De la tine… sau de la altii?

E vremea marilor confuzii si a marilor inconsecvente. E vremea cand manipularea constiintelor se face cu mijloace sofisticate. E vremea lipsei de decizie. E vremea neasumarii raspunderii pentru propriile convingeri. E vremea noastra, vremea sfarsitului… Cu o perseverenta uimitoare, este cultivata  duplicitatea. Societatea pare bolnava de o maladie incurabila. Minciuna a devenit mijloc de exprimare si lipsa verticalitatii morale, mod de existenta. Consecventa este socotita incapatanare, iar afirmarea principiilor morale este privita ca naivitate si lipsa de adaptare la realitate.
 
Valorile morale sunt declamate cu emfaza, pentru a fi negate cu cinism in practica. Domneste o confuzie teribila cu privire la religie, desi se aclama mai mult ca oricand apartenenta la ea. Iar oamenii sunt debusolati, penduland intre extreme, intre elanuri laudabile si prabusiri de neinteles. Spectacolul intristator al societatii aminteste in mod uimitor un personaj celebru al Bibliei. intr-un moment de maxim dramatism, confruntat fara putinta de eschivare cu propria constiinta, fata in fata cu Isus, Pilat se zbate intre adevar si presiunea multimii. El vede in fata sa un om care este Omul, el vede pe Cineva care este mai mult decat om, el simte ca presiunea la care este supus este malefica, este coplesit de prezenta maiestuoasa: „Atunci un imparat tot esti!”, dar se spala pe maini de propria raspundere, nu vrea sa-si asume povara convingerilor sale neconvenabile, cautand scapare in filozofie: „Ce este adevarul?”…
 
Este o situatie tulburatoare si trista caci, refuzand afirmarea a ceea ce este atat de evident, Pilat refuza sansa eliberarii – a propriei eliberari: de teama, de manipulare, de duplicitate, de lasitate. Pilat pierde totul pentru ca vrea sa pastreze totul. Compromisul imoral este distrugator, caci in relatia cu Isus, nu poate exista compromis. Si cand Pilat se zbate nehotarat, intrebarea lui Isus ii cere un raspuns neechivoc pentru a-l ajuta sa se salveze: De la tine insuti zici lucrul acesta, sau ti l-au spus altii despre Mine? (Ioan 18,34) Suntem permanent confruntati cu aceasta intrebare transanta. intr-un moment istoric in care afirmarea unei credinte religioase a devenit aproape o necesitate, este imperios necesar sa stim daca ceea ce afirmam a crede este de la noi sau de la altii. Confruntarea cu noi insine si cu ceea ce credem este uneori teribila. Pentru ca orice convingere inseamna asumarea riscului de a fi altfel decat multimea, iar a merge impotriva curentului este intotdeauna dificil.
 
Cand ne situam pe o pozitie sau alta, cand afirmam un crez sau altul, auzim de undeva dinauntrul nostru intrebarea: „de la tine spui lucrul acesta sau ti l-au spus altii…?” Este cu totul onorabil sa afirmam niste convingeri. Este absolut normal sa avem o credinta. Este profund uman sa alegem o apartenenta. Dar „de la tine… sau de la altii?”
 
Credinta in Dumnezeu, apartenenta la o biserica, indeplinirea unor ritualuri nu pot fi autentice decat daca sunt bazate pe cunoastere personala si pe convingeri proprii. Este absolut normal sa ascultam ce spun altii, dar este cu totul dezastruos sa nu tratam cu discernamant aceste afirmatii. A ne intemeia credinta pe traditie, pe credinta altora, pe curentul general de opinie inseamna un risc enorm, inseamna asumarea destinului lui Pilat. A ne spala pe maini de propria responsabilitate, bazandu-ne pe ce spun altii, inseamna a rata sansa mantuirii. Exista Unul singur pe care te poti baza. Exista Unul singur ale Carui cuvinte le poti accepta in totalitate. Acesta este Isus. Dar si in aceasta relatie este necesar ca ideile Lui sa devina ale mele, ca vorbele Lui sa fie vorbele mele, ca propria Lui credinta sa devina credinta mea. Cand acest lucru se intampla, putem raspunde senin intrebarii „de la tine… sau de la altii?”, spunand cu tarie: „de la mine spun lucrul acesta pentru ca il stiu de la Tine”.
Semnele timpului – octombrie 1997

______________________________

de Valeriu Petrescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.