Declaratie cu privire la publicitatea pentru alcool si tutun

Declaratie cu privire la publicitatea pentru alcool si tutun

 
De un secol si jumatate, crestinii adventisti de ziua a saptea cultiva un mod de viata echilibrat si sanatos, din respect fata de fiinta umana, capodopera creatiunii divine si ca o recunoastere a unitatii dimensiunilor fizica, mintala, sociala si spirituala ale existentei. Acest stil de viata coerent, in care valorile crestine ale iubirii si credintei se imbina cu practici de prevenire a bolii si promovare a sanatatii, se manifesta prin refuzul de a folosi sub orice forma tutunul si alcoolul – droguri cu efecte dezastruoase asupra individului, familiei si societatii.
Desi Romania ocupa deja pozitii extrem de ingrijoratoare privind mortalitatea prin boli cardio – vasculare si cancer, pentru care consumul de tutun si alcool se numara intre cauzele majore, si in ciuda faptului ca ne aflam in conditii economice precare, pentru care costurile crescande ale cheltuielilor medicale au devenit o povara nationala, tutunul si alcoolul sunt articolele cele mai promovate, printr-o publicitate agresiva.
In mod evident, noile victime vizate sunt in primul rand, copiii si tinerii. Efectele fumatului asupra sanatatii parintilor se rasfrang si asupra copiilor nevinovati. Iar consumul de alcool, intr – o perioada in care singura speranta de refacere a natiunii este o atitudine lucida, curajoasa si responsabila, adanceste starea de descurajare si resemnare pasiva, antrenand decizii gresite.
Intemeiati pe aceste realitati, noi, crestinii adventisti de ziua a saptea, afirmam ca publicitatea pentru tutun si alcool este iresponsabila din punct de vedere social si condamnabila moral, neavand alta justificare decat profitul fara scrupule. De aceea, chemam societatea romaneasca si factorii de decizie sa – si asume responsabilitatea unei atitudini care sa interzica publicitatea si orice actiune care are ca rezultat extinderea consumului de tutun si alcool, si sa promoveze in mod activ educatia pentru o viata sanatoasa si responsabila.
Declaratie adoptata de delegatii la a 14-a Adunare Generala a Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, Cernica, 26 aprilie 2000.
Sursa: www.adventist.ro