Cum sa întelegem de ce îngaduie Dumnezeu unele lucruri

 Cele mai importante intrebari pe care trebuie sa ni le punem
 
1. Cum poate folosi Dumnezeu acest lucru pentru a ma face sa fiu mai umil?
Defectul pe care il uraste Dumnezeu cel mai tare si pe care il foloseste Satana cel mai mult este mandria. Ea a facut ca Satana sa fie data afara din cer. Mandria a facut ca Adam si Eva sa fie alungati din gradina Eden. Numai prin mandrie ia nastere rivalitatea. Ochii trufasi sunt unul din cele sapte lucruri pe care le uraste Dumnezeu. (Vezi Proverbe 6:16-17).
Pe de alta parte, numai prin smerenie si prin frica de Domnul putem obtine cele mai importante lucruri in viata: „Rasplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogatia, slava si viata” (Proverbe 22:4).
Deoarece umilinta este atat de importanta in a atinge scopul pe care il doreste Dumnezeu de la viata noastra si deoarece El ne-a spus sa ne smerim, caci altfel ne va smeri El, ar trebui sa evaluam cat de mult din lucrurile care ni se intampla sunt parte din procesul prin care Dumnezeu vrea ca noi sa ne umilim. Acesta este unul din primele lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand evaluam un eveniment sau o imprejurare. 
            De ce a permis Dumnezeu ca David sa fie urmarit de Saul? Pentru ca sa-l umileasca si sa il pregateasca sa fie un rege bun. De ce a ingaduit Dumnezeu ca poporul Israel sa pribegeasca patruzeci de ani prin pustie? Pentru a-l smeri. „Adu-ti aminte de tot drumul pe care te-a calauzit Domnul, Dumnezeul tau, in timpul acestor patruzeci de ani in pustie, ca sa te smereasca si sa te incerce, ca sa-ti cunoasca pornirile inimii si sa vada daca ai sa pazesti sau nu poruncile Lui” (Deuteronom 8:2).
 
            2. Ce trasaturi pozitive de caracter pot fi dezvoltate in acest fel?
            Priveste la situatiile prin care treci si la lista de trasaturi pozitive de caracter. intreaba-te: Care dintre ele pot fi dezvoltate daca raspund cum trebuie la aceste imprejurari? Iata cateva raspunsuri posibile:
            Din cele intamplate voi invata rabdarea?
            Vor fi mai multumitor pentru lucrurile pe care le consider de la sine intelese?
            Ar trebui sa fiu amabil si iertator fata de cei care ma ranesc?
            Ma va motiva asta sa dezvolt rabdarea?
            Ma va face sa fiu mai atent si sa am mai mult discernamant?
            Stim cu totii ca dezvoltarea caracterului este unul din cele mai importante motive pentru care ingaduie Dumnezeu sa se intample unele lucruri, pentru ca „toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele… Sa fie asemenea chipului Fiului Sau.” (Romani 8:28-29).
             
            3. incearca prin aceasta Dumnezeu sa ma corecteze cu dragoste?
            in lumea naturala si in cea spirituala Dumnezeu a stabilit o ordine exacta a cauzei si a efectului. Asa cum legile naturii guverneaza ceea ce se intampla in univers, tot asa legile spirituale ale lui Dumnezeu influenteaza ceea ce are loc in viata noastra si in relatiile pe care le avem cu ceilalti.
            Daca in copilarie nu i-am respectat pe parintii nostri, iar acum lucrurile nu merg bine, se poate ca Dumezeu ingaduie consecintele nerespectarii poruncii a cincea. Aceasta porunca promite ca lucrurile vor merge bine daca ne respectam tatal si mama (Efeseni 6:2-3). Dar si contrariul este adevarat. Daca nu ii cinstim pe parintii nostri, lucrurile nu vor merge bine.
            Scriptura ne avertizeaza ca daca ii facem rau cuiva care ne-a ajutat, raul nu se va indeparta de casa noastra. „Celui ce intoarce rau pentru bine, nu-i va parasi raul casa” (Proverbe 17:13). Pentru ca Dumenzeu ne iubeste, El ne va pedepsi asa cum isi pedepseste un tata copilul. (Vezi Evrei 12:6).
 
4. Este aceasta procesul de pregatire pentru vreo pozitie de conducere?
Viata lui Iosif este un exemplu clasic al faptului ca unele lucruri rele care i se intampla unei persoane il pot pregati pentru o lucrare in viitor – in cazul acesta, functia de al doilea conducator al Egiptului. Experienta sa de servitor in casa lui Potifar l-a pregatit sa conduca regatul Egiptului. Experienta din inchisoare i-a testat capacitatea de a-si metine buna dispozitie, chiar si in timpuri grele.
in timpul detentiei sale, el a invatat de asemenea cum gandeste un criminal si a fost in stare sa foloseasca intelegerea acestui fapt pentru a-i aduce pe fratii sai la pocainta.
Domnul Isus a promis ca daca suferim din cauza Lui, vom si domni impreuna cu El. (Vezi 2 Timotei 2:12). Suferinta ne maturizeaza, iar atunci cand suferim din cauza celor in pozitii de raspundere, invatam cat de important este ca un conducator sa fie amabil si milostiv fata de cei care sunt sub autoritatea sa.
Nu trebuie sa consideram suferinta ca ceva neobisnuit, ci ca un mijloc necesar pentru ca Duhul lui Dumnezeu si slava Sa sa locuiasca in noi. (vezi 1 Petru 4:12-14).
 
5. S-a intamplat asta din cauza pacatelor altora?
Din cauza neascultarii lui Adam, noi traim intr-o lume degenerata, iar consecintele pacatului ne afecteaza viata. Un nume bun si o mostenire bogata de la parintii nostri sunt o binecuvantare ce ar trebui sa ne faca sa fim multumiti si fericiti.
Pe de alta parte, parintii care i-au ofensat pe alti oameni si au lasat ca mostenire o reputatie proasta creeaza o problema cu care au de-a face fii si fiicele lor. David a suferit de foame trei ani si jumatate, iar in cele din urma L-a intrebat pe Dumnezeu de ce s-a intamplat lucrul acesta. El i-a spus ca aceasta era consecinta faptului ca predecesorul sau se purtase crud cu gabaonitii. Cand David a rezolvat aceasta situatie, Dumenzeu Si-a revarsat din nou binecuvantarile asupra poporului. (Vezi 2 Samuel 21:1-14).
 

______________________________

de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.