Esti la fel de norocos cum este Kyle?
„Bucurati-va intotdeauna. Rugati-va neincetat. Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi.” (1 Tes. 5,16-18)
– Kyle este un copil foarte norocos, spuse mama lui, cu un zambet.
– De ce spuneti ca e norocos? Eu credeam ca a fi invalid este ceva rau.
– A, nu, raspunse ea. Daca s-ar fi nascut cu o generatie in urma, Kyle nu ar fi avut un calculator care functioneaza pe baza unor comenzi rostite!
Eram uimita ca nici Kyle, nici mama lui nu aveau resentimente fata de „sistemul” care il obligase sa faca un vaccin cand era mic. Din cauza unei reactii alergice, a ramas cu grave incapacitati fizice. Desi este tintuit in scaunul cu rotile si trebuie sa suporte nenumarate operatii, Kyle merge la scoala si este un elev stralucit – are numai note maxime si este seful clasei.
Cand l-am intalnit prima data, Kyle era internat pentru mai multe interventii chirurgicale. Era intr-o stare foarte grava. Chiar atunci, mama spusese ca este un copil norocos. Asa a fost. A stat mai mult de trei saptamani in sectia de ATI Pediatrie, dar in cele din urma a ajuns acasa si s-a intors si la scoala.
A fost Kyle tafnos si s-a vaitat, pentru ca a trebuit sa stea atat in spital? Nu. si-a deplans soarta, comparandu-se cu colegii sai de la scoala? Nu, cel putin nu adesea. A incercat el, atat cat a putut, sa raspunda cerintelor aparent imposibile ale medicilor? Da, a facut tot ce a putut ca sa coopereze.
Ce ar fi fost daca ar fi cedat? Ce ar fi fost daca mama lui nu ar fi avut o atitudine de recunostinta? Ce-ar fi fost daca tatal lui i-ar fi invinuit pe altii pentru problemele fiului sau?
Si reactiile mele sunt o alegere. Mai intai de toate, frustrarile si dezama-girile mele sunt doar de moment, nu pentru o viata intreaga. Macar pentru aceasta, si tot trebuie sa fiu recunoscatoare!
Tu cum stai? Cand te superi, esti tafnos sau te porti urat? Gandeste-te ce ai putea face data viitoare pentru a raspunde pozitiv. Reaminteste-ti tu insuti ca esti foarte norocos. Spune impreuna cu apostolul Pavel: „Caci m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc” (Fil. 4,11).
Enumera zece motive de multumire si lauda-L pe Domnul!
Tabitha Abel-Cooper
Esti inca indispus, nemultumit ?
„Da, Domnul a facut mari lucruri pentru noi, si de aceea suntem plini de bucurie.” (Ps. 126,3)
Exista o puternica legatura intre bucurie si durata medie a vietii. O atitudine pozitiva fata de imbatranire ofera un avantaj mult mai mare decat cel dat de scaderea tensiunii arteriale sau a colesterolului, care pot sa mai dea patru ani de viata. Intrece si miscarea, obiceiul de a nu fuma si mentinerea unei greutati sanatoase – metode care pot prelungi viata cu unul pana la trei ani.
Daca in dimineata aceasta te-ai trezit mai mult sanatos decat bolnav, esti mai binecuvantat decat cei 1.000.000 de oameni care vor inceta din viata pana la sfarsitul saptamanii. Daca nu ai trecut prin primejdiile unui razboi, prin singuratatea intemnitarii, agonia torturii sau chinurile foamei, o duci mai bine decat 500.000.000 de oameni din lume. Daca poti sa mergi la o biserica fara teama de a fi hartuit, arestat, torturat sau omorat, esti mai binecuvantat decat 3 miliarde de oameni din lume. Daca ai bani la banca si in portofel si maruntis de rezerva, te numeri printre primii 8% dintre cei mai bogati oameni din lume. Sper ca acum nu mai esti nemultumit!
Poate ca este timpul sa scrii cateva lucruri pentru care poti fi recunoscator. Iata ce am scris eu: 1. Pentru impozitele pe care le platesc, pentru ca inseamna ca am o slujba. 2. Pentru tot ce trebuie spalat si pus la loc dupa o intalnire sociala, pentru ca inseamna ca am prieteni. 3. Pentru hainele care mi-au ramas stramte, pentru ca inseamna ca am suficient de mancare. 4. Pentru gradina care trebuie ingrijita, pentru ferestrele care trebuie spalate si pentru instalatiile care trebuie reparate, pentru ca inseamna ca am o locuinta. 5. Pentru toate plangerile pe care le aud despre autoritati, pentru ca inseamna ca avem libertate de exprimare. 6. Pentru locul liber pe care il gasesc la celalalt capat al parcarii – inseamna ca am fost binecuvantat cu o masina. 7. Pentru persoana care canta fals in spatele meu la biserica, pentru ca inseamna ca pot sa aud. 8. Pentru maldarul de haine de spalat si de calcat, pentru ca inseamna ca am haine sa ma imbrac. 9. Pentru oboseala si pentru durerile musculare de la sfarsitul zilei, pentru ca inseamna ca sunt in stare sa muncesc.
Vezi cat de multe lucruri poti adauga la o lista care incepe astfel: „Sunt recunoscator pentru”. Iar apoi multumeste-I Domnului.
Tom Mostert
Ziua doctorului
„Luca, doctorul preaiubit, si Dima, va trimit sanatate.” (Col. 4,14)
Din 1990, in Statele Unite, 30 martie este Ziua Doctorului. S-a ales aceasta zi pentru ca la 30 martie 1842 eterul a fost folosit pentru prima data ca anestezic in chirurgie, de catre dr. Crawford Long, din Georgia. Contributia sa la chirurgia fara durere este un reper important in medicina.
Insa prima sarbatorire a Zilei Doctorului a avut loc in anul 1933; cetatenii din Barrow, Georgia, au pus garoafe rosii pe mormintele medicilor decedati, inclusiv pe mormantul doctorului Long.
Viata unui medic poate aduce dezamagiri. Cea mai inalta raspundere si onoare a medicului este aceea de a fi aparatorul pacientului. Dar presiunile publicului, ale statului, ale patronilor si ale companiilor de asigurari creeaza o tensiune constanta si dileme de ordin etic necunoscute medicilor mai inainte. Framantarile sporite de ingrijirea medicala continua, de numarul tot mai mare de acte pe care trebuie sa le scrie, de sumele tot mai mici rambursate, de programul lung de lucru, de teama de procese, de viata familiala fragmentata, de datoria aproape incredibila pentru plata anilor de studiu, precum si de pierderea autonomiei i-au adus pe multi medici in situatii-limita. Multi opteaza pentru pensionare mai devreme sau reprofilare.
Pentru cei din afara domeniului medical este dificil uneori sa inteleaga aceste lucruri.
Cand Domnul Isus i-a vindecat pe cei zece leprosi, doar unul s-a intors sa-I multumeasca. Domnul a spus: „Oare n-au fost curatiti toti cei zece? Dar ceilalti noua, unde sunt? Nu s-a gasit decat strainul acesta sa se intoarca si sa dea slava lui Dumnezeu?” (Luca 17,17.18). Chiar si Marele Medic a deplans aceasta lipsa de recunostinta.
Desi nu trebuie sa uitati niciodata ca Dumnezeu este izvorul oricarei vindecari, inainte de a merge la consultatie, ganditi-va la cateva cuvinte de multumire si apreciere pentru medicii dumneavoastra. Le vor produce multa bucurie – si poate chiar ii va face sa fie mai putin grabiti si necajiti cand veti merge data viitoare la un control medical.
Iti multumesc, Doamne, pentru slujitorii Tai, medicii, care le aduc vindecarea Ta atator oameni.
Adaptare dupa Gregory Wise
Voi canta o cantare noua
„Voi canta Domnului cat voi trai, voi lauda pe Dumnezeul meu cat voi fi.” (Ps. 104,33)
Fragmente din melodia veche, cunoscuta, inconfundabila, desi incompleta, pluteau in aer pe holul azilului particular de batrani. „Podoaba si medalion…”. Tacere. „Mi-e crucea lui Hristos…”. Nu-mi venea sa cred. Putea oare sa fie batranica aceea care statea atat de mica, de neajutorata, de neputincioasa, in scaunul ei cu rotile? Fusese asezata in hol, langa oficiul asistentelor, ca sa poata sorbi o farama din viata care trecea pe langa ea – sa priveasca, sa asculte si… sa pastreze tacerea!
O auzeam adesea tipand, plangand sau bolborosind incoerent. Se putea ca aceeasi voce sa intoneze cu foc franturi din vechiul imn, invatat in copilarie? Ea era! Mintea ei parea sa fie plecata. De unde izvora acest cantec?
Am citit ca atunci cand se pare ca nimic altceva nu patrunde in mintile lor, atat de jalnic deteriorate, se poate stabili o comunicare cu pacientii cu dementa si Alzheimer, cu ajutorul unor cantece vechi care le sunt cunoscute. Slavit sa fie Domnul! O minune chiar in fata ochilor mei! O minte in aparenta stearpa Ii canta laude lui Dumnezeu! Nici macar dementa nu putea sa distruga aceasta minune!
Eu pun versete din Scriptura pe note muzicale, un mijloc minunat de a ascunde Cuvantul lui Dumnezeu in inima mea. „Exista putine mijloace mai eficiente pentru fixarea cuvintelor Sale in memorie decat repetarea lor prin cantec” (Ellen White, Evangelism, p. 496). Eu pot spune: Amin! Din cauza unui deficit de atentie din copilarie, am motive sa-L laud pe Dumnezeu pentru minunea pe care a facut-o, intiparind cuvintele Scripturii in celulele memoriei mele, prin muzica. Chiar daca ani de zile I-am intors spatele lui Dumnezeu, El a stiut ca in cele din urma voi intelege dragostea Sa. El stia ca voi indragi cuvintele Scripturii care au asteptat ascunse adanc in inima mea.
Doamne, daca mintea mea va ajunge deteriorata, Te rog ajuta-ma sa accept dorinta lui David ca pe dorinta mea: „Voi canta Domnului cat voi trai, voi lauda pe Dumnezeul meu cat voi fi”.
De ce nu incepi sa memorezi unul dintre imnurile tale preferate, astazi?
Jodi Eulene Dodson
Laudati pe Domnul !
„Voi lauda pe Domnul din toata inima mea, voi istorisi toate minunile Lui. Voi face din Tine bucuria si veselia mea, voi canta Numele Tau, Dumnezeule Preainalte.” (Ps. 9,1.2)
Mai aveam doar cateva ore pana pleca avionul si trebuia sa luam o antena parabolica si sa o ducem In Tennessee. Desi aveam adresa, nu reuseam sa o gasim: In cele din urma am gasit-o, insa antena nu era impachetata. Am improvizat in mare graba o cutie si am lipit-o cu banda adeziva. Pe soseaua care dadea in autostrada, traficul era foarte aglomerat. Am ales sa mergem pe o alta varianta, dar am prins culoarea rosie la toate semafoarele.
Am intrat alergand in terminal cu doar 15 minute inainte de ora plecarii, dar erau multi pasageri care asteptau sa fie verificati. M-am dus in fata si am intrebat-o pe doamna de la ghiseu: „Mai pot prinde cursa de 10:30 spre Nashville?” Ma privi necajita si spuse cu un oftat: „A fost anulata.”
„Laudat fie Domnul!” am exclamat. Ea zambi usor si ii spuse pasagerului nemultumit caruia incerca sa-i caute o alta rezervare: „Vedeti, ce e rau pentru unul, e bine pentru altul.” Mai tarziu, cand a venit randul nostru sa ne facem rezervari, doamna ne-a spus: „Va multumesc foarte mult pentru cuvintele dumneavoastra, fiindca persoana pe care o serveam atunci a fost foarte suparata, pana cand ati venit si ati spus ’Laudat fie Domnul!’ Dupa aceea nu s-a mai plans de nimic. Acum, cu ce va pot ajuta?” Si chiar atunci a descoperit o problema: „Cusca pisicii dumneavoastra este prea mare si nu va incapea sub scaun si, deoarece este vara, nu putem lasa animalele de companie sa calatoreasca in cala.” Am suspinat: „O, nu! Ce vom face cu Felix? Voiam sa-l ducem cu avionul la Nashville la stapanul lui.”
„O clipa doar, sa vedem ce putem face”, spuse ea. Dupa cateva minute se intoarse cu o cusca mai mica pentru pisici. „O puteti folosi pe aceasta. Si, pentru ca mi-ati fost de mare ajutor, nu o sa va mai iau taxa de 50 de dolari pentru calatoria pisicii. Si mai am doua bilete la clasa intai, daca le vreti. Acolo veti avea mai mult loc pentru pisica!” Nu puteam sa cred. Mai tarziu, i-am spus sotului meu: „Nu-i asa ca e interesant cum un simplu ’Laudat fie Domnul!’ ne-a adus atat de multe binecuvantari?”
Incearca azi sa-L lauzi pe Domnul si observa schimbarile.
Kay Kuzma
Cantecul pasarii
„Neprihanitilor, bucurati-va in Domnul!… Cantati-I o cantare noua! Faceti sa rasune coardele si glasurile voastre! Caci Cuvantul Domnului este adevarat si toate lucrarile Lui se implinesc cu credinciosie.” (Ps. 33,1-4)
Ellen era un copil optimist si plin de speranta; era sociabila, curajoasa, hotarata si perseverenta. Parintii aveau mari sperante pentru viitorul ei. Apoi, cand avea noua ani, o colega a aruncat cu o piatra, zdrobindu-i nasul si desfigurand-o. A zacut in coma trei saptamani si a fost foarte aproape de moarte… Ea insasi scria: „Ideea de a-mi purta nenorocirea de-a lungul intregii vieti era insuportabila. Nu puteam sa vad nicio placere in viata mea. Nu doream sa traiesc, si nu indrazneam sa mor, pentru ca nu eram pregatita.” (Spiritual Gifts, vol. 2, p. 9).
A ajuns slaba, timida si descurajata. Prietenele au parasit-o. Multa vreme nu a putut sa mearga la scoala, apoi nu isi putea aminti ce invatase. Mana ii tremura si nu putea scrie, iar cand incerca sa citeasca, literele se amestecau, ametea si lesina.
Dupa vreo cincizeci de ani, ea a vizitat locul accidentului si a scris: „Aceasta nenorocire, care pentru un timp parea atat de amara si greu de suportat, s-a dovedit a fi o binecuvantare ascunsa. Lovitura cruda care m-a lipsit de bucuriile pamantesti a fost mijlocul de a-mi intoarce privirea catre cer. Probabil ca niciodata nu L-as fi cunoscut pe Domnul Isus, daca durerea care mi-a intunecat primii ani nu m-ar fi condus sa caut mangaiere in El”.
Apoi, ea spune povestea unei pasari care nu voia sa cante cantecul stapanului cand colivia era plina de lumina, dar, cand stapanul i-a acoperit colivia, pasarea a ascultat cantecul pana cand a putut sa-l cante in mod desavarsit. Dupa aceea, a putut totdeauna sa-l cante si in lumina. „Asa Se poarta Dumnezeu cu fapturile Sale. El are un cantec pe care vrea sa ne ajute sa-l invatam, iar dupa ce l-am invatat in mijlocul umbrelor adanci ale nenorocirii, putem sa-l cantam totdeauna.” (R. H., 25 noiembrie 1884)
Ellen a devenit un conducator spiritual si un autor prolific – are mai multe carti publicate decat oricare alt autor american din istorie. Incredibil, nu?
Dumnezeu poate sa transforme orice incapacitate sau invaliditate pe care o ai intr-o ocazie favorabila. Ai incredere in El!
Kay Kuzma