Dulcea nebunie

Dulcea nebunie
Granitele intre ezoterism si ocultism sunt foarte fluctuante

Ce inseamna, de fapt, ocultismul? Ghicitul in carti, in cafea, in palma, in foc, tehnica alunecarii paharelor, a meselor, folosirea pendulului, vrajitoria, vorbirea in transa, scrierea automata…
…asa se gandea in trecut. Insa tocmai cand se vorbeste de fenomenele extrasenzoriale, se ajunge foarte usor la contradictii si la pareri diferite. Multe lucruri nu mai par astazi sa fie atat de clare. Ezoterismul ne este prezentat intr-un mod foarte popular si pe scara larga. Care sunt limitele care-l diferentiaza de ocultism?
Tema este greoaie, fiindca se refera doar aparent la ceva palpabil, in spatele ei se ascund diferite constructii ale mintii, filozofii si conceptii despre lume. In esenta este vorba de intrebarea: De unde putem primi orientare si ajutor intr-o lume dominata de teama, suferinta, boala si nenorociri? Cine are raspunsuri concrete cu privire la frica de viata, de viitor si de moarte? Tanjirea dupa un camin spiritual, dupa o pace a sufletului, este motivul pentru care omul, in cadrul duritatii tot mai dramatice a societatii noastre, in care nu mai conteaza decat rezultatele, isi doreste tot mai mult ceva ce se afla in afara lui. Omul cauta ajutor de la ceva ce nu exista in lumea muritoare. Dupa respingerea nadejdii crestine cu privire la vesnicie, dezradacinatii spirituali s-au avantat in ultimii 20 de ani in focul ocultismului.
Cele doua aspecte ale „ocultismului”
In sens stiintific cuvantul „ocult” nu inseamna nimic altceva decat „ascuns” (din latinescul occultum = ascuns, secret), in felul acesta sunt definite lucrurile care se sustrag unui rationament stiintific; asta inseamna ca ele sunt nepatrunse de calcule si metode de masurare si de aceea sunt oculte, in domeniul creatiei sunt inca multe fenomene neexplicabile (cum ar fi migratia pasarilor).
In sens larg, ca si ideologie, termenul de ocultism este aplicat tuturor practicilor magice, cu care se incearca sa se faca utile fortele invizibile. Domeniul clasic al ocultismului cuprinde divinatia, exorcismul, astrologia si necromantia. In cadrul acestor practici exista zeci de tehnici extrem de diverse, care au toate scopul de a intra in contact cu fortele supranaturale. Ceea ce intereseaza sunt descoperirile de dincolo, vestile venite din lumea invizibila. Astazi exista o tendinta puternica de a incerca dovedirea pe cale stiintifica a experientelor paranormale. Ca profan, ajungi sa te simti adeseori neajutorat in fata explicatiilor aduse, negasind nimic de obiectat.
Un nou paganism
Respingerea Cuvantului biblic ca descoperire divina nu duce in nici un caz la ateism, ci la noile sisteme religioase pagane. Un studiu amplu intreprins in Elvetia exprima in cifre aceasta evolutie. Astfel, ca exemplu, peste un sfert din populatie crede, mai mult sau mai putin, in virtutile terapeutice ale pietrelor. Peste 15% se incred in horoscop, in jur de 13% se bizuie pe veridicitatea pendulului, in timp ce alte 24% sunt de parere ca n-au incercat-o inca personal, insa ar putea sa fie ceva real. Tot mai multi oameni isi cladesc o religie dupa propria placere si pe baza experientei personale.
In ultima carte a Bibliei, Apocalipsa, care se ocupa de evenimentele viitoare, se vorbeste despre o societate, care in ciuda celor mai mari necazuri prin care trece si a celor mai grele judecati, nu si-a schimbat atitudinea fata de Dumnezeu: „Ceilalti oameni, cari n-au fost ucisi de aceste urgii, nu s-au pocait de faptele mainilor lor, ca sa nu se mai inchine dracilor si idolilor, de aur, argint, arama, piatra si de lemn, care nu pot nici sa vada, nici sa auda, nici sa umble. Si nu s-au pocait de uciderile lor, nici de vrajitoriile lor, nici de curvia lor, nici de furtisagurile lor” (Apocalipsa 9:20-21).
Expresia utilizata aici, „vrajitorii”, are aceeasi semnificatie cu termenul actual „lucruri oculte”. Pe lista nelegiuirilor omenesti vrajitoria se afla mentionata intre crima, prostitutie si hotie. Asadar nu poate fi vorba de un truc ieftin, ci de magie, de preocuparea cu lucrurile supranaturale, de credinta in puterea fortelor invizibile. Toate acestea presupun un comportament care se afla intr-o concurenta periculoasa cu credinta in Dumnezeul cel viu.
Fata ocultismului s-a schimbat mult in anii trecuti. Imaginea sumbra de altadata are acum o fata tot mai prietenoasa. Nu se mai vorbeste in mod deschis despre „forte demonice”, insa credinta intr-o „energie cosmica” nu este in nici un caz o stupiditate de mai mica importanta! Efectul ramane acelasi. O vindecatoare scrie: „Aproape toti pacientii mei atei au inceput sa creada intr-o sursa de energie, fiindca in felul acesta au perceput o pace profunda si un sentiment de fericire deplina.” Ateii incep sa creada – dar in ce? Nu in Dumnezeul cel viu, ci intr-o sursa nedefinita de energie.
Aceasta „sursa de energie”, care nu trebuie inteleasa in sens stiintific, o intalnim pas cu pas in domeniul ezotericii – ca „forta cosmica” sau „energie vitala”. O gasim insa si in alte religii, de exemplu ca fiind „chi”, „prana”, „forta od”, „kundalini”, „orgon”. Numele difera in functie de cultura si religie. La o privire mai atenta, se observa ca multe oferte terapeutice moderne mijlocesc mesaje religioase. Ele functioneaza in cadrul unui sistem de gandire care are o anumita imagine despre Dumnezeu si lume.
Ezotericul: blanda nebunie
Succesul pe care ocultismul il are in vastul domeniu al ezotericului este deosebit de mare, tocmai fiindca poate fi foarte greu identificat, in ultimii 15 ani mijloacele si terapiile care utilizeaza fortele cosmice si energiile vitale au luat o amploare deosebita. Acest lucru este ilustrat de oferta de carte, dar este vizibil si prin faptul ca, de exemplu, pietrele pretioase nu mai sunt astazi doar frumoase, ci se presupune ca au si puteri vindecatoare. Ceea ce pe timpuri era experimentat pe ascuns de unii excentrici, a ajuns astazi sa fie propagat si vandut pe scara larga, cu marele sprijin al mijloacelor mass-media. Recent, un post national de radio a inaugurat o emisiune in care ofera posibilitatea unei ghicitoare in carti sa citeasca zilnic timp de o ora viitorul ascultatorilor.
Sau sa privim asa-numita „terapie Bach cu muguri”. Conform prospectului, aceste picaturi ajuta „la pastrarea sanatatii sufletesti si la dezvoltarea caracterului”. Florile respective promit sa puna in ordine starile sentimentale, de exemplu sa transforme nerabdarea in rabdare sau resemnarea in speranta. Picaturile ar avea intotdeauna efect, indiferent de felul in care sunt folosite: sunt picurate pe limba sau pe stomac ori e purtata sticluta cu licoare in buzunarul de la pantaloni sau este pusa langa pat. Aceste picaturi se spune ca sunt capabile sa curete sufletul, ceea ce reprezinta o importanta promisiune de natura religioasa.
Cum sa evaluam un asemenea mijloc? Din punct de vedere al compozitiei chimice se poate spune ca el nu contine nici un fel de substante active. De aceea mugurii respectivi nici nu pot fi vanduti in mod legal ca mijloace terapeutice. Cu toate acestea, ei sunt comercializati ca atare, fiindca descoperitorul lor, dr. Edward Bach, explica efectul lor la un alt nivel. El porneste de la fortele active „spirituale”; mugurii ar contine niste oscilatii, capabile sa deschida sufletul. Bach mentioneaza la un moment dat textual ca orice comportament negativ este astfel „spalat”.
Poate fi pur si simplu sters un comportament gresit, care afecteaza niste relatii inter-umane si care este pacatos? Intrebarea este: Am eu incredere intr-o asemenea explicatie sau nu? Aici ne miscam pe taramul credintei, fiindca preparatul nu poate fi explicat in mod stiintific. El se bazeaza pe niste forte ascunse perceptiei noastre, forte extrasenzoriale sau oculte. Acest taram este de fapt si un teren ideal pentru diferite manipulari si inselatorii. Revista „Psihologia astazi” a definit cu catva timp in urma experientele care se bazeaza pe puterea magnetilor sau a cristalelor pur si simplu ca fiind „curate inselatorii”.
Atunci cum se ajunge totusi la anumite rezultate cu ajutorul acestor mijloace si metode? Exista un intreg sir de explicatii posibile:
Cel mai important sprijin al medicilor si al celor ce practica tratamente naturiste il reprezinta vindecarea spontana sau auto-vindecarea. Sistemul imunitar rezolva singur multe boli, fara ajutorul medicului si fara medicamente.
In paralel cu remediul disputat se face si un tratament medical. Daca se constata o ameliorare a bolii, efectul este atribuit medicinii alternative.
Placebo sunt acele pilule sau picaturi care nu contin nici o substanta activa, niste pseudo-preparate. Medicii le prescriu atunci cand bolnavului ii lipseste vointa de a se face iarasi sanatos, in felul acesta este mobilizat psihicul pacientului, si, ca urmare, capacitatea lui de vindecare. Este interesant ca preparatele placebo au efect exact in acele domenii in care par sa actioneze si metodele alternative discutabile; acest lucru este un alt indiciu al faptului ca nu medicamentul este important, ci metoda.
Aici iese in evidenta si un punct slab al medicinii. A lua pe cineva in serios, a-ti face timp pentru el, a-l putea asculta, reprezinta marele atu al terapiilor „blande”. Terapeutul intareste prin interesul acordat increderea bolnavului in vindecare. Asta fiindca orice boala este si o suferinta psihica. Daca sunt bolnav fizic, atunci si sensibilitatea mea sufleteasca este atinsa; in consecinta, voi cauta ajutor si sprijin indiferent de unde ar veni. Un proverb spune: Un om sanatos are 99 de dorinte, pe cand unul bolnav doar una. Intr-o asemenea stare deosebita, omul este expus si poate fi influentat din toate partile, iar criteriile pe care le respecta de obicei, acum nu le mai ia in seama. Pe plan sufletesc, logica medicinii traditionale nu poate fi de prea mare ajutor si tocmai aici inainteaza metodele alternative.
Credinta / sugestie
Daca ajuta pana si credinta intr-o pilula, atunci si sugestia exercitata constient din afara are un efect.
Spre exemplu: o femeie se simte nervoasa si agitata. Ea are probleme in relatiile cu copiii, care vor sa faca totul altfel decat le spune ea. Complet neajutorata, se confrunta disperata cu fiecare asemenea situatie si, drept urmare, apeleaza la o terapeuta ce foloseste cristale. Sufrageria acesteia este zugravita toata in nuante calde. Terapeuta e simpatica si are o voce placuta; e o femeie draguta, foarte atenta si compatimitoare. Clienta se culca pe canapeaua moale. Specialista in pietre pretioase ii vorbeste cu voce inceata, pe un ton calm si linistitor, ii pune pacientei un cristal pe frunte si o a doua piatra in mana dreapta, in final, apasa ambele maini ale femeii pe stomac si-i sopteste: „Simtiti caldura care se scurge prin sakra dumneavoastra solara? Respirati o data adanc! Eliberati-va de tot ce va impovareaza! Simtiti cum energia negativa este absorbita prin mana si frunte de catre cristal? Sunteti libera si tot mai usoara. E foarte bine. Puteti fi sigura ca sunteti o particica a cosmosului.”
Fara nici o indoiala, femeia tratata astfel se simte dupa aceea mai bine – pana la urmatorul haos din familie. Fiindca acest „tratament” nu a reprezentat o solutie, ci doar o refulare, un refugiu care poate duce la o dependenta nesanatoasa. Fara increderea in pretinsa ei putere de vindecare, piatra pretioasa isi pierde eficienta. Fara credinta in energiile ei ascunse, piatra ramane doar o piatra. Faptul ca un cristal poate absoarbe energii, ganduri negative sau pacate, nu are nimic de-a face cu fizica, ci mai degraba cu magia si ocultismul.
La astfel de practici suntem, in general, de la Adam si Eva incoace, extrem de vulnerabili. Fizicianului Niels Bohr ii placea sa povesteasca urmatoarea intamplare: „Un om agata odata o nicovala deasupra portii. Vecinul il intreaba: ‘Esti atat de superstitios, incat sa crezi ca nicovala iti va aduce noroc?’ ‘Nu, bineinteles ca nu’, raspunse barbatul cu un aer de superioritate,’ insa se spune ca ajuta si atunci cand nu crezi in asa ceva.'”
Inselatoria oculta, demonica
Increderea investita intr-o minciuna poate avea de asemenea un efect, insa si consecinte foarte grave. Exista vindecari care duc la rau, adevarate inselatorii demonice. Asta se intampla atunci cand un mijloc, o metoda sau o dogma il indeparteaza pe om de Dumnezeul cel viu si-l inlantuie complet. Datorita increderii investite in mod gresit, un asemenea om ramane prins intr-o retea de tensiuni, de dependente si temeri. Cine isi deschide constiinta lumii oculte, ajungand astfel victima fortelor necunoscute, acela abia mai poate fi induplecat de la convingerile sale prin argumente rationale. O singura forta spirituala mai puternica este capabila de acest lucru: Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, Cuvantul viu. Insa El este dragoste si de aceea nu constrange pe nimeni. Depinde de fiecare individ in parte sa asculte de vocea Sa.
Distractie pentru cei tineri?
Practici oculte precum tehnica paharelor, ghicitul in carti sau sedintele spiritiste au devenit o joaca pentru tineri. La aceasta contribuie fascinatia obscurului, placerea de a face ceva neobisnuit. Se considera ca ar fi vorba doar de un fenomen explicabil empiric, o joaca inofensiva pentru trecerea timpului.
Un sondaj facut in Germania a scos la iveala ca aproape fiecare al treilea tanar a avut deja contact cu spiritele prin intermediul pendulelor, al ghicitului in carti sau prin tehnica paharelor. Au fost chestionati 1367 de elevi intre 13 si 19 ani. In Berlinul de Vest 2,4% din tineri au participat la o sedinta de magie neagra cu inchinare la diavol. Au fost toate astea doar joaca si distractie? Nici pe departe: aproape un sfert au spus ca li s-a facut frica. Acesta este asadar cazul cand se incearca sa se rezolve problemele personale cu ajutorul practicilor oculte. Dar cum poate fi ajutat un tanar caruia i s-a spus ca va muri peste trei ani? El este legat de mesajul primit de dincolo si nu mai poate fi ajutat cu logica.
Cand se pune problema supranaturalului, trebuie sa ma intreb mereu: in ce imi pun increderea? Credinta noastra este in orice caz puntea catre lumea invizibila.
Intr-o meditatie cu pietre pretioase s-a sugerat: „Ametistul iti arata calea catre lumile spirituale ale luminii. El ii da inimii tale spirituale puterea sa se indrepte usor catre lumile extrasenzoriale si sa se regaseasca in noi campuri si sfere (…) Daca esti pregatit sa primesti un sprijin din lumea spirituala, atunci roaga-te ca o fiinta luminoasa sau un inger sa se desprinda din lumea spirituala si sa vina la tine (…) Multumeste esentei ametistului tau pentru energiile sale si pentru faptul ca s-a pus la dispozitia ta ca punte de legatura cu lumea spirituala” (din „Raspunsul inimii” de A. Blind-Klinger).
Imparatia invizibila a intunericului
Lumea vizibila este inconjurata de o lume invizibila, in care exista si o adevarata imparatie a intunericului, un stat diabolic, care se impotriveste dusmanos imparatiei lui Dumnezeu. Daca cineva patrunde cu gandurile sale in lumea invizibila – cu cine intra in contact? Biblia ne spune limpede cum se poate stabili contactul cu Dumnezeul adevarat. Cristos a asezat puntea dinspre lumea invizibila a lui Dumnezeu catre noi, oamenii. El a rezolvat problema despartirii dintre Dumnezeu si om, lamurind intrebarea cu privire la vinovatie. Trebuie schimbat modul de gandire, in textul grecesc acest proces se numeste „metanoia”, adica a gandi iarasi corect despre Dumnezeu si a-l oferi locul cuvenit in viata noastra.
„La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu. El era Iu inceput cu Dumnezeu… Si Cuvantul S-a facut trup si u locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal… Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut…”
Isus i-a spus: ‘Eu sunt calea, adevarul si viata, nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine” (Ioan 1:1-2,14,18; 14:6).
Daca prin credinta intr-un alt mesaj patrund in sfera invizibila si spirituala, voi sfarsi prin a ajunge sub influente periculoase. Apostolul Pavel scrie in Epistola catre efeseni ca lupta crestinilor nu este indreptata impotriva „carnii si a sangelui”, ci impotriva „capeteniilor, domniilor, a stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti” (Efeseni 6:12). Aceste forte si puteri ale raului sunt invizibile. Ele se stabilesc in gandurile noastre, daca le acordam incredere.
Un fost profesor de yoga a spus odata: „Noi ne inchipuim ca stapanim alte forte ascunse din univers, insa trebuie sa marturisesc astazi cu groaza ca, de fapt, ajungi sa fii tu insuti cel stapanit de ele.”
Testul
In ce fel am putea deosebi duhurile, cum am putea examina ofertele care ni se fac? Nu numai pe baza a ceea ce simtim si nu numai pe baza experientei noastre. Adevarul nu este un produs al simturilor, fiindca in acest caz Dumnezeu ar fi rodul imaginatiei noastre. Iar experientele pot insela. Modul nostru de a percepe realitatea poate deforma adevarul si experientele subiective nu le putem proclama ca fiind niste adevaruri general valabile. De aceea este important sa avem un punct de referinta superior.
Cu privire la preparatele si terapiile care se bazeaza pe energia cosmica, trebuie ridicate trei randuri de intrebari:
1. Analiza stiintifica
– Cum se explica efectul sau care este compozitia produsului?
– Se poate repeta rezultatul?
2. Fundalul filozofic
– Care este sursa acestei stiinte misterioase (clarviziuni, iluminari…)
– Ce invata ea cu privire la Dumnezeu si univers?
– In ce fel prezinta problema pacatului?
– Cum arata calea de mantuire?
3. Tehnica aplicarii in ziua de azi
– Ce alte lucruri invata terapeutul?
– Vorbeste mereu de „forte cosmice” si „energii spirituale”?
Nu are importanta in ce credem?
Nu este in nici un caz indiferent, ci are chiar o importanta absolut decisiva in ce anume crede omul. Pe ce temelie imi cladesc eu viata? Carui mesaj ii acord incredere? Depinde in ce ganduri si cuvinte provenite din lumea invizibila si in ce duhuri investesc incredere. Credinta mea are aceeasi valoare ca si obiectul in care ma incred, in nici un caz credinta mea nu face ca un lucru gresit sa fie corect. Important nu e faptul ca pur si simplu cred, ci ce anume cred.
Omul nu este o marioneta in mana hazardului, nici o picatura de energie, nici o frunza purtata de vant, nici un sistem de energie, ci o personalitate iubita de Creatorul ei. Dumnezeu a creat pe om „dupa chipul Sau”, original, unic – fiecare in parte fiind dorit si iubit. Dumnezeul ezoteric este impersonal. In cadrul acestui sistem de gandire fiecare lucru este energie. Totul curge. Totul este dumnezeu. Insa acest dumnezeu nu ma primeste ea pe un copil al sau. In acest sistem, dumnezeu e mut. El nu se ocupa cu-adevarat de mine. Eu sunt abandonat vointei proprii. Nu este vorba nicidecum despre un dumnezeu care se coboara catre mine, ci de unul catre care eu trebuie sa ma inalt.
Adevaratul Dumnezeu a venit in lume, a trait intre oameni si Si-a dat viata pentru noi. Pentru a ne salva din ghearele mortii, S-a coborat atat de mult, pana la crucea de la Golgota. El S-a smerit pe Sine insusi. Cine se poticneste de Dumnezeul singur si parasit de pe cruce, acela nu a inteles situatia reala in care se afla. Asta insa nu depinde de intelegerea noastra luminata, ci de pacatul nedescoperit din noi. Pentru a rezolva aceasta problema trebuie sa invatam sa cunoastem mesajul Bibliei.
Isus Cristos spune: „Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine va trai, chiar daca ar fi murit. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri niciodata” (Ioan 11:25-26). Insa la ce va poate ajuta acest cuvant, daca nu vi-l insusiti?
Nu exista nici o formula, nici o mantra, nici un mijloc de vindecare, nici o forma de meditatie, pentru a ajunge la Dumnezeu. Salvarea vine de la El, prin harul Sau, prin predarea noastra completa in mana lui Cristos.
R. H.
„Experientele oculte din ziua de astazi afecteaza oamenii prin punerea la indoiala a perspectivei lor despre viata. Ele contrazic bazele materialismului si sunt inacceptabile in lumina invataturilor biblice. Totusi pentru cei ce le experimenteaza ele par extraordinar de reale si de semnificative… Din nefericire, se pare ca majoritatea oamenilor isi schimba mai degraba convingerile decat sa puna la indoiala validitatea experientelor avute. „ (E.H.)
Din punct de vedere biblic, orice contact al gandurilor cu lumea invizibila sau orice invocare a fortelor supranaturale, care nu tine cont de Cuvantul lui Dumnezeu, de voia si de poruncile Lui, duce in sfera de influenta de natura ocult-demonica. De aceea Dumnezeu pune pe om m garda si stabileste o ordine proiectiva.
Biblia avertizeaza cu insistenta si interzice, tinand cont de consecinte, urmatoarele practici:
– Inchinarea la obiecte, imagini, statui, natura
„Vai de cel ce spune lemnului: ‘Scoala-te!’ si unei pietre mute: Trezeste-te!”‘ (Habacuc 2:19; Deuteronom 5:6-9; Ezechiel 20:32; Ieremia 2:27 s.a.)
– Inchinarea la astre
(vezi Deuteronom 17:3; 2 Imparati 23:4)
– Stabilirea de contacte cu spiritele/duhurile mortilor
(vezi Deuteronom 18:10)
– Prezicerile, vrajitoriile, slujirile la idoli
(vezi Deuteronom 18:11; Leviticul 19:4:29:31;Isaia 47:12-14)
– Profeti mincinosi
(Ezechiel 13; Ieremia 27:9)
– Inchinarea la idoli, exorcismul
(Faptele Apostolilor 19; 1 Corinteni 10:20; Apocalipsa 21:8; 22:15)
Calea catre singurul Dumnezeu adevarat duce, prin credinta personala in Isus Cristos, la intoarcere, la pocainta si o viata noua, in care Lui ii este acordat primul loc. Biblia vorbeste si ea despre o „poarta” catre Dumnezeu: „Intrati pe poarta cea stramta. Caci larga este poarta, lata este calea care duce la pierzare si multi sunt cei care intra pe ea. Dar stramta este poarta, ingusta este calea care duce la viata si putini sunt cei ce o afla” (Matei 7:13-14).
Dupa intoarcere, dupa iertarea pacatelor, comuniunea cu Dumnezeu va da un sens cu totul nou vietii. Cuvantul lui Dumnezeu va determina gandurile si faptele si astfel se produce o innoire launtrica (vezi Romani 12:2). Prin Duhul si Cuvantul lui Dumnezeu omul devine capabil sa cerceteze lucrurile. Crestinii sunt chemati sa descopere „lucrarile intunericului” si sa nu aiba nici o legatura cu ele (Efeseni 5:11). Nu se pune niciodata problema unei „goliri” launtrice pentru a deveni astfel dependent de influente nedefinite. Dumnezeu cheama la veghere, la o viata spirituala activa (vezi Matei 24:42; 26:41; Marcu 14:38; Luca 12:35; 21:36; l Tesaloniceni 5:6; l Petru 5:8), inspirata, purtata si umpluta de Cuvantul Sau plin de duh (Colo-seni 3:16):
„Cuvantul lui Cristos sa locuiasca din belsug m voi m toata intelepciunea, invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cantari de lauda si cu cantari duhovnicesti, cantand lui Dumnezeu cu multumire in inima voastra.”
Identificarea practicilor oculte
* In afara de lumea vizibila, materiala, exista o lume invizibila (spirituala, extrasenzoriala, transcendentala, supranaturala).
* In lumea invizibila exista fiinte si forte spirituale cu puteri si aptitudini supranaturale, in functie de cultura si religie acestea sunt numite: zei, duhuri, demoni, spirite ale stramosilor, ale mortilor, duhuri ocrotitoare sau ajutatoare.
* Practicile oculte deschid usa catre lumea invizibila. Din ea fac parte toate formele:
– de stabilire de contacte si comunicare cu lumile si puterile invizibile, ale caror capacitati supranaturale se doreste a fi folosite (formule de exorcism, rugaciuni rituale, simboluri, gesturi, pozitii ale corpului, dansuri, cantece, arome, reprezentari spirituale, sacrificari, invocari etc.)
– de puteri magice (incantatii pentru vindecare, pentru protectie si aparare, de dragoste sau razbunare, insensibilitate la dureri, clarviziuni, divinatii, telepatii, pendule, puteri de a face invizibil etc.)
– de transformare a starilor de constienta si de transa (droguri, substante halucinogene, post negru, epuizare fizica, cantari si dansuri extatice, ritmuri de toba)
– samanii recomanda in special relaxarea, golirea launtrica, eliberarea, imaginatia si concentrarea ca mijloc de introducere a starilor de transa si ale migratiilor sufletului in alta lume spirituala.
Sfaturi pentru parinti
Diferitele genuri de terapii ale trupului, sufletului si spiritului nu sunt in nici un caz materii scolare. Prin urmare, parintii sunt sfatuiti sa nu permita copiilor lor sa intre in stari de transa sau hipnoza.
De asemenea, copiii trebuie sa fie tinuti departe de orice fel de exercitii de relaxare, respiratie, perceptie si de masaj. Ei trebuie sa fie deosebit de atenti cand primesc din partea profesorilor instructiuni de genul:
– Fa-te comod
– Inchide ochii
– Urmareste-ti respiratia
– Uita toate grijile
– Elibereaza-te complet
– Relaxeaza-te, destinde-te complet
– Priveste imaginile din interiorul tau
– Concentreaza-te asupra unui punct
– Deseneaza sau coloreaza un simbol mandalic
– Priveste tinta flacara unei lumanari
– Vorbeste-i lumanarii
– Pune-ti o dorinta
– Inchipuie-ti ca esti altundeva sau altcineva
– Stai in echilibru pe o linie
– Invata sa percepi cu ochii inchisi
– Deseneaza opturi in aer
– Adopta o pozitie yoga
– Masati-va reciproc
Sursa articol: Revista Ethos 1/99