Cum sa invingem pacatul

Cum sa invingem pacatul

 
Intrebarea este: „Cum sa nimicesc pacatul din viata mea? Cum sa o fac?” Am sa va dau cateva mici principii — fundamentale, foarte sincer.
Daca traiesti dupa Duhul si esti calauzit de viata vesnica datorita mantuirii tale, Duhul din tine iti da puterea sa nimicesti faptele trupesti. Intrebarea este: „Bine, cum am sa fac asta? Accept ca puterea este acolo, aceasta este directia vietii mele, acela este drumul pe care i-l urmez, vreau sa vad Duhul facand mai mult si mai mult din partea lui. Cum am sa ajung acolo? Cum am sa obtin acea victorie? Cum am sa stabilesc acel sablon? Cum poate sa devina obisnuinta? Ce sa fac?”
1. Recunoaste Prezenta Pacatului in firea ta
Stii tu (cred cu toata inima) de ce majoritatea crestinilor sunt rapusi de pacate? Este pentru ca pacatul i-a amagit (inselat) atat de total, incat ei niciodata nu au reusit sa ajunga la punctul sa evalueze sincer realitatea lui. Ei nu trateaza sursa. Petreci atat de mult timp din viata ta justificandu-ti pacatul ca ciudatenie a personalitatii tale sau un produs al mediului inconjurator. Petreci atat de mult timp incercand sa „indulcesti” obisnuitele feluri de pacate ale tale, ca fiind caracteristice individualitatii, sau un fel de predilectie prenatala pe care mama ta a avut-o, sau orice altceva. Ai devenit atat de bun (noi toti am devenit) in a acoperi realitatea pacatelor noastre, incat nu o mai vedem, deci nu mai tratam cu ea fiindca noi, in definitiv, in primul rand, nici macar nu o mai recunoastem (realitatea pacatelor din viata noastra). Orice fel de victorie spirituala incepe cand iti identifici inamicul. Adica este aceeasi veche poveste: „Daca nu stii care ti-e tinta , cum ai sa o nimeresti?” Cum am sa elimin din viata mea ceva ce nici macar nu am identificat ca trebuie eliminat?
Pacatul nu este numai daunator, este inselator. Este inselator! Si este acolo, crede-ma, este acolo. John Owens a avut dreptate, spunand (despre pacat):
Nu are usi ca sa le deschizi. Nu are nevoie de nici un fel de motor ca sa functioneze. Zace in minte si in intelegere. Este de gasit in dorinta. Este in inclinatia pentru afectiune. Are asa intimitate in suflet.
Este acolo! Dar inevitabil este acoperit. Iti mai amintesti cand David a spus: „Apara-ma de pacate secrete, pacate ascunse”? Si ca sa-l rapui trebuie sa-l recunosti, trebuie sa-l cercetezi. Psalmul 139 este un bun verset, versetul 23 (Psalm 139:23), ti-l amintesti?
„Cerceteaza-ma, Dumnezeule si cunoaste-mi inima; Incearca-ma, si cunoaste-mi gandurile; si vezi daca sunt „unde” … pe o cale rea”. Ajuta-ma sa-mi vad pacatul. Vreau sa il recunosc asa cum e. Vreau sa ajung la radacina lui.
Ceea ce este atat de fals despre psihoterapia contemporana este ca, in loc de a avea de tratat cu realitatea prezenta a conditiei tale spirituale, doreste sa te tarasca in trecut si sa gaseasca pe altcineva responsabil pentru problema ta. Tu trebuie sa tratezi cu orice iti slabeste viata ta — acela esti tu. Crede-ma, pacatul tau e acolo si e mizerabil tasnind printre crapaturile presupusei tale nejustificari. El iese la iveala prin manie si cuvinte amare, ganduri nedorite, criticism, ingamfare, neputinta de intelegere, nerabdare, rugaciuni insuficiente, ganduri imorale si chiar pacate publice. Tu trebuie sa-ti cunosti slabiciunile.
Hagai, profetul, capitolul unu, versetele 5 si 7 spune: „Uitati-va cu bagare de seama la caile voastre! Uitati-va cu bagare de seama la caile voastre! „ Priveste-te adanc pe tine insuti. 1 Regi 8:38 spune: ” fiecare isi va cunoaste mustrarea cugetului lui”. Cunoaste pacostea din inima ta! Si Pavel in Efeseni 4:22, vorbeste despre pofte, dorinte inselatoare. Trebuie sa incepi examinandu-ti viata ta proprie sa vezi realitatea a ceea ce este intr-adevar acolo.
2. O inima atintita spre Dumnezeu
Pasul al doilea. Pentru a obtine victorie, triumful ei si sa vezi puterea Duhului lui Dumnezeu incepand a-ti da puterea pe care o doresti (si Dumnezeu o doreste) asupra firii neizbavite, trebuie sa ai o inima atintita spre Dumnezeu. O inima atintita spre Dumnezeu. Psalmistul spune in Psalmul 57:7, se spune: „Inima mea este tare (in engleza, atintita), Dumnezeule, inima mea este tare”. Ce vreau sa spun prin asta? Devotiune neimpartita lui Dumnezeu! Aceasta este intregirea in viata spirituala unde ma daruiesc cu totul lui Dumnezeu.
Ce vreau sa spun prin asta? Ceea ce vreau sa spun cu adevarat in contextul acesta, este ca nu poti sa ai pacate intr-un anumit domeniu (segment din viata ta). Nu poti sa faci doar un fel de curatenie in mare si sa lasi un domeniu, un segment. Nu poti sa-l infometezi intr-o parte (pacatul) si sa-l distrugi intr-un loc si sa-l hranesti sa traiasca intr-o alta parte. Daca traieste undeva, se va furisa peste tot in jur.
Este cea mai daunatoare, rapida in dezvoltare buruiana. Nu se va limita la o singura floare stricata, va fi peste tot. In Psalmul 119, versetul 6, se spune: „Atunci nu voi rosi de rusine …”. Cand? Cand nu vei fi tu rusinat? „Cand am respect in toate poruncile”. Viata mea nu va fi dreapta, viata mea nu va fi fara rusine pana cand n-am sa dau respect fiecarei porunci a lui Dumnezeu. Si aceea este sa tratez cu fiecare izvor de pacat din viata mea. Unica viata fara rusine este viata aceluia care este atintit in totalitate spre Dumnezeu; totul a fost pus la invoiala.
3. Mediteaza asupra Cuvantului
Mediteaza asupra Cuvantului. Umplerea Duhului, in Coloseni 3 este echivalat cu a lasa cuvantul lui Hristos sa locuiasca in tine din belsug. Cand Cuvantul te controleaza pe tine, cand iti controleaza gandurile, cand e acolo, asa cum Psalmistul spunea: „Sa meditezi la el zi si noapte”, cand este ascuns acolo acel „N-ar trebui sa am pacate impotriva Domnului”, atunci tu ai un factor de control in viata ta. Calea de a distruge pacatul din viata ta este sa te hranesti din Scriptura. Este un venin. Va otravi pacatul. Numai sa hranesti o viata pacatoasa cu Scriptura — il va otravi! Ceea ce-ti controleaza intr-adevar mintea, iti controleaza deprinderile; deci inveti sa inchizi gunoiul si hranesti pacatul, pacatul ramas, in viata ta, cu dieta neclintita a adevarului lui Dumnezeu si acesta otraveste pacatul. Si asa tu trebuie sa te dedici Cuvantului. Trebuie sa te saturezi in Cuvant. Trebuie sa auzi Cuvantul predicat si invatat. Trebuie sa i-l inveti tu insuti si trebuie sa meditezi la el zi si noapte.
4. Comunica in mod intim cu Dumnezeu in Rugaciune
Acestea sunt atat de fundamentale. Al patrulea si foarte important, comunica in mod intim cu Dumnezeu prin rugaciune. Comunica in mod intim cu Dumnezeu prin rugaciune. Acesta se intoarce inapoi la primul punct pe care vi l-am dat. Adevarata rugaciune da inimii un sens al propriului caracter josnic si reinnoieste ura pacatului. Adevarata rugaciune savarseste aceasta.
John Owens spunea: „Acela care pledeaza la Dumnezeu pentru iertare de pacat, de asemenea pledeaza inimii lui sa i-l deteste”. Undeva, de-a lungul rugaciunii in propria ta viata trebuie sa fii sincer. Trebuie sa fii sincer. Si trebuie sa incepi sa-i spui lui Dumnezeu: „Vreau ca tu sa-mi dezvalui pacatul, vreau ca Tu sa-l starnesti in mine. Vreau ca Tu sa mi-l arati. Doresc ca Tu sa risipesti praful care i-l acopera. Doresc ca Tu sa dezvelesti lucrurile care au stat ascunse in viata mea, astfel incat sa devina clar si vizibil pentru mine. Vreau sa vad realitatea pacatului meu. Doresc sa mi-larati chiar asa cumeste.” Aceasta este parte a comunicarii tale intime cu Dumnezeu.
Cand te rogi lui Dumnezeu — aceea este o confesiune onesta. Poti sa spui ca iti marturisesti pacatele, doar pana cand te rogi, „Dumnezeule, arata-mi toate pacatele vietii mele, dezvaluieste-mi-le pe toate, descopera-mi fiecare mic colt al vietii mele. Adumi-l la suprafata si fie ca el sa devina tot atat de detestabil mie, precum iti este tie si fie sa i-mi dai puterea sa i-l vad plecand.” Acestea sunt felurile de rugaciuni care sunt adevaratele rugaciuni de pocainta. Intotdeauna am crezut ca atunci cand iti marturisesti cu adevarat pacatele, este un mic P.S. adaugat la sfarsit, cand spui: „Doamne, te rog iarta-ma pentru greseala mea,” si intotdeauna adaugi, daca marturisirea ta e adevarata: „si Doamne, nu am sa mai fac niciodata aceasta.” Aceea este strigatul sufletului meu.
Apoi rugaciunea isi expune pacatele secrete. Rugaciunea slabeste pacatul dominant (influent). Rugaciunea gaseste putere in partasia cu Sfantul Dumnezeu ca sa distruga pacatul din viata noastra. Ce trebuie sa fac daca vreau sa fiu victorios asupra pacatului? Intai, trebuie sa recunosc pacatul in viata mea. Nu te pacali, nu straluci in fata ta, nu subestima conditia ta nenorocita, la fel cum Pavel nu a facut-o in Romani, capitolul 7. Iar apoi fixeaza-ti privirea in intregime in Dumnezeu si devin-o in totalitate devotat Lui, asa ca totul inviata, centru si circumferinta, este El. La fel cum Psalmistul spune in Psalmul 16: „L-am pus peDomnul inaintea mea intotdeauna,” si acesta este unicul fel de a trai.
Si apoi este la fel de esential ca tu sa cultivi cunostinta si intelegere si o adanca cuprindere si aplicatie al adevarului Biblic si ca tu sa petreci timpul in rugaciuni oneste in fata lui Dumnezeu, aducand adevarul la viata in prezenta Sa. Si din aceste feluri simple de exercitii spirituale apare moartea pacatului. Si apoi este al cincelea si ultimul in acest mic sablon al victoriei.
5. Cultiva Supunerea
Acum sa iesim din acest loc privat, unde tu ti-ai privit pacatul si unde ti-ai tinut privirea asupra lui Dumnezeu. Si unde ai meditat la Cuvant si unde ai comunicat in mod intim cu Dumnezeu prin rugaciune si ne vom duce in sectorul public, iar acum sablonul vietii tale ia cursul supunerii. Paul spunea: „Nu am ajuns”; asta i-mi place, „dar”, spune el: „ma apropii de tinta”. Nu mi-am atins tinta, dar sunt pe cale. Pe ce cale a fost el? Pe caleasupunerii. Petru spunea: „Vietile noastre ar trebui caracterizate”, 1 Petru 1:22, „de supunere la adevar”. Si umblam pe o cale asupunerii.
Daca vrei sa te angajezi intr-o adevarata batalie cu pacatul, planifica-ti directia zi de zi, moment cu moment, cate un pas pe zi, pe calea supunerii. La inceput pare greu, la inceput progresul pare incet, dar tu stai cu el si la urma devii supus din obisnuinta. Supus din obisnuinta. Devine o obisnuinta. Stai pe calea pe care Domnul ti-a impus-o in Cuvantul Lui. Acea cale te va conduce sa cresti in har, spre perfecta sfintenie, ca sa-l reinnoiesti pe omul din interior zi de zi, si te vei antrena pe tine pe drumul spre evlavie. Acum, s-ar cuveni, cred, sa intreb in final, o intrebare , care este: „Cum ma descurc cu aceasta?” Cum as putea sa fac un mic inventar propriu spunandu-mi: ” Sufletul meu, Sufletul meu, cum esti? Cum sa fac sa ma descurc? Tu faci lucrurile acestea?”. Doar intreaba-te cateva simple lucruri.
A. Cum este zelul meu pentru Dumnezeu?
Este inima mea rece in fata lui Dumnezeu? M-a facut pacatul indiferent in relatia mea cu El? Am un pic de interes sau nici un interes de prezenta Sa? In gloria numelui Sau? Iubesc Cuvantul Sau? Iubesc Legea Sa? Pot sa inteleg ce a spus Psalmistul in Psalmul 119:136: „Ochii imi varsa siroaie de ape, pentru ca Legea Ta nu este pazita.”. Am eu o asemenea dragoste pentru Legea lui Dumnezeu incat sa fiu devastat cand Legea Sa este neglijata? Pot eu lupta cu seriozitate pentru credinciosie? Traiesc pentru a sustine adevarul? Sa-l traiesc? Sa-l proclam? La ce nivel este zelul meu?
B. Iubesc Cuvantul?
Ma gasesc eu cufundat in Cuvant? Aproape tintuit de el ca vreun divin luptator care ma are cortul sau si eu nu pot sa ma ridic pana cand adevarul sau devin propriile mele convingeri. Ma gasesc eu pasionat in adancul lucrurilor Cuvantului Domnului? Imi pun aceasta intrebare: „Persoana mea, iubesti timpul rugaciunilor? Iubesti locul marturisirilor? Esti infocat sa alergi in locul unde poti sa iti marturisesti pacatele si sa-i ceri lui Dumnezeu sa iti faca procesul de auto-examinare in lumina Duhului Sfant, astfel incat fiecare lucru murdar sa poata fi scos la lumina. Cauti acest lucru? Gasesti placere in inchinare? Este marea ta dorinta sa fii aici printre oamenii rascumparati ai Domnului? Este pretios pentru tine sa petreci Ziua Domnului in biserica? Este dorinta cea mai de pret a sufletului tau sa-i canti lauda Lui si sa-l cunosti mai bine, ca ai putea sa-i oferi Lui onoare? Ori spui ca evreii din timpul lui Maleahi: „Ce inchinare obositoare (plictisitoare) e aceasta!” Intreaba-te aceasta: „Esti tu sensibil la pacate in biserica? Esti sensibil la pacate in lume? I-ti frange inima cand il vezi in jurul tau peste tot? In propria ta viata?”
Vedeti, acestea sunt numai principii de baza pe care vi le-am dat, doar intoarceti-va in jur pentru o intrebare de auto-examinare. Victoria spirituala este acolo daca recunosti ca tu nu esti sub nici o obligatie fata de pacat. Daca recunosti ca Duhul lui Dumnezeu s-a aplecat deja asupra vietii tale si El deja distruge pacatul din viata ta si puterea de a le distruge pe toate, e acolo. Atunci, tot ce trebuie sa faci , este sa folosesti mijloacele si am sa va dau niste principii simple dupa care puteti sa incepeti sa faceti aceasta in viata voastra si un mic test dupa care puteti sa examinati unde va gasiti.
Nu stiu despre tine, dar eu doresc sa am o viata a virtutii. Doresc sa am o viata de bucurie. Doresc sa am o viata in pace si doresc sa am o viata in slujba Domnului si aceasta este calea vietii mele. Si fie ca Domnul sa-ti dea puterea sa o strabati; si fie ca datorita urmarii tale increzatoare, Dumnezeu sa aduca glorie propriului sau nume. Acesta este scopul in toate lucrurile.
Sa ne plecam impreuna. Tata, confirma inimilor noastre aceste adevaruri ca noi sa putem fi tot ceea ce tu doresti sa fim.
Traducerea: Marci , septembrie 2000
Sursa: www.cercetatiscripturile.org