Discrepante si contradictii aparente

Discrepante si contradictii aparente

 
Criticii lui Ellen White pun in contrast anumite afirmatii, ce-i apartin si care par a se contrazice, cu alte afirmatii ale ei sau cu ceea ce declara Biblia. Unele dintre aceste „contradictii” sunt pur si simplu distorsionari ale cuvintelor ei facute de critici; altele pot fi puse pe seama faptului ca afirmatia pusa in discutie este doar o parte a unei idei dezvoltata mai pe larg in alte pasaje ale ei. Pentru o trecere in revista a acestor interpretari gresite va poate fi de folos: „A Closer Look at: ‘Ellen White Contradicts the Bible Over 50 Times.'” Dar a incerca sa se dovedeasca faptul ca toate pretinsele „erori” din scrierile lui Ellen White, de fapt nu sunt erori, este nefolositor din cel putin doua motive.
In primul rand, o persoana care cauta contradictii si erori in scrierile inspirate va fi intotdeauna gata sa gaseasca unele noi pentru a le inlocui pe acelea care tocmai au fost rezolvate. Lucrul acesta a fost demonstrat de-a lungul secolelor de catre aceia care si-au gasit placerea in a cauta greseli in Biblie.
Vorbind despre aceasta Ellen White scria: „Nici una din dificultati nu va cauza probleme vreunui suflet si nici nu-i va poticni piciorul daca nu s-ar inventa dificultati acolo unde exista o descoperire clara a adevarului” (Selected Messages, cartea 1, pag. 16).
In al doilea rand, adventistii de ziua a saptea (inclusiv Ellen White insasi) nu pretind ca atat ea, cat si alte persoane inspirate, sunt infailibile, atat in scris cat si in vietuire. Asa-zisele discrepante si erori devin fatale doar pentru acel punct de vedere care sustine ca inspiratia pretinde perfectiunea limbajului omenesc si a instrumentului uman care prezinta mesajul divin. Astfel de puncte de vedere sunt in contradictie cu ceea ce se observa in Sfanta Scriptura standardul dupa care ne judecam conceptiile fata de ceea ce spune Dumnezeu.
In evaluarea asa-numitelor erori, cineva va trebui sa chibzuiasca bine daca „eroarea” observata este punctul central al mesajului divin sau este o chestiune secundara. Chiar si atunci cand este o problema centrala a acestui mesaj, trebuie sa lasam posibilitatea Duhului Sfant sa „corecteze” profetul intr-o comunicare ulterioara. Vezi 2 Samuel 7:1-17, pentru a avea un exemplu de felul acesta. Daca invataturile profetice continute de aceste mesaje, prezentate ca fiind revelatii date de Domnul  care vin prin Ellen White sau prin oricine pretinde aceasta, intra in contradictie cu invatatura Cuvantului lui Dumnezeu, atunci inseamna ca acestea nu trec testul Bibliei: „La lege si la marturie: caci daca nu vor vorbi asa nu va mai rasari din nou soarele peste poporul acesta „ (Isaia 8:20).
Pentru un studiu mai aprofundat vezi „Intelegerea faptului ca profetii nu sunt inspirati verbal, ca nu sunt infailibili si nici lipsiti de greseli.” Vezi de asemenea „Infailibilitatea: Greseste vreodata profetul adevarat?”
Sursa: www.adventist.ro