Esti Descurajat?

 
 
ESTI  DESCURAJAT?
 
Esti deprimat? Numim asta „depresie“, dar este acelasi lucru. Nu demult am vorbit cu un pastor care era cuprins de descurajare. A recunoscut ca nu facea altceva decat sa se uite la televizor si sa se autocompatimeasca aproape tot timpul. in ultimii doi ani fusese tratat destul de urat la biserica. Si, chiar daca cei care il jignisera cel mai tare parasisera deja biserica sa, pur si simplu nu putea sa isi revina. Spunea: „Ma simt ca si cum m-as tarai intr-o groapa adanca de gunoi – pentru fiecare pas trebuie sa depun un efort urias.“
Apoi a recunoscut ca in birou are tendinta sa faca lucruri care nu foloseau la nimic, sa traga de timp pana venea ora sa plece acasa. Predica in fiecare saptamana predici vechi si nu avea forta sa scrie altele noi.
Te-ai simtit vreodata asa? Eu da. Ce ar trebui sa faci atunci cand se instaleaza descurajarea? I-am intrebat pe doi pastori in varsta si pe doi profesori de psihologie ce sfat ar da ei. Iata un rezumat al sfaturilor primite de la ei si sfatul meu pentru vremurile tulburi ale lucrarii de pastor.
1.      Actioneaza.
Fa ceva. incepe sa te misti. Adopta un obicei nou. Plimba-te la sfarsitul fiecarei zile. Apuca-te de sport, fa jogging, incepe sa tai lemne, fa ceva…… pur si simplu adopta un nou obicei. Rareori scapa un pastor dintr-o data de letargie. De obicei trebuie sa iesi din groapa cate putin, adoptand cate un nou obicei….. nu intotdeauna unul spiritual.
2.      Concentreaza-te asupra celorlalti.
Cel mai grav impact al descurajarii pastorale este preocuparea exagerata cu privire la propria situatie. Cu cat te simti mai rau, cu atat te gandesti mai mult la asta. incearca sa gasesti o modalitate de a te implica intr-un mod folositor in viata celorlalti. Sfatul acesta s-ar putea sa para absurd pentru un pastor, care isi castiga existenta din asta, insa in vremuri de descurajare s-ar putea sa uitam ca nu pastoratia nu este o meserie. Daca poti gasi o ocazie sa lucrezi pentru una sau mai multe persoane – si numarul lor va creste, s-ar putea sa descoperi ca simtamintele de descurajare dispar treptat.
3.      Cu ajutorul iertarii, ingroapa trecutul.
Uneori descurajarea pastorala izvoraste din nedreptate. Nu ai fost tratat asa cum trebuie. Oamenii s-au purtat urat, necrestineste, fiind firesti, maniosi si nedrepti cu tine. Solutia pentru a te elibera de trecutul dureros este darul iertarii. Este cea mai mare putere pe care o ai. Singura modalitate de a te elibera de aceasta durere este sa zici: „il iert.“ Nu simti ca ai vrea sa ierti. Dar iertarea nu este un sentiment, ci o alegere. Daca poti face aceasta alegere, vei gasi eliberare si usurare, si poate chiar o noua izbucnire de energie.
4.      Stabileste-ti niste scopuri pe care sa le poti atinge.
Probabil ca nu vei putea sa sari din aceasta groapa peste noapte. Dar stabilindu-ti niste scopuri simple, pe care stii ca le poti atinge, ai putea sa recapeti simtamanul ca mergi inainte. Poti sa-ti pui ca tinta ca luna asta sa faci o plimbare de o mila o data pe saptamana. Sau sa citesti o carte. Stabileste-ti niste scopuri pe care sa incepi sa le atingi, fa un tabel pe care sa le marchezi si actioneaza. Succesul avut in atingerea tintelor va inmulti succesul din viitor.
5.      Da-i socoteala cuiva.
Tendinta va fi sa pastrezi descurajarea pentru tine. La urma urmelor, pastorii nu trebuie sa fie deprimati. Chiar daca in sufletul tau este intuneric, ii saluti cu bucurie pe cei care vin la serviciul divin. Probabil ca te simti ca un ipocrit. Ai nevoie de cineva cu care sa vorbesti. Cauta pe cineva despre care stii ca stie sa pastreze confidentialitatea si da-i socoteala. Ai nevoie de cineva care sa te scoata din groapa cu dragoste si blandete – totusi cu fermitate.
6.      Citeste Cuvantul.
David a experimentat perioade asemanatoare de descurajare si depresie. Exista cativa psalmi intunecati, care sunt ideali pentru aceasta perioada din viata ta. Probabil ca este bine sa eviti psalmii de bucurie, ca si cum ai putea sa alungi supararea cantand. Citeste de la un capat la altul toti psalmii si gaseste-i pe cei care reflecta simtamintele tale. Apoi citeste-i de multe ori – invata-i chiar pe de rost – si citeste-i Domnului. Fii atent …. asta va restabili comunicarea cu Dumnezeu, astfel incat golul din suflet va incepe sa dispara. Psalmii pe care i-am citit eu sunt 77, 13, 28 si 42.
7.      Ramai acolo.
intr-o zi descurajarea va fi parte din trecut. Prinde curaj, asa va fi! Probabil ca ti se par cuvinte goale si nu sunt de folos acum, dar este adevarat: si asta va trece. S-ar putea sa fie nevoie de cateva luni sau de un an – dar intr-o zi vei avea din nou control asupra lucrurilor. Majoritatea pastorilor trec mai devreme sau mai tarziu prin aceasta mlastina de disperare. De fapt se pare ca este unul din lucrurile de care are parte orice crestin adevarat. Pur si simplu continua sa urci, dealul din fata ta are o priveliste nemaipomenita.

  Culegere de: Ionica Raceala

______________________________

de Culegere de: Ionica Raceala. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.