Este posibil sa purtam un dialog sau conversatii cu ortodocsii?

Este posibil sa purtam un dialog sau conversatii cu ortodocsii?

 
Da, este posibil, dar se mişcă foarte încet şi e nevoie de mult timp. Ei gândesc în termeni de decenii şi secole; adventiştii gândesc în zile, săptămâni şi luni. Pentru noi, când e vorba de previziuni, cinci ani înseamnă un timp îndelungat. Aceasta se datorează secvenţei noastre temporale escatologice, a faptului că trăim aşteptând apropiata venire a unui Mântuitor. Pentru ortodocşi, cinci ani sunt ca o picătură într-o găleată. Adventiştii sunt presaţi de timp; ortodocşii lasă timpul să se exprime singur.
Există două mari familii ortodoxe. Grupul de departe cel mai numeros îl constituie bisericile ortodoxe răsăritene (rusă, greacă, română şi altele). Cel de-al doilea grup este format din familia de biserici orientale ortodoxe (ortodocşi armeni, copţi, etiopieni şi sirieni). Bisericile ortodoxe orientale sunt considerate a fi pre-calcedonice deoarece ele nu acceptă decizia Conciliului Calcedon (451 d.H.) că în Hristos există două naturi diferite. Această veche problemă monofizită este astăzi mult mai puţin controversată şi dezbinătoare.
Până în prezent, unele biserici orientale nu doresc să vorbească cu adventiştii, pe care îi acuză că nu sunt în armonie cu învăţăturile bisericii apostolice (anti-trinitarianism) şi în plus pentru faptul că se implică în prozelitism. Aceste acuzaţii vin în mare măsură din partea conducerii Bisericii Copte Egiptene, care din nefericire pare să creadă, atunci când este vorba să înţeleagă doctrinele şi învăţătura adventistă, că ignoranţa este o binecuvântare. Unii ortodocşi orientali ar fi dispuşi să vorbească, dar sunt împiedicaţi de “conservatori”.
Patriarhatul de Constantinopole, despre care ortodocşii orientali consideră că exercită un primat de onoare, a fost de acord în principiu să poarte discuţii preliminare cu Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea. O întâlnire preliminară utilă a avut loc în 1996, dar ortodocşii nu au putut, datorită problemelor de personal şi program legate de sărbătorirea mileniului şi alte evenimente, să fixeze data unei alte întâlniri. După cum s-a spus, “Biserica lui Dumnezeu se mişcă ca o mare broască ţestoasă”, cel puţin în ceea ce priveşte creştinismul la nivel mondial. Toate acestea pot fi frustrante, dar Isus ne cere ca prin răbdarea noastră să ne câştigăm sufletele (vezi Luca 21:19).
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro