Dorinţa Puternică După Bogăţii

 

de Whitney Von Lake

Kelly visează mereu la lucruri pe care nu le are. Fiind soţie de pastor, Kelly trăieşte cu un venit mult mai mic decât ar vrea. Îi aminteşte în mod regulat soţului ei cât de dureros este pentru ea să trăiască doar cu acest salariu şi se plimbă adesea prin magazine, admirând lucrurile pe care i-ar plăcea să le aibă.

Nelly se simte vinovată că mai cumpără bilete de loterie în secret, dar şi mai vinovată pentru faptul că îi invidiază pe membrii bisericii care au case mari, pline cu mult mai multe lucruri decât are ea în mica-i locuinţă.

Mike se gândeşte mereu la lucrurile pe care le are. Ani de zile a lucrat şi a economisit că să poată să aibă lucrurile pe care şi le-a dorit – un Porsche în garaj, un televizor cu ecran mare în camera de zi şi o garderobă de costume. Mike nu poate să renunţe la ele, însă adesea se întreabă dacă nu cumva acestea îi consumă prea mult timp şi bani.

El şi soţia lui simt chemarea să întemeieze o familia într-o zi, dar Mike nu ştie cum ar putea să facă sacrificiile necesare pentru aceasta. Mai este şi zecimea, pe care Mike ştie că ar trebui să o dea, însă nu o dă niciodată. Când se simte vinovat cu privire la asta, face o plimbare cu Porschul, ceea ce îl face mereu bine dispus.

S-ar putea să crezi că ai fie prea puţine, fie prea multe bunuri materiale. Dar ceea ce contează cu adevărat este cum le foloseşti. Iată cinci paşi pentru a le folosi aşa încât ele să fie nişte instrumente care să te apropie de Dumnezeu:

 

1. Bunurile materiale nu reprezintă o prioritate

Nu acorda mai mult timp şi atenţie lucrurilor decât oferi relaţiei cu Hristos. Adesea, cu cât mai multe bunuri posedăm, cu atât ne posedă ele mai mult pe noi. Cumpărarea, menţinerea, asigurarea, repararea, curăţarea şi depozitarea lucrurilor pot lua destul de mult timp. Chiar ai nevoie de rogojina din Orient, pentru care e nevoie să te descalţi ori de câte ori intri în casă? Chiar ai nevoie să îţi lustruieşti maşina cu ceară la fiecare două săptămâni sau ai putea să te lipseşti de asta?

Şi mai important este faptul că timpul pe care nu îl petreci având grijă de lucrurile tale poate fi petrecut în rugăciune sau în citirea Cuvântului. Fă un inventar, nu al lucrurilor pe care le ai, ci al timpului pe care îl dedici pentru ele. Se compară cu timpul pe care îl petreci cu Hristos? Dacă bunurile îţi mânâncă mult mai multă vreme, ar fi bine simplifici lucrurile. Isus a spus: “Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul, şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona” (Matei 6:24)

 

2. Atitudinea pe care o ai faţă de bunurile materiale ar trebui să fie o binecuvântare pentru alţii

Uneori mă surprind căzând în capcana nemulţumirii şi a avariţiei. Poate uneori mă autofelicit că nu vreau sau nu am multe bunuri materiale şi totuşi păcătuiesc în cele din urmă.

Odată un membru al familiei a vrut să îi facă fiicei mele mai mici un cadou care costa mai mult decât consideram eu că e normal. Vroia să îşi exprime dragostea pentru fiica mea prin generozitate, dar eu am răspuns dur la această ofertă de a plăti aşa de mult pentru o jucărie. Cu altă ocazie, aveam câteva genţi pline cu haine de copil care i-ar fi prins bine unui prieten, însă eu le-am dat la vânzare, ca să pot face nişte bani.

Nu e nimic rău dacă nu urmărim să avem mai multe lucruri sau dacă ne debarasăm de cele pe care deja le avem. De fapt, adesea chiar e bine să facem asta. Dar în tot ce facem – inclusiv în ce priveşte bunurile materiale – faptele noastre trebuie să fie făcute din dragoste.

În Fapte 2:45 se spune că primii creştini îşi vindeau avuţiile şi le “ împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia.”

 

3. Bunurile materiale ar trebui să te îmbogăţească spiritual

Întrebuinţează cu înţelepciune ce îţi oferă Dumnezeu. Bunurile materiale în sine nu sunt rele, uneori te pot ajuta să te apropii de Hristos. Dacă poţi auzi vocea lui Dumnezeu mai bine în natură, este bine să ai un cort şi un sac de dormit, ca să mergi într-un campament. Când a mers la nunta din Cana, Isus a ales să facă prima minune transformând apa în vin. Servirea vinului era o parte importantă a nunţii în acea cultură, iar Isus ştia că împiedicând terminarea vinului, avea să ajute la părtăşia de care se bucurau invitaţii la nuntă.

 

4. Bunurile materiale ar trebui să fie spre slava lui Hristos

Pavel scria la 1Corinteni 10:23, 31: “Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate zidesc. Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu. ”

Indiferent de lucrurile pe care alegi să le ai, ele ar trebui să fie spre slava lui Hristos. Desigur, asta înseamnă că nu ar trebui să ai lucruri care prin natura lor se opun învăţăturilor lui Dumnezeu – cum ar fi reviste pornografice. Totuşi, majoritatea lucrurilor pe care le avem nu intră în această categorie. Trebuie să folosim tot ce avem spre slava Sa.  De exemplu, poţi să foloseşti televizorul pentru a te uita la ştiri, ca să fii informat, sau la un program bun, care reflectă principiile biblice. Sau poţi să îl foloseşti ca să te uiţi la seriale, umplându-ţi astfel mintea cu valori care nu sunt după voia lui Dumnezeu.

Gândeşte-te dacă bunurile materiale pe care le ai sunt spre slava lui Dumnezeu. Dacă unele lucruri nu sunt, e mai bine să renunţi la ele.

 

5. Lucrurile pe care le ai nu ar trebui să te facă nefericit sau nemulţumit.

Aşa cum era cazul lui Kelly sau Mike, bunurile materiale ne pot fura fericirea pe care Dumnezeu o doreşte pentru noi. Nu ar fi frumos să putem să spunem împreună cu apostolul Pavel: “Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă.”? (Filipeni 4:12)

 

Care este secretul? O relaţie strânsă cu Hristos. Toate bunurile materiale le vom pierde într-o bună zi, însă relaţia pe care o putem avea cu Hristos este veşnică!