Detectiv pe urmele lui Isus

Detectiv pe urmele lui Isus
Introducere
Există un mare adevăr, acela că oricine şi-a luat timp ca să se apropie de Dumnezeu, nu rămâne acelaşi. Unii s-au apropiat cu sinceritate, respect şi dragoste şi au căpătat mântuirea. Dar alţii s-au apropiat fără respect, ba chiar cu intenţii ascunse: să-L spioneze, să caute ceva de care să-l acuze, dar şi în acest caz, adesea, s-au petrecut lucruri foarte interesante. Mulţi necredincioşi şi împotrivitori au descoperit în Isus Hristos, nu doar un om nevinovat, ci chiar un Mântuitor de care aveau nevoie. Atei care s-au aplecat asupra Bibliei doar ca să caute argumente pentru necredinţă, au ajuns să spună ca şi marele scriitor Charles Dickens: „Biblia este cea mai bună carte care a fost sau va fi cunoscută în lume.” Saul din Tars a fost un mare prigonitor al creştinilor, şi totuşi el a devenit un apostol de frunte.
PROGRAMUL NOSTRU  se numeşte „Detectiv pe urmele lui Isus” şi are în centru un asemenea personaj care şi-a făcut timp să se apropie de Domnul Hristos, dar nu cu sinceritate şi credinţă, ci cu rea voinţă şi interese materiale, fiind angajat de farisei să găsească ceva de care să-L poată acuza.
Subiectul nu este doar imaginar, ci este unul foarte plauzibil, deoarece iată ce scrie în Matei 12,14, după ce Domnul l-a vindecat pe omul cu mâna uscată: „Fariserii au ieşit afară şi s-au sfătuit cum să omoare pe Isus”.  Iar la Ioan 5,16 scrie:  „Din pricina aceasta, (pentru că se făcea pe Sine Fiul lui Dumnezeu, şi călca Sabatul)  iudeii au început să urmărească pe Isus şi căutau să-L omoare.”
Fiecare din noi suntem chemaţi să ne apropiem de Dumnezeu astăzi, şi, fie că suntem credincioşi, fie că suntem împotrivitori în vreun aspect al credinţei, să plecăm  de aici cu bucuria că L-am întâlnit pe Isus şi ne-am închinat Lui cu toată inima.
1.Intalnirea fariseilor
F1: Niciodată nu mi-au plăcut extremiştii… totdeauna vor să pară mai sfinţi decât alţii. Parcă doar El ştie totul, înţelege totul… şi are aşa un aer de… martir. Când te gândeşti că e un biet fiu de tâmplar… şi-a venit să ne dea dea lecţii… nouă… cu atâţia ani de zile de credinţă!… Auzi, să ne facă morminte văruite!… Să spună El că strecurăm ţânţarul şi înghiţim cămila?!…
F2: Noi, fariseii, facem tot ce ni se cere. Mergem la biserică, platim zecimea, ba eu însumi am dat banii pentru poarta de la intrare, pe care toţi o admiră şi mă pomenesc. E adevărat că am şi eu viaţa mea personală cu micile ei plăceri. Că nu-mi petrec vremea numai cu rugăciunea… dar astăzi cine mai are timp?  Iar Biblia o cunoscu de copil… îmi fac studiul biblic, şi mai citesc câteodată când trebuie să predic.
F1: Mă uit la acest Isus şi la naivii ăia ce umblă după El… Ar putea face ceva mai productiv… că nici Dumnezeu nu-ţi dă dacă nu dai din mâini!
Friseii: Uite că vine şi omul nostru!
Detectivul: La dispoziţia voastra, domnilor!
F1: Ascultă, ştii de ce te-am chemat? Vedem in tine un mare potenţial; tu trebuie sa ajungi mai sus, să urci pe scara ierarhica a societatii asa ca noi!
F2: Uite pentru ce te-am chemat, nu vrem sa pierdem timpul pentru ca situatia este foarte urgenta. Vrem sa urmaresti pe cineva si sa-L gasesti vinovat. Mergi pe urmele Lui si investigheaza cea ce face, si sigur Il vei gasi vinovat de încălcarea Legii lui Moise sau de altceva….
F1: S-a născut in Betleem, e fiul unui tâmplar din Nazaret. Nu e prea şcolit, ci e doar unul în plus care crede ca poate schimba lumea. Dar spune că este Fiul lui Dumnezeu, ca are putere să ierte pacatele, este un… unul în plus şi duce lumea pe căi greşite… şi calcă Sfanta Lege primită de la părinţii noştri.
F2: Noi suntem deja pregatiti pentru a face faţă ereziilor Lui, dar totusi vrem să mai cauţi şi tu argumente, ne înţelegi, da?
F1: Acum o sa-ţi dăm o listă cu persoane pe care să le investighezi. Primul pe lista e coleg de-al nostru, poate ai auzit de el, se numeste Nicodim. Apoi îi iei la rând pe toţi! Mergi şi află ceea ce ţi-am cerut si dupa ce vei termina,  avem pentru tine o rasplata pe masura efortului facut.
D: Gata, am înţeles, şi o sa fac întocmai cum mi-aţi cerut, si n-o să vă dezamăgesc!
F2: Totuşi, fii discret, că nu vrem să se afle că ne ocupăm cu astfel de lucruri, ştii tu, oamenii sunt suspicioşi…
F1: Încă ceva, ai grijă cu poporul, că unii sunt de partea Lui!…  Nu toţi, dar pe câţiva i-a înşelat şi le-a spălat creierul,  şi merg dupa El…
D: Stati voi linistiti, că am cunoscut eu mulţi eroi ca acesta, care vrea să scape lumea de „păcat”. O să ţinem legătura, şi curând o să ne vedem!
2.Intalnirea cu Nicodim:
Detectivul: Ooooo, invatatorul Nicodim! Am onoarea sa dau mana cu Marele Invatator Nicodim !!
Nicodim: O zi buna călătorule! e va duce pe aici?
D: Am treburi de facut. Lucruri importante pentru viata mea. Am prins o ocazie si nu vreau sa o pierd. Cum merg lucrurile pentru dumneavoastra? Ce mai faceti? Aaaaaaaa ….un lucru! Am observat ca in ultimul timp nu mai participati la „intalnirile” noastre. S-a intamplat ceva?
N: Ce mi s-a intamplat?.. pot sa spun ca mi s-au schimbat prioritatile in viata.
D: Si cum asa? Cum asa frate Nicodim? Tu, om de baza, cu atatea asteptari de la tine, ai indoieli?
N: Mai bine zis unele neclaritati. Tocmai am invatat ce inseamna sa traiesti cu adevarat, ce insemna ca viata sa aibe sens si satisfactie.
D: Deci vrei sa-mi spui ca ai primit invataturi straine, urmezi vreun învăţător  eretic, in contra cu traditia lasata de Moise?
N: Nu omule…nimic nou, doar acum pot intelge lucrurile pe care de atata ori l-am predicat, într-o altă lumină! Hai sa-ti povestesc ce sa intamplat in viata mea:
Imi amintesc ca era o zi  calduroasa, si in mine se zbatea doar o singura dorinta, aceea de a merge  sa-L intalnesc pe Isus. Am dat ascultare aceslui indemn si am plecat pe furis spre El. Stiam unde se afla, L-am urmarit atatea seri. Am urcat pe dealul adormit al Ierusalimului si L-am gasit. Cand am ajuns la El, parea ca ma asteapta, nu a fost deloc surprins sa ma vada.
Am pus in evidenţă darurile, calitatile Sale pe care le auzisem despre El, vrand sa stiu daca este intr´adevar Mesia, dar El nu a reactionat… si incepu sa-mi spuna ca eu,  Nicodim, nu de cunostinte teoretice am nevoie, ci de renastere spiritualã, nu trebuie sã-ti satisfaci curiozitatea, ci sã ai o inimã nouã, adică…  sa  ma nasc din nou. Eu, om cu atata cunostinta si experineta in Scripturi sa mi se ceara asa lucru… aproape ca nu-l intelegeam…
Simţeam o mare lipsã de viatã spiritualã, cã într-o mare mãsurã eram stãpânit de egoism, si de ambitii vremelnice. Nãdãjduisem dupã o stare mai bunã a lucrurilor dupa ce va veni Mesia.
Dar eu fiind nascut israelit, socoteam ca sigur am un loc în Împãrãtia lui Dumnezeu. Si credeam ca nu am nevoie de schimbare, de aceea am fost tare surprins de cuvintele Invatatorului, spunandu-mi ca daca nu-mi voi schimba viata nu voi fi cu nici un chip mantuit.
D: Ştii ceva? Eu nu inteleg ce rău face acest om, de este căutat cu atâta ură…., dar, în fine,  nu asta e problema mea…
N: Omule, viata Lui e curată ca lacrima, mai mult, El  poate schimba viaţa noastră, ceea ce, din păcate,  mulţi nu doresc…
D: Nu mai inteleg nimic, dar…  lasă, văd că de mare ajutor nu-mi eşti. Mai am să mă întâlnesc cu cineva, si poate  o sa raspunda la intrebarile mele,  nu sa ma faca sa-mi pun si mai multe întrebări. Tu nu cumva vrei sa ma faci si pe mine, ucenic de-al Lui? Ai vrea tu!…
N: Te asigur ca atunci cand te vei intalni cu Isus viata ta va lua alta intorsatura!…
D: Da, da… mai vedem noi, si tine minte un lucru: eu nu am ce sa dicut cu infractorii si cu cei ce deranjeaza ordinea publica..
3.Întâlnirea cu Maria Magadalena
Detectivul: Ia sa vad, urmatorul!…o femeie, dar cine are incredere in femei? Asta nu conteaza, eu am de facut un serviciuuuu, profesional. Numele de Maria mie imi suna de undeva, dar o sa ma interesez. (se plimba putin)
D: Tu esti, Maria?
Maria: Da domnule.
D: Dar stai puţin, eu te cunosc, erai nelipsită de la mesele si ospeţele noastre. Ti s-a simţit lipsa dintre noi in ultimul timp. Trebuie să fie o greşeală, ce poti sa-mi spui spui tu? Dar nu cred ca merita sa te intreb de……..
M: (Il intrerupe…) …de Isus, de Isus nu?! De El vrei sa ma intrebi. Ti-as putea vorbi ore in sir despre El,  si ce-a facut in viata mea. (cu multa bucurie)  Euuuu…, eu am auzit de multe ori vorbindu-se despre El, in batjocură si nu numai. Radeam de El si-L consideram un pierdut si un neimplinit ce cauta compasiunea celor mai slabi de inima. Intr-o zi, am fost inselata, prinsa intr-un act josnic, si aceia pe care-i consideram prietenii mei, m-au tradat si m-au dus sa ma judece, ca am pacatuit…..si era adevarat meritam sa mor. M-au dus in fata unui om sa ma judece, era chiar El, un om simplu, da, era chiar Isus. As fi preferat ma merg la inchisoare, sa fiu batjocorita de popor, dar sa nu-L vad pe ISUS, nu doream sa stie ca sunt asa…
D: Continua, hai spune o data ce sa intamplat!
M: Eram atat de speriata si sigura ca ma va condamna si mă va alunga din fata Lui, ca-mi va spue tot felul de cuvinte batjocoritoare, asa cum faceau si preotii. Dar… El scria….si tacea (rar), am crezut ca-si pregateste cuvintele de acuzatie, dar nu spunea nimic, nici nu ma privea macar…nu pot uita acele clipe….cat de greu treceau (cu durere). Doream sa dispar, sa nu exist sa nu ma fi nascut niciodata. Si dintr-o data a spus ceva, si glasul Lui era ca un tunet: „Cine dintre voi este fara pacat sa arunce primul cu piatra in ea”. Eu asteptam prima lovitura, si ma pregateam sa mor, dar nu-mi venea sa cred, nu ma durea nimic, nimeni nu ma lovise….ci toti unul cate unul plecau. Am ramas doar eu cu El, ma ridicat si in ochii Lui eu am privit iertare…am inteles ca viata mea din momentul acela va fi alta. Am primit iertare si am promis ca nu voi mai pacatui. (suspin…)
D: Nu pot sa cred…Ce anume scria El in nisip, cum de te-a aparat tocmai pe tine?
M: Mult as dori sa aflu cum de m-a salvat, dar un lucru stiu, ca trebuia sa mor, si acum trăiesc!
D: Nu se poate, acest Om este un inselator, nu are cum sa fie asa…
M: Ma vezi diferita, traiesc diferit, pentru ca El mi-a oferit iertarea de care atat de mult aveam nevoie…doar acum am inteles cu adevarat ce inseamna sa fiu fericita si implinita.
D: Ceea ce-mi spui tu femeie…este greu de crezut, dar lasa nu conteaza…acum te las ca nu-mi esti de nici un folos…
M: El este cu adevarat fiul lui Dumnezeu, este Mesia mult asteptat…(detectivul se inteparteaza)…(si ea ii repeta acest lucru…)
D – (îndepartandu-se un pic de Maria spuse): ”mda, femeie, ce sa zic? Daca ai ales sa traiesti asa, fara  nici un bairam…treaba ta! tu pierzi!… Apropo de pierderi, imi pare rau de fratele tău, am auzit ca boala l-a cam invins… trist, foarte trist!
M – da omule, apropo de fratele meu si de pierderi… se pare ca tu ai pierdut momentul sa vezi ce a facut Isus pentru Lazar!
D – ce, la vindecat?
M – tu du-te si vorbeste cu Lazar, el iti va zice… nu e departe, s-a dus sa aduca apa…
D –): Eee, n-am eu timp de umblat aiurea, dealtfel nici nu-l am pe lista!…  (dar imediat s-a gandit) :   stai un pic, e-n favoarea mea- cat mai multe probe cu-atat mai mare succesul meu!
4.Întâlnirea cu  Lazăr  
(Îl vede pe Lazar şi zice cu sarcasm):
D – Uite  ce om zdaravan!  Cum se face, tu parca erai pe moarte?
L – am si gustat moartea… dar Isus…
D – deci tu iL cunosti pe Isus?!
L – sigur, eram prieteni!
D – prieteni? Cum poate cineva sa fie prieten cu unul care se pretinde Fiul lui Dumnezeu?
L – de fapt suntem prieteni buni si nu doar pretinde aceasta, El chiar este Fiul lui Dumnezeu!
D– dar cum poti fi sigur de un astfel de lucru?
L – pai dupa ce am fost mort si am inviat, pot să spun că El este Dumnezeu!
D – deci tu nu glumesti, ai spus ca ai fost mort?
L – imi amintesc ca surorile mele sperau ca Isus sa treaca pe la noi si sa se roage pentru mine; dar n-a venit iar mie imi era tot mai rau, deveneam tot mai slab pana cand… nimic, intuneric.Urmatorul lucru pe care mi-l amintesc este ca am vazut o lumina si am auzit pe cineva care ma striga:
–       Lazare, iesi afara! Eram infasurat asa de bine ca abia puteam sa ma misc, dar m-am miscat!
Imi amintesc ca mergeam spre lumina, abia vedeam, si afară …ma astepta chiar Isus inconjurat de o multime de martori!  M-a strigat pe nume si eu am inviat!
D – hm, vrei sa spui ca Isus te-a inviat din morti dupa patru zile?
L – timpul si moartea ii sunt supuse lui Isus!
D – nuu… mai inteleg.
L – uite, eu nu am toate raspunsurile;  ceea ce am e o credinta neclintita,  asa se intampla cand primesti o noua sansa de a trai.
D – deci tu esti sigur?
L – Da, Isus este fiul lui Dumnezeu! Tu cauta, si-L vei gasi.
5.Întâlnirea cu Leprosul
D – “indepartandu-se de Lazar, spuse raspicat:” Asta  chiar e culmea, sa invieze mortii, El ,un om! De data asta L-am prins; Moise, in Lege a spus ca doar Dumnezeu are puterea de a da viata! Si Isus se joaca de-a Dumnezeu.
Şi deodată aude o voce:
L – Shalom! … binecuvantat fie Isus!
D – Shalom!  dar tu, de ce lauzi pe Isus?
L – eu?   Cum să nu-L laud?  Îl laud din toată inima mea, pentru că dintr-un om aproape mort azi sunt sănătos şi trăiesc…
D – ce vrei sa spui, ce-a mai facut si pentru tine?
L – glasul si purtarea Lui mi-a schimbat pe deplin viata! Isus era diferit, iubea pe toata lumea!
D– lasa asta, toti iubim pe cei apropiati sau ne pasa cand sufera fratii.
L – auzi, ti-a pasat vreodata de… un lepros?
D – lepros? “ indepartandu-se intrigat raspunse” Stii?… Dumnezeu ne-a invatat prin Moise sa  ne ferim numaidecat de necurati, nu-mi permit sa calc cuvantul Domnului.
L – Isus de unii chiar s-a atins! Ascultă ce-ţi spun: Eram zece leprosi foarte inaintati in boala si am auzit ca Isus trecea prin tinutul in care eram; de departe am strigat si am cerut mila caci credeam ca ne poate schimba viata care ni se stingea.
D – tu, lepros !?  Si ce v-a zis?
L – si mie mi sa parut ciudat ce ne-a zis. El ne-a trimis sa  ne aratam preotilor   “ mai apasat”  si asta pentru că în legea lui Moise zice sa ne aratam preotilor cand sunt semne de vindecare dar am plecat toti, la drum.  De mult nu-mi mai privisem corpul( ..) nici macar bratele, curios am indraznit sa ma uit, macar sa stiu cum ma prezint preotilor; şi pielea imi era ca fata ta!  asa de fina ca a unui tinerel!  m-am uitat la ceilalti… si, si ei erau vindecati apoi ei au inceput sa fuga in toate partile… eu… eu nu mai puteam de fericire! Am fugit repede la Cel ce ma vindecase, dorind sa-i multumesc.. El S-a intristat ca nu s-au intors si ceilalti- Atunci am inteles vorba aceia: “cine crede in Isus are viata dar cine nu crede, n-are viata”!  Crede chiar daca nu intelegi in totalitate…
D – “ indepartandu-se zise:” Offf, de ce omul asta e asa de bucuros? Ceva nu e in ordine…
6.Întâlnirea cu Marta
D – Ia să mă uit pe listă… cine-o mai fi?…  Marta! A, Marta este soră cu Maria, deci, să mă întorc un pic din drum, trebuie să fie pe acasă… Sigur că este ocupată cu multe treburi dar… o să stea un pic de vorbă cu mine!… Hei, Marta!  Marta!  Eşti acasă?
M – Da, poftim, intră în casă!  Când am auzit numele meu, am crezut că mă strigă Isus… Ştii că vocea ta seamănă un pic cu vocea Lui…
D – Chiar despre Isus voiam să te întreb… A fost pe aici?
M – Da, sigur ca da, noi eram prieteni cu El: Eu, soră-mea Maria şi Lazăr. Uite să-ţi spun: prima dată când a fost la noi, eram aşa de emoţionată şi voiam ca să fie totul minunat, să se simtă bine la noi… De aceea alergam în toate părţile să pregătesc mâncare, chiar îmi făcusem o listă destul de lungă de bucate, şi parcă nu-mi mai ajungea timpul… Când, deodată, Isus a venit şi L-am condus în sufragerie… L-am rugat să mă aştepte puţin cu masa, că nu sunt gata… Pe urmă am plecat la bucătărie … La un moment dat m-am întrebat de ce soră-mea nu mai vine odată să mă ajute,  că singură nu puteam face faţă… Trebuia să mănânce 4 persoane!  Am strigat-o pe Maria, dar nici un răspuns! Am mai strigat-o o dată, şi… nimic!  M-am dus să văd unde este şi ce face… Şi ce crezi?
D – Era cu Isus!
M – Da!  Se aşezase jos, ca şi cum nu mai era nici o treabă de făcut şi isus povestea şi povestea… Eu eram un pic enervată şi, ca să nu spun direct, m-am adresat lui Isus şi am zis: „Doamne, zi-i lui soră-mea să mă ajute!”  Dar El, în loc să-i spună, mi-a zis mie cu un ton de bunătate: „Marto, Marto, pentru multe lucruri de frămânţi tu! Maria şi-a ales partea cea bună care nu i se va lua!”
D – Ce parte bună? Tu ai înţeles ceva?
M – Da, tocmai aici este cheia! Am înţeles că trebuie să trăiesc altfel! Am înţeles că frământările noastre nu au nici un rost. E clar că trebuie să ne îngrijim pentru multe lucruri din cele trecătoare, dar cel mai important este ca pe primul loc să fie rugăciunea şi Cuvântul lui Dumnezeu.
D – Se pare că Isus a fost un om bun, dar un om tare credincios…
7.Întâlnirea cu Zacheu
D – Ierihonul este o cetate minunata! Nu ma mira ca este cea mai importanta cetate dupa Ierusalim. Iti multumesc Zacheu pentru ca ti-ai luat timp sa vorbesti cu mine. Stiu ca esti ocupat mai ales in aceasta perioada a anului, cand atatia calatori se indreapta spre Ierusalim pentru a sarbatori Pastele
Z – Stai linistit prietene, abia am terminat de mancat!
D – Dar te vad atat de fericit! Banuiesc ca afacerile iti merg  struna! Mi s-a spus despre tine ca esti un om de succes!
Z – Da, sa stii ca astazi chiar am inteles cu adevarat ce inseamna succesul! Niciodata nu am mai simtit ceea cea simt acum! Azi viata mea a luat o noua directie.
D – De ce, ti-ai deschis o noua afacere? Te-ai reprofilat? Din cate stiu eu, meseria de vames e destul de banoasa!
Z – Da , cred ca as putea spune ca m-am reprofilat… Am demisionat din functia de director general al vamii. Cred ca de acum ma voi ocupa cu altceva… Iti place pescuitul???
D – Ce legatura are asta cu… Nu!!! Sa nu-mi spui ca ai devenit adept al asa numitilor “pescari de oameni”?! Nu la asta te-ai referit, nu?
Z –  Ba da prietenul meu, ai inteles bine. Astazi l-am cunoscut pe Marele Pescar. Astazi a mancat in casa mea. A venit la mine! Nimeni nu a intrat in casa mea fara sa aiba vreun interes.  Stii, eu nu sunt prea bine privit de popor, si pe buna dreptate…Oamenii ma dispretuiesc pentru ceea ce sunt…un vames corupt care traieste pe spatele oamenilor simpli. Tot ce am nu imi apartine. Nu sunt decat un nenorocit! Aveam atata nevoie sa fiu acceptat de cineva… Vezi tu, banii si palatele nu-ti pot oferi fericirea adevarata. Cand am auzit pentru prima data de Isus, undeva in inima mea am simtit ca El ar putea sa ma ajute. Si totusi nu a fost usor sa iau decizia de a-L intalni, de a vorbi cu El… M-am lovit de piedici uriase…Prejudecatile poporului m-au facut sa fiu precaut… Multi il considerau un demonizat si un pacatos…
D –  ( Oftat) Pot sa fiu sincer cu tine? Nu stiu ce sa mai cred. Nu stiu ce se intampla cu mine.  In ultimul timp ma simt atat de gol sufleteste. Parca tot ceea ce stiam eu despre credinta, despre Dumnezeu se naruie. Eu pazesc legea de cand eram copil.  Dar teoria aceasta nu ma ajuta la nimic. Si cand privesc la acei oameni simpli care sunt atat de fericiti… Am mai cunoscut si alti prieteni de-ai lui Isus. Cine este de fapt acest om?
Z – Eu pot sa-ti raspund la intrebare, dar raspunsul meu nu-ti va fi de folos daca nu il cunosti si tu personal. Eu stiam ca Isus condamna nedreptatea, lacomia, abuzurile, intr-un cuvant pacatele de care eu eram atat de satul! In sufletul meu se dadea o luptata teribila. Si totusi  am simtit nevoia sa-L vad.Si m-am dus sa-L vad! Cata blandete si autoritate nobila inspira Chip Sau! Privind la Isus, mi-am  limpezit orice gand. Indoielile au disparut si inima mii s-a umplut de bucurie  vazand ca Acest Isus, despre care auzisem atatea, era exact implinirea nevoilor mele Ma intrebam daca Isus m-ar  primi si pe mine , macar cateva clipe, ca sa stau de vorba cu el? Din nou indoiala si-a facut  cuib in inima mea, dar chiar in acel moment Mantuitorul si-a ridicat brusc privirea Sa senina, iar ochii Sai limpezi i-au intalnit pe ai mei-  Apoi am auzit cuvintele: “Zachee, da-te jos de graba, caci astazi trebuie sa raman in casa ta! „In fata lui Isus am ramas  mut si uluit,  vrand sa-L intreb: “ In casa mea, Doamne? La mine, un pacatos atat de mare? Un vames, un gunoi al societatii?”   Si a venit la mine! A vorbit cu mine! Stii ce am inteles?  Am inteles ca Isus cunostea nevoia mea. Parca m-ar fi cunoscut dintotdeauna. Pentru prima data in viata am simtit ce inseamna sa fii important pentru cineva.  Astazi a intrat mantuirea in casa mea! Si nu prin faptele mele bune ci prin prezenta lui Isus.
D – Zacheu, simt nevoia sa-L intalnesc si eu pe Isus!
Z – Daca te grabesti il poti prinde din urma! A plecat spre Ierusalim ! Mergi si cauta-L, n-o sa-ti para rau!
8.Întâlnirea cu Simon din Cirene
D  –  In sfarsit am ajuns la Ierusalim… ( suspină !) a fost un drum lung…Vreau sa il gasesc pe Isus, am atatea lucruri sa-L intreb… Tot drumul m-am gandit la ceea ce mi-au spus Zacheu si ceilalti. Ce mi-au povestit ei este incredibil… Încep să cred ca Isus este intr-adevar Fiul lui Dumnezeu. Mai bine sa il intreb pe omul acesta care se apropie:  Buna seara, iertati-ma,  stiti, am nevoie de ajutor…Caut un om…( Pauza: Simon este cu ochii in lacrimi.) Domnule… va simtiti bine?
S: ( Stergandu-si ochii) Da fiule, da, stai linistit!  Vezi tu, cand trec prin locul acesta imi dau lacrimile gandidu-ma la nedreptatea care s-a facut astazi.
D-  Ce s-a intamplat???
S – Statusem toata dimineata la camp, si cand ma intorceam in oras am auzit o multime care striga  injurand si batandu-si joc de cineva. La inceput n-am inteles ce ziceau dar apoi am auzit  ca spuneau: „ Faceti loc Regelui Iudeilor.”
Cand au ajuns aproape de locul in care ma aflam, multimea s-a dat la o parte si am putut sa vad un om ranit, care  ducea cu greu pe umerii Sai o cruce.  Chiar cand treceau prin dreptul meu, greutatea crucii L-a facut sa cada la pamant.
Soldatii si multimea l-au lovit ca sa se ridice dar El nu mai avea putere.
M-am simtit indignat de ceea ce faceau si am spus lucrul acesta, dar atunci soldatii m-au trantit la pamant ca sa iau eu crucea.
Sentimentul a fost oribil. Dintr-o data m-am vazut in centrul atentiei si pentru un moment m-am simtit ca si cum eu as fi fost eu cel care urma sa fie crucificat.
…Atunci cand eram cazut la pamant, am putut sa-I vad fata… omul nu-si putea ascunde suferinta. …si totusi privirea Lui transmitea pace…e greu de explicat… dar atunci cand l-am privit in ochi am vazut in ei bunatate si am stiut imediat ca este nevinovat.
Cand am ajuns in varful dealului, soldatii m-au lasat sa plec, in sfarsit… Am ramas acolo pana cand L-au rastignit si atunci mi-am adus aminte ca fiii mei imi vorbisera de El, spuneau ca El era Mantuitorul… si ca sa fiu sincer, eu cred ca era… Iarta-ma fiule dar nu pot sa mai stau, trebuie sa plec.
D – : Da, da sigur ca da…numai o intrebare mai am. ( Cu teama ca nu cumva banuielile  sale sa fie adevarate.) Stiti cumva cum se numea Omul care a fost rastignit?
S: da… se numea Isus, si era din Nazaret.
( In timp ce Simon se indeparteaza, detectivul se intristeaza.)
D – Isus… Isuse din Nazaret ai murit? Nu se poate, trebuie sa fie o greseala! Aveam atatea intrebari sa-ti pun!  Ce s-a intamplat de fapt?  Unde sunt toti cei care erau langa tine?…. Dar dumnezeii nu mor! Isuse, acum cand cred ca esti Dumnezeu, Tu ai murit?
CLIP VIDEO – Copilul sacrificat de tatăl său care era mecanic de pod (Trenul a fost salvat)
CONCLUZIE
Detectivul nu L-a mai găsit pe Isus ca să stea de vorbă cu El… A reuşit să stea de vorbă doar cu aceste câteva persoane care au avut fericirea să-L vadă pe Isus, să stea de vorbă cu El şi să-şi schimbe viaţa prin puterea Lui.
La fel ca acest detectiv, nici noi nuj-L mai putem întâlni pe Isus… Şi totuşi, putem să ne întlnim cu Maria Maghdalena, cu Lazăr, şi cu toţi ceilalţi, citind Biblia. Putem să ne întâlnim cu Isus în rugăciune, şi putem să ne întâlnim cu El la căpătâiul bolnavilor, sau vizitând pe deţinuţi, adică mergând pe colo pe unde trecea El. În urma Lui, erau oameni vindecaţi… În urma Lui nu e mai auzeau plânsete ci numai cântări de laudă…
Prin Duhul Sfânt, El este şi astăzi prezent printre noi, şi poate fi chiar în noi, dacă-L lăsăm să intre. Cu cât medităm mai mult la viaţa Lui, cu cât citim mai mult din Evanghelii despre activitatea Lui, cu atât mai mult ne umplem de prezenţa Sa.
Faptul că n-a trăit nici o clipă pentru satisfacerea unor plăceri egoiste, faptul că a trăit doar pentru a face pe alţii fericiţi, va impresiona sufletul nostru atât de mult încât vom dori să fim asemenea Lui. Faptul că Şi-a dat viaţa de bună voie, ca să fie răstignit, petnru noi şi în locul nostru, va copleşi inima noastră de iubire pentru El şi pentru semenii noştri.
Stimaţi prieteni,
S-a născut şi în sufletele voastre dorinţa de a-L întâlni pe Isus? Aţi vrea să staţi de vorbă cu El ca Nicodim, sau ca detectivul acesta? Ţineţi minte un singur lucru: El vă aşteaptă! Este nerăbădător să stea de vorbă cu fiecare din voi!
Pastor Benoni Catana
Sursa: www.bcatana.blogspot.ro