De ce sunt tarile islamice impotriva crestinismului?

De ce sunt tarile islamice impotriva crestinismului?

Întotdeauna a fost dificil pentru ţările islamice să trateze toate religiile în mod egal. În cel mai bun caz ei au acceptat şi respectat alte credinţe aşa cum profetul Mahomed le-a cerut. Evreii şi creştinii (ca oameni ai Cărţii) au fost protejaţi de cuceritorii islamici, însă evreii şi creştinii erau consideraţi cetăţeni de clasa a doua. După cel de-al doilea război mondial, o ideologie nereligioasă a început să predomine în mai multe ţări în care Islamul deţinea supremaţia.
Creştinii puteau fi acceptaţi într-o măsură mai mare sau mai mică ca egali. Cu toate acestea, anticreştinismul tradiţional, care nu a fost niciodată eradicat, a reapărut în timpul distanţării manifestate în relaţiilor est/vest. Sprijinul Statelor Unite acordat Israelului a complicat întreaga situaţie. Atunci când extremiştii islamici au preluat puterea în Iran, Islamul a devenit un factor puternic de identificare pentru milioane de oameni, în special în rândul populaţiei sărace.
Există de asemenea şi rădăcini istorice. Istoria relaţiilor dintre creştini şi mahomedani este reprezentată de un lung şir de războaie. Creştinismul, cu ucigătoarele sale cruciade organizate cu secole în urmă, nu este perceput ca o religie a îngerilor pe pământ. Pentru mahomedani, ţările creştine şi-au pierdut credinţa şi moralitatea. Acestea au distrus viaţa de familie, puritatea morală şi integritatea, neavând nici un alt mesaj de comunicat decât “a face bani” – materialism.
Neînţelegerile dintre cele două religii sunt uriaşe. Creştinii sunt văzuţi consumând alcool, mâncând carne de porc (o nelegiuire pentru mahomedani) şi fiind obsedaţi de sex. În plus creştinii, în special evanghelicii care sunt identificaţi cu Statele Unite, sunt percepuţi ca americani care încearcă să convertească pe mahomedani, o agresiune dintre cele mai grave. Dacă eşti mahomedan, nu poţi fi convertit şi nu poţi părăsi Islamul, căci aceasta ar fi apostazie. După Legea Islamică, apostazia, şi prin urmare convertirea la creştinism, se pedepseşte cu moartea.
Ca şi creştini, nu trebuie să uităm că creştinătatea s-a ghidat după principii similare timp de secole. Religia creştină a făcut chiar mai rău în mai multe ţări unde numai romano-catolicii au fost admişi. Luther şi creştinii din vremea sa nu erau cu adevărat toleranţi faţă de evrei şi mahomedani. De-a lungul istoriei, Islamul a fost adesea mai tolerant faţă de evrei şi creştini decât a fost creştinismul faţă de evrei şi mahomedani.
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro