Efortul, sârguinta si disciplina sunt absolut necesare pentru crestere

Daca Dumnezeu este responsabil de cresterea noastra, putem noi sa ne scaldam pur si simplu in harul sau, asteptand ca El sa ne impinga in orbita sfinteniei si fericirii Sale? in mod paradoxal, faptul ca Dumnezeu se ingrijeste cu totul de cresterea noastra nu este diminuatde necesitatea efortului si a disciplinei din partea noastra. De fapt se pare ca Scriptura sugereaza ca sarguinta noastra este esentiala in procesul cresterii.
 
in 2 Petru 1-11 aflam ca Dumnezeu este atat sursa cat si dinamulpentru o vietuire evlavioasa. in plus, suntem provocati sa ne dam „toate silintele“ pentru a zidi pe ce ne-a dat Dumnezeu. Faptul ca El va avea grija de cresterea noastra devine insusi motivulpentru care ar trebui sa ne straduim sa avem calitatile lui Hristos. Cand Dumnezeu ofera resursele si puterea de creste, trebuie sa ne dam toate silintele.
 
De asemenea, Pavel sublineaza acest principiu atat in viata cat si in invataturile sale. Adesea foloseste exemplul unui soldat sau al unui atlet, pentru a ilustra de cata disciplina si efort e nevoie pentru pentru a avea parte de succes. in 1 Corinteni 9:24-27, Pavel declara ca „cei ce alearga in locul de alergare, toti alearga, dar numai unul capata premiul.“ Apoi ii provoaca pe cititori sa alerge cursa crestina astfel incat sa obtina premiul. Pentru asta e nevoie de antrenament strict, cam asa ca la Jocurile Olimpice de astazi. incheind cu un exemplu din viata sa, Pavel spune ca el „se poarta aspru“ cu trupul sau (adica il „invinge“; vezi si Romani 8:13), ca sa-l supuna vointei lui Dumnezeu pentru viata sa. Planul sau de antrenament nu este sporadic, ca un om care se lupta cu morile de vant, ci este intentionat si deliberat. Pentru a deveni un crestin matur, credinciosul trebuie sa ia parte la un plan serios de antrenament pentru crestere (1 Timptei 4:7-8). Putem invata foarte multe despre cresterea catre maturitatea crestina, atat din exemplul cat si din invataturile unui om credincios ca Pavel.
 
            Aceasta relatie stransa dintre faptul ca Dumnezeu are grija de cresterea si implicarea noastra activa in acest proces nu este nicaieri mai clara decat in Filipeni 2:12-13: „duceti pina la capat mintuirea voastra, cu frica si cu tremur, caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi, si va da, dupa placerea Lui, si vointa, si infaptuirea.“ Poate ca e greu de inteles misterul acestui principiu, dar implicatiile lui sunt clare. Daca crestinii trebuie sa creasca pentru a ajunge la maturitate in Hristos, atunci trebuie sa isi demonstreze pasiunea de a creste prin fapte de ascultare.

______________________________

de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.