Dotan

Dotan
Cunoscut astazi sub numele de Tell Dotha, localitatea Dotan se afla la 20 km nord de vechiul oras Samaria. Dotanul este asezat pe o colina cu suprafata de 4 ha. Aici se afla groapa in care a fost aruncat Iosif si vandut de fratii sai unei caravane de ismaeliti si madianiti (Gen. 37:17-28). Tot la Dotan i-a spus Elisei slujitorului sau: „Nu te teme, caci mai multi sunt cei cu noi decat cei cu ei”, iar slujitorul a vazut un munte plin cu cai si care de foc (2 Imp. 6:16-17).
Sapaturile arheologice efectuate aici intre anii 1953-1960 au scos la lumina porti, ziduri si alte obiecte de interes, dar arheologii si-au concentrat atentia asupra orasului din vremea lui Iosif si din vremea lui Elisei. Orasul din vremea lui Iosif era inconjurat de un zid masiv, la baza caruia s-a gasit un schelet de copil ingropat intr-un vas de ceramica.
Arheologii sunt de parere ca acesta ar fi putut fi o jertfa pentru temelie asemanatoare celor aduse de Hiel pentru zidul orasului la reconstruirea Ierihonului (1 Imp. 16:34). Zonele excavate ale orasului din vremea lui Elisei au scos la iveala strazi inguste si case mici care aveau pivnite pentru depozitare si cuptoare de paine. Tot aici, arheologii au gasit o cutie de ceramica cu 15 monede de argint, probabil economii ale unui localnic.
Sursa: www.cercetatiscripturile.org