Este necesară o acțiune urgentă a comunității internaționale pentru a împiedica mai mulți creștini să fugă din țările lor, inclusiv din Irak și Siria, se spune în raportul din 23 octombrie, S-a bazat pe un studiu 2017-2019 al persecuției creștinilor din întreaga lume.
„Fiecare persoană care pleacă îngreunează viata pentru cei rămași”, se spune. Deși a menționat că comunitatea internațională și-a arătat îngrijorarea fără precedent cu privire la persecuția creștinilor din Orientul Mijlociu, organizația a declarat că „guvernele din Occident și ONU nu au reușit să ofere creștinilor din țări precum Irakul și Siria ajutorul de urgență de care aveau nevoie, pe măsură ce a avut loc genocidul în curs de desfășurare. ”
Papa Francisc a denunțat persecuția, tortura și uciderea creștinilor din Orientul Mijlociu, numindu-l o formă de genocid care trebuie să se încheie.
În Irak, numărul creștinilor a scăzut de la 1,5 milioane înainte de 2003 la mult sub 150.000, iar în Siria, populația creștină a scăzut ca mărime cu două treimi de la 2 milioane în 2011, când a început războiul său civil, a spus Ajutorul pentru Raportul Church in Need.
În timp ce luptătorii kurzi și creștini, aliați cu trupele americane, sunt în mare parte responsabili și creditați pentru eradicarea in mare parte a prezenței statului islamic în Siria, „impactul acestui genocid – migrația continuă, crizele de securitate, sărăcia extremă și recuperarea lentă – înseamnă că poate acum să fie prea târziu pentru ca unele comunități creștine din Orientul Mijlociu să-și revină ”, a spus organizația.
„În întreaga lume, creștinii sunt o țintă favorizată pentru extremiștii militanți violenți care operează fără granițe și care atacă creștinii locali ca o alternativă legitimă la o grevă directă în Occident”, a spus acesta.
Coreea de Nord, unde creștinii se confruntă cu torturi pentru că își mărturisesc credința, „este considerată pe scară largă cel mai periculos loc pentru a fi creștin”, se spune în raport.
În Sri Lanka, atentatele sinucigașe de Paște au provocat peste 250 de vieți și au rănit peste 400 de persoane. Bombardamentele din 21 aprilie asupra unor hoteluri și biserici de lux din Colombo și Negombo au fost efectuate de extremiștii locali afiliați grupului Statul Islamic.
În timpul Liturghiei din 27 ianuarie, două bombe au explodat la Catedrala Maicii Domnului din Muntele Carmel din Jolo, Filipine, ucigând 20 de persoane și rănind peste 100, potrivit raportului.
În India, în 2017 au fost raportate 477 de incidente anti-creștine. Cardinalul Joseph Coutts din Karachi, Pakistan, a declarat în raport că, în timp ce „guvernul oferă protecție armată a poliției ori de câte ori o solicităm pentru slujbe sau adunări bisericești”, grupurile militante au devenit dificil de controlat, „lăsându-ne într-o stare de tensiune constantă . ”
„Undeva, la un moment dat, va avea loc un alt atac – unde sau când nu stie nimeni”, a spus el.
În părți din Africa, „violența islamistă pune o presiune uriașă asupra creștinilor”, a spus Aid to the Church in Need.
Creștinii din mai multe țări africane „sunt amenințați de islamiști care încearcă să elimine biserica – fie prin folosirea forței, fie prin mijloace necinstite, inclusiv mituirea oamenilor pentru a se converti”, a spus acesta.
În Nigeria, militanții islamiști continuă „o domnie de teroare împotriva creștinilor și musulmanilor deopotrivă”, a declarat organizația, menționând că peste 3.700 de creștini ar fi fost uciși în 2018.
John Raceala