Etion-Gheber

Etion-Gheber

Situat pe tarmul nordic al Golfului Aqabah (un brat al Marii Rosii), Etion-Gheber este numele unui loc de poposire a israelitilor in drumul dinspre Egipt spre Canaan (Num. 33:35), iar mai tarziu al unui important oras comercial si totodata port al imparatului Solomon (1 Imp. 9:26; 2 Cron. 8:17). Localizarea exacta a orasului nu este cunoscuta.
In anul 1937, un explorator german a observat ca la mai putin de 1 km de tarm se afla colina Tell el-Kheleifeh. La suprafata colinei a gasit mai multe fragmente de ceramica, ceea ce l-a determinat sa presupuna ca acolo s-ar fi aflat orasul Etion-Gheber. Chiar daca unii arheologi au fost de acord cu teoria sa, alti au reexaminat fragmentele gasite sustinand ca Tell el-Kheleifeh nu putea fi vatra anticului Etion-Gheber, dar ramanea un loc important pentru arheologia Israelului.
In urma investigatiilor subacvatice recente, arheologii au ajuns la concluzia ca insula Jezirat Far’on (sau Insula Coralilor) are cel mai multe sanse sa fie considerata locul anticului oras Etion-Gheber. Ceramica gasita pe insula dateaza din perioada timpurie a Epocii Fierului (1200-1000 i.Cr.), iar unul dintre porturile ei a fost folosit, se pare, de catre minerii egipteni care lucrau in minele din Tell el-Kheleifeh. Mai multe detalii despre localizarea exacta a orasului Etion-Gheber vor putea fi obtinute doar in urma unor sapaturi arheologice viitoare.
Sursa: www.cercetatiscripturile.org