Devotionale despre ingrijirea sanatatii ( 2 )

TERAPIA CU „SUNETE”

 
„Slujiti Domnului cu bucurie, veniti cu veselie inaintea Lui.” (Ps. 100,2)
Imi place sa-I cant laude Domnului, dar am invatat ca inchinarea nu este singura ocazie de a canta.
Cu ani in urma, cand tineam o campanie de evanghelizare in nordul Californiei, un prieten ne-a telefonat si a spus ca este extrem de descurajat. Sotia il parasise, copiii il evitau, el incetase sa mai mearga la biserica, iar sanatatea i se deteriora. Ne-a cerut ajutorul. Ne-am rugat impreuna la telefon si apoi i-am sugerat sa vina la noi – aceasta insemna vreo 640 km. Inainte de a inchide telefonul, Domnul m-a indemnat sa ii spun sa cante in timpul acelei lungi calatorii cu masina, sa cante orice, numai sa cante.
Cand a ajuns la noi, am vazut ca avusese loc o minune. Era un om schimbat. Radia de fericire. Dumnezeu ii oferise consilierea Sa prin cantat, pe tot parcursul acelui drum lung. Din ziua aceea, atitudinea lui a fost schimbata, doar prin „terapia prin sunet” a lui Dumnezeu – cantatul.
Cineva ne-a povestit urmatoarele: „Participam la intalnirile unui club de mame cu copii mici. Ne comparam insemnarile despre stres – iarasi copii mici, plus copiii mai mari, sot, mancare de pregatit, haine de spalat, de facut cumparaturi. Una dintre mame a spus ca s-a mai eliberat de stres de cand doctorul i-a spus sa cante atunci cand incepe sa se simta stresata – sa cante oricand, in orice loc si orice, numai sa cante! A cantat si, intr-adevar, s-a simtit mai bine. Ne-am decis si noi, celelalte, sa incercam. La urmatoarea intalnire, toate am convenit ca obiceiul de a canta reduce stresul. Eu cant in continuare cand sunt suparata, descurajata, trista sau sub stres. Are efect!
Ce v-am spus s-a intamplat cu mai mult de douazeci de ani in urma, dar eu imi mentin obiceiul de a canta!”
Ellen White scria: „Cantecul este o arma care poate fi intotdeauna folosita impotriva descurajarii” (Divina vindecare, ed. 1997, p. 239). Iar psalmistul spune: „Sa salte de bucurie credinciosii Lui imbracati in slava, sa scoata strigate de bucurie in asternutul lor!” (Ps. 149,5). Tu cand mergi la culcare? Cand esti obosit, bolnav sau deprimat. Nu este interesant sfatul de a canta cand ne culcam – si nu doar pentru noi insine, ci cu glas tare?
Rugaciunea mea este ca Domnul sa ne ajute sa ne aducem aminte de bunatatea Lui si de marea Sa iubire si sa continuam sa cantam!
Nancy Neuharth
 
 
Lumina soarelui
 
„Dumnezeu a zis: ’Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremile, zilele si anii si sa slujeasca de luminatori in intinderea cerului, ca sa lumineze pamantul.’ si asa a fost.”  (Gen. 1,14.15)
Soarele stralucea 24 de ore pe zi pe 24 decembrie 1928, cand Richard Byrd si cei 41 de oameni ai sai au sosit in Antarctica, unde aveau sa ramana 14 luni. Dar, cand zilele au inceput sa se scurteze, moralul le-a scazut si multi au ajuns ursuzi si deprimati. Norman Vaughan scria: „Cum sa explic fericirea zilelor in care a luminat din nou soarele? […] Fetele ne straluceau. Mergeam mai repede si ne miscam cu o energie pe care demult o uitaseram”. Oamenii amiralului Byrd au suferit de ceea ce in prezent se numeste boala afectiva de sezon (BAS). Ei au fost privati de endorfinele produse de creier sub influenta soarelui, care dau un sentiment de fericire.
Soarele e una dintre cele mai mari binecuvantari ale vietii. El omoara germenii, impiedica aparitia infectiilor si ajuta la vindecarea anumitor boli prin cresterea capacitatii celulelor rosii de a transporta oxigenul. Acneea, psoriazisul, pitiriazisul, erizipelul si ulceratiile pielii, leziunile si muscaturile de insecte, toate raspund bine la doze gradate de lumina solara. Pielea bronzata are o capacitate de trei ori mai mare de a distruge germenii decat cea nebronzata. Cu toate acestea, cand este in cantitate prea mare, lumina solara lezeaza pielea, expunand-o unui risc foarte mare de cancer. Iar repetatele arsuri de soare fac pielea sa se deshidrateze si sa se increteasca.
De fiecare data cand stam in aer liber la soare, are loc o reactie chimica incredibila, care ne furnizeaza vitamina D. Avem nevoie de 400 de unitati de vitamina D in fiecare zi si obtinem toata cantitatea necesara expunandu-ne fata la soare doar cinci minute pe zi.
Lumina soarelui ne intareste inima si imbunatateste circulatia. Micsoreaza rata pulsului in repaus, tonifica muschiul cardiac si mareste debitul cardiac prin cresterea eficientei inimii. Tinde sa normalizeze tensiunea arteriala, indiferent daca aceasta este prea mare sau prea mica!
Si, in cele din urma, lumina soarelui stimuleaza producerea de hormoni, lucru care accelereaza metabolismul si ne ajuta sa ardem caloriile!
Ai stat astazi la soare atat cat trebuie? Fa o plimbare buna si lasa ca soarele sa te reinsufleteasca!
Jan Kuzma si Cecil Murphey
 
 

RELIGIA ESTE BENEFICA SANATATII

„Ferice de cei ce locuiesc in Casa Ta! Caci ei tot mai pot sa Te laude.” (Ps. 84,4)
Stiai ca mersul la biserica, studierea Bibliei si rugaciunea au un impact pozitiv asupra sanatatii tale? In 1998, doctorul David Larson a realizat un studiu asupra persoanelor care participau saptamanal la servicii religioase, se rugau si studiau Biblia zilnic si a constatat ca riscul ca acestea sa faca hipertensiune arteriala este mai scazut decat la restul populatiei!
Cercetatorii au descoperit ca frecventarea lunara a bisericii imbunatateste sanatatea mintala a persoanelor in varsta. Alti cercetatori au descoperit ca adultii care merg la biserica cel putin o data pe saptamana si care se roaga cel putin o data pe zi au un nivel scazut al citokinelor-6, o proteina a sistemului imunitar asociata cu afectiunile varstei a treia.
Jurnalul American de Psihiatrie ne informeaza ca psihiatrii care au o viata spirituala activa considera ca rugaciunea si studiul Bibliei sunt un tratament mai eficient decat medicamentele, in cazul multor afectiuni psihice.
Potrivit unei reviste medicale conduse de doctorul Dale Matthews de la Universitatea de Medicina din Georgetown, activitatea religioasa poate preveni bolile fizice si psihice si poate contribui la vindecarea lor. Analizarea studiilor publicate arata ca mai mult de 75% dintre subiecti doresc ca medicul sa aiba in vedere problemele spirituale atunci cand ii trateaza, iar 50% isi doresc ca medicul sa se roage impreuna cu ei.
Tot in aceasta revista se arata ca activitatea religioasa are impact asupra anumitor probleme de sanatate: ea previne depresia, suicidul, cancerul si bolile cardiovasculare si conduce la evitarea folosirii drogurilor.
De asemenea, multe studii concluzioneaza ca aceia care se bazeaza pe convingerile lor religioase lupta mai usor cu boala. Rata mortalitatii in cazul pacientilor operati pe cord deschis care aveau o credinta puternica era mai scazuta decat la ceilalti pacienti.
Cea mai buna asigurare de sanatate din lume este o relatie stransa cu Dumnezeu. Iti multumesc, Doamne Isuse, pentru ca nu incetezi sa vindeci poporul Tau!
Gerard McLane
 
 
Zilele de luni, pline de tristete
 
„Si Dumnezeul meu sa ingrijeasca de toate trebuintele voastre, dupa bogatia Sa, in slava, in Isus Hristos.”  (Fil. 4,19)
Cardiologii de la Centrul Medical pentru Veterani, Baltimore, Maryland, au descoperit ca 21% dintre accidentele cauzate de ritmul cardiac neregulat s-au produs in zilele de luni dimineata. De ce? Pentru ca atitudinea fata de locul de munca este primul indicator de risc (dintre cei 25) al unui eveniment catastrofic de sanatate. Ce se intampla daca ai o atitudine negativa fata de locul de munca? Intreaga viata iti este bulversata si fara indoiala ca apare foarte mult stres. Au de suferit digestia si somnul, obiceiurile alimentare, relatiile de familie si umblarea cu Domnul. Astfel, ajungem la un alt fapt putin cunoscut: profesia de pastor se numara printre ocupatiile cu cel mai inalt risc pentru sanatate din Statele Unite, din cauza bolilor de inima, a atacurilor vasculare cerebrale si a diabetului. Din nou, stresul e de vina!
Iata ce spune apostolul Pavel: „M-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc” (Fil. 4,11). „Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu” (1 Tes. 5,18). „Nu va ingrijorati de nimic… si pacea lui Dumnezeu… va va pazi inimile si gandurile” (Fil. 4,6.7). Apoi mediteaza la cuvintele din Matei: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6,33). si la cele ale psalmistului: „Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra” (Ps. 37,5).
Adu-ti aminte ca principalul mijloc de eliberare de stres este rugaciunea. Nu iti reprima sentimentele. Dumnezeu vrea sa te asculte. El va actiona spre binele tau suprem de fiecare data, fara exceptie.
Daca stresul legat de locul de munca persista, poate ca Domnul iti spune ca iti trebuie o schimbare. Ai doua optiuni. Prima: sa iti schimbi atitudinea. Gaseste cinci lucruri pozitive legate de serviciu si lauda-L pe Domnul; apoi cantareste-le pe cele negative si multumeste-I iarasi. Apostolul Iacov spunea: „Fratii mei, sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari… incercarea credintei voastre lucreaza rabdare” (Iacov 1,2.3). A doua optiune e sa iti schimbi locul de munca. Ti se pare imposibil? Tine minte: „Toate lucrurile sunt cu putinta la Dumnezeu” (Marcu 10,27)!
Data viitoare cand ai o zi de luni in care te simti abatut, trist sau deprimat, lasa Cuvantul lui Dumnezeu sa alunge stresul!
E. John Reinhold
 
 
Zilele de luni, pline de tristete
„Si Dumnezeul meu sa ingrijeasca de toate trebuintele voastre, dupa bogatia Sa, in slava, in Isus Hristos.”  (Fil. 4,19)
Cardiologii de la Centrul Medical pentru Veterani, Baltimore, Maryland, au descoperit ca 21% dintre accidentele cauzate de ritmul cardiac neregulat s-au produs in zilele de luni dimineata. De ce? Pentru ca atitudinea fata de locul de munca este primul indicator de risc (dintre cei 25) al unui eveniment catastrofic de sanatate. Ce se intampla daca ai o atitudine negativa fata de locul de munca? Intreaga viata iti este bulversata si fara indoiala ca apare foarte mult stres. Au de suferit digestia si somnul, obiceiurile alimentare, relatiile de familie si umblarea cu Domnul. Astfel, ajungem la un alt fapt putin cunoscut: profesia de pastor se numara printre ocupatiile cu cel mai inalt risc pentru sanatate din Statele Unite, din cauza bolilor de inima, a atacurilor vasculare cerebrale si a diabetului. Din nou, stresul e de vina!
Iata ce spune apostolul Pavel: „M-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc” (Fil. 4,11). „Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu” (1 Tes. 5,18). „Nu va ingrijorati de nimic… si pacea lui Dumnezeu… va va pazi inimile si gandurile” (Fil. 4,6.7). Apoi mediteaza la cuvintele din Matei: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6,33). si la cele ale psalmistului: „Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra” (Ps. 37,5).
Adu-ti aminte ca principalul mijloc de eliberare de stres este rugaciunea. Nu iti reprima sentimentele. Dumnezeu vrea sa te asculte. El va actiona spre binele tau suprem de fiecare data, fara exceptie.
Daca stresul legat de locul de munca persista, poate ca Domnul iti spune ca iti trebuie o schimbare. Ai doua optiuni. Prima: sa iti schimbi atitudinea. Gaseste cinci lucruri pozitive legate de serviciu si lauda-L pe Domnul; apoi cantareste-le pe cele negative si multumeste-I iarasi. Apostolul Iacov spunea: „Fratii mei, sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari… incercarea credintei voastre lucreaza rabdare” (Iacov 1,2.3). A doua optiune e sa iti schimbi locul de munca. Ti se pare imposibil? Tine minte: „Toate lucrurile sunt cu putinta la Dumnezeu” (Marcu 10,27)!
Data viitoare cand ai o zi de luni in care te simti abatut, trist sau deprimat, lasa Cuvantul lui Dumnezeu sa alunge stresul!
E. John Reinhold
 
 

LA INCEPUT NU A FOST ASA

„Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant si orice pom, care are in el rod cu samanta: ACEASTA SA FIE HRANA VOASTRA”. (Geneza 1, 29)
Astazi, se cunosc principiile nutritive necesare unei bune functionari a organismului: proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, mineralele si enzimele.
De-a lungul timpului, fiecare clasa si-a avut varful ei de glorie. Au fost la moda diete hiperproteice, diete hiperglucidice, diete hipoglucidice etc. In privinta primelor cinci clase de principii nutritive, marea majoritate a nutritionistilor au cazut de acord asupra unor procente bine determinate, necesare unei alimentatii echilibrate. Se cunosc foarte bine dezechilibrele metabolice provocate de un aport insuficient sau excesiv in alimentatie.
Ramane o mare intrebare asupra enzimelor. Paradoxal este ca se cunoaste functia acestora, de catalizator si reglator al tuturor reactiilor din organism, de substante fara de care alimentele nu pot fi asimilate. Se stie, de asemenea, ca enzimele sunt de doua tipuri: endogene, care pot fi sintetizate in corpul nostru, si exogene, care trebuie sa fie aduse din afara, la fel ca aminoacizii esentiali sau acizii grasi esentiali.
Dar marea problema cu enzimele este ca nu rezista niciunui proces de prelucrare termica sau chimica, neputand fi administrate ca suplimente nutritive, cum e cazul vitaminelor.
Si atunci, ce-i de facut? Lipsa enzimelor exogene este cauza cea mai importanta a scaderii rezistentei organismului fata de boala, ceea ce vedem cu totii, la noi si in jur. Vestea buna este, insa, ca acestea se gasesc din belsug tocmai in alimentele date ca hrana de Ziditorul nostru de la inceput. Fructe, cereale, salata si seminte – aceasta a fost hrana oamenilor la inceput. Dar hrana noastra?
Oare putem ignora descoperirile stiintei si mai ales planul Cerului!?
Oare trebuie sa ajungem bolnavi ca sa luam in seama sfaturile Domnului?
Marius Porumb
 
 
O masura luata de Dumnezeu?
 
„Multe cai i se par bune omului, dar la urma duc la moarte.” (Prov. 16,25)
„Imi pare rau. Aveti cancer.” Cuvintele acestea lovesc ca un pumnal in inima pacientului care sta jos in fata mea. „Cancer? De ce tocmai eu?”
In calitate de chirurg oncolog, a trebuit sa le comunic aceasta veste trista catorva mii de pacienti. Chiar daca cei mai multi aveau obiceiuri de viata despre care se stie ca produc cancer, anuntul aproape intotdeauna venea ca un soc. Mai ales persoanele nefumatoare erau socate!
In prezent, exista dovezi convingatoare ca pana la 80% dintre cancere pot fi prevenite sau cel putin intarziate. Aproximativ o treime sunt asociate cu fumatul si alcoolul. Se pare ca alte 50% pot fi legate de alimentatie si/sau de lipsa de miscare. Peste 20 de tipuri de substante fitochimice care inhiba cancerul au fost identificate practic in toate soiurile de fructe, cereale, nuci si legume. Chiar despre fumatorii care consuma multe fructe si legume se raporteaza ca au un debut intarziat al cancerului de plamani.
Pentru a reduce riscul de cancer trebuie sa eviti tutunul si alcoolul, carnea, laptele, ouale, branza si grasimile animale de orice fel; ele au fost identificate ca prezentand un risc sporit pentru anumite cancere. Mananca mai multe fructe si legume, in special crude. Apoi, fa miscare. Un program activ de exercitii fizice reduce riscul pentru anumite boli maligne.
De multi ani predau cursuri de educatie sanitara. Este uimitor si incurajator sa vezi entuziasmul cu care multi oameni, auzind aceste notiuni pentru prima data, accepta principiile de vietuire sanatoasa. Este de asemenea foarte descurajant sa vad cum multi din biserica se impotrivesc instructiunilor speciale date de Dumnezeu, mai ales cu privire la alimentatie.
Cu peste 100 de ani in urma, inainte ca stiinta sa confirme, Dumnezeu a inspirat-o pe Ellen White sa scrie: „Cerealele, fructele, nucile si legumele constituie dieta aleasa pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregatite intr-un mod cat se poate de simplu si natural, sunt cele mai sanatoase si mai hranitoare.” (Dieta si hrana, ed. 1999, pag. 451).
Cancerul nu este „o masura luata de Dumnezeu”; din contra, Dumnezeu a actionat pentru a-si instrui poporul cu privire la prevenirea cancerului!
Doamne, ajuta-ma sa ma conformez principiilor de sanatate pe care le-ai dat poporului Tau!
Arthur Weaver
 
 

ESTI CEEA CE MANANCI

„Si Dumnezeu a zis: ’Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant si orice pom care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra’.” (Gen. 1,29)
„Esti ceea ce mananci.” Este un gand infricosator, mai ales de sarbatori. Daca acest aforism este adevarat, atunci am devenit un amestec de friptura de gluten, piure de cartofi, chiftele vegetariene, chifle si placinta de dovleac, toate foarte delicioase, de altfel. Insa am mancat prea mult.
„Esti ceea ce mananci.” Cred ca se refera la colesterol, la grasimi, la zahar si la toate promisiunile disperate de a face exercitii fizice. Daca mananc o jumatate de cutie de crema de ciocolata, ma imbolnavesc. Pe de alta parte, daca mananc cel putin trei feluri de legume la fiecare masa, voi fi mai sanatos!
„Esti ceea ce mananci.” Mai mult decat un principiu al nutritiei, acest enunt este o provocare de a fi vigilent cu trupul meu, de a analiza optiunile si de a alege cu intelepciune. Prea adesea alerg toata ziua, ocupat peste masura, si infulec hrana semipreparata. „Dieta” aceasta nu ia in considerare posibilitatea de a planui si de a prepara. Din nefericire, continuu sa lucrez, desi ar trebui sa iau masa. Apoi brusc, imi dau seama ca mi-e foame si sunt obosit.
Mai exista un adevar legat de alimentatie: Orice aliment are o mai mare valoare nutritiva daca este consumat impreuna cu prietenii. Cei dragi pot transforma o pizza vegetariana intr-o masa sanatoasa! Ei pot transforma o simpla masa intr-un ospat!
Cred ca la acest lucru S-a gandit Dumnezeu in ziua a sasea a creatiunii. Mai intai a creat toate mamiferele. Apoi i-a facut pe Adam si pe Eva. Iar apoi i-a asezat la masa (Gen. 1,29). Cred ca Dumnezeu a participat la masa. Au discutat despre animale, pomi, pesti, pasari, soare, stele si canguri. El le-a aratat ce pot face cu nucile, cu graul, cu piersicile, cu salata verde si cu dovleacul. Au ras mult si au spus „multumesc” de foarte multe ori. A fost cea mai bogata masa intalnita vreodata!
Orice masa poate fi o sarbatoare impreuna cu Creatorul nostru. Invita-L astazi la masa!
Dick Duerksen
 
 
UN LEAC AUTENTIC
     „O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele.” (Prov. 17,22)
Desi este alcatuit din celule, tesuturi, organe, aparate si sisteme, corpul omenesc este un tot unitar. El este un sistem deschis, avand continuu schimburi materiale, energetice si informationale cu mediul inconjurator.
Corpul este acoperit de piele, care nu lasa sa patrundă apa, gazele sau microbii care traiesc pe suprafata ei. In piele se gasesc numerosi si variati receptori, care inregistrează modificarile din exterior, transmitandu-le, printr-o complicata retea de nervi, catre creier. Mucoasele sunt si ele o bariera protectoare in fata agresorilor.
Daca barierele naturale sunt depasite, se activeaza sistemul imunitatii specifice. Astfel, vor fi activate celulele numite macrofage, ce se gasesc pretutindeni în organism, si apoi diferite celule din clasa leucocitelor. Rezultatul final va fi formarea de anticorpi.
Intre sistemul imunitar si starea noastra de spirit exista o legatura puternica. Cei optimisti, cu un tonus pozitiv, sunt mai greu doborati de boală. Bucuria mantuirii, chiar si in necaz sau boala, elibereaza energii ce sporesc capacitatea de luptă a corpului nostru.
Isus Se încredea in purtarea de grija a Tatalui Sau. El Isi supunea vointa Sa vointei lui Dumnezeu si primea de la El planul fiecarei zile. Pe Isus „bucuria care-I era pusa înainte” L-a facut in stare sa sufere in locul nostru, si n-a putut fi infrant.
Nu avem niciun motiv de ingrijorare daca ne incredem în El. Nu trebuie să fim deprimati nici chiar in fata mortii. Prin Hristos, noi suntem mai mult decat biruitori.
Ajuta-ti sistemul imunitar printr-o atitudine pozitiva si printr-o inima vesela, care vin in urma increderii în El.
Costel Petrea
 
 

LUPTA MEA CU OBOSEALA CRONICA

   „Departati-va de la mine, toti cei ce faceti raul! Caci Domnul a auzit glasul plangerii mele! Domnul imi asculta cererile si Domnul imi primeste rugaciunea.” (Ps. 6,8.9)
Cei care m-au cunoscut cand eram copil imi spun ca aveam o energie inepuizabila. Dar, dupa moartea tatalui meu si dupa ce am fost concediata in 1994, m-am schimbat. La noul loc de munca lucram pentru doi sefi, intre 10 si 14 ore pe zi, inclusiv in weekend, fara sa fiu platita pentru programul prelungit. Inainte eram sanatoasa, dar acum aveam adesea simptome similare gripei: dureri de gat, de cap si raceli. In 1995 mi-am schimbat locul de munca, iar energia mi s-a diminuat drastic. Simteam nevoia sa dorm chiar si dupa ce faceam patul dimineata sau dupa ce faceam un dus.
Dupa ce am cheltuit mai mult de 700 de dolari pe analize de laborator, mi s-a pus diagnosticul: sindromul oboselii cronice (SOC). Am aflat apoi ca majoritatea medicilor recomanda in acest caz doar odihna la pat si speranta in mai bine. Mi-am luat concediu medical si in primele trei saptamani am dormit 20-22 ore pe zi. Inca eram epuizata si transpiram in somn, aveam dureri mari de cap si de gat, spasme musculare si febra. Intr-o zi nu am reusit sa ma ridic deloc din pat. Am cazut la podea plangand in hohote. M-am rugat: „Doamne, ce rau e sa traiesti asa! Ce am facut ca sa merit asta?” In general eram optimista, dar acum mi se parea ca viata mea era plina de obstacole.
Treptat, corpul meu se reincarca cu energie.
Intr-o noapte, cand incercam sa adorm, mi-am dat seama ca cel rau incerca sa ma zdrobeasca. I-am spus lui Dumnezeu ca ma incred in puterea Sa. Am inteles atunci ca Dumnezeu ma invata cateva lectii. Prima era aceea ca schimbarea produce stres! A doua: toate lucrurile se fac la timpul lor. Munca prelungita fara pauze imi afectase sanatatea fizica si mentala. Iar a treia lectie era ca Domnul folosea aceasta boala ca sa invat sa ma odihnesc si sa depind cu totul de El.
Ia-ti astazi timp pentru tine! Ai grija de trupul tau! Respira adanc! Lauda-L pe Dumnezeu! Ai incredere in El!
Joyce L. Keeler
 
 

GANDESTE SANATOS

„Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca.” (Fil. 4,8)
Norman Vincent Peale povestea odata despre o discutie cu proprietarul unui centru de tatuaje. Unul dintre modele continea mesajul: „Nascut sa pierd”. Peale a intrebat de ce ar fi ales cineva sa poarte in permanenta asemenea cuvinte. Barbatul i-a raspuns: „Pentru ca, inainte sa isi faca un tatuaj in piele, are acest tatuaj imprimat in minte.”
Modul in care gandesti are un mare impact asupra sanatatii tale. Cand ai o atitudine pozitiva, poti rezista mai bine la stres si esti protejat de boli cardiovasculare si gastrointestinale. Sistemul tau imunitar depune eforturi mai mari de a te proteja de alergii, artrita si cancer. Creierul produce substante chimice naturale pentru alinarea durerii. Cultiva urmatoarele ganduri pozitive:
1. Gandul ca „va trece” – Cand ai probleme, acest gand este vital. Spune-ti: Peste cinci ani, nici nu-mi voi aminti macar de acest incident. Durerea nu este interminabila. Intreaba-te cum ai putea sa o suporti azi.
2. Ganduri divine – Acest lucru va fi posibil numai daca memorezi pasaje biblice incurajatoare din Cuvantul Sau.
3. Ganduri de iubire – Ele detin un mare potential de vindecare. Poeta Elizabeth Barrett Browning, cunoscuta mai ales pentru poezia „Cum te iubesc?”, a ramas infirma in copilarie, iar tatal ei a fortat-o sa stea in casa. S-a indragostit de poetul Robert Browning, care a scos-o din mediul acela dictatorial si a dus-o in Italia. Intr-o atmosfera de iubire, sanatatea ei s-a imbunatatit atat de mult incat a putut da nastere unui copil.
4. Ganduri de apreciere de sine – Kay, sotia lui Jan, si-a notat urmatoarele ganduri: „Nu voi permite ca respectul de sine sa fie influentat de modul cum ma privesc altii, ci voi urmari sa fiu un om integru si umil, sa primesc tot ce merita si sa deosebesc darurile primite de la Dumnezeu.”
5. Ganduri pozitive timp de 21 de zile – Da, de atata timp ai nevoie pentru a deprinde un nou obicei.
Descopera adevarul ca poti deveni tot ceea ce crezi, cu ajutorul lui Dumnezeu!
Jan W. Kuzma si Cecil Murphey
 
 
Sa bem ceea ce a creat Dumnezeu
„Invata-ma, Doamne, calea Ta si povatuieste-ma pe cararea cea dreapta.”  (Ps. 27,11)
Convulsiile nu au fost frecvente la inceput, asa ca le-am ignorat, considerand ca sunt asociate cu stresul. Dar cu timpul au ajuns atat de severe incat ma tintuiau la pat zile intregi. Mi-era teama sa mai conduc masina si chiar sa o tin in brate pe nepoata mea nou-nascuta. Mi-am calcat peste mandria masculina si am solicitat sa fie inaltate rugaciuni pentru mine la postul de televiziune 3ABN. Dar nimic nu parea sa calmeze aceasta fiara interioara. Am fost si la spital pentru diferite investigatii si analize. Insa toate au fost negative. Mi-am spus asadar in gand: Intoarce-te la treaba si nu lua in seama lucrul acesta. Dar a trebuit sa ma intorc in pat, fiind cuprins de tremuraturi violente si avand cateva convulsii pe zi.
Sotia mea, Mollie, obisnuia sa spuna: „E posibil ca Dumnezeu sa nu raspunda intotdeauna cand vreau eu, dar El nu intarzie niciodata”. Faptul ca El „nu intarzie niciodata” s-a materializat sub forma unei stiri transmise la 3ABN, despre aspartam, un ingredient din bauturile racoritoare dietetice, exact acele bauturi pe care eu le consumasem in cantitati tot mai mari. In aceeasi seara, Mollie a cumparat cateva baxuri de apa, m-a ajutat sa ma ridic si a spus: „Poftim, bea din asta”. In urmatoarele zile nu am baut nimic altceva decat apa, la fiecare ora. Rezultatele au fost vizibile in 24 de ore. Convulsiile au incetat, iar tremorul a inceput sa dispara. Fusesem la un pas de a fi omorat de bauturile dietetice. Imi dau seama ca nu toata lumea este la fel de sensibila la aspartam cum sunt eu. Dar, daca mi s-a intamplat mie, stiu ca li se poate intampla si altora.
In ceea ce ma priveste, aspartamul este un ucigas, desi in 1999 intra in compozitia a peste 7.000 de produse (astazi probabil in si mai multe). Am descoperit chiar un site (www.dorway.com) care arata efectele distructive. Au trecut luni de zile de cand nu am mai avut nicio convulsie, iar in prezent sunt un mare consumator de apa – stiti, bautura aceea creata de Dumnezeu.
Asa cum era sa mor din cauza poftei de bauturi racoritoare, pot muri si din cauza poftei pentru filozofii si ritualuri religioase inventate de om. Sin-gura cale sigura este sa beau Apa Vie din Cuvantul Sau. Doamne, invata-ma caile Tale!
Hal Steenson
 
 

OBICEIURILE POT FI SCHIMBATE

„Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou.” (Ezech. 36,26)
Mama facea cele mai bune painisoare din faina alba. Intr-o zi, la amiaza, am venit de la lucrul la camp, asteptandu-ne la o mancare delicioasa, dar minunatele turtite erau… de culoare inchisa, aspre si tari. Consternare! Ne era foame. Dar cum putea sa ne dea sa mancam piele de pantofi? Fiindca asa aratau acele turtite ingrozitoare.
Critici si proteste pline de manie i-au fost aruncate mamei, care ne oferise cu multa iubire ce aflase ea ca e mai bun. Ea citise ca faina integrala este mai buna decat faina alba, desi obiceiul adanc inradacinat este acela de a folosi faina alba. Sarmana! A trebuit sa suporte criticile unei familii care ar fi trebuit sa-i multumeasca pentru dragostea ei. Fara indoiala ca a plans singura in camera ei. Cata brutalitate din partea noastra!
Dar mama era mult prea mare la suflet ca sa cedeze in fata absurditatii noastre. Ne-a facut din nou painisoare din faina alba. Dar intr-o zi a pus putina faina integrala in aluat. Cand am vazut acele pete mici de culoare inchisa, un strigat de protest a erupt imediat. Dar ne era foame si, pentru ca nu se deosebeau foarte mult de cele obisnuite, am inceput sa mancam. Un timp au fost tot asa, cu cateva pete maronii, chiar daca mai murmuram. Apoi, am vazut mai multe pete decat inainte, desi diferenta nu era foarte mare. Iarasi strigate de protest. Dar din nou eram destul de flamanzi ca sa le mancam cu murmurare. Dupa alte cateva zile, culoarea s-a mai inchis putin si inca putin, pana cand mama ne-a facut sa mancam cele mai bune painisoare din comuna, alaturi de hrana cea mai buna. Erau delicioase. Toata lauda I se cuvine lui Dumnezeu, care ne-a dat o mama iubitoare, dispusa sa reziste atacurilor violente ale unei familii nepoliticoase, nerecunoscatoare.
In prezent, o paine din faina alba mi se pare insipida si parca ar fi de cauciuc. Trebuie timp pentru a ne schimba obiceiurile alimentare, dar, cand exista iubire, se poate.
Prinde curaj! O schimbare intr-un obicei legat de sanatate este doar o intrezarire a schimbarilor pe care Dumnezeu doreste sa le realizeze in viata noastra, daca ii dam voie.
Esti dispus sa faci schimbarile pe care Dumnezeu vrea sa le faca in viata ta?
Albert Sanchez
 
 

CUM SA REDUCI STRESUL

„Va las pacea, va dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimante.” (Ioan 14,27)
Stresul este modul in care reactioneaza organismul, din punct de vedere fizic si emotional, la schimbare. Prea multa schimbare negativa declanseaza o alarma si pregateste corpul pentru lupta sau fuga. Tensiunea arteriala, bataile inimii si circulatia sangelui spre muschi se intensifica, iar circulatia sangelui inspre piele si rinichi scade. Respiram mai repede, mainile ne transpira, iar gura ni se usuca.
Datorita activitatii pe care o desfasuram, am trecut prin experiente diverse, unele foarte stresante! Dar am invatat sa-mi pun increderea in Dumnezeu. Teama si nelinistea erau reactiile mele innascute fata de stres si incertitudine. Dar Dumnezeu, in dragostea Sa, mi-a oferit in ocazii repetate sansa de a demonstra valabilitatea cuvintelor Sale: „Nu te teme” si „Va dau pacea Mea.” Am cerut implinirea acestor fagaduinte de sute de ori!
De exemplu, odata calatoream cu autobuzul in nordul Pakistanului si ma indreptam spre micul regat Hunza. Dintr-odata m-a cuprins frica vazand cum conduce soferul autobuzul pe drumul stancos de munte, virand strans in curbe, doar pe doua roti si pe banda cealalta! Pe o parte a drumului se inalta maret lantul muntos Korakoram (o prelungire a muntilor Himalaya), iar pe cealalta parte era o prapastie abrupta de 600 de metri, care dadea in fluviul Ind. Frica m-a lipit de scaun. Dupa ce am cerut implinirea fagaduintei „Va las pacea, va dau pacea Mea… Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimante”, m-am linistit, astfel incat, indiferent ce s-ar fi intamplat, stiam ca Dumnezeu conduce totul si ca puteam sa am incredere in El.
De asemenea, mi-a fost de folos sa-mi imaginez ca Isus conduce autobuzul, avionul sau orice mijloc de transport. Recunosc, nu mi-a fost usor sa mi-L inchipui conducand atat de periculos cum conduceau unii soferi! Alteori ma linisteste cantatul. Viata nu mai este la fel de inspaimantatoare cand iti imaginezi ca esti in bratele lui Isus sau sub „aripile Sale”.
Nu putem detine intotdeauna controlul asupra circumstantelor in care ne aflam, dar este linistitor sa stii ca Cineva este la carma.
Incredintarea tuturor lucrurilor In mana lui Dumnezeu reduce stresul si aduce pacea. Incearca si tu!
Yvonne Dysinger
 
 
Exercitiul a mutat muntele meu
 
„In liniste si odihna va fi mantuirea voastra, in seninatate si incredere va fi taria voastra.” (Is. 30,15)
Faptul ca am o multipla sensibilitate a fost un „munte” important in viata mea. Substante si mirosuri atat de slabe, incat altii nu le sesizeaza imi dau intense dureri de cap, oboseala, dureri musculare si „ceata in creier”.
Niste suplimente nutritive m-au ajutat intrucatva, dar Dumnezeu m-a indemnat sa incep un program de miscare – o ora de exercitii in fiecare dimineata. Am capatat mai multa flexibilitate si pace a mintii – exact lucrul de care aveam nevoie pentru o situatie dificila neasteptata: mutarea mamei. Apartamentul era arhiplin si totul trebuia strans in mai putin de o saptamana. Am urcat in avion increzatoare ca, daca a putut sa-mi gaseasca un bilet la pret modest in timpul sezonului de Craciun, Dumnezeu Se va ingriji si de vreme, de o firma serioasa pentru mutari, imi va pastra in functiune masina uzata si imi va da putere. Am inchis ochii si am dormit linistita in timpul acelei lungi calatorii.
Saptamana urmatoare, in fiecare dimineata vorbeam cu Dumnezeu si, in timp ce imi faceam ora de exercitii, ma concentram asupra puterii Lui sustinatoare. Apoi mergeam la mama, reinnoita si cu sentimente pozitive. La jumatatea saptamanii a venit si sora mea mai mica. A stat doua zile si a impachetat doar sase cutii! Mania exploda in mine si am plecat mai devreme ca sa-mi tratez autocompatimirea. Aveam nevoie sa stau de vorba cu Tatal meu; aveam nevoie sa ma detronez pe mine si sa-L intronez pe El! Aveam nevoie sa imi aduc aminte ca secretul tariei mele era increderea linistita in Dumnezeu, Cel care muta muntii. (Vezi Marcu 11,23.)
Am impachetat 150 de cutii si am urcat de nenumarate ori cele doua etaje, dar am reusit. Atat vremea, cat si masina au cooperat in lunga noastra calatorie spre nord. De a doua zi, temperaturile au scazut brusc si vanturi aprige spulberau zapada, insa noi eram la adapost si caldura.
Am descoperit ca exercitiul este una dintre metodele lui Dumnezeu de a muta muntii; exercitiul fizic si exercitarea credintei!
Ai in viata ta un munte de care ai incercat sa te debarasezi? Poate ca este timpul sa Il rogi pe Dumnezeu sa-ti arate ce trebuie sa faci tu, apoi sa ai incredere ca El va face restul.
Donna Patch
 
 
Lasa pasunatul pentru vaci
„Sa tineti Sabatul, caci el va fi pentru voi ceva sfant.” (Ex. 31,14)
Pasunatul – obiceiul de a manca in tot cursul zilei – submineaza sanatatea a milioane de oameni. Chiar daca alimentele folosite sunt sanatoase, obiceiul este rau, pentru ca incetineste procesul digestiv, facand ca toxinele si alimentele fermentate sa ramana mai mult in stomac si intestine. Aceasta s-a demonstrat printr-un experiment la care au participat cinci persoane. Fiecare lua un mic dejun normal. In medie, erau necesare patru ore si jumatate pentru ca stomacul sa se goleasca. Peste cateva zile, dupa acelasi mic dejun, au fost introduse cateva elemente variabile. Iata rezultatele:
1. O persoana care manca un cornet cu inghetata la doua ore dupa micul dejun avea nevoie de sase ore pentru a digera complet micul dejun.
2. Trei dintre subiecti luau cate o gustare (un sandvici cu unt de arahide, o placinta de dovleac, un pahar de lapte si o jumatate de felie de paine cu unt) la fiecare jumatate de ora dupa micul dejun, dar nu mancau la pranz. Dupa noua ore, inca mai aveau in stomac alimente de la micul dejun nedigerate.
3. Al cincilea manca doua batoane de ciocolata intre micul dejun si pranz si inca doua pana la cina. Dupa treisprezece ore, mai mult de jumatate din micul dejun si parti din celelalte mese erau inca in stomac.
Ori de cate ori mananci ceva, prin aceasta activezi sucurile digestive. Daca pui iarasi alimente in stomac la cateva ore dupa ce a inceput digestia primei mese, stomacul isi incetineste activitatea, deoarece incepe sa digere si noile alimente. Daca iei cate o gustare in tot cursul zilei, stomacul tau epuizat nu va avea nicio sansa de a se odihni pana noaptea tarziu.
Aparatul digestiv nu este singura parte din corp care are nevoie de odihna. De aceea, Dumnezeu a creat Sabatul. La fiecare sapte zile, o zi trebuie sa ne odihnim de lucrul si de ingrijorarile noastre. Poate crezi ca nu conteaza daca pui o incarcatura de rufe la spalat, daca inveti pentru un examen sau mergi la coasa in Sabat. Dar conteaza – incetineste procesul de refacere prevazut de Dumnezeu pentru corpul si sufletul tau.
Doamne, Te rog sa-mi dai biruinta asupra obiceiului de a tot lua gustari si de a lucra in Sabatul Tau, pentru ca si corpul si sufletul meu sa poata primi odihna intaritoare si sa poata functiona asa cum ai planuit Tu.
Jan Kuzma
 
 
Mantuire pentru cei pierduti
 
„Fiindca Fiul omului a venit sa mantuiasca ce era pierdut.” (Mat. 18,11)
Cand ne spalam pe dinti, de obicei nu izbutim sa curatam corespunzator gingiile si zonele dintre dinti. Placa bacteriana prefera sa patrunda mai ales in spatiul mic dintre gingie si dinte. Acest lucru provoaca o umflare a tesutului gingival din cauza iritantilor produsi de placa bacteriana. Pe masura ce se inflameaza, gingia se desprinde de dinte, iar spatiul dintre gingie si dinte se mareste. Acesta se umple cu mai mult tartru, ce nu poate fi indepartat nici prin periaj si nici cu ata dentara. Asa se declanseaza parodontoza (afectiune a gingiilor), care continua sa atace gingiile si dintii, deoarece nu poti inlatura placa de sub marginea gingivala. Dupa un timp, periodontiul care inconjoara dintele este distrus. Aceasta cauzeaza parodontoza avansata. Daca se pierde o buna parte a tesutului osos, dintele incepe sa se miste si uneori cade singur!
Parodontoza poate duce la probleme grave. De obicei, le spun pacientilor mei ca, daca le-au cazut dintii din cauza erodarii periodontiului, au pierdut si osul care sustine dintele! Ei nu-si dau seama ce inseamna sa pierzi osul ce sustine dintele si imi spun ca isi doresc proteze dentare partiale sau totale. Dar intrebarea care se pune este cum vor putea fi sustinute aceste proteze?
Exista diferite tratamente, dar nu exista vindecare. Doar dentistul te poate ajuta sa previi paradontoza. Daca boala avanseaza, se pot face operatii pentru pastrarea dintilor. Dar dentistul nu poate face intotdeauna minuni ca sa salveze dintii pierduti prin neglijenta sau printr-o dieta inadecvata.
Din fericire, nu tot la fel se intampla cu bolile spirituale. Satana incearca sa ne distruga viata si sa-si ascunda adevarata intentie, la fel cum tartrul intra sub marginea gingivala. El ne raneste profund din punct de vedere emotional si spiritual, acolo unde este dificil de ajuns. Dar Isus, Mantuitorul nostru, poate sa repare ceea ce noi am pierdut printr-un comportament necugetat si pacatos. Daca apelam la El, putem primi ajutor in vederea prevenirii si tratarii problemei pacatului.
Iti multumesc, Isuse, pentru ca ne-ai salvat! Chiar daca problema pacatului pare a fi incurabila in cazul tau, Isus te poate salva. Trebuie doar sa ceri ajutorul Sau. Cere-l chiar acum!
Eddie C. Towles
 
 
Deprinderi zilnice invioratoare
„Mi-aduc aminte de Tine in asternutul meu, si […] ma gandesc la Tine in timpul priveghiurilor noptii…”  (Ps. 63,6)
In fiecare seara, copiii mei stiu ca, inainte de a merge la culcare, vor primi „imbratisarea de noapte buna”, cum ii spunem noi. Este un obicei. Fara ea, am simti ca ne lipseste ceva.
Obiceiurile sunt bune atat pentru relatiile de familie, cat si pentru sanatate. De exemplu, nevoia de somn a organismului. Lipsa de somn dauneaza sanatatii mintale: scade capacitatea de a controla stresul zilnic, de a gandi limpede, de a lua hotarari si poate sa primejduiasca viata. Creierul somnoros face multe greseli, uneori amenintatoare pentru viata.
Cercetatorii afirma ca privarea de somn poate avea efecte la fel de riscante ca betia. soferii care au condus masina dupa ce au fost treji 17 – 19 ore au condus mai rau decat cei cu o alcoolemie de 0,05%. Cine doarme prea putin poate avea niveluri crescute de stres, anxietate si depresie si poate sa se expuna la riscuri inutile.
Este de o importanta vitala sa dormim suficient. Dar nu conteaza doar cat de mult dormi, ci, mai ales, cand si cum dormi. Cei care s-au culcat cu doua ore mai devreme sau cu doua ore mai tarziu decat de obicei nu s-au simtit odihniti, chiar daca li s-a ingaduit o perioada de timp adecvata. Voluntarii care au mentinut un program de somn regulat timp de doua saptamani au inceput sa se simta mai vioi, chiar atunci cand si-au redus somnul in medie cu 30 de minute in fiecare noapte. Asadar, profita de ritmurile tale naturale si impotri-veste-te impulsului de a avea ore diferite la sfarsit de saptamana!
Fa experiente. Incearca sa te culci la aceeasi ora in fiecare seara. Eu am descoperit ca, daca am intalnire cu Dumnezeu dimineata devreme, reusesc sa ma culc la timp seara. Daca vin tarziu la intalnirea mea cu Dumnezeu, m-am jefuit singura de un timp de „imbratisare de buna dimineata” cu Tatal meu din cer.
Iar daca ai insomnie, incearca metoda lui David: „…Mi-aduc aminte de Tine in asternutul meu… ma gandesc la Tine in timpul priveghiurilor noptii”.
Iubite Doamne, ajuta-ma sa introduc in viata mea niste deprinderi zilnice care aduc innoire si inviorare, ca sa fiu odihnit si sa pot sa ma bucur de Tine mai mult!
Rise Rafferty
 
 
In lupta cu fibromialgia
 
„Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.” (3 Ioan 2)

In 1993 am avut cu adevarat succes. Am fost premiata ca cel mai bun agent comercial al anului, am obtinut o crestere a salariului, o masina si o promovare. Zâmbeam foarte mult, aratam bine si vorbeam despre o multime de lucruri. Dar, pe dinauntru, viata mea era o pestera neagra si goala si in fiecare seara plângeam pâna când adormeam. Ma simteam abandonata, neiubita; nimanui nu-i pasa de mine cu adevarat. Dumnezeu parea sa fi plecat in concediu la milioane de kilometri de locul unde traiam eu.
Lucram mult si incercam sa dau impresia ca e usor, dar nu aveam niciun pic de tragere de inima; eram efectiv prea obosita. Treptat, viata mea s-a schimbat in rau, pâna când, la 47 de kilograme, nu mai puteam sa ma dau jos din pat. Mama a inceput sa vina sa ma ajute, iar copiii au invatat sa se ingrijeasca singuri. Credeam ca nu voi mai zâmbi niciodata.
Sufeream de depresie si de fibromialgie, care este o boala reumatica nearticulara, ce afecteaza muschii, ligamentele si alte tesuturi fibroase din corp. Specialistii spun ca pâna la 5% din populatie sufera de fibromialgie – o boala cauzata de stresul cronic. Stresul face ca oamenii sa fie iritabili; ei acuza faptul ca sunt obositi, ca nu pot sa adoarma sau sa se odihneasca. Ii supara diferite dureri. Le lipsesc energia si bucuria. Sunt nelinistiti, deprimati si nu se simt in stare sa faca fata unor situatii.
Nu e usor sa te vindeci când sanatatea emotionala si cea fizica ti-au fost smulse ca doua picioare de la un scaunel cu trei picioare. Dar, daca tu continui sa respiri, iar Dumnezeu spune: „Traieste”, acea parte spirituala din tine, aparent fragila, va gasi calea. Procesul vindecarii mele a inceput la Institutul Weimar. Acronimul care mi-a schimbat viata este NEWSTART [NOU INCEPUT]: Nutritie – manânca ce trebuie; Exercitiu – fa miscare; Apa – bea multa apa; Soare – lasa-l sa patrunda in viata ta; Temperanta – evita mijloacele artificiale de reducere a stresului: cafeaua, alcoolul, drogurile si zaharul; Aer – respira aer curat; Odihna – pazeste Sabatul; Incredere in Dumnezeu – dezvolta o relatie personala cu Dumnezeu si fa acele lucruri ce contribuie la cresterea ta spirituala.
Daca viata si-a pierdut rostul, lasa-ma sa iti recomand un nou inceput!
Traiesc eu in conformitate cu programul NOU INCEPUT al lui Dumnezeu, pentru sanatate fizica si sufleteasca?
Cathy O’Malley
 
 

CA UN HOT

„Pentru ca voi insiva stiti foarte bine ca ziua Domnului va veni ca un hot noaptea… Dar voi, fratilor, nu sunteti in intuneric, pentru ca ziua aceea sa va prinda ca un hot.” (1 Tes. 5,2.4)
Osteoporoza a ucis-o pe mama. Mi-a luat ceva timp sa ajung la concluzia aceasta, dar acum sunt aproape sigura. Ea a murit in urma unui accident de masina. Dar, ma intreb, ranile ei n-ar fi fost mai putine si poate nu atat de grave daca nu ar fi avut osteoporoza?
Mama avea doar 78 de ani cand a murit. In accident, eu mi-am sucit piciorul si, datorita centurii de siguranta, n-am fost strivita de volan. Totusi centura nu a salvat-o si pe mama. Dimpotriva, probabil ca i-a cauzat moartea, zdrobindu-i multe oase si cauzandu-i multe rani interne. Si eu am avut cateva coaste rupte. Insa mama avea tot pieptul zdrobit, ceea ce i-a cauzat probleme respiratorii, rani interne si septicemie.
Mama a fost sanatoasa mereu, dar osteoporoza s-a instalat ca un hot. Am observat ca pe la 65 de ani spatele ei era tot mai aplecat si se plangea ca, desi mai avea inca ochii albastri, nu mai avea tot 1,56 cm in inaltime!
A urmat apoi un tratament pentru prevenirea pierderii masei osoase. Mergea zilnic pe banda de alergare timp de 30 de minute. In fiecare zi statea la soare cel putin 15 minute pentru vitamina D. De asemenea, consuma toate produsele lactate prescrise de medic, pentru refacerea necesarului de calciu. Nu stia ca prea multe proteine pot duce de fapt la pierderea calciului! Ar fi fost mai bine sa consume legume cu frunze verzi.
Osteoporoza afecteaza milioane de persoane (in majoritate femei), si totusi doctorii nu fac recomandari pentru analize. Pierderea calciului din oase incepe in jurul varstei de 30 ani, dar se accelereaza dupa menopauza, cand corpul nu mai produce estrogen.
Lucrul cel mai inspaimantator este ca osteoporoza vine pe furis, ca un hot. Terapia poate ajuta la refacerea masei osoase existente, dar oasele nu vor mai putea fi la fel de puternice ca la inceput. Mi-as fi dorit ca mama sa stie toate acestea.
Nu lasa osteoporoza si nici a Doua Venire a lui Hristos sa te ia prin surprindere, asemenea unui hot noaptea!
Kay Kuzma
 
 
Ascultare sau abuz
 
„Nu stiti ca voi sunteti Templul lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu; caci Templul lui Dumnezeu este sfant: si asa sunteti voi.” (1 Cor. 3,16.17)
Creierul functioneaza la diferite niveluri. Cel mai inalt este gandirea critica sau puterea de judecata. Al doilea – functia motorie voluntara: capacitatea de a ne pastra echilibrul, de a respira intentionat, de a ne concentra privirea asupra unui obiect sau de a duce un deget pana la varful nasului in timp ce ochii sunt inchisi. Nivelul inferior este functia motorie involuntara: miscarile de respiratie sau bataile ritmice ale inimii.
Daca cineva abuzeaza de corp prin folosirea de substante daunatoare, privare de somn sau mancare in exces, nivelul cel mai inalt este distrus primul. Daca se abuzeaza si mai mult, inceteaza sa functioneze urmatorul nivel. Daca abuzul continua, creierul isi pierde capacitatea de a pune in miscare muschii inimii sau pe cei ai plamanilor – rezultatul este moartea!
O substanta daunatoare este alcoolul. Daca nivelul de alcool din sange incepe sa creasca, activitatea cea mai sensibila a creierului inceteaza. Care e prima dovada? Nu vorbirea nedeslusita, mersul instabil sau vederea dubla. Prima dovada este lipsa puterii de judecata, a luciditatii, a intelepciunii de a sti cand, daca si ce sa vorbesti. Puterea de judecata are sediul la nivelul lobului frontal, in acea parte a creierului unde Duhul Sfant iti vorbeste. Aici este templul in care locuieste Duhul lui Dumnezeu!
In textul de la inceput nu este rostita o amenintare plina de manie, ci o avertizare plina de iubire. Dumnezeu vrea sa ne salveze, si singura cale este prin Duhul Sau cel Sfant care locuieste in noi, care ne modeleaza in[tru] asemanarea cu Domnul Hristos. Ca sa pastram puterea de judecata pentru a face alegeri bune trebuie sa ne ferim creierul de orice abuz. „Pentru a-I aduce lui Dumnezeu o slujire desavarsita trebuie sa ai conceptii lamurite despre cerintele Sale. […] Nervii cei fini ai creierului sa nu fie slabiti, amortiti sau paralizati, facand sa fie imposibil pentru tine sa distingi lucrurile sfinte si sa pretuiesti ispasirea, sangele curatitor al lui Hristos, de o valoare nepretuita.” (Ellen White, Marturii, vol. 2, p. 47)
Doamne, da-mi intelepciune si stapanire ca sa nu abuzez de templul Tau din mine!
Jim Brackett
 
 
Leac pentru minte
 
„Caci el este ca unul care isi face socotelile in suflet.”  (Prov. 23,7)
Eu nu beau cafea, nici macar nu stiu sa o prepar. Dar, intr-o seara, am lucrat pana tarziu, ca sa termin un proiect important si mi se inchideau ochii de somn. Mi-am adus aminte ca secretara mea are un borcan de nescafe in birou, am pus cateva linguri din praful acela intr-o cana de apa rece, am inghitit-o lacom si am asteptat.
In mai putin de zece minute ma simteam inzestrat cu energie – cafeina mobilizeaza glucoza din sange. A urmat o starea de vioiciune – stimularea sistemului nervos. Am luat-o la fuga spre baie – cafeina este si diuretic. Valul de energie a durat trei ore – cat aveam nevoie ca sa termin proiectul.
A doua zi i-am marturisit secretarei. M-a ascultat si a zambit. „Ma bucur ca v-a fost de folos cafeaua mea. Dar n-ati observat? Este decofeinizata!”
Mi-am dat seama ca fusesem o victima a ceea ce se numeste efectul placebo. Pentru ca fusesem sigur ca va avea efect, a avut efect.
Efectul placebo este folosit curent pentru a testa medicamentele noi. Pentru test, unui grup de persoane i se da medicamentul adevarat, iar alt grup primeste ceva care arata la fel, dar nu are proprietatile medicamentu-lui. Surprinzator, cei din al doilea grup spun ca au rezultate la fel de bune, iar uneori si mai bune decat cei care primesc medicamentul adevarat.
Acest efect puternic pe care il are mintea asupra corpului se asociaza in mod direct cu sistemul de imunitate. In fiecare zi, venim in contact cu sute de germeni care ar putea sa ne imbolnaveasca sau chiar sa ne omoare. Cand sistemul imunitar este sanatos, lucrurile rele care ne ataca sunt combatute si respinse, iar sanatatea ne este pastrata.
O alimentatie sanatoasa, conditia fizica buna si starile emotionale pozitive pot sa stimuleze si sa intareasca sistemul imunitar al organismului, dar boala, emotiile negative, drogurile si stresul excesiv pot sa-l slabeasca. SIDA apare atunci cand intregul sistem imunitar a fost slabit.
Imparatul Solomon ne-a spus cu mult timp in urma despre un puternic „leac pentru minte”: „O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele” (Prov. 17,22).
Doamne, ajuta-ma sa fiu atent ce pun astazi in mintea mea.
Hans Diehl