Bijuterii si cosmetice – Ezechiel 16:11-13

Ezechiel 16:11-13
11  Te-am împodobit cu scule scumpe, ţi-am pus brăţări la mână, şi o salbă la gât,
12  ţi-am pus o verigă în nas, cercei în urechi, şi o cunună minunată pe cap.
13  Astfel, ai fost împodobită cu aur şi cu argint, şi ai fost îmbrăcată cu in subţire, cu mătase şi cusături cu fir. Ai mâncat floarea făinei, miere şi untdelemn. Erai de o frumuseţe desăvârşită, ba ajunsesei chiar împărăteasă.
Acest text pare sa vina in conflict cu numeroase alte versete care condamna folosirea bijuteriilor. Totusi, daca vom lua in considerare contextul, nu vom gasi nici un conflict real.
Aceasta nu este o experienta literala, ci un simbolism.
De la versetul 3, Dumnezeu incepe un recital al unei alegorii miscatoare cu privire la poporul sau, Israel. El infatiseaza pe fecioara  Israel ca fiind nascuta nelegitim si aruncata pe camp sa moara. Nimeni nu a spalat-o la nastere si nu s-a ingrijit de ea. Atumci Dumnezeu a trecut pe langa ea si a iubit-o. I-a acoperit goliciunea si i-a spalat murdaria. I-a acordat iubire si toate binecuvantarile posibile.
In reprezentarea alegorica a binecuvantarilor materiale si spirituale acordate lui Israel, Dumnezeu a folosit simboluri care sunt interpretate in mod clar si de alti scriitori ai Bibliei.
„In subtire” [versetul 10] este arata in Apocalipsa 19:8:”şi i s-a dat să se îmbrace cu in subţire, strălucitor, şi curat. – (Inul subţire sunt faptele neprihănite ale sfinţilor.)”;
Podoabele si lantisoarele din versetul 11 sunt interpretate in Proverbe 1:9: „o cununa de har”[trad. engleza];
Bijuteriile si cununa din versetul 12 reprezinta simbolic „buzele intelepte” („buzele intelepte sunt o bijuterie scumpa” – trad. engleza) si respectiv „cununa de slava” („de bucurie” – trad. engleza) – 1 Tes. 2:19.
Toate reprezentarile inaltei cinstiri si aprecieri, a bogatiei si frumusetii erau incorporate in aceasta alegorie pentru a arata binecuvantarile neegalate pe care le-a primit Israel ca natiune.
Podoabele simbolice ale acestei alegorii [pilde]  nu micsoreaza puterea acelor texte care interzic etalarea vanitatii prin expunerea ostentativa a podoabelor pe corbul nostru.
Joe Crews
Sursa: http://www.adventistcraiova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=11:bijuterii-i-cosmetice&catid=7:difficulties&Itemid=25