De ce unii pleaca, iar eu raman

De ce unii pleaca, iar eu raman
 
Scott M. Bennet
Student intr-un an terminal
ii vor tine distractia si inovatiile pe tineri in biserica?
           
            Evenimente incredibile au zguduit lumea in ultimele cateva luni. Atentate in scoli, parinti care isi omoara copiii, copii care isi ucid parintii, caderea celor doua turnuri de la World Trade Center, brutalitatea din Orientul Apropiat, posibilitatea de omorare in masa, prin arme biologice. Chiar si natura pare ca a iesit de sub control. Ce mai trebuie ca sa ne dam seama ca aceasta lume se apropie de un cataclism cosmic? Totusi, rata cu care tinerii parasesc Biserica Adventista de Ziua a Saptea este si mai alarmanta. inaintede a explica de ce eu sunt inca in biserica, trebuie sa prezint adevarul despre cauza pentru care multi o parasesc.
           
            Cum era inainte
            Cu zece ani in urma, cand mergeam la Scoala de Sabat, serviciul divin sau ora de rugaciune, in majoritatea bisericilor ma gaseam intr-un loc sacru de inchinare. Eram inconjurat de credinciosi piosi. Erau acolo din doua motive: sa comunice cu Creatorul si sa se intareasca spiritual unul pe altul. Astazi, cand merg la Scoala de Sabat, la serviciul divin sau ora de rugaciune, in multe biserici parca sunt intr-un teatru, la un concert rock sau la o petrecere, inconjurat de persoane in cautare de senzational si iubitori de distractie. Ce s-a intamplat?
            Nu ne permite spatiul sa discutam despre directia pe care a luat-o Biserica Adventista de Ziua a Saptea. Dar, ca sa facem un rezumat, in unele locuri biserica se pare ca a pierdut din vedere puterea mesajului sau evanghelic unic si puterea Duhului Sfant de a atrage pacatosii la Hristos si a hotarat sa urmeze exemplul lumii, folosind publicitate, elemente care sa atraga privirea, stiluri de inchinare distractive si chiar inselaciune pentru a aduce oamenii in biserica. in loc sa ii scoatem pe oameni din lume si sa-i aducem in biserica folosindu-ne de mesajul divin, am adaptat Evanghelia (care nici macar nu este a noastra pentru a o adapta) la dorintele lumii. Este destul de trist ca acum ii trimitem pe oameni afara din biserica, in lume.
           
            De ce pleaca lumea din biserica
            Acestea fiind spuse, sa discutam despre motivele pentru care tinerii pleaca din biserica. Mai intai, multi vad comportamentul necrestinesc al parintilor, al pastorilor si al prietenilor lor. Chiar daca se trambiteaza adesea ca am fi oameni risipiti, instabili si nechibzuiti (ceea ce este partial adevarat), nu suntem orbi la incercarile false ale multor leaderi si prieteni de a „actiona“ ca adventisti. Iata ce spune Ellen White:
            „Din istoria lui Daniel si a tovarasilor sai se pot invata lectii de o importanta nemaipomenita. Acesti tineri au fost uniti in legatura sacra a tovarasiei crestine. Numele lui Daniel este amintit primul deoarece el a exercitat o influenta puternica asupra celorlalti trei, care il considerau ca un conducator. Daca nu ar fi stat ferm pentru adevar, daca si-ar fi permis sa cocheteze cu pacatul,  si tovarasii sai ar fi esuat. Povestea lor nu ar mai fi ajuns pana la noi, ca exemple de tineri care au fost onorati in mod vadit de Dumnezeul cerurilor.“ (Manuscript Releases, 4:129).
            Dezamagire. Tinerii care sunt ca Sadrac, Mesac si Abednego ii vad in jurul lor pe cei care se numesc crestini, dar sunt nesiguri de calea lor sau nu au o experienta crestina reala. Asta s-ar putea sa insemne un dezastru pentru tinerii sinceri, care se lupta pentru o viata de credinta. Desi aceasta nu este o scuza, este o realitate dura faptulca in anumite stadii ale umblarii lor crestine unii au nevoie de sprijinul altor crestini. Daca Dumnezeu a pus pe cineva care sa ii sprijine, iar acel „cineva“ nu il reprezinta corect macar un moment, ei pleaca din biserica. Ea nu li se mai pare autentica.
            in al doilea rand, biserica pare sa simta mai degraba nevoia de a-i distra pe tineri decat de ii invete sensul inchinarii. Cum s-a mentionat mai devreme, biserica se pare ca a inceput sa comercializeze Evanghelia, pentru a aduce tineri din lume si pentru a-i „inflacara“ pe tinerii din biserica. Din nefericire, aceasta forma de „raspandire a Evangheliei“ inseamna dezastru, din mai multe motive.
            De multe ori tinerii din lume vin in biserica datorita a ceea ce eu numesc „curiozitate trimisa de cer.“ inainte ei gaseau un loc de odihna, de dragoste si pace, nepatat de nimic din ceea ce poate oferi lumea. Ei doreau un taram care sa fie cu totul diferit de lume si atractiile ei. Aceasta este o dovada suficienta ca exista o Prezenta Divina, nu doar in biserica, ci si in oameni.
            Tinerii care fusesera afectati de multi ani petrecuti in lume gaseau in biserica noastra un loc unde puteau incepe o noua viata in Hristos. Daca erau ispititisa fumeze, puteau avea incredere in membrii bisericii. Daca erau tentati sa mearga la concerte rock, aveau posibilitatea sa vina la serviciile divine si sa fuga de ispita. Daca erau tentati sa mearga la petreceri care ii duceau in pacat, puteau gasi, la orele de rugaciune, putere pentru a invinge aceasta ispita.
            Deloc diferit. Astazi, cu acceptarea noilor stiluri de inchinare mentionate mai sus, tinerii din lume intra in biserica noastra si spun: „Nu aveti sa ne oferiti nimic diferit.“ Biserica este implicata in prea multe practici lumesti si, de aceea, nu mai este un loc diferit, care sa schimbe vieti. Tinerii lumesti vor privi la biserica si nu vor mai gasi nicio ocazie ca sa isi schimbe total viata. Si daca asta este ceea ce i-a adus in primul rand in biserica (dorinta de a-si schimba viata, de ceva mai bun) si nu gasesc aceasta posibilitate, pentru ca biserica noastra a imbratisat lumea atat de mult, vor pleca.
in loc sa fie invatati sa aiba reverenta pentru Dumnezeu, sa duca o viata curata si sa raspandeasca Evanghelia, in biserica tinerii au adesea parte de distractie. Ei au nevoie de o biserica si o Scoala de Sabat spirituale, asa incat sa vina in fiecare saptamana, iar frecventa va creste. Ideea „incercarii de a face biserica interesanta“ este o prostie. Daca biserica nu este diferita de lume, atunci care este stimulul pentru ca tinerii sa ramana in biserica? Daca biserica se concetreaza pe distractie, fiti siguri ca lumea o poate face MAI BINE!
            Serviciul divin foloseste cantece praise cu soft-rock, dar in lume se gasesc muzicieni mai buni, instrumente mai bune si sisteme de sunet­ mai bune, cu un soft-rock mai bun decat cel pe care-l poate oferi Biserica Adventista de Ziua a Saptea. Lucrul acesta este valabil si pentru „iluziile magice“ de la amvon sau intalnirile sociale fara vlaga, pe care le numim Scoala de Sabat. Lumea este mai buna la capitolul acesta. Cu exceptia Evangheliei adventiste, lumea are toate lucrurile pe care le avem noi, si inca mult mai bune. Biserica si stilurile ei de inchinare dezvolta la tineri un apetit pentru distractie. Atunci cand tinerii adventisti vad prin „padure“ in lumea aceasta si devin constienti de faptul ca distractia de acolo este superioara, se lasa de credinta.
            Indiferent cat de inflacarate ar fi rugaciunile inaltate pentru ei, indiferent cat de puternica ar fi influenta parintilor tematori de Dumnezeu, a pastorilor si a parintilor, indiferent cat de mult le-ar impresionat Duhul Sfant constiinta, toti tinerii au o vointa libera si vor face in cele din urma asa cum aleg ei. Responsabilitatea pentru orice tanar pierdut nu este a parintilor, a prietenilor sau a liderilor, ci a tinerilor insisi. in unele cazuri, singura noastra optiune este sa mijlocim pentru ei cu toata sinceritatea. Este trist cand se intampla asta, insa ne aminteste de faptul ca lumea aceasta este pacatoasa, si ca diavolul „da tircoale ca un leu care racneste, si cauta pe cine sa inghita.“ (1 Petru 5:8)

Adventist Affirm – Cu permisiune
Traducere de:  Monica Constantinescu

______________________________

de Scott M Benett. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.