Studiaza cartea naturii
„Cauta sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu ca un om incercat, ca un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine si care imparte drept Cuvantul adevarului.” (2 Tim. 2,15)
Iulia, o fata de 10 ani, fusese la doctor de peste 20 de ori de cand implinise un an, luand multe antibiotice, mai ales pentru dureri de urechi. De cand incepea sezonul rece, Iulia incepea sa mearga des la doctor. In ianuarie, medicul pediatru i-a recomandat un antibiotic si sa poarte niste furtunase in urechi, din cauza secretiilor vascoase din spatele timpanelor.
Mama Iuliei a dorit sfatul unui alt medic si m-a sunat pe mine. I-am sugerat sa mentina extremitatile corpului fetitei bine imbracate, sa evite dulciurile, sa ii dea multa apa, pentru ca secretiile sa se poata scurge, si sa evite produsele lactate. Laptele le provoaca multor copii secretii vascoase ce se acumuleaza in spatele timpanelor. Cateva saptamani, nu am mai primit nicio veste. Apoi, in luna mai, mama Iuliei m-a sunat si mi-a spus ca fetita nu mai avusese dureri de urechi de cinci luni!
Dupa trei luni, Iulia a mers din nou la medic: „Probabil ca ultimul antibiotic pe care ti l-am dat a distrus microbii ce iti provocau durerile de urechi”, a spus pediatrul. „Nu”, a raspuns mama fetitei, „nu imi placea ca Iulia trebuia sa ia atat de des antibiotice, asa ca am consultat si alt doctor, care mi-a recomandat sa nu-i mai dau lapte. De atunci, Iulia nu a mai avut dureri de urechi”. Medicul a parut multumit si a spus: „Da, foarte bine” si apoi a adaugat: „Sensibilitatea la lapte este probabil cea mai intalnita cauza a infectiilor urechii medii la copii.”
Daca un copil raceste de mai mult de doua ori pe iarna, suspectam ca este vorba de sensibilitate la lapte. Inlocuiti laptele cu verdeturi, cereale integrale, leguminoase (fasole si mazare) sau cu lapte de soia imbogatit.
Ca parinti crestini, trebuie sa intram intr-o relatie cu Dumnezeu, care sa ne deschida noi perspective de studiu ale celor doua carti importante: Biblia si cartea naturii. Ambele trebuie citite cu rugaciune si atentie pentru a discerne adevarul si a gasi vindecare. In curand, lumea va fi vindecata de toate bolile si de toate pacatele, iar copiii nu vor mai suferi de dureri de urechi!
Iti multumim, Doamne, pentru cele doua carti importante care ne ajuta sa gasim adevarul vindecator!
Agatha Thrash
„Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu.” (1 Cor. 10,31)
In 1863, la doar cateva luni dupa organizarea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Dumnezeu i-a dat lui Ellen White o viziune despre importanta sanatatii. La inceput a parut o indepartare de la misiune. Ce legatura au dieta, exercitiul fizic si odihna cu pregatirea pentru a Doua Venire?
Intelegerea spirituala este diminuata cand nu ne conformam planului lui Dumnezeu pentru corpul nostru. Iata ce spunea Ellen White: „Cei ce au biruit asemenea lui Hristos trebuie sa vegheze continuu asupra ispitelor lui Satana. Apetitul si poftele ar trebui controlate si supuse unei constiinte luminate, pentru ca intelectul sa ramana nealterat si puterea de perceptie clara, astfel incat lucrarea celui rau si cursele lui sa nu fie confundate cu Providenta.” (Sfaturi pentru sanatate, p. 574, orig.)
In al doilea rand, ceea ce mancam si ceea ce bem are influenta asupra capacitatii noastre de a lucra pentru oameni. „In tot ceea ce facem, trebuie sa ne supunem legilor date de Dumnezeu, pentru ca puterile fizice si spirituale sa poata conlucra armonios… Pastorii trebuie sa fie foarte cumpatati cu dieta lor, ca sa nu apuce pe carari strambe, si cel ce schiopateaza, cel slab in credinta, sa nu se abata din cale. Daca, in timp ce proclama solia cea mai solemna si cea mai importanta data de Dumnezeu vreodata, oamenii se razboiesc cu adevarul, complacandu-se in obiceiuri rele de alimentatie, solia transmisa ramane fara putere.” (Idem, p. 575, orig.)
In al treilea rand, stapanirea apetitului este primul pas spre biruirea altor ispite si poate hotari destinul nostru final!
„Puterea de a stapani apetitul se va dovedi cauza ruinei a mii de oameni, deoarece, daca ar fi fost biruitori in aceasta privinta, ar fi avut puterea morala de a castiga biruinta asupra oricarei ispite de-a lui Satana. Dar cei ce sunt sclavii apetitului nu vor reusi sa-si desavarseasca caracterul crestin. Nelegiuirea neintrerupta de sase mii de ani a avut ca rezultat boala, durerea si moartea. Iar pe masura ce ne apropiem de incheierea timpului, ispita lui Satana de a ne lasa in voia apetitului va fi mai puternica si mai dificil de biruit.” (Idem, p. 574, orig.)
Doamne, Iti predau viata mea astazi. Ajuta-ma sa-Ti dau slava prin tot ce mananc si beau!
Jim Brackett
„Sarea este buna; dar daca sarea isi pierde puterea de a sara, cu ce ii veti da inapoi puterea aceasta? Sa aveti sare in voi insiva, si sa traiti in pace unii cu altii.” (Marcu 9,50)
Putina sare este esentiala in alimentatie. Am descoperit acest lucru cand am tinut un regim de fructe cateva zile si am inceput sa am crampe la picior. Bunul meu prieten, dr. Bernell Baldwin, a zambit si a spus: „Incearca putina sare, atat cata iei cu doua degete!” A mers! Intregul sistem electrolitic al corpului nostru depinde de amestecul corect al sarurilor. Dar in tarile dezvoltate problema nu este ca se consuma prea putina sare, ci prea multa!
Sarea retine lichidele si face sa creasca tensiunea arteriala.
O treime din populatie are hipertensiune arteriala, pentru ca noi consumam de 20 de ori mai multa sare decat e nevoie! Alimentele naturale contin putin sodiu (sare) si mult potasiu, astfel, tensiunea este tinuta sub control. Dar alimentele prelucrate fac sa creasca enorm aportul de sare. In 3 lingurite de ketchup sunt 1.000 mg sare; un castravete murat are 3.000 mg; o lingurita de sare pura contine 500 mg, un pahar de budinca de ciocolata,1.200 mg, iar o prajitura poate sa depaseasca 1.000 mg. Legumele si supele conservate industrial sunt „mine de sare”.
Daca esti expus la risc din cauza hipertensiunii, ai putea sa mai traiesti inca 15 ani doar daca nu ai mai sara deloc alimentele.
In Scripturi, sarea era o parte esentiala a fiecarei jertfe din Vechiul Testament, ceea ce semnifica faptul ca numai neprihanirea Domnului Hristos putea face ca jertfa sa fie primita de Dumnezeu. (Vezi Lev. 2,13.) In Noul Testament, Domnul Hristos ne spune, ca un indemn: „Voi sunteti sarea pamantului” (Matei 5,13).
In calitate de crestini, noi nu le vom face bine altora, daca nu ne amestecam cu ei si daca nu lasam ca „gustul” nostru placut (neprihanirea Domnului Hristos) sa ajunga la ei sau daca ne pierdem caracteristicile care fac din noi crestini. Asa cum spune Domnul Hristos in Marcu 9,50, pentru a trai in armonie unii cu altii, avem nevoie de „sarea” Lui!
Cere-I Domnului Hristos „o lingura suplimentara de sare” si vezi ce transformare importanta poate ea sa faca in viata ta astazi.
Kay Kuzma
Calea lui Dumnezeu este cea mai buna
„Voi, toti cei insetati, veniti la ape, chiar si cel ce n-are bani! Veniti si cumparati bucate, veniti si cumparati vin si lapte, fara bani si fara plata!” (Is. 55,1)
Atunci cand a creat animalele si oamenii, Dumnezeu a prevazut diferite alimente pentru fiecare, perfect potrivite pentru chimia corpului lor. Vacile mananca altceva decat pisicile, iar pasarile, altceva decat pestii. Hrana pe care a creat-o Dumnezeu pentru fiecare animal este desavarsita pentru viata si dezvoltarea acelui animal. Pentru oameni, Dumnezeu a creat fructe, cereale, nuci si ierburi, iar pentru sugari, laptele de mama.
Angajarea omului in prelucrarea alimentelor a insemnat, in general, „dezastru nutritional”. Alimentele produse de om prin mijloace tehnice in general obstrueaza arterele, impovareaza organismul cu calorii si produc boli de inima, hipertensiune arteriala, diabet, niveluri crescute ale coleste-rolului in sange, boala de vezica biliara, osteoartrita, durere lombara si multe feluri de cancer. Toate aceste boli pot fi legate de alimente!
Oamenii au incercat sa imbunatateasca laptele de mama prin folosirea unor formule fabricate din lapte de vaca. Dar Dumnezeu a proiectat laptele de vaca pentru vitei, de aceea el contine, printre altele, de trei ori mai multe proteine, calciu si sodiu decat laptele de mama, iar proteinele din el produc alergii la multi sugari. Mai mult, acest lapte prelucrat nu contine factorii care ajuta intestinul sa se maturizeze sau ca in sange sa existe leucocitele si anticorpii care ii vor apara pe copii de astm, infectii, constipatie, colita, eczeme, amigdalite s.a.m.d. Omul nu poate niciodata sa imite sau sa repro-duca in mod satisfacator ceea ce a creat Dumnezeu.
De ce ne este asa de greu sa acceptam calea lui Dumnezeu ca fiind cea mai buna pentru noi? Nu doar in ce priveste alimentatia, ci si in ce priveste mantuirea. Mantuirea este gratuita – la fel ca laptele de mama –, dar noi incercam sa punem faptele noastre in locul darului oferit de Domnul Isus. Incercam sa cumparam mantuirea prin a fi buni. Iar in procesul acesta ne imbolnavim daca nu fizic, din cauza stresului, atunci emotional – ajungem la depresie, pentru ca nu suntem niciodata destul de buni.
Doamne, ajuta-ma sa nu uit ca intotdeauna calea Ta este cea mai buna.
Martha Lee
Eschimosi de bunavoie?
„Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: ’Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina’.” (Gen 2,16)
V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa traiti la Polul Sud sau Nord? Chiar si cei care, in general, nu se dau in vant dupa fructe, cu siguranta ca acolo ar tanji dupa ele. Merele, strugurii, prunele, gutuile, perele etc. sunt o sursa esentiala de vitamine si minerale, fiind un factor protector fata de cancer si alte boli cronice ale civilizatiei.
Profitati de preturile de sezon si consumati cat mai multe fructe in stare proaspata si asigurati-va o rezerva pentru toata iarna. Ellen White spune ca fructele conservate prin procedee corespunzatoare „sunt un inlocuitor excelent al fructelor proaspete”. (Dieta si hrana, p. 311)
Iata cateva sfaturi inspirate pentru sezonul de toamna, atat de binecuvantat prin abundenta fructelor:
– Mancati dupa placere struguri proaspeti, mere, pere si orice alte fructe care sunt disponibile.
– Culegeti sau procurati fructe pe care sa le conservati pentru iarna.
– Conservarea este de preferat sa se faca in recipiente de sticla sau prin deshidratare (uscare).
– La conservarea in borcane folositi doar atat zahar cat este strict necesar.
– Tratarea termica (fierberea) trebuie redusa la minimum.
– Congelarea, desi mai costisitoare, este preferabila ori de cate ori este accesibila.
– Fructele consumate in stare proaspata, precum si cele conservate trebuie sa fie de cea mai buna calitate.
Nu e nevoie sa ducem o viata de eschimosi! Roadele toamnei sunt la indemana noastra. Datorita fructelor, fiecare zi poate fi un ospat plin de savoare. Sa ne bucuram de deliciile paradisului atata timp cat ne stau la dispozitie!
Valentin Nadasan
Hrana de care nu are nevoie nimeni
„Si oricine nu se hraneste decat cu lapte nu este obisnuit cu cuvantul despre neprihanire, caci este un prunc. Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a caror judecata s-a deprins, prin intrebuintare, sa deosebeasca binele si raul.” (Evr. 5,13.14)
Sanatatea este rezultatul respectarii legilor sanatatii stabilite de Dumnezeu cand ne-a creat. Iar atunci, laptele nu se afla pe lista cu alimente! A inceput sa fie folosit dupa Potop, cand Domnul i-a dat omului carne fiindca nu erau fructe, legume, nuci si cereale. Aceasta dieta de substitutie era totusi inferioara si a avut ca rezultat reducerea drastica a longevitatii.
Guvernul american a respins recent afirmatia ca „toti avem nevoie de lapte” sustinuta in 1974 de Asociatia Americana a Produselor Lactate. Consumul de produse lactate ne expune unor riscuri. Asociatia amintita nu iti va spune ca laptele de vaca este asociat cu alergii puternice, cu anemia, cu inteligenta scazuta, cu anumite sensibilitati la lapte, cu oboseala cronica, durerile de cap, de muschi si de oase, cu hiperactivitatea, udatul patului, agravarea congestiilor, cu infectiile otice, astmul si alte afectiuni respiratorii, cu instalarea timpurie a aterosclerozei, cu diabetul juvenil, cu acneea, cu artrita reumatoida si cariile dentare. Insa laptele de mama ii asigura bebelusului anticorpii si celulele albe. El contine lactoferina, care blocheaza dezvoltarea bacteriei E. coli in intestine, si este de obicei steril. Dumnezeu a creat laptele de vaca pentru vitei, iar laptele de mama pentru bebelusi!
Laptele este un aliment controversat. Laptele degresat se gaseste pe lista primelor 10 alimente sanatoase – in primul rand, pentru calciu. Dar majoritatea oamenilor nu stiu ca nivelul ridicat de proteine din lapte cauzeaza pierderea calciului! Dr. Neil Nedley afirma: „Concluzia cercetarilor mele este aceea ca nu exista absolut niciun motiv pentru care adultii sa creada ca au nevoie de laptele altei specii pentru a fi sanatosi.” Din vremurile biblice si pana acum, sanatatea animalelor a degenerat. Exista multe avertizari stiintifice. Doar faptul ca boala vacii nebune nu poate fi eliminata prin pasteurizare este un motiv suficient ca sa evit laptele! Vrei sa bei lapte? Probabil ca nu, daca esti convins ca dieta data de Dumnezeu este cea mai buna.
Bei lapte in loc sa te hranesti cu hrana tare? Mediteaza la mesajul din Evrei 5,13.14.
Kay Kuzma
MANCAREA, BAUTURA SI IMPARATIA
„Caci Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci neprihanire, pace si bucurie în Duhul Sfant.” (Romani 14,17)
Dacă în Imparatia lui Dumnezeu s-ar intra pe criterii legate de mancare si bautura, atunci toti vegetarienii ar fi primii care ar intra, pentru ca acolo nu vor mai fi abatoare…
Dar în Impărătia lui Dumnezeu intra oamenii care au ales să traiască o viată neprihanita, plină de pace si bucurie în Duhul Sfant. Totusi, în acest text, apostolul Pavel nu intentioneaza sa ne spuna ca mancarea si bautura nu au chiar nimic de-a face cu Imparatia lui Dumnezeu. Deja din context intelegem ca problema bauturii si a mancarii este una importanta – chiar dacă ar fi sa ne gandim doar la toleranta pe care trebuie s-o manifestam fată de cei care au ales un stil diferit de viata. Asadar, trebuie sa stim că Imparatia lui Dumnezeu, desi nu este mancare si bautura, are legatura cu mancarea si cu bautura. Tot apostolul Pavel spune ca trupul nostru e un templu al Duhului Sfant, prin urmare oricine nimiceste acest templu prin ingerarea de substante otravitoare sau prin alimente pe care Dumnezeu le numeste „necurate” va fi nimicit de Dumnezeu in cele din urma.
Mancarea si bautura nu sunt de neglijat pentru un crestin. Astazi, imprejurarile de viata sunt diferite fata de timpul si locul în care se afla Pavel cand a scris aceste lucruri. In peisajul iudaic antic, nu avea ce cauta carnea necurata si, la fel, bauturile alcoolice. Cand Pavel discuta despre carne, e vorba de carne jertfita sau nu idolilor.
Astazi e altă situatie. A trage concluzia ca nu trebuie să ne facem probleme cu privire la hrana, ca putem lua totul cu multumire, ca nu-L interesează pe Dumnezeu ce mancam si ce bem, este o mare greseală. El vrea ca noi să fim fericiti si de aceea Cuvantul Sau ne arată ce este bine si ce este rau de mancat si de baut.
Ascultarea de instructiunile Sale duce la viata, pe cand neascultarea, fie ea chiar cladita pe argumente biblice, dar personale si subiective, duce la moarte.
Benoni Catana
Nevoia de schimbare
„’Scoala-te’, i-a zis Isus, ’ridica-ti patul si umbla.’… Dupa aceea, Isus l-a gasit in Templu, si i-a zis: ’Iata ca te-ai facut sanatos; de acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu ti se intample ceva mai rau’.” (Ioan 5,8-14)
Adesea, cei care incearca sa faca brusc schimbari majore in stilul lor de viata renunta din cauza descurajarii. Dar, daca esti bolnav, se poate ca viata ta sa depinda de o schimbare rapida. Iata cateva exemple.
Bolnavii cu diabet de tip 2 considera ca, daca iau tratament, vor fi sanatosi. Dar, uneori, chiar cu ingrijirile medicale si cu medicamentele cele mai bune, glicemia nu poate fi tinuta sub control. De aici, teribilele efecte secundare. Diabetul este prima cauza de orbire. In SUA, se fac zilnic 150 de amputatii de picior din cauza diabetului. Riscul de boala de inima este de 10 ori mai mare. Solutia – o schimbare rapida. Prin miscare, mers pe jos 6 km pe zi sau ceva echivalent, si o alimentatie vegetariana, fara produse rafinate, in decurs de 3–6 saptamani, mai mult de 50% dintre bolnavii cu diabet tip 2 pot ajunge sa nu mai aiba nevoie de medicamente, iar neuropatia diabetica ar fi vindecata complet in 80%-90 % dintre cazuri.
Si boala de inima impune o schimbare rapida. Semnul cel mai obisnuit al unei probleme cu inima este moartea subita! Asa ca nu astepta sa apara, si abia apoi sa faci unele schimbari! Reducerea grasimii din alimentatie, la 10% din aportul caloric, si miscarea zilnica produc o scadere a placii aterosclerotice in medie cu 5,5% in 12 luni. Majoritatea atacurilor de inima au loc din cauza ca artera se obstrueaza, dar nu prin cresterea treptata a placii aterosclerotice, ci printr-un cheag format cu ajutorul colesterolului eliminat din interiorul placii, prin ruperea invelisului. Schimbarea alimentatiei poate face ca, in cateva saptamani, invelisul sa devina stabil.
Daca esti sanatos si vrei sa ramai asa, hotaraste-ti niste tinte si adopta un plan de imbunatatire a vietii. Dar, daca nu esti sanatos, nu astepta! Ziua de maine depinde si de felul cum traiesti astazi!
Ca sa ramai sanatos spiritual, adopta un plan de imbunatatire spirituala progresiva a vietii. Dar, daca ai contractat o „boala” a pacatului, cere-I lui Dumnezeu puterea de vointa pentru a face o schimbare rapida astazi.
Jim Brackett
Cum sa-ti pastrezi rezervoarele pline
„Imi ungi capul cu untdelemn, si paharul meu este plin de da peste el.” (Ps. 23,5)
Lucrand in cadrul Facultatii de Sanatate Publica a Universitatii Loma Linda, stiam care sunt factorii de risc pentru atacul vascular cerebral si eram sigur ca eu nu voi avea niciodata asa ceva. Dar, pe 8 februarie 1996, accidentul s-a produs. Aveam o deficienta a inimii de la nastere si un cheag de sange a ajuns chiar in partea centrala a creierului. Au fost afectati mai multi centri care raspund de activitatea motorie de pe partea stanga, de gandirea analitica, de orientarea temporo-spatiala, de reactiile de initiere si de inhibitie. Nu se credea ca voi mai putea merge sau gandi corect!
Dupa trei ani, daca m-ati fi intalnit pe strada, n-ati fi stiut ca suferisem un atac vascular cerebral, daca nu v-ar fi atras atentia un usor schiopatat sau zambetul meu deformat. Ce s-a intamplat?
Eu numesc aceasta Efectul de Rezervor. Daca viata ta este goala si vine o criza, nu ai nicio rezerva ca sa lupti cu boala. Dar viata mea era plina cu trei lucruri pe seama carora pun insanatosirea mea incredibila: credinta in Dumnezeu, o familie iubitoare si un stil de viata sanatos.
Rezervorul 1: O credinta sanatoasa in harul lui Dumnezeu. Cand a venit criza, mi-am pus viata in mainile lui Dumnezeu si m-am linistit. A avut loc un serviciu de ungere si niciodata nu m-am indoit de iubirea si de puterea Lui minunata de vindecare. Fara credinta, poti ajunge la disperare. Este usor sa te dai batut. Pacientii cu atac vascular cerebral nu pot sa se dea batuti! Trebuie sa lucreze pentru refacerea legaturilor distruse care fac posibile miscarea, gandirea si vorbirea.
Rezervorul 2: Relatii sanatoase. Nu am fost niciodata singur. Sotia si fiica au fost langa mine, iubindu-ma, sustinandu-ma, incurajandu-ma si ajutandu-ma sa-mi antrenez muschii slabiti. Aveam pentru ce sa traiesc.
Rezervorul 3: Un stil de viata sanatos. Da, suferisem un atac vascular cerebral care imi afectase creierul, dar corpul meu era sanatos; venele erau curate, sistemul imunitar era puternic. Sanatatea fizica mi-a dat puterea de a-mi impune sa merg pe jos, sa urc scarile, sa inot si sa joc tenis iarasi.
Ce ai putea face astazi pentru a te asigura ca rezervoarele tale sunt pline?
Jan Kuzma
CUM POTI SCAPA DE STRESUL NEGATIV?
„Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.” (Matei 7,12 pp)
Stiinta medicala a descoperit ca exista un stres pozitiv si unul negativ, determinat de atitudinea noastra fata de el, dar si de cat de puternice sunt resursele noastre fizice, psihice sau spirituale pentru a-i face fata. Altfel spus, unul ne mobilizeaza sa-l depasim, iar celalalt ne istoveste si ne tulbura echilibrul interior.
Cum face scoica de produce o perla? Inainte de toate, exista un graunte de nisip ce a patruns, voit sau nu, in cochilia ei si care constituie pentru scoica un permanent stres, caci o irita zi de zi. A, isi spune scoica, cum sa fac sa scap de el? Ma zgarie, ma streseaza, ma enerveaza. Ce sa fac? si iata ca incepe sa reflecteze cu atentie la situatia nou creata. Isi framanta gandurile si sufera de insomnie. Se concentreaza, mediteaza, cere sfaturi si chiar se roaga, pana in ziua in care intelege ca nu va ajunge niciodata sa scape de acel graunte de nisip. si totusi, ce ar putea sa faca? Este sansa de „a-l inveli” pe domnul Grauntel Nisipescu pana va deveni lustruit, innobilat, cu adevarat valoros si placut. Dar pentru aceasta are nevoie de timp, de rabdare si mai ales de comunicare. si cand a biruit, este fericita si isi spune: In sfarsit, am reusit sa inving o mare dificultate!
De mii de ani, scoica perliera ne invata sa gandim pozitiv, sa fim proactivi si optimisti in orice situatie. Sa intelegem ca nimic nu este intamplator pe lumea aceasta. Daca reusim sa ne infasuram conflictele intr-o materie luminoasa, linistita, atunci vom avea mari realizari. Deci, de acum incolo, in loc sa ne lamentam, „sa secretam” acea materie speciala in care ne putem invalui problemele si care se numeste acceptare, bunatate, compasiune, dar si demnitate, iertare, noblete de caracter sau toleranta. Pe scurt, sa invatam alfabetul dragostei adevarate. Sa urmam sfatul regulii de aur: „Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.”
Cand sunteti in fata unui eveniment neplacut sau a unei persoane insuportabile, bucurati-va si spuneti: „O, Doamne, ce sansa! Inca un graunte aspru de nisip! Iata inca o posibilitate pentru o noua perla, pentru Tine si pentru mine! Invata-ma Tu cum sa-i dau valoare in viata mea, pentru a deveni o perla in coroana Ta!”
Cristina Anca Dascalescu
La micul dejun, hrana pentru creier
„Doamne, auzi-mi glasul dimineata! Dimineata, eu imi indrept rugaciunea spre Tine si astept.” (Ps. 5,3)
Copiii care obisnuiesc sa ia un mic dejun consistent au rezultate mai bune la scoala. De aceea, micul dejun mai este numit si „hrana pentru creier”! El este considerat la fel de esential pentru invatare ca intelegerea celor trei lucruri fundamentale: cititul, scrisul si socotitul!
Un studiu din 1998, facut pe copii de la oras carora li se oferea micul dejun la scoala, a aratat ca aceia care luau micul dejun faceau progrese semnificative in activitatea scolara si pe plan emotional. De asemenea, ii ajuta pe copii sa stea linistiti in clasa, iar pe altii i-a ferit sa adoarma in banca. si parintii, si profesorii au observat deosebirea. Iar notele au confirmat observatiile.
Numai copiii au nevoie de un mic dejun ca hrana pentru creier? Studii efectuate pe adulti au aratat ca obiceiul de a lua micul dejun contribuie la o sanatate mai buna, la scurtarea timpului de reactie si la o maxima productivitate a muncii.
„Dar nu-mi e foame dimineata”, se plang multi. Aceasta se intampla, fiindca incearca sa manance inainte ca organismul sa fie pe deplin treaz! Daca ar lua o cina usoara, cu cel putin patru ore inainte de culcare (fara gustari la miezul noptii), si s-ar culca devreme, ca sa poata sa se scoale devreme si sa faca o plimbare cu pas energic in aerul proaspat de dimineata, daca ar face un dus care sa le stimuleze circulatia si s-ar bucura de un bun masaj cu prosopul, nu s-ar mai plange ca nu le este foame!
Dar este aceasta singura hrana de care are nevoie creierul dimineata? Nu. Timpul de dimineata, inainte de a aduce confuzie in creierul nostru prin „hrana” din timpul zilei, saraca in valoare nutritiva si bogata in calorii, este cel mai potrivit ca sa ne umplem creierul cu hrana spirituala. Gandirea va fi mai ascutita si puterea de memorare, mai mare. Dimineata este timpul pentru a ne innoi mintea cu fagaduintele si cu principiile din Cuvantul lui Dumnezeu. Ca sa avem un creier sanatos, sa ne rugam folosind cuvintele lui David: „Doamne, auzi-mi glasul dimineata!”
Te-ai bucurat astazi de „hrana pentru creier de la micul dejun”, cea spirituala si cea fizica?
Gerard McLane
Sa bem din „apa vie”
„Isus i-a raspuns: ’Oricui bea din apa aceasta, ii va fi iarasi sete. Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca apa pe care i-o voi da Eu se va preface in el intr-un izvor de apa, care va tasni in viata vesnica’.” (Ioan 4,13.14)
Apa este absolut necesara vietii si reprezinta 60-75% din greutatea corpului. Este un solvent. Substante nutritive, precum glucoza, se dizolva in plasma sanguina si sunt transportate la celulele din corp, multumita apei. Fara apa, produsii de metabolism nu ar fi dizolvati si excretati in urina. In plus, simtul gustului depinde de apa.
Apa este si un lubrifiant. Ea face parte din lichidul sinovial din cavitatea articulara, care previne frecarea atunci cand oasele se misca. si, deoarece mucusul [format in principal din apa] din tubul digestiv este alunecos, hrana noastra poate sa treaca usor prin tractul intestinal.
Apa isi schimba lent temperatura – ea absoarbe o mare cantitate de caldura inainte ca temperatura sa creasca semnificativ si elibereaza o mare cantitate de caldura inainte ca temperatura sa scada semnificativ. Acesta este unul dintre factorii care ajuta corpul nostru sa-si mentina o temperatura constanta. In plus, fara apa nu am avea posibilitatea sa transpiram – procesul de evaporare ajuta celulele sa nu acumuleze prea multa caldura.
Cu toate acestea, este surprinzator cat de multi oameni nu stiu ca sanatatea lor depinde de aportul adecvat de apa.
In 1991, am fost pentru o evanghelizare in Ucraina. Am fost socat sa aflu ca, in cadrul tratamentului pentru diferite boli, oamenilor li se spusese sa limiteze consumul de apa! Intr-una dintre primele prelegeri, am aratat ca sunt absolut necesare cel putin opt pahare de apa zilnic, pentru ca rinichii sa functioneze corespunzator. Apoi, i-am rugat pe ascultatori sa incerce sa faca acest lucru in urmatoarele trei saptamani. La sfarsitul acestei perioade, cand i-am intrebat daca practicasera obiceiul acesta, mi-au raspuns prin ovatii sustinute. Evident, apa facuse o schimbare importanta in viata lor!
Si tu poti avea experienta unei schimbari importante in calitatea vietii tale, daca bei „apa vie” a mantuirii oferite de Domnul Hristos.
Bei apa suficienta pentru a ramane sanatos, atat din punct de vedere fizic, cat si spiritual?
Alex Bokovoy
Echilibru in reforma alimentatiei
„Toti cei ce se lupta la jocurile de obste, se supun la tot felul de infranari. si ei fac lucrul acesta ca sa capete o cununa care se poate vesteji: noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa care nu se poate vesteji.” (1 Cor. 9,25)
Cei care inteleg legile sanatatii si care sunt calauziti de principii vor refuza extremele, atat cea a ingaduintei, cat si cea a restrictiei… Ei cauta sa pastreze toate puterile in cea mai buna conditie, pentru cel mai inalt serviciu fata de Dumnezeu si fata de om. Apetitul se afla sub controlul ratiunii si al constiintei, iar ei sunt rasplatiti cu sanatatea trupului si a mintii. Pentru ca nu-si impun cu agresivitate parerile, exemplul lor este o marturie in favoarea principiilor corecte. Aceste persoane au o larga influenta in bine.
Exista mult bun simt in reforma alimentara… Nu toti pot manca din toate lucrurile. Alimentele gustoase si hranitoare pentru o persoana pot fi lipsite de gust si chiar daunatoare pentru o alta. Unele persoane nu pot folosi laptele, in timp ce altora le prinde bine. Unele persoane nu pot digera mazarea sau fasolea; altele, le gasesc hranitoare. Pentru unii, preparatele din cereale integrale sunt o hrana buna, in timp ce altii nu le pot folosi…
Reforma in alimentatie ar trebui sa fie progresiva. Pe masura ce bolile animalelor se inmultesc tot mai mult, folosirea laptelui si a oualor va deveni din ce in ce mai nesigura. Ar trebui facut un efort pentru inlocuirea lor cu alte lucruri sanatoase si necostisitoare. Oamenii de pretutindeni ar trebui sa fie invatati cum sa gateasca fara lapte si oua – pe cat este posibil – si totusi mancarea lor sa fie hranitoare si gustoasa…
Evalueaza-ti cu grija dieta. Mergi de la cauza la efect. Cultiva stapanirea de sine. Tine pofta sub controlul ratiunii. Nu impovara niciodata stomacul prin supraalimentare, dar sa nu te lipsesti de hrana nutritiva si gustoasa, necesara pentru o buna sanatate…
Mancati dupa cum judecati ca este cel mai bine; si, dupa ce ati rugat pe Domnul sa binecuvanteze hrana pentru intarirea corpului vostru, sa credeti ca El aude rugaciunea si fiti linistiti.
Inteleptule Creator, da-mi judecata sanatoasa atunci cand ajung sa aleg ce trebuie sa mananc.
Ellen White – Divina vindecare, Bucuresti, 1997, p. 300-304
„Ascultati-ma…! Incredeti-va in Domnul, Dumnezeul vostru, si veti fi intariti; incredeti-va in prorocii Lui, si veti izbuti.” (2 Cron. 20,20)
In anii 1800 se credea ca aerul curat este daunator sanatatii. Noaptea, ferestrele erau bine inchise, iar bolnavii nu erau scosi din casa. Ellen White, inspirata de Dumnezeu, a dezvaluit adevarul despre practicile „sanatoase” din vremea sa: „Aerul este darul fara plata al cerului, destinat sa umple cu energie intregul organism. Fara el, trupul s-ar umple de boala si ar deveni inactiv, fara vlaga si plapand.” (Marturii, vol. 1, p. 701)
„Plamanii elimina permanent impuritati si au nevoie permanenta de aer proaspat… Viata in camere imbacsite, neaerisite, unde aerul e inchis si viciat, slabeste intreg corpul.” (Divina vindecare, p. 247)
Eu cred ca expunerea la aer curat este vitala si pe timpul noptii, fie vara, fie iarna. Este uimitor cat de repede ne simtim „energizati” cand deschidem doar putin fereastra camerei. Fara aer proaspat, trupul s-ar umple de boala si ar deveni inactiv, fara vlaga si plapand. De ce? Aerul impur, in care ionii sunt incarcati pozitiv, limiteaza absorbtia oxigenului, atat de esential vietii. Fara oxigen, nicio celula nu poate trai. Fara el nu putem avea un sange sanatos, o gandire clara si o buna circulatie a sangelui.
Excesul de ioni pozitivi destabilizeaza secretia hormonului fericirii, serotonina, generand anxietate, insomnie, migrene, dureri de cap si schimbari bruste de dispozitie. Recent s-a descoperit faptul ca lipsa oxigenului in sange duce la „lipirea” trombocitelor, ceea ce poate determina un atac de cord. Aerul curat face parte dintr-o serie de opt legi ale sanatatii, despre care a scris Ellen White in cartea Divina vindecare (p. 127).
Mai este de mirare faptul ca primul camin al omului a fost in aer liber, unde oxigenul era gratuit si din abundenta? Deoarece pamantul este mereu incarcat negativ, este bine sa locuim departe de orase, langa o cascada, la malul marii, langa padure sau la poalele muntilor. Chiar si un nivel mic al concentratiei de ioni negativi poate distruge bacteriile din aer, care duc la aparitia racelilor, a gripelor si a altor probleme respiratorii. Expunerea zilnica la aerul proaspat si curat ne asigura oxigenul atat de vital pentru o sanatate deplina. Este unul dintre cele mai bogate binecuvantari ale cerului.
Ai respirat astazi profund din aerul proaspat daruit de Dumnezeu?
Marcella Harrom
A doua sansa
„Cine isi aduce aminte de certare apuca pe calea vietii; dar cel ce uita mustrarea apuca pe cai gresite.” (Prov. 10,17)
Desi avea doar 55 de ani, Connie era foarte bolnava. Suferea de ischemie, guta, hipertensiune, diabet, depresie si era supraponderala. Medicii ii spusesera ca nu mai pot face nimic pentru ea. Suferise trei interventii chirurgicale de bypass coronarian si, dupa patru ani, o angioplastie. Lua zilnic 27 de pastile si 60 de doze de insulina. Nu putea sa mearga pe jos mai mult de 100 de metri fara sa inghita la fiecare pas pastile de nitroglicerina. Inima ei era atât de fragila incât cardiologul i-a spus ca nu are voie sa zboare cu avionul. Era deprimata si se simtea o povara pentru familia ei, asa ca l-a rugat pe sotul ei sa o interneze intr-un azil. In schimb, el a inscris-o la un seminar de schimbare a stilului de viata. Prin urmare, Connie, care s-ar fi agatat si de un pai, a adoptat o dieta naturala, vegetariana. Fara carne, produse lactate, oua si bauturi racoritoare. A inlocuit zaharul rafinat si alimentele semipreparate cu legume si fructe proaspete si a inceput sa consume mai multe cereale.
Dupa sase luni, mai lua doar trei pastile pe zi, dozele de insulina ii scazusera la jumatate, mergea pe jos aproape 5 kilometri si inota regulat. A revenit la greutatea normala. Nu mai era deprimata. Nu mai platea 490 de dolari in fiecare luna pentru medicamente, ci doar 80 de dolari. Intrebata care a fost reactia medicului, Connie a spus: „La inceput, a fost foarte sceptic. Apoi m-a intrebat despre aspectele nutritionale ale programului si stilul nou de viata. Unii dintre specialistii care ma cunosc sunt foarte entuziasmati si le-au recomandat unora dintre pacienti sa ia legatura cu mine, in speranta ca ii voi putea motiva si ca le voi oferi câteva informatii.”
Dupa 10 ani, Connie este inca sanatoasa si viguroasa. De Anul Nou mi-a trimis o vedere din Perth, Australia. „Tocmai plecam in Hong Kong si nu vom calatori pe mare. Ii multumim lui Dumnezeu ca ne indruma spre un alt stil de viata si ne ajuta sa facem o a doua schimbare in viata noastra.”
Puterea vindecatoare pe care Dumnezeu a pus-o in trupul omenesc este uimitoare; ar fi bine sa o folosim dupa voia lui Dumnezeu!
Esti de acord ca „cine isi aduce aminte de certare (disciplina, engl.) apuca pe calea vietii”? Daca da, ce schimbari ar trebui sa faci in stilul tau de viata?
Hans Diehl
Nu va lasati pacaliti de statistica
„Calea nebunului este fara prihana in ochii lui, dar inteleptul asculta sfaturile.” (Prov. 12,15)
Am crezut intotdeauna ca proteinele formeaza oase sanatoase, deci carnea si produsele de origine animala sunt esentiale in alimentatie. Cand am intalnit atleti care erau vegani (nu consumau niciun fel de produse de origine animala), am fost uimita. Asa este – daca nu iei seama la toate dovezile, este usor sa fii pacalit. Cercetand, am descoperit ca o alimentatie bogata in proteine supune corpul la un efort excesiv.
Oamenii spun: „Avem nevoie de foarte multa carne, pentru ca ea formeaza musculatura si ne da energie, iar alimentele de origine vegetala nu au deloc proteine”. Dar, de fapt, proteinele din carne nu merg direct la muschi. Organismul le prelucreaza ca pe orice aliment. Cele mai multe vegetale contin si proteine, asa ca, daca vei consuma o mare varietate in fiecare zi, vei avea suficiente proteine. Cat priveste energia, nu proteinele constituie cea mai eficienta sursa de energie a corpului, ci carbohidratii.
„Dar o alimentatie bogata in proteine este cea mai buna metoda pentru slabit”, argumenteaza unii. Exista cercetari care arata ca o alimentatie bogata in proteine si saraca in hidrati de carbon ajuta la scaderea in greutate. Dar este aceasta cea mai buna metoda? Nu tocmai. Proteinele nu pot sa arda grasimea, asa cum au sustinut unii. Ele au tot atatea calorii ca hidratii de carbon – 4 cal/g. Iar alimentele cu multe proteine, cum este carnea de vita, sunt bogate si in grasime, care are 9 cal/g. Deoarece un regim bogat in proteine nu este echilibrat, poate supune rinichii la un efort prea mare. S-a descoperit ca regimurile cu proteine lichide administrate pe o perioada lunga pot deteriora functia inimii. Expertii recomanda ca proteinele sa reprezinte doar 12%-15% dintr-o alimentatie sanatoasa.
Atunci cand iei hotarari care privesc stilul de viata, nu poti sa iei un singur studiu ca adevar si sa ignori toate dovezile care il contrazic. La fel este si cu Biblia. Nu trebuie sa alegi un singur text si sa-l interpretezi intr-o maniera contrara dovezilor biblice.
Adevarul, fie spiritual, fie privitor la sanatate, poate insemna diferenta dintre viata si moarte. Ce poti face astazi, pentru a fi mai bine informat?
Kay Kuzma
Cum sa fii din nou in forma
„Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine, si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.” (3 Ioan 2)
Inceperea unui program de pregatire fizica si mentinerea lui pot constitui una dintre cele mai dificile indatoriri pe care le vei avea de infruntat vreodata. Ca sa ai succes, trebuie sa fii hotarat. Obiceiurile ii creeaza pe oameni. Adoptarea unui nou stil de viata cere renuntarea la obiceiurile vechi si formarea altora noi si probabil iesite din comun. Atunci cand pastrarea unor deprinderi sanatoase ajunge dificila (si va ajunge), iar entuziasmul emotional paleste (si va pali), taria hotararii trebuie sa te scoata din incurcatura. Hotaraste-te sa fii un om de cuvant! Este in joc reputatia ta. Scrie-ti hotararea si asaz-o asa ca sa-ti aduci aminte continuu de ea.
Cere taria divina care sa te sustina. Trupul tau este templul Duhului Sfant. Pe masura ce tu iti intaresti corpul fizic, El are cu atat mai mult posibilitatea sa comunice cu tine spiritual. Domnul le-a fagaduit puterea Sa acelora care o cer. El este langa tine cand iti este greu sa mergi mai departe. Cere fagaduinta din Ieremia 30,17: „Te voi vindeca si iti voi lega ranile”.
Roaga-i pe altii sa te ajute. Fa publice deciziile luate. Este greu sa renunti la angajamentele publice, pentru ca nu vrei sa-i dezamagesti pe altii.
Iata o lista cu lucruri absolut necesare, ca sa iti respecti angajamentul: 1. Fa-ti un plan precis, dar evita inflexibilitatea. 2. Stabileste-ti tinte modeste pentru inceput. 3. Fa din planul tau o parte a vietii tale de fiecare zi. 4. Urmareste moderatia si echilibrul. 5. Asteapta ca inaintarea sa aiba loc treptat. Daca au trebuit ani de zile ca sa iti pierzi conditia fizica buna, va fi nevoie de luni de zile pentru a o redobandi. 6. Bucura-te de intregul proces, nu doar de produsul finit. 7. Nu fi prea dur cu tine insuti. Obiceiurile vechi mor greu. 8. Monitorizeaza-ti progresul in mod regulat, dar sa nu fii obsedat. 9. Aplica mai degraba regula lui 90%, decat pe cea a lui 100%. Urmareste respectarea angajamentului tau in proportie de 90%. Ingaduie-ti putina relaxare, in loc sa traiesti apasat de vinovatie. 10. Da-I lauda cui I se cuvine; multumeste-I Domnului pentru succesul tau.
Ce schimbari in stilul de viata ai vrea sa faci anul acesta, schimbari care sa te ajute sa devii asa cum vrei cu adevarat? Astazi este o zi excelenta ca sa incepi sa intri in forma!
Elmar Sakala
Rezolvarea insomniei
„Pe cand vasleau ei, Isus a adormit. Pe lac, s-a starnit un asa vartej de vant, ca se umplea corabia cu apa; si erau in primejdie.” (Luca 8,23)
Extenuarea este una dintre primele zece cele mai obisnuite motive pentru care oamenii merg la doctor. Remediul e simplu. Dormi mai mult. Dar, uimitor – foarte multi oameni obositi nu pot sa adoarma sau se trezesc dupa cateva ore. Desi 34% dintre persoanele in varsta se plang de insomnie, problemele de somn sunt obisnuite la toate varstele.
Imparatul Saul suferea de insomnie. Indepartarea de Dumnezeu nu l-a ajutat deloc. Era la palat si avea insomnii. Petru a dormit bine si in temnita. A trebuit sa fie trezit de inger inainte de a fi eliberat. Cel mai bun exemplu este Domnul Isus, adormit in corabie in mijlocul furtunii. Cum a reusit?
Emotiile tulburatoare – vinovatia, mania, teama, nelinistea, resentimen-tele – pot sa ne tina treji, sa ne faca sa umblam noaptea prin casa. Dar si stilul de viata poate face acelasi lucru.
In 1933, s-a descoperit un hormon, numit melatonina – un ajutor natural al somnului. Ea reduce cu 14 minute timpul de adormire; creste eficienta somnului, dar nu si timpul de somn; ii ajuta pe cei care au rau de avion, dificultati de adaptare la schimbarea de fus orar si pe varstnicii cu insomnii. Dupa doi ani de la descoperire, melatonina era comercializata de 24 de companii din SUA. Toata lumea lua pastile.
Dar productia de melatonina a corpului poate fi intensificata prin stilul de viata. Melatonina se produce noaptea. De aceea, e bine sa te expui la lumina stralucitoare a zilei, in aer liber, in prima parte a zilei. Evita luminile artificiale puternice. Dormi in intuneric total si incearca sa te culci inainte de miezul noptii. Doua ore de somn inainte de orele 24:00 valoreaza mai mult decat patru dupa aceea. Miscarea face sa creasca productia de melatonina, dar si consumul de alimente bogate in triptofan si vitamina B6: nuci, susan, seminte de dovleac si ardei gras. Melatonina se gaseste si in ovaz, porumb, orez, orz, rosii si banane. si postul, in special in timpul orelor de seara, stimuleaza productia de melatonina. Asigura-ti destul calciu si evita medicamentele antiinflamatoare, antidepresivele si adjuvantele pentru somn.
Modul de viata al Domnului Isus I-a dat posibilitatea sa doarma in timpul unei furtuni. Ce aspecte ale stilului Sau de viata am putea prelua si noi?
Kay Kuzma
Cat de sanatos este lobul tau frontal?
„Luati seama ca nimeni sa nu intoarca altuia rau pentru rau; ci cautati totdeauna sa faceti ce este bine atat intre voi, cat si fata de toti.” (1 Tes. 5,15)
Phineas Gage, de 25 de ani, trebuia sa arunce in aer o stanca, pentru construirea unei linii de cale ferata printr-o regiune muntoasa. Dar un accident l-a distrus pe cel pe care familia, prietenii si angajatorii sai il cunosteau si a trimis in societate un om care arata ca Phineas, dar nu era el.
Pregatind detonarea, Phineas a facut o gaura in roca si a turnat in ea pulberea explozibila. Dar nu a pus si nisip peste pulbere, asa cum ar fi trebuit, ci a inceput sa batatoreasca direct pulberea cu un dispozitiv de fier. O scanteie a aprins-o, iar explozia a proiectat dispozitivul de fier prin capul lui Phineas. Fierul a intrat pe sub maxilarul stang, a trecut prin spatele ochiului, prin lobul frontal, si a iesit, cazand la cativa metri mai departe.
Uimitor, Phineas nu a murit. In scurt timp, si-a recapatat cunostinta si a putut sa vorbeasca si chiar sa mearga, sprijinit de colegi. si-a pierdut vederea la ochiul stang, dar, in rest, fizic s-a insanatosit aproape complet. Insa nu mai era acelasi om. Inainte de accident, era un sot si un muncitor iubit, un om inteligent, pe care te puteai bizui, un sef de echipa capabil, cu o inalta conduita morala, un om evlavios si reverentios.
Desi capacitatea de miscare, vorbirea si memoria nu i-au fost afectate de accident, declinul sau moral a fost imediat. A pierdut tot respectul pentru obiceiurile sociale, a ajuns total iresponsabil si inclinat spre o atitudine hulitoare. si-a pierdut slujba, si-a parasit familia si a plecat cu un circ.
Doresti sa iti formezi un caracter integru si sa-ti dezvolti capacitatea de a lua decizii sanatoase? Atunci ai grija de lobul tau frontal!
Incepe printr-o alimentatie care sa ofere o hrana buna pentru creier. Evita drogurile. De ce alcoolul, cafeina si nicotina afecteaza atat de mult conduita? Pentru ca ataca lobul frontal, producand pierderea controlului si o gandire neclara, incoerenta. De ce cafeaua si barfa sunt atat de des legate una de alta? Cafeina se pare ca dezleaga limba! Drogurile omoara celulele creierului si chiar anumite medicamente pot fi daunatoare!
Tine minte, modul in care iti tratezi corpul astazi iti va afecta maine gandirea!
Kay Kuzma, adaptare dupa Niel Nedley, „Story of Phineas Gage”
Fructul vietii
In fiecare primavara, mai ales pe dealuri si pe coline, livezile par ninse inca o data, de bogatia petalelor albe si roze ale florilor de mar. Albinele, gospodine pricepute si harnice, nu mai ostenesc, din zori si pana in seara, tot colindand din floare in floare, pentru a le aduna nectarul dulce si polenul ca pulberea de aur. Astfel, ele ajuta la polenizarea pomilor.
Roadele acestor pomi sunt culese toamna. Merele multicolore si aromate umplu camarile si pietele. Unele soiuri au marele avantaj ca pot fi pastrate si folosite pana spre inceputul verii urmatoare.
Marul este un aliment de o neintrecuta valoare pentru om, intre fructele ce cresc in tara noastra. Exista o zicala populara care spune cu intelepciune ca „cine mananca un mar pe zi, il tine pe medic departe”.
Intr-adevar, marul este foarte bogat in vitamine, substante dulci, hranitoare si saruri minerale de mare folos pentru organism. Cine mananca un mar dupa masa de pranz si dupa cea de seara, are intotdeauna dintii mai curati si mai sanatosi. Merele rase si amestecate cu biscuiti sunt un bun aliment pentru copiii mici care sufera de stomac. Consumul de mere coapte ajuta la sporirea capacitatii de a invata (deoarece contin fosfor), stimuleaza pofta de mancare si digestia. Ceaiul preparat din cojile a 3-4 mere este de folos in combaterea racelilor, durerilor de gat, tusei.
In popor, marul este numit „fructul vietii”. Asadar, marul este un aliment si totodata un medicament natural pe care putem pune mare pret.
Dumnezeu a lasat fructele ca, alaturi de cereale si zarzavaturi, sa fie hrana oamenilor. Cei care consuma regulat fructe sunt mai sanatosi si mai putin predispusi la imbolnaviri decat ceilalti care nu prea consuma fructe.
Si pe Noul Pamant mantuitii vor avea ocazia sa manance foarte multe fructe. Dar, ce fructe?! Biblia ne vorbeste despre un pom a carui scop va fi doar refacerea sanatatii locuitorilor Cetatii Sfinte.
„In mijlocul pietii cetatii, si pe cele doua maluri ale raului, era pomul vietii, rodind douasprezece feluri de rod, si dand rod in fiecare luna; si frunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor.” (Apocalipsa 22:2)
Fa tot posibilul ca sa mananci macar un fruct pe zi! Si, roaga-te lui Dumnezeu sa poti ajunge acolo unde vor fi fructe din belsug!
Mirela Dascalu