Despre Dreptate

Despre dreptate             
                 
 
Fiecare om doreste sa i se faca dreptate. Dreptatea este un proces in care o persoana primeste rasplata ca beneficiu al unei actiuni din care a suferit. De cele mai multe ori asa- numita „dreptate a legii” nemultumeste pe cei mai multi. Dreptatea este un proces absolut si impartial. Ea trebuie sa fie aplicata fara prejudicii. Biblia ne invata ca numai Dumnezeu este drept. Oamenii sunt subiectivi. Nu au capacitatea de a face dreptate. Dreptatea divina a Creatorului se poate defini clar prin expresia: „intelepciunea de a judeca absolut, impartial si fara prejudicii”.
 
Analizand definitia de mai sus, observam clar neputinta omului de a judeca drept. O fiinta subiectiva, partinitoare, cu prejudecati, nu poate sa se califice pentru un astfel de nobil scop: DREPTATEA. Cu convingere, psalmistul exclama despre Dumnezeu: „El judeca lumea cu dreptate” (Ps. 9:8.) si „Dreptatea si judecata sunt temelia scaunului Tau de domnie” (Ps. 89:14).
 
Adevarul biblic da aceeasi semnificatie importanta dreptatii lui Dumnezeu – ca si credinciosiei Lui sau adevarului Sau – ca fiind in consistenta cu natura Lui Proprie. Cum Dumnezeu nu poate sa minta, sau nu poate sa fie necredincios, tot asa El nu poate sa fie nedrept. Aceasta pentru ca dreptatea, ca si credinciosia sau adevarul, sunt caractere ale naturii Sale intrinseci.
 
Dreptatea Lui Dumnezeu se manifesta prin rasplata de care se bucura cei credinciosi Lui si prin pedeapsa celor necredinciosi. Pavel scrie: „De aceea ne laudam cu voi in Bisericile lui Dumnezeu, pentru statornicia si credinta voastra in toate prigonirile si necazurile, pe care le suferiti. Aceasta este o dovada lamurita despre dreapta judecata a lui Dumnezeu, intrucat veti fi gasiti vrednici de Imparatia lui Dumnezeu, pentru care si suferiti”.
 
Dreptatea este parte din caracterul Lui Dumnezeu. El este numit „Judecatorul cel drept”. In Ps. 11:7 avem scris: „Domnul este drept, iubeste dreptatea”. Dreptatea Lui se manifesta si asupra noastra . Apostolul Ioan ne scrie: „Daca ne marturisim pacatele El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire”.
 
Omul poate deveni drept numai prin Dumnezeu. Ioan scrie ca: „Daca stiti ca El este drept, sa stiti si ca oricine traieste in dreptate este nascut din El”(1 Ioan 2:29 ).
 
Dumnezeu ne indeamna sa fim drepti, pentru ca El este drept.
 
Omul incearca sa-si faca dreptate singur. Dar Biblia ne invata ca Insusi Fiul Lui Dumnezeu, in timpul lucrarii Sale pe pamant, nu a judecat dupa dreptatea Lui, ci a judecat dupa dreptatea lui Dumnezeu. Isus a spus: „Eu nu pot face nimic de la Mine Insumi: judec dupa cum aud; si judecata Mea este dreapta, pentru ca nu caut sa fac voia Mea, ci voia Tatalui, care M-a trimis” (Ioan 5:30).
 
Dumnezeu, in dreptatea Lui, da fiecaruia dupa credinciosia pe care o dovedeste prin fapte. In pilda lucratorilor viei (Mt. 20:1-16), este repetata de mai multe ori porunca aceasta: „Duceti-va si voi in via mea, si veti primi ce va fi cu dreptul”. Adica si cei care au venit la ceasul al treilea, si cei de la ceasul al saselea, si cei de la ceasul al noualea, si cei de la ceasul al unsprezecelea, au primit aceeasi invitatie si aceeasi promisiune.
 
Multi contesta dreptatea lui Dumnezeu. Asa a fost si in cazul pildei amintite mai sus. Dar raspunsul din partea stapanului a fost clar: „Prietene, nu-ti fac nici o nedreptate…” Si este adevarat. Dumnezeu nu face nedreptati. In dreptatea Sa, El rasplateste pe fiecare dupa cum i se cuvine.
 
Sa fim deci oameni drepti, pentru ca Dumnezeul nostru este drept. Sa fim in stare sa marturisim impreuna cu psalmistul:
 
„Judecatile Domnului sunt adevarate, toate sunt drepte” (Ps. 19:9).
 
 
 
Mitica Manta – Intrecer

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.