Deoarece atenția lumii este concentrată în altă parte, abuzurile de libertate religioasă continuă

Chiar dacă pandemia globală Covid-19 domină știrile, un raport major privind libertatea religioasă lansat săptămâna aceasta la Washington, DC,  aminteste că persecuția religioasă și restricțiile continuă fără încetare în multe părți ale lumii. Raportul anual, care urmărește atât tendințele pozitive, cât și cele negative ale libertății religioase, a fost publicat pe 30 aprilie de Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF), o agenție independentă de pază care ajută la informarea politicii externe a SUA. Deși raportul a evidențiat îmbunătățirile făcute recent de unele guverne în protecția libertății religioase, inclusiv Uzbekistan și Sudan, a observat, de asemenea, o deteriorare accentuată a statutului minorităților religioase din India și creșterea atrocităților religioase comise de grupuri militante precum Boko Haram în Nigeria și al-Shabaab în Somalia.

Potrivit lui Nadine Maenza, vicepreședinte al USCIRF, evoluțiile sociale și juridice recente din India, cea mai populată democrație din lume, au fost îngrijorătoare. În timpul evenimentului de lansare al USCIRF, desfășurat online, din cauza restricțiilor Covid-19, ea a subliniat modificarea din 2019 a Indiei în legea cu cetățenia, care îi exclude în mod specific pe musulmani dintr-un program destinat accelerării cetățeniei indiene pentru migranții din Afganistan, Bangladesh și Pakistan. care locuiesc deja în India. Maenza a spus că această mișcare a guvernului naționalist hindus din India a fost  „uimitoare și deranjantă” și ar putea lăsa milioane de musulmani din India vulnerabili la „detenție si deportare.

Rolul așa-numiților „actori nestatali” în violența religioasă din întreaga lume a fost, de asemenea, o temă puternică în raportul din acest an. Aceste grupuri neguvernamentale exercită controlul asupra teritoriului prin intermediul puterii militare sau terorismului și se angajează în ceea ce USCIRF numește încălcări „sistematice, continue și flagrante” ale libertății religioase. Comisia a desemnat șase grupuri drept infractori deosebit de gravi: al-Shabaab în Somalia, Boko Haram în Nigeria, houthii în Yemen, statul islamic în provincia Khorasan (ISKP), talibanii în Afganistan și Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) în Siria.

Paisprezece națiuni au fost identificate anul acesta drept „țări cu o preocupare deosebită” – Birmania, China, Eritreea, Iran, Coreea de Nord, Pakistan, Arabia Saudită, India, Nigeria, Rusia, Siria, Vietnam, Tadjikistan și Turkmenistan. Aceste țări, potrivit USCIRF, se angajează în „încălcări permanente, sistematice și flagrante ale libertății religioase”.

Bettina Krause, asociată în departamentul Afaceri Publice și Libertate Religioasă (PARL) din cadrul Conferinței Generale a Adventiștilor de Ziua a Șaptea, care reprezintă biserica la Capitol Hill, a declarat că raportul anual al USCIRF oferă o perspectivă importantă asupra tendințelor libertății religioase.

„Împreună cu rapoartele altor agenții internaționale de pază, acest raport anual ne ajută să înțelegem tiparele în schimbare ale încălcărilor libertății religioase și să identificăm„ punctele fierbinți ”actuale de persecuție sau represiune”, a spus ea.

Un aspect cheie al raportului din acest an, a menționat Krause, a fost concentrarea pe creșterea ratelor de retorică și violență antisemite raportate în multe țări, inclusiv Germania, Franța, Italia, Suedia, Regatul Unit și Argentina.

„O altă dezvoltare alarmantă evidențiată de raport”, a spus Krause, „indică din ce în ce mai mult faptul că China nu numai că folosește  supraveghere de înaltă tehnologie, inclusiv capacitatea de recunoaștere a fetei, pentru a monitoriza grupurile religioase, ci exportă și această tehnologie în alte țări, cei cu politici represive împotriva minorităților religioase. ”

Raportul USCRIF a subliniat, de asemenea, îngrijorarea continuă a SUA și a comunității internaționale cu privire la reținerea a aproximativ 900.000 și 1,8 milioane de uiguri, kazahi, kârgâzi și alți musulmani în peste 1.300 de lagăre de concentrare din regiunea autonomă a nord-vestului Chinei, Xinjiang.

Dr. Ganoune Diop, director al departamentului Afaceri Publice și Libertate Religioasă pentru biserica mondială adventistă, a declarat că raportul USCIRF confirmă că, chiar dacă atenția lumii este concentrată pe alte preocupări presante, cum ar fi situația de urgență Covid-19, este imperativ să nu pierdem din vedere abuzurile continue comise împotriva minorităților religioase în atât de multe locuri.

„Nenumărați bărbați, femei și copii continuă să trăiască în fiecare zi cu teamă de violență sau hărțuire pur și simplu pentru că aleg să rămână fideli convingerilor lor profunde”, a spus Diop. „Ca biserică, vom continua să vorbim în favoarea acestor minorități vulnerabile, indiferent de locul în care trăiesc sau de tradiția de credință căreia îi aparțin”.

Raportul complet al USCIRF 2020 poate fi văzut aici . Comisia este o agenție guvernamentală federală care a fost creată în urmă cu 22 de ani pentru a consilia Executivul SUA și Congresul cu privire la modul cel mai bun de a promova libertatea religioasă la nivel internațional.