De ce se întorc, totusi

Bisericile care cresc implinesc nevoile noilor veniti
Faptele Apostolilor 28:2
  
Un factor critic in a-i pastra pe noii veniti este atmosfera. Este ceva care strabate intreaga biserica, ceva impalpabil, care le spune celor care vin pentru prima data: „Va asteptam si suntem bucurosi ca ati venit.“ Predicarea si celelalte aspecte ale lucrarii bisericii trebuie sa se concentreze asupra calitatii experientei spirituale si sociale ale noilor veniti, oferind mesajul subtil: „Musafirii sunt bine veniti.“
Oamenii care nu au nici o pozitie oficiala exprima cel mai eficient atmosfera de caldura si acceptare. Cel mai incantator bun venit pe care il poate primi un vizitator este de la cineva de care nu s-ar astepta sa fie salutat, intr-un loc in care nu s-ar astepta sa se intample asta. Bun venit nu este ceva care se spune doar la usa, ci ceva pe care il zice oricine, in toata cladirea.
O astfel de atmosfera nu poate fi organizata, dar poate fi incurajata. 
           
Implicati-i pe toti in procesul de a zice bun venit
 
Asezati in parcare oameni care sa dirijeze traficul, pe masura ce lumea vine la servicul de inchinare. Lucrul acesta nu doar ca previne foarte multa confuzie, ci le si arata noilor veniti ca vreti sa ii ajutati sa gaseasca drumul. Desemnati cativa oameni care sa stea in foyerul bisericii. Diaconii de usa ar trebui sa dea mana cu cat mai multi. Altii ar trebui sa aiba grija in special de vizitatori, fiind gata sa le raspunda la intrebari si sa le dea indicatii. De asemenea, ar trebui sa ii roage pe cei care vin pentru prima data sa semneze in cartea oaspetilor sau intr-o fisa pentru vizitatori. Ar fi bine sa aveti un ghiseu de informatii. Instruiti-i pe plasatori cum sa fie prietenosi si atenti la cei din afara. Desemnati cel putin o persoana din conducere, care sa se afle in foyer – inainte, dupa si in timpul serviciului divin – o metoda eficienta de a-i identifica pe vizitatori si de a le spune bun venit.
 
Spuneti  bun venit de la amvon
 
Pastorul trebuie sa vorbeasca des despre vizitatori. Vorbiti despre ei in ilustratiile din predici. Aduceti-le aminte membrilor cat de incomfortabil se pot simti musafirii. in cadrul serivicului divin, in momentele destinate salutarii, cereti-le oamenilor sa spuna bun venit la cel putin opt persoane.
 
Oferiti ocazii de a lega prietenii
 
Ce se intampla daca oamenilor le place atmosfera unei biserici, insa mai tarziu nu gasesc nici un grup de persoane cu care sa se asocieze? Aceasta nu va fi o problema daca exista o randuiala care sa ii identifice pe noii veniti si sa ii aseze in grupuri mai mici, unde ei sa se implice in lucraresi de care sa simta ca apartin. Aceste grupuri pot fi mari (o subgrupare de 40 pana la 100 de persoane) sau mici, intime (grupuri de prieteni sau de persoane care indeplinesc aceeasi sarcina; ori grupuri mici, structurate). Grupurile mari sunt destul de mari incat sa nu-i intimideaza pe noii veniti si destul de mici pentru ca ei sa-i cunoasca si pe altii. Ele pot fi intemeiate pe criterii de partasie, varsta, interese comune sau lucrare. De exemplu, corul poate fi un grup mare
.
Bisericile care ii asimileaza pe vizitatori construiesc structuri care au grija ca noii veniti sa fie identificati, ajutati si integrati in tesatura biserici. Iata cateva cai de a realiza acest lucru:
 
Identificati-i pe noii veniti. in timpul serviciului divin, rugati-l pe fiecare vizitator sa completeze o fisa cu informatii. Diaconii de la intrare pot sa obtine nume si adrese, daca este posibil lucrul acesta. Pastorii care stau in foyer pot sa le aduca vizitatorilor fise, ca acestia sa le completeze pe loc. Uneori noilor veniti nu le place sa fie in centrul atentiei, asa ca incercati sa nu ii fortati. Dar daca nu faceti rost de un nume si o adresa, sansele de a-i pastra si ajuta pe vizitatori sunt mult diminuate. De asemenea, consilierii ar trebuie sa completeze fise, ca raspuns la cei care ies in fata, la un apel. Noile nume si adrese sunt informatii de contact extraordinare pentru lucrarea din cursul saptamanii. Fara ele lucrarea cu noii veniti are de suferit.
 
Luati contact cu ei in cursul saptamanii.Lucrarea cu oaspetii incepe de luni dimineata. Trimiteti-i o scrisoare de bun venit fiecarui vizitator, chiar si celor din afara orasului. Luni sau marti cineva din conducere ar trebui sa pregateasca aceste nume. Aceasta persoana poate da un prim telefon, spunandu-le vizitatorilor bun venit la biserica voastra, intrebandu-l daca se poate ca cineva de la biserica sa sune acasa. incercati sa obtineti mai multe informatii, cum ar fi cati ani au, aproximativ, adultii si copii din familia respectiva. in timpul convorbirii, completati un formular cu informatii despre acea familie. Dupa apelul telefonic, faceti-le o vizita acasa. Gasiti pentru acea familie cea mai potrivita persoana din conducerea bisericii, tinand cont de varsta, nevoia spirituala si interese speciale. La urmatoarea intalnire a comitetului ar trebui adus formularul cu informatii despre respectiva familie. Aveti grija ca leaderii potriviti din departamentul de tineret, al lucrarii de evanghelizare, al Scolii de Sabat si din grupele de partasie sa fie instiintati despre noua familie.
 
tineti un registru al noilor veniti.Timp de sase luni pastrati numele noilor veniti intr-un registru separat. Revizuiti lista lor la intalnirile cu cei de la conducerea bisericii. Dupa sase luni, hotarati daca sa scrieti numele in registrul bisericii, ca o familie care a intrat in randul membrilor, sau stergeti numele, deoarece este putin probabil ca ei sa se intoarca, sau lasati numele pe lista neoilor veniti pentru inca alte sase luni.
 
tineti un curs „Bine ati venit in familie.“ Acesta este un curs de sase pana la opt saptamani, pentru toti noii veniti, nu doar noii convertiti. Este o ocazie neoficiala si relaxanta pentru ca ei sa fie cunoscuti si sa se simta comfortabil in biserica. Petreceti timp suficient pentru a prezenta cum functioneaza biserica si cum pot lega prietenii. Fiti atenti la nevoile speciale, problemele spirituale si la intrebarile pe care s-ar putea sa le aiba noii veniti. Cu ajutorul membrilor laici, incercati sa indepliniti aceste nevoi. incurajati-i pe oamenii sa se implice in activitatile bisericii, punand accentul pe faptul ca prietenia este construita ca o consecinta a lucrurilor care sunt facute impreuna cu altii. Dupa incheierea cursului, leaderii laici ar trebui sa-i faca persoanei cunostinta cu leaderii grupului de partasie care i se potriveste si cu pastorul care se ocupa de acesta. Astfel, responsabilitatea integrarii noului venit este preluata de acest grup.
 
Integrati-i in lucrare.Este foarte important pentru noii veniti sa se implice, cat se poate de repede, in lucrarea bisericii. Pana cand fac lucrul acesta, vor gandi despre biserica mai degraba in termeni de „ei“ decat „noi.“ Vorbiti in mod regulat despre posibilitatile de a face lucrare. Scoateti in evidenta ceea ce se face si vorbiti despre viziunea pe care o aveti. incurajati comunitatea sa completeze un formular cu privire la ocaziile de a face lucrare. Acestea le ofera noilor veniti ocazia de a-si exprima interesele.
 

______________________________

de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.