Este posibil ca evenimentul să se fi întâmplat într-un loc izolat.
Se poate ca membrii sau martorii să nu aibă o educaţie bună sau să se teamă să se expună din cauza ameninţărilor. Zvonurile se pot răspândi rapid în lume. Uneori evenimentele au loc în orăşele sau în ţări unde membrii noştri sunt izolaţi. O agenţie de presă publică informaţia iar noi trebuie să acţionăm sau să reacţionăm întemeindu-ne pe baza aceasta fragilă. Obţinerea informaţiilor complete şi corecte poate lua ceva timp, acesta fiind motivul pentru care am stabilit o strategie.
Este necesar să colaborăm îndeaproape cu Departamentul Comunicaţii de la Conferinţa Generală. Biserica deţine o reţea organizată şi noi trebuie s-o folosim eficient. Reacţia trebuie să aibă loc cât mai rapid posibil. Un reprezentant al bisericii vizitează locul, se întâlneşte cu autorităţile şi liderii religioşi – adventişti şi neadventişti – şi obţine informaţiile. În acelaşi timp, noi contactăm organizaţii internaţionale, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului şi organizaţiile neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii religioase. Reprezentanţi de la sediul nostru mondial, vizitează ambasada ţării unde a avut loc evenimentul şi sunt trimise scrisori guvernului.
Această acţiune trebuie să fie eficientă, bine coordonată şi credibilă, să nu fie bazată pe zvonuri sau informaţii incorecte, parţiale. Persecutorii şi autorităţile care-i sprijină trebuie să ştie că suntem la curent cu situaţia şi nu ne vom abandona fraţii şi surorile. Poate fi o luptă îndelungată, dar niciodată nu trebuie să renunţăm. Guvernele trebuie să fie conştiente că persecutând unul dintre membrii noştri este ca şi cum ai persecuta pe toţi ceilalţi 25 milioane de adventişti (16 milioane membri plus aparținători sau simpatizanți). Uneori ne restrângem acţiunea ca să nu punem în pericol sau să facem probleme lucrării bisericii noastre în regiunea respectivă.
Nu putem reacţiona fără sprijinul membrilor şi liderilor adventişti locali. Dacă liderii bisericii noastre locale şi naţionale nu sunt de acord, nu punem în aplicare strategia noastră, sau o parte din aceasta. Oricum, noi oferim ajutor, suntem gata să vizităm locurile şi oamenii, acţionând până când reuşim. Nu putem face altfel.
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro