Este bun Alcoolul Consumat cu Moderatie

 

de Brian Bull

Signs, februarie 2008

În ultimii ani ni s-a spus că a bea cu moderaţie este bine pentru sănătate. Atât de bine încât unii jurnalişti (însă niciun medic deocamdată) au pretins că cei care se bucură de o sănătate bună vor fi şi mai sănătoşi – mai bine protejaţi împotriva bolilor şi a atacurilor cardiace – dacă la “pâinea cea de toate zilele” adaugă şi un pahar de vin sau un bidonaş de bere.

Este adevărat? Putem să aşezăm alcoolul alături de fructe, vegetale, vitamine şi minerale, elemente care contribuie la sănătatea şi longevitatea noastră? Dacă este aşa, băuturile alcoolice ar trebui să ofere beneficii de seamă, deoarece alcoolul presupune nişte riscuri serioase.

 

Cel mai important risc

Să analizăm întâi cea mai mare problemă pe care o presupune consumul moderat: riscul de a deveni un consumator necumpătat – un alcoolic. Majoritatea celor care scriu despre riscurile consumului moderat nu includ riscurile la care se expun toţi băutorii. Deoarece o persoană care începe să bea serios nu mai este un consumator moderat, iese din categoria celor a căror sănătate este studiată. Asta rezultă într-o subestimare a riscurilor consumului moderat de alcool. E foarte important să nu excludem din studiul consumatorilor moderaţi pe cei care ajung să foloseasca alcoolul în mod abuziv, pentru că studiile au arătat că, în rândurile persoanelor albe, unul din 12 consumatori moderaţi (adică 8%) devin alcoolici.

Probabil că o simplă ilustraţie va clarifica ideea. Imaginaţi-vă, dacă vreţi, că un om are în fiecare mână câte un pistol cu şase gloanţe, pe care le ţine îndreptate către tâmple. Toate cele şase ţevi ale unui pistol sunt goale, în timp ce una din cele şase ţevi ale celuilalt pistol conţine un glonţ. Omul trage de un trăgaci la întâmplare, jucând o versiune a ruseşti, cu ambele mâini. Statistic, la fel de mari sunt şi şansele ca un consumator moderat să devină alcoolic.

În rândurile băştinaşilor americani, dezavantajele consumului de alcool sunt şi mai grave. 20% din americanii indigeni care consumă alcool vor deveni beţivi înrăiţi! E ca şi cum, în ilustraţia de mai sus, în loc de unul, ai pune trei gloanţte în unul din pistoale.

Atunci de ce se mai pune la îndoială faptul că alcoolul este dăunător? Pentru că, aşa cum am spus mai devreme, deja de ceva vreme în mass media se susţine că “ştiinţa arată” că alcoolul consumat în moderaţie previne bolile de inimă, atacurile cardiace şi alte modalităţi neplăcute de a muri. Cu alte cuvinte, la fel cum a consuma fructe şi legume este benefic pentru sănătate, aşa ar fi şi consumul moderat de aclcool.

 

Chiar susţine ştiinţa asta?

Încerc să fiu la curent cu privire la alcool şi efectele acestuia asupra sănătăţii, atât din dovezile ştiinţifice, cât şi din opiniile din mass media. Recunosc că media aduce o cantitate impresionantă de dovezi din partea comunităţii ştiinţifice. Din cele 29 de rapoarte ştiinţifice pe care le-am citit, 28 concluzionau că cei care consumă alcool cu moderaţie au un risc mult mai mic de a muri de boli şi atacuri cardiace. Iar al 29-lea studiu nu era concludent.

 

 

Cealaltă faţă a povestirii

Totuşi, există o eroare majoră de logică în acest raţionament aşa-zis ştiinţific şi este foarte important să o analizăm. Voi explica ideea cu ajutorul unei ilustraţii ipotetice, cu două şcoli. Elevii din şcoala A învaţă bine, iar cei din şcoala B au rezultate foarte slabe. Ar fi uşor de concluzionat că elevii din şcoala A învaţă bine pentru că au profesori mai buni decât cei din şcoala B. Dar să presupunem că facem schimb de profesori – iar studenţii au aceleaşi rezultate ca şi înainte. Astfel arătăm că e greşit să presupunem că profesorii din şcoala A aveau meritul pentru succesul elevilor lor şi că profesorii nepregătiţi din şcoala B erau pricina eşecului studenţilor.

Orice inspectorat înţelept ar lua în calcul posibilitatea că lipsa pregătirii profesorilor contribuie la rezultatele slabe ale elevilor din şcoala B. Totuşi, ar căuta şi alţi factori decât pregătirea profesorilor, cum ar fi mediul familial al elevilor, educaţia şi statutul economic al părinţilor lor, etc.

În acelaşi fel, este simplu să tragem concluzia că alcoolul folosit cu moderaţie este cauza beneficiilor de care se bucură băutorii în ce priveşte sănătatea. Mai sunt oare şi alţi factori? Nu este posibil ca cei care beau alcool cu moderaţie tind să fie mai educaţi şi, de aceea, sunt mai informaţi cu privire la problemele de sănătate? Drept urmare, poate mănâncă mai sănătos, fac mai mult exerciţiu fizic şi au obiceiuri mai sănătoase decât nebăutorii. Este posibil că ei câştigă mai mult decât nebăutorii şi de aceea îşi permit o îngrijire medicală mai bună. Dacă este aşa, atunci faptul că ei au mai puţine boli cardiace şi atacuri de corp poate fi un rezultat al obiceiurilor lor sănătoase mai bune şi al îngrijirii medicale mai de calitate, nu a consumării cu moderaţie a alcoolului.

Un studiu recent sponsorizat de centre pentru controlul bolii şi al prevenirii (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) din Atlanta, Georgia, a oferit foarte multe dovezi că aşa stau lucrurile. În fiecare an aceste centre adună informaţii de la un număr mare de cetăţeni, pentru a descoperi dacă există noi ameninţări sau provocări pentru naţiune. În studiul în discuţie, cei 250.496 de participanţii au fost întrebaţi, printre altele, de câte ori au băut în ultimele 12 luni. După ce s-au adunat datele, un grup de oameni de ştiinţă i-au selectat pe cei care consumă alcool cu moderaţie (cel mult de două ori pe zi pentru bărbaţi şi o dată pentru femei) şi cei care beau mai puţin de o dată pe lună sau deloc. Cei care erau bolnavi şi beţivii au fost eliminaţi din studiu.

Din grupul care a rămas, 118.880 de persoane consumau alcool cu moderaţie şi aceştia au fost comparaţi cu cei 116.841 neconsumatori – aproape un sfert de milion în total. Cercetătorii erau interesaţi să compare caracteristicile celor care beau moderat şi a celor care nu beau deloc, pentru a vedea dacă în afară de cantitate de alcool pe care au băut-o mai apar şi alte diferenţe între cele două grupuri.

 

Diferenţe semnificative

Şi într-adevăr, au fost diferenţe, şi încă semnificative! Consumatorii moderaţi, au descoperit cercetătorii, câştigau mai mulţi bani, erau mai bine educaţi şi aveau acces mai bun la serviciul sanitar. De asemenea, în comparaţie cu neconsumatorii de alcool, aveau mai mult timp liber pentru activităţi fizice (82% faţă de 68.1%) şi şansele să fie sedentarii erau de două ori mai mici (10% faţă de 21.4%). Cei care beau cu moderaţie erau mai sănătoşi şi în alte privinţe. Erau mult mai puţin predispuşi la astmă (6.9 % faţă de 8.7 %), artrită (23.5% faţă de 32.3%) şi obezitate (20.0% faţă de 27.3%). Poate alcoolul să prevină artrita, astma şi obezitatea? Prea puţin probabil! Şi e şi mai puţin probabil ca alcoolul să îi ofere consumatorului un serviciu mai bun şi un doctor privat (să nu mai vorbim despre cunoştinţe mai multe cu privire la sănătate)!

Aşadar, cei care consumau alcool cu moderaţie şi cei care nu consumau deloc erau diferiţi în multe privinţe, nu doar în ce priveşte băutul. Şi este mult mai probabil că tocmai aceste diferenţe sunt factorii care i-au ajutat să fie mai sănătoşi, nu consumul moderat de alcool.

Aşadar, ce e cu aşa zisele beneficii pe care le are consumul moderat pentru sănătate? Este destul de uşor să calculezi câţi ani de viaţă sunt pierduţi de cei 8 din 100 de consumatori care devin alcoolici. Acest grup a fost studiat cu atenţie, iar daunele au fost bine apreciate. Dar pentru a hotărî dacă un consum moderat de alcool contribuie la sănătate, ar trebui să facem acelaşi schimb pe care l-au făcut cei din şcoala din ilustraţia de mai sus. Toţi cei care consumă moderat ar trebui să înceteze să mai bea pentru cel puţn cinci ani şi toti neconsumatorii ar trebui să bea moderat timp de tot atâţia ani. Între timp, ambele grupuri ar trebui să îşi menţină acelaşi stil de viaţă şi aceleaşi obiceiuri. După cinci ani ar trebui realizat din nou studiul, pentru a se hotărî care grup este mai sănătos.

Însă un asemenea studiu este imposibil. Totuşi, dacă ar putea fi realizat, eu susţin că ar demonstra că un consum moderat de alcool nu îmbunătăţeşte sănătatea foştilor neconsumatori (care acum ar consuma alcool), deoarece în rândul lor s-ar afla încă un număr mare de sedentari şi consumatori de hrană fast food, ca şi ceilalţi factori, care au contribuit la început la proasta lor sănătate ca nebăutori de alcool. Pe de altă parte, presupun că noii neconsumatori s-ar bucura în continuare de o sănătate mai bună decât pe vremea când consumau alcool cu moderaţie. Într-adevăr, este mai mult decât probabil că sănătatea lor ar fi şi mai bună, pentru că efectele benefice ale obiceiurilor sănătoase nu ar fi diminuate în vreun fel de cunoscutele efecte negative pe care le are alcoolul asupra celulelor şi a ţesuturilor corpului. Vom analiza acum aceste efecte.

 

Moderaţie versus abstinenţă

Să examinăm ce ştim deja despre alcool: ori de câte ori celulele sau ţesuturile corpului sunt expuse chiar şi la concentraţii mici de alcool, efectele sunt, aproape fără excepţie, dăunătoare. De asemenea ştim că 8 din 100 de consumatori moderaţi devin alcoolici. Astfel, a lua primul pahar, cu intenţia de a bea doar cu moderaţie, este ca şi cum te-ai juca versiunea cu două puşti a ruletei ruseşti, deoarece în general este imposibil pentru cineva să ştie, înainte de a bea primul pahar, dacă va fi printre cei 8 la sută.

Au rămas deci două întrebări importante. Pentru cititorii care încă nu beau: ar trebui să începi să consumi alcool doar de dragul unor posibile beneficii pentru sănătate, pe care le-ar putea oferi un consum moderat? Voi răspunde la întrebarea asta în acelaşi mod în care ar face-o majoritatea celorlalţi doctori: Nu! Chiar dacă un consum moderat ar oferi unele beneficii minore, nu ar compensa nici pe departe şansa de 1 din 12 de a deveni alcoolic, cu toate problemele de sănătate pe care le presupune aceasta.

A doua întrebare: dacă eşti consumator, fie înrăit, fie moderat, ar trebui să te laşi de băut? Răspunsul la această întrebare este foarte simplu: Corpul îţi va mulţumi dacă ai alege să nu mai bei deloc!