Este Biserica Adventista de Ziua a Saptea membra a Conciliului Mondial al Bisericilor?

Este Biserica Adventista de Ziua a Saptea membra a Conciliului Mondial al Bisericilor?

 
Răspunsul este un hotărât nu. Niciodată nu am fost membri, nu suntem şi nu ne gândim să devenim membri ai WCC în forma în care este organizată de peste jumătate de secol.
Din nefericire, anumite persoane necinstite, sau în cel mai bun caz induse în eroare, au pus în circulaţie informaţii false potrivit cărora noi am fi membri. Nu numai că nu suntem membri deplini, dar nu suntem nici măcar membri parţiali, deşi, în realitate, o astfel de categorie nu există.
Nu plătim nici un fel de taxe sau contribuţii financiare la WCC şi, nefiind membri, nu avem drept de vot şi nu putem trimite delegaţi la adunările, comitetele centrale sau întâlnirile comisiilor sale. Trebuie subliniat că numai bisericile pot fi membre ale WCC; consiliile bisericeşti nu pot fi primite. De aceea, este greşit a susţine că Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea este membră a WCC, deoarece în câteva cazuri Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea are o anumită relaţie (adică statut de observator) cu un conciliu naţional de biserici dintr-o anumită ţară.
Este de asemenea greşit şi tendenţios a spune că Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea este membră a WCC deoarece un adventist este membru într-una din comisiile sale. Este adevărat că, timp de mai mulţi ani, un distins teolog adventist a fost ales, în calitate de persoană particulară, de către WCC ca membru al Comisiei Credinţă şi Ordine a acestei organizaţii, dar aceasta nu înseamnă că Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea a fost membră. Acest aranjament a dat posibilitatea bisericii să beneficieze de informaţii utile, în afară de faptul că unii dintre teologii de frunte la nivel mondial au cunoscut într-o formă bine articulată concepţia adventistă.
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro