Dieta fara carne sustine viata planetei

Dieta fara carne sustine viata planetei

Un studiu realizat de Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie, în cadrul unui program ONU pentru mediu, arată că industria cărnii are o contribuţie majoră la încălzirea globală şi pierderile de habitat. Altfel spus, țara arde şi baba mănâncă friptură – o mutaţie în folclor, care merge mână în mână cu încălzirea globală şi cu impactul pe care consumul de carne îl are asupra acestui fenomen.
În 2050, când populaţia va atinge probabil pragul de 9 miliarde de locuitori, va fi extrem de dificil ca această populaţie să se hrănească, avertizează studiul, intitulat „Evaluarea impactului de mediu al consumului şi producţiei: Produse şi materiale prioritare“.
Creşterea cererii pentru carne pune presiune pe industria agricolă, iar agricultura, surprinzător pentru mulți, are un impact negativ asupra mediului mai mare decât industria producătoare de ciment, au descoperit autorii studiului.
„Carnea înseamnă folosire în exces a apei şi generează o cantitate mare de gaze cu efect de seră,” susţine şi lordul Stern, fost economist la Banca Mondială, într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Times. „Din cauza cărnii, există o anumită presiune asupra resurselor Pământului. O dietă vegetariană este mai bună”, a spus lordul Stern, întrucât metanul eliberat direct de porci şi vaci este de 23 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.
Doi cercetători citaţi de The Telegraph, Tony McMicheal de la Universitatea Naţională din Australia şi John Powles de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, consideră că, la nivel global, o reducere chiar şi de 10% din consumul de carne ar putea avea un efect semnificativ pentru reducerea încălzirii globale.
Renunţarea la consumul carne este însă doar jumătate din drum. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cranfield, din Marea Britanie, chiar şi înlocuitorii de carne, precum soia sau lintea, pot dăuna mediului, atunci când sunt importaţi de la distanţe mari şi când se consumă cantităţi mari de energie pentu procesarea lor. Concluzia studiului citat în Curierul Naţional, este că valoarea ecologică a vegetarianismului depinde mult de tipul de mâncăruri care sunt consumate ca alternativă la carne.
Sursa: www.semneletimpului.ro