Devotionale despre odihna si Sabat

Apasa butonul de pauza
„Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile, si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea.” (Ex. 20,8-10)
Traim intr-o lume a lui „Eu sunt prea ocupat”. Fast-fooduri; schimbari ale uleiului de la masina in 15 minute; developarea fotografiilor intr-o ora. Chiar chirurgia se face in ambulatoriu – esti pe drum spre casa inainte sa fi avut o sansa de a te odihni! Societatea moderna este blocata pe modul de mers repede inainte. Dar orice aparat are si un buton de pauza. si daca vrem cea mai buna sanatate si sa traim mai mult, trebuie sa gasim echilibrul pierdut dintre actiune si odihna, raportul sanatos dintre munca si joaca. Acel echilibru dintre a face asa cum vrem noi si a face asa cum vrea Dumnezeu.
Exista un raspuns la refrenul „Eu sunt prea ocupat”. Se gaseste in porunca lui Dumnezeu: „Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti”. Este formula castigatoare – sase zile pentru noi si una pentru Dumnezeu sau, in ore, 144 de ore pentru noi si 24 pentru Dumnezeu. Dar, ca sa obtinem avantajele, odihna nu poate fi presarata cate putin ici si colo. Asa cum un pui de somn nu poate sa ia locul somnului dintr-o noapte buna, tot astfel minivacantele nu pot lua locul pauzei de 24 de ore pe care Dumnezeu a poruncit sa o respectam.
Cum poti sa cobori din caruselul lui „Eu sunt prea ocupat” si sa sfintesti ziua de Sabat a lui Dumnezeu? Cum poti sa celebrezi aceasta pauza in timp, ca sa mergi mai departe improspatat si inviorat?
Sarbatoreste inceputul Sabatului. Lasa deoparte obiceiurile din timpul saptamanii, ziarele si TV, si creeaza ritualuri pentru Sabat. Serveste masa de seara la lumina lumanarilor, cu flori proaspete pe masa si cel mai bun set de vase de portelan. Pregateste ceva special, ceva care sa ajunga sa fie asociat cu timpul lui Dumnezeu. Cand gusti, sa iti aduci aminte de Dumnezeu si de tot ce a facut El pentru tine. Inchina-te Lui. Cand mintea iti este concentrata asupra lui Dumnezeu, nu poti sa te gandesti la tine si la tot ce ai de facut.
Traiesti, ai parte de odihna si desfatarea de care Dumnezeu vrea sa te bucuri? Apasa butonul de pauza si sarbatoreste Sabatul sfant al lui Dumnezeu.
Jan Kuzma
 
Cum sa dormim somnul celor neprihaniti
„Isus S-a suit intr-o corabie, si ucenicii Lui au mers dupa El. si deodata s-a starnit pe mare o furtuna atat de strasnica, incat corabia era acoperita de valuri. si El dormea.”  (Matei 8,23.24)
Vi se pare ca in fiecare zi vi se cere tot mai mult? Ca cerintele serviciului, familia, scoala copiilor, birocratia infloritoare de la locul unde lucrati, precum si din institutiile publice sunt prea mult?
Aceasta imi aduce aminte de istorisirea despre Domnul Isus, care adormise in barca, in mijlocul unei furtuni. De obicei, ne oprim la partea in care Domnul Isus le porunceste vanturilor si valurilor sa „taca”. Dar exista o invatatura si mai ampla in simplul fapt ca El dormea adanc intr-o barca ce lua apa si se scufunda, in timp ce ploua cu galeata si vantul vuia! „El dormea somnul celor neprihaniti”, mi-a spus candva un diacon. Domnul Hristos Se asezase in mainile Tatalui Sau si putea sa doarma linistit, un somn adanc si netulburat de zgomotul si spaima care-L inconjurau.
Harul transformator al Domnului Isus este exact la fel. Oricare ar fi solicitarile conducerii, cerintele clientilor si ale vanzatorilor, pupitrele de comanda colective, cu retele telefonice aglomerate si mesaje sonore, precum si urgentele neasteptate ale copiilor (sau ale parintilor) dumneavoastra, harul transformator al Domnului Isus Hristos va poate ajuta sa dormiti „somnul celor neprihaniti”. Poate sa existe pace in interior, daca lasam ca harul Sau transformator sa ne umple cu totul inima si mintea.
De fapt, eu cred ca Domnul Isus ar vrea sa ne spuna ca aceasta impunere de multiple sarcini este un instrument al diavolului. Creatorul nu i-a facut pe oameni pentru a fi apasati pana la limita, secatuiti de fiecare dram de energie, pentru ca angajatorii sa mareasca productivitatea. Toti vor sa castige; toti vor sa obtina mai mult decat platesc. Foarte curand Domnul Isus revine, ca sa ne spuna: „Destul, este destul!”
Putem sa traim in fiecare zi cu fagaduinta acelei Imparatii a Pacii, care vine, indiferent de furtunile din jurul nostru, indiferent de solicitarile excesive ale sefilor, corporatiilor si institutiilor.
Fie ca pacea si harul Domnului Isus Hristos sa fie cu dumneavoastra astazi si in fiecare zi!
Monte Sahlin


Si odihna este importanta
„Isus le-a zis: ’Veniti singuri la o parte, intr-un loc pustiu si odihni-ti-va putin. Caci erau multi care veneau si se duceau si ei n-aveau vreme nici sa manance’.”  (Marcu 6,31)
Era una dintre perioadele aglomerate ale activitatii noastre. La aceasta, se adauga si faptul ca locuiam in apartamentul din incinta bisericii, iar usa nu se deschidea deloc rar. Intr-una din zile, fiica noastra (care se afla la varsta intrebarilor nostime) a observat din mersul masinii un doliu deasupra unei usi. A intrebat ce este si apoi de ce se pune doliu cand moare cineva. O explicatie secundara a fost si aceea ca oamenii care vad semnul nu te mai deranjeaza pentru lucruri obisnuite. Dupa cateva momente, a mai urmat o intrebare:
– Mama, noi n-am putea sa ne punem un doliu la usa?
Odihna este o nevoie legitima a fiintei noastre.
Pentru Dumnezeu sau pentru semeni, pentru noi sau pentru familiile noastre, am dori sa facem, sa realizam mai mult. Acesta este motivul pentru care, uneori, ajungem prea obositi. si care sunt urmarile? Oboseala excesiva are efecte distrugatoare asupra organismului, asemanatoare cu cele ale consumului de alcool. Celulele tale hepatice sau cele nervoase nu merita sa fie distruse nici cu alcool, dar nici prin lipsa de odihna. Ce sa mai zicem de nervozitatea sau de conflictele care apar tot din cauza oboselii?
Este foarte important si motivul pentru care ajungem neodihniti. Studii de specialitate evidentiaza faptul ca un program echilibrat de activitate, in care odihna activa si pasiva isi au locul pe care il merita, are ca rezultat mai multa productivitate, mai multa eficienta, mai multe realizari.
Astazi „tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta!” Bucu-ra-te insa si de odihna pe care ti-o ofera Mantuitorul: odihna fizica si odihna spirituala. si nu uita: decat sa cauti odihna pentru ca esti epuizat, mai bine odihneste-te, ca sa nu ajungi epuizat.
Constantin Iosub
 
O zi de desfatare
„Daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul, slavindu-L, si daca-L vei cinsti, neurmand caile tale, neindeletni-cindu-te cu treburile tale si nededandu-te la flecarii, atunci te vei putea desfata in Domnul.”  (Is. 58,13.14)
Am crescut in Polonia catolica. Tatal meu avea inima deschisa pentru adevar si o iubire intensa pentru Domnul Hristos. si-a dorit mult o Biblie, ca sa poata citi Cuvantul lui Dumnezeu pentru sine. Odata a visat un vanzator de carti care avea o Biblie in geanta. Nu a uitat acest vis. Intr-o zi, pe cand era in vizita la un prieten, a venit la usa un vanzator ambulant. Avea carti protestante, asa ca a fost gonit. Tata s-a dus iute dupa el si i-a cumparat nu numai Biblia, ci si toate celelalte carti. In felul acesta, a aflat despre Sabat.
Daca citesti Biblia, nu e greu sa afli despre Sabatul zilei a saptea. Geneza 2,1-3 ne spune cum Dumnezeu S-a odihnit, a binecuvantat si a sfintit ziua a saptea. Apoi, in Exodul 20,8, sclavilor israeliti de curand eliberati li s-a poruncit sa isi „aduca aminte de ziua de odihna”. Inchinarea in ziua a saptea era importanta pentru Dumnezeu si de aceea ii era scumpa si tatalui meu. Era un monument de aducere-aminte in timp, un timp pus deoparte ca sa-si aduca aminte de Creatorul pe care Il iubea si ca sa-L laude.
De cand ma stiu, Sabatul a fost o desfatare pentru mine. Cand eram mic, imi puneam hainele de Sabat si asteptam pana erau toti gata, apoi mergeam impreuna, pe jos, acasa la un alt membru al bisericii, pentru serviciile divine.
Nu am lipsit niciodata de la biserica, nici in timpul razboiului, sub ocupatia nazista, cand intalnirile religioase erau ilegale. Duceam daruri si flori la casa respectiva, ca si cand am fi participat la o intalnire sociala. Apoi, rosteam cuvintele imnurilor, temandu-ne ca, daca ne auzeau cantand, vecinii ne vor raporta. Dupa o masa speciala de Sabat, tata ne ducea in parcul din valea Wistulei sau pe plaja Lacului Lansk. Amintirile mele despre Sabat sunt legate de tata, pentru ca era ziua pe care o petrecea cu noi.
Mult mai tarziu, cand engleza a devenit limba mea, am descoperit ca abba, termenul biblic pentru „tata, taticul, tati”, se afla in mijlocul cuvantului Sabbath [Sabat]. Nu este de mirare ca Sabatul este o desfatare!
Sfinteste ziua de Sabat si vei vedea ca aceasta te va aduce mai aproape de Tatal tau din cer!
Jan Kuzma
 
Odihna este modul lui Dumnezeu de a spune „Te iubesc”
„Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna.” (Matei 11,28)
Odihna vine incarcata cu zambete si cu pace. Ea ofera energie pentru cei istoviti si refacere pentru cei distrusi. Desi isi atinge apogeul in Sabat, ea poate oricand sa faca transformari vindecatoare. Odihna inlocuieste oboseala, epuizarea si extenuarea cu pace, energie si speranta.
Probabil, de aceea Creatorul a pus odihna impreuna cu Sabatul. stiind ca vom trudi toata saptamana, El a dedicat o zi intreaga pentru a ne conecta la puterea Sa, un timp in care sa ne umple cu El Insusi, ca sa putem fi mai sanatosi in saptamana care urmeaza.
W. Muller spune: „Sabatul este un timp in care sa ne oprim, sa ne retinem de la a fi sedusi de dorintele noastre. Sa ne oprim de la lucru, de la ’facut’ si cheltuit bani. Uitati-va la ce aveti… Ascultati-va viata… La sfarsitul zilei, veti vedea ca dorinta aceea arzatoare, disperata de a consuma, de a face cumparaturi, de a cumpara ce nu trebuie se evapora, dispare. Treptat, ajunge tot mai slaba”.
Planifica dinainte sa faci din urmatorul Sabat un timp de odihna, de relaxare si de relatie cu Dumnezeu… Pune cate putin Sabat in fiecare zi – zece minute pentru odihna care consolideaza viata. Aceasta nu inseamna, neaparat, sa te culci, ci sa lasi toate celelalte activitati si sa te concentrezi asupra Creatorului in acele zece minute. Fa ceva special impreuna cu El – fa o plimbare si admira lucrarea Sa, savureaza un fruct, asculta vantul.
Gandeste-te la toate lucrurile care te impovareaza sau care te obosesc. Scrie-le pe cate un cartonas, pune-le intr-un cos si preda-I-le lui Dumnezeu. Citeste Matei 11,28, unde Dumnezeu fagaduieste ca va inlocui acele poveri cu odihna, si roaga-L sa faca aceasta minune pentru tine acum!
Tine minte: „Nu activitatea constanta este cea pe care trebuie sa o cinstim in mijlocul nostru, ci iubirea. Munca asidua si iubirea nu sunt acelasi lucru. Una este viteza, graba; cealalta este Dumnezeu” (dr. R. Swenson).
Odihna este modul personal al lui Dumnezeu de a spune: „Te iubesc”.
Inchide ochii, inspira adanc, zambeste si multumeste-I lui Dumnezeu, pentru ca te iubeste cu darul odihnei.
Dick Duerksen
 
Masina verde
„Toate isi au vremea lor, si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui.”  (Ecl. 3,1)
Am calcat frana, pedala era la podea, dar masina mergea inainte. Vechea mea masina, „Rabla verde”, avea reala nevoie de reparatii de catva timp. Aveam cateva motive, cam indoielnice, ca sa aman. Ca student, abia imi puteam permite pasta de dinti. De unde bani pentru intretinerea si reparatiile masinii?! Iar programul meu frenetic nu permitea astfel de intreruperi rationale. In sfarsit, gaseam o placere pervertita sa vad cat de multe sunt defecte si totusi masina ma duce unde vreau. Niciun drum inutil la mecanic pentru acest automobil robust! Singurele concesii erau cateva canistre de benzina si lichid de frana pe care le duceam in portbagaj, plus cateva sticle de apa.
Strada principala se contura in fata noastra, dar nu puteam nici sa incetinesc, dar sa opresc! Am virat brusc pe un drum lateral. Era in panta si ne-a redus viteza pana cand am putut sa trag frana de mana. Am rasuflat adanc, am mai pus lichid de frana si am plecat mai departe.
Ani de zile m-am tratat si pe mine exact la fel. M-am extenuat pana cand vizita la „atelierul de reparatii” a fost deja mult intarziata. Semnele de avertizare erau toate: anxietate, insomnie, tulburari digestive, un fitil emotional scurt, dureri de cap si doze suplimentare de hrana proasta.
Atunci am descoperit adevarul simplu ca avem nevoie sa echilibram energia furnizata cu cea consumata. Capacitatea de a produce depinde in mare masura de timpul pe care ni-l luam pentru innoire. Orele folosite pentru a ne reface rezervele, din punct de vedere fizic, emotional si spiritual, sunt la fel de importante si de valoroase ca timpul folosit efectiv pentru a lucra. Nu este un mesaj simplu pentru cineva care vreme indelungata a fost dependent de munca, inrobit de ea.
Scripturile ne-au invatat adevarul acesta cu secole in urma: „Toate isi au vremea lor si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui… pastrarea isi are vremea ei, si lepadarea isi are vremea ei” (Ecl. 3,1-6). Noi ignoram pe riscul nostru ciclurile vietii daruite de Dumnezeu – cel al primirii si cel al daruirii. In prezent, sunt mult mai rational in incercarea de a pastra un echilibru in viata mea si de a ma ingriji de franele mele interioare, ca sa nu cedeze.
Ce fac franele tale interioare? Nu cumva au nevoie sa fie reparate?
Kim Allan Johnson