Cum sa stai deasupra

Care este motivul pentru care unii leaderi ating zenitul dar apoi se plafoneaza sau intra intr-o perioada de declin, in timp ce altii continua sa cresca si sa se dezvolte, fiind plini de succes chiar si la batranete? Asta se intampla in ziua de azi, insa asa s-a intamplat dintoteauna. Unii leaderi cresc mereu, fiind activi si la batranete, in timp ce altii fac „Marele Compromis“, stabilindu-se intr-o mediocritate confortabila. S-ar putea sa ramana in „pozitia“ de conducatori, insa nu mai slujesc ca leaderi adevarati. De ce unii leaderi cad de pe varful muntelui?

 

7 CAUZE PENTRU CARE CAD LEADERII

 

1. iMPLINIREA VISULUI

Unii leaderi isi pierd vlaga deoarece au ajuns deja la momentul la care au visat. Si-au atins scopul, deci inceteaza sa mai lucreze. S-ar putea sa fi fost tinta vietii lor – sa fie ales intr-o anumita functie sau sa primeasca o anumita biserica. Acesti leaderi lucreaza din greu cand se afla „pe drumul inspre varf“, dar atunci cand obtin ceea ce si-au dorit renunta sa mai lupte. Cu cativa ani in urma acest tip de leader era plin de idei despre cum sa faca lucrurile mai bine. De fapt, acesta este unul din motivele pentru care a ajuns aici – oamenii credeau ca va face lucrurile asa cum spunea mereu. Dar nu a fost asa. Vroia doar functia de conducator, nu si munca. Si odata ce si-a implinit visul, energiile sale se fixeaza asupra pastrarii pozitiei. Leaderii care cad de pe varf nu se mai lupta odata ce au ajuns in pozitia pe care si-au dorit-o dintotdeauna. Leaderii care nu stagneaza nu inceteaza sa viseze.

 

2. PIERDEREA CONTACTULUI.

Prin natura sa pozitiile de conducere au tendinta de a-i scoate pe leaderi din popor. Leaderii simt respectul, admiratia, chiar „rezervarea“ care creaza distanta dintre un leader si oameni. Unor leaderi le place aceasta piedestalizare. De fapt, unii leaderi chiar considera ca este un avantaj sa fii conducator. Toti iti pun intrebari, iti cer parerea, asculta ce spui, te invita sa vorbesti. Nu dupa mult timp un leader se obisnuieste sa vorbeasca, sa tina cuvantari, sa hotarasca, sa declare, sa-si spuna parerea, sa ii indrume pe toti, sa dea raspunsuri. in cele din urma acest fel de leader isi pierde cel mai mare instrument cu care sa ramana in contact cu lumea – capacitatea de a asculta. Oamenii spuneau despre un leader pe care il cunosteam: „De ce are oare aparatul ala auditiv, oricum nu asculta niciodata.“ Cand un leader se blocheaza in „tonalitatea de transmisie“, in curand va pierde total contactul cu enoriasii. Acest leader nu mai stie care sunt nevoile acestora, frustrarile, reactiile sau parerile lor. Leaderul care a pierdut contactul cu comunitatea este socat cand nu va mai fi ales sau numit. Asta il ia prin surprindere. De fapt acest tip de leader s-ar putea sa acuze pe cate cineva de masinatii politice. El nu vede ca asta se intampla treptat. De ce? Pentru ca nu asculta. Nu are contact cu nimeni. inceteaza sa-i mai asculti pe oameni si vei cadea de pe varful muntelui. Leaderii care nu stagneaza stiu sa asculte.

 

3. STAGNAREA CRESTERII.

Unii leaderi erau nemaipomeniti cand au preluat functia, dar nu dupa mult timp au incetat sa mai creasca. Ei uita ca standardul „marimii“ creste pe an ce trece. Acesti leaderi au fost candva pe varful muntelui, insa s-au oprit, in timp ce enoriasii lui au continuat sa creasca. Leaderul stagnant nu mai citeste, nu mai merge la seminare, nu mai citeste articole provocatoare ca acesta si nu mai cauta sa stimuleze discutiile. in cele din urma ajunge un conducator formal – care apare si isi joaca rolul. E trist sa vezi un leader promitator, care a fost candva „spuma“, ca renunta sa mai creasca. Leaderii care nu stagneaza merg inainte citind mai mult, invatand mai multe, meditand si studiind mai mult. inceteaza sa mai faci aceste lucruri si vei cadea de pe varful muntelui. Leaderii care nu stagneaza continua sa creasca.

 

4. FACTORUL FRICa.

O definitie dintr-un singur cuvant a conducerii este „risc“. Un leader adevarat trebuie sa sfideze cu curaj teama si sa aduca viitorul in present. Ca si mersul pe apa, leaderii trebuie sa isi aiba privirea atintita asupra scopului, nu asupra amenintarilor. Un leader fricos se va concentra asupra consecintelor politice si cricite ale noilor idei si schimbari. Va deveni conservator si ii va fi frica de critica si impotrivire. Acest tip de leader priveste mai mult catre noile alegeri decat catre noua generatie. Mediocritatea isi face loc. Leaderul fricos nu este un leader deloc – tot ce face este sa se teama de posibilii acuzatori. Sperie-te de schimbare si vei cadea de pe varful muntelui. Leaderii care nu stagneaza actioneaza in ciuda fricii.

 

5. LEADERII CARE RECRUTEAZa OI

Unul din privilegiile leaderilor este sa aleaga alti leaderi (de fapt, este mai mult decat un privilegiu – este o responsabilitate majora). Chiar daca avem alegeri in biserici, districte, conferinte, universitati, adevarul este ca adesea leaderul influenteaza urmatoarea generatie de leaderi sau, in unele confesiuni, chiar persoana care il va urma la conducere. Totusi, unor leaderi le este frica de leaderii puternici din preajma lor. Ei lucreaza cu grija si strategic pentru a-i elimina pe oamenii puternici, care „provoaca tulburare“ sau „pun intrebari care deranjeaza.“ Acesti leaderi aseaza treptat pe nivelul al doilea de conducere persoane care ii sprijina si care coopereaza. Ei aduna in jurul lor o banda de pitici, imaginandu-si ca prin comparatie vor parea puternici. Dar nu par. Arata caraghiosi. „O armata de lei condusi de o oaie va bate intotdeauna armata de oi conduse de un leu.“ De ce? Pentru ca leul care prefera sa conduca niste oi nu este un leu adevarat, ci pur si simplu o oaie care isi inchipuie ca este mare. Leaderii care refuza sa recruteze lei nu au deloc o oaste – ei pur si simplu se joaca de-a leul. Leaderii mari isi aleg oameni puternici care sa le fie subordonati – chiar „lei“ care sa li se impotriveasca uneori. Recruteaza oamenii slabi si in curand vei cadea de pe varful muntelui. Leaderii care nu stagneaza isi aleg persoane puternice.

 

 

6. OBOSEALA

imi amintesc ca am vizitat pe cineva care in anii 30 era o stea in biserica noastra. Spunea suspinand: „Sunt oboist …. epuizat ….frant, ca si cum as avea 60 de ani.“ Nu se referea la oboseala pe care o simte un om dupa o zi de truda. Era vorba de o „oboseala de esenta.“ Stand de vorba, el mi-a marturisit: „Ma tem ca saptamanile de 90 de ore din ultimii ani fac ravagii.“ Era extenuat. Ritmul pastoratiei il epuiza. Sau probabil criticismul de care avusese parte. Ochii sai transmiteau o oboseala care nu ar fi putut fi rezolvata petrecand cateva zile la plaja. Era distrus total. Asemenea staruri dependente de munca stralucesc puternic o perioada, dar in cele din urma oamenii isi vor aduce aminte de ele ca de scanteierea unei stele cazatoare. Dependenta de munca te va impinge de fiecare data tot mai departe de varful muntelui. Leaderii care nu stagneaza vor sti sa fie echilibrati.

 

7.       UN PaCAT PERSONAL ASCUNS.

Pacatul personal nutrit undeva in viata unui leader este o bomba care in timp va exploda. Pacatul ascuns are in timp un efect discret, dar in cele din urma explodeaza violent, ducand la rusine si cadere. Asa se intampla de obicei. insa nu intotdeauna. Mai este o modalitate prin care se manifesta pacatul ascuns. Uneori actioneaza mai degraba ca un cancer decat ca dinamita. Pacatul ascuns care nu este demascat sau marturisit va distruge increderea leaderului pana la autodistrugere. Leaderul care isi ascunde pacatul face „Marele Compromis“ si se deprinde cu ritmul lent, profitand de toate beneficiile de pe cale, insa nu isi mai ridica fruntea, de teama ca glontul demascarii sa nu-l loveasca intre ochi. Daca in viata ta personala exista un pacat ascuns, acesta te va impinge jos de pe varful muntelui. Un leader care nu stagneaza se pocaieste de pacatul ascuns si isi ia angajamentul sa duca o viata sfanta, bazandu-se doar pe puterea lui Hristos.

Dar tu? Te afli cumva pe varful muntelui? Sau aluneci? 

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.