Cum sa-ti gestionezi furia in fata copiilor
Un parinte crestin are avantajul posibilitatii controlului emoțional, el a cunoscut iertarea lui Dumnezu in viata lu,i poate sa ierte si nu in ultimul rand sa ceara ajutorul divin in rezolvarea confictelor. Care este secretul unei gestionari constructive a momentelor tensionate, pentru o relatie sanatoasa intre parinte si copil, in care elementul distructiv ” furia ” este sub control.
Cum ne putem controla sentimente?
Iesiti sau asteptati – atunci cand va simtiti furios, retrageti-va din situatie pana va calmati. Este momentul prielnic inainte de a emite o pedeapsa sau o apreciere negativa sa va rugati. Cereti intelepciune divina pentru a rezolva cat mai constructiv evenimentul
“Eu”, nu “tu” – evitati sa va atacati copilul cu afirmatii de genul “tu nu o sa inveti niciodata”, “tu esti asa un smiorcait”. In schimb, ganditi in termeni referitori la propria persoana “Mie nu imi place sa adun hainele dupa tine”.
Scrieti. Daca sunteti prea furiosi pentru a vorbi, atunci nu o faceti. In cazul in care copilul citeste deja, exprimati-va sentimentele in scris. Cateodata, timpul pentru cautarea unei foi si a unui pix, va mai reduce din furie.
Rugati-va Rugati-va impreuna cu copilul pentru a gasi cea mai buna cale de rezolvare a problemelor
Ramaneti in prezent, nu acuzati pentru greseli trecute sau pentru ce credeti ca va face in viitor. Referiti-va doar la problema prezenta.
Reintroduceti sentimentele bune. Cand le pierdeti, reconectati-va cu copilul dumneavoastra cat de curand puteti. Asta inseamna, de exemplu, sa spuneti ca va pare rau si sa imbratisati copilul. In cazul copiilor mai mari, puteti oferi explicatii- de ce ati fost furios/furioasa- alaturi de scuze. Nu va temeti ca scuzele va vor diminua autoritatea deoarece scuzele arata copilului ca il respectati si il invata faptul ca oricine poate gresi la un moment dat.
Recunoasteti care este problema. Este un comportament al copilului sau sunteti obosit, va simtiti supraincarcat la serviciu, sunteti suparat pe partenerul de viata, mama sau sef? Fiti constient de momentele in care sunteti mai vulnerabil la furie si rezistati urgentei de a transmite sentimente negative copilului dumneavoastra. Puneti problema aceasta din nou inaintea lui Dumnezeu. El aduce pace asupra intregii familii iar imposibilul devine posibil prin interventia divina.
Copiii nu sunt singurii care ii infurie pe parinti. Rudele care critica, judeca si interfereaza cu regulile din familie, pot crea tensiune. Este recomandat ca parintii sa stabileasca limite in avans pentru bunici sau alte persoane care devin prea implicate si sa ii ajute sa invete cum sa respecte aceste reguli. De exemplu, daca un bunic ofera prea multe dulciuri copilului, parintele ii poate explica faptul ca medicul pediatru le-a recomandat cat mai putine dulciuri. Daca un bunic sau o alta ruda face temele in locul copilului, explicati faptul ca profesorul a cerut ca elevii sa faca tema independent.
Faceti pentru dumneavoastra si restul familiei un tabel si adaugati un sticker de fiecare data cand unul dintre membrii familiei are o manifestare de furie. Atunci cand un membru al familiei aduna mai multe stickere, este timpul sa vorbiti despre ce se intampla. Faceti un consiliu de familie, in care sa nu va fie rusine de a va cere iertare unul in fata celuilalt si in fata lui Dumnezeu
Mama trebuie sa aiba o alimentatie inteleapta . Mama are nevoie de o stăpânire de sine desăvârşită; în vederea asigurării acesteia, ea trebuie să ia toate măsurile necesare pentru evitarea unor neajunsuri fizice sau mintale. Viaţa sa trebuie ordonată după legile lui Dumnezeu şi ale sănătăţii. Deoarece alimentaţia afectează direct mintea şi caracterul, ea trebuie să fie foarte atentă în această privinţă, mâncând ceea ce este hrănitor, dar nu excitant, pentru ca nervii ei să fie liniştiţi şi temperamentul echilibrat. Atunci îi va fi mai uşor să dovedească răbdare faţă de copiii ei şi să ţină frâiele conducerii cu hotărâre, dar şi cu iubire. Îndrumarea copilului
Biblia o carte a făgăduinţelor, binecuvântărilor şi mustrărilor manualul zilnic pentru familie. – Mama trebuie să-şi păstreze mintea împrospătată şi aprovizionată cu făgăduinţele şi binecuvântările din Cuvântul lui Dumnezeu şi, de asemenea, să aibă în minte lucrurile interzise, pentru ca, atunci când copiii ei greşesc, să le poată prezenta, ca o mustrare, cuvintele lui Dumnezeu şi să le arate că ei întristează Duhul lui Dumnezeu. Învăţaţi-i că aprobarea şi zâmbetele Domnului Isus sunt de mai mare valoare decât lauda sau flatarea celui mai bogat, celui mai puternic sau a celui mai învăţat de pe pământ. Conduceţi-i la Domnul Isus zi de zi, cu iubire, cu blândeţe şi stăruinţă. Nu trebuie să permiteţi ca ceva să intervină între voi şi această lucrare măreaţă. (R&H. 14 aprilie, 1885)
Prezentati copiilor standardul Bibliei ca norma de vietuire pentru Înclinaţiile rele trebuie să fie stăpânite, iar temperamentele vicioase, supuse. Copiii să fie învăţaţi că ei sunt proprietatea Domnului, cumpăraţi cu sângele Său preţios şi că nu pot trăi o viaţă de plăcere şi vanitate, făcând ce vor, urmărind propriile idei şi totuşi să fie număraţi printre copiii lui Dumnezeu. Să fie instruiţi cu bunătate şi răbdare… Părinţii să-i înveţe iubirea lui Dumnezeu în aşa fel încât să fie un subiect plăcut în cercul familiei, (R&H. 25 octombrie, 1892)
Luaţi Biblia drept călăuză. – Trebuie să faceţi Biblia ghidul vostru dacă vreţi să vă creşteţi copiii în mustrarea şi învăţătura Domnului. Viaţa şi caracterul Domnului Hristos să le fie prezentate ca un model pe care să-l imite. Dacă greşesc, citiţi-le ce spune Domnul cu privire la păcate asemănătoare. În această lucrare este nevoie de grijă şi străduinţă continuă. O singură trăsătură, tolerată de părinţi şi necorectată de profesori poate face ca întregul caracter să fie deformat şi dezechilibrat. Învăţaţi-i pe copii că ei trebuie să aibă o inimă nouă, că noi gusturi trebuie să fie create şi noi motive inspirate. Ei trebuie să aibă ajutor de la Domnul Hristos şi trebuie să cunoască caracterul lui Dumnezeu aşa cum este descoperit în Cuvântul Lui. (ST. 25 mai, 1882)
Manifestati blandete, afectiune si mila Nimeni din cei care lucrează cu tinerii să nu fie împietriţi, ci afectuoşi, blânzi, miloşi, curtenitori, atrăgători şi prietenoşi; să ştie, totuşi, că este nevoie de avertizări şi chiar de mustrare pentru a opri nişte fapte rele. (MS. 68, 1897)
Nu ironizati copii. Ei sunt viitorul de maine ala societatii. Parintii nu trebuie să-i ironizeze niciodată pe copiii pentru trăsăturile de caracter pervertite pe care ei înşişi li le-au transmis. Acest fel de disciplină nu va vindeca niciodată răul. Părinţi, folosiţi învăţăturile Cuvântului lui Dumnezeu pentru a-i avertiza şi a-i mustra pe copiii voştri încăpăţânaţi. Arătaţi-le un “aşa zice Domnul” pentru cerinţele voastre. O mustrare ce vine asemenea Cuvântului lui Dumnezeu este mult mai eficace decât una pe tonuri mânioase şi aspre de pe buzele părinţilor. (FE. p. 67,
Spiritul de căutare a greşelilor şi reprimările încurajează minciuna. – ….cuvintele arogante pe care le adresezi copiilor tăi produc răni în sufletul lor. Şi, pe măsură ce vor creşte, ei vor dezvolta tendinţa de a critica. Spiritul de căutare a greşelilor îţi ruinează viaţa, iar efectele lui negative se răsfrâng asupra soţiei şi asupra copiilor. Ei nu sunt încurajaţi să manifeste încredere sau să – şi recunoască în mod deschis greşelile, deoarece ştiu că acestea vor fi urmate în mod sigur de o mustrare aspră din partea ta. Adesea, cuvintele tale sunt asemenea unei grindine devastatoare, care distruge plantele firave. Este imposibil de estimat răul pe care îl produci prin comportamentul tău. Pentru a evita cuvintele tale aspre, copiii tăi vor învăţa să mintă. Pentru a scăpa de mustrare şi de pedeapsă, ei vor evita să mărturisească adevărul. O poruncă aspră şi rece nu le va face nici un bine. – Lt 8a, 1896. (AH 439, 440)
Sursa: http://azscrinul.ro