Fazele conflictului in biserica

 
Conflictele din biserica cresc. La inceput ele sunt mici, dar in cele din urma ajung un infern gigant si distructiv. Uneori flacara ia nastere dintr-o scanteie dintre doi membri. Sau, mai nou, incepe de la o neintelegere dintre un membru si pastor. Ca si divortul, poate fi la inceput o mica scanteie, insa in cele din urma devine grozav si distruge tot ce-i iese in cale. Un holocaust al bisericii locale. Care sunt fazele?
 
Prima faza: explicatia
in prima faza un membr al bisericii nu este de acord cu pastorul si presupune ca acesta nu intelege. Membrul merge ca sa explice ce simte sau crede. Sau poate sa explice intamplarea la biserica, astfel incat pastorul sa inteleaga si sa se schimbe. Prin explicatie neintelegerea se va rezolva. La aceasta faza, daca pastorul este accesibil, membrul respectiv va vorbi cu el sau ii va scrie o scrisoare.
 
Faza a doua: persuasiunea
Dar uneori lucrurile nu se pot rezolva doar explicand. in cazul acesta, membrul isi da seama nu doar ca pastorul este prost informat, dar si ca se pare ca pur si simplu nu are dreptate. Exista un conflict de pareri. Deci membrul trece de la explicatie la convingere. Acelasi lucru il face si pastorul, lansand un program de instuire, ajutand la publicarea unei carti prin care isi sprijina parerea sau ducandu-i pe membri la o conferinta care ii sprijina punctul de vedere. Daca membrul simte ca nu este mai slab pregatit decat pastorul, s-ar putea sa urmeze o discutie polemica, deoarece ambii incearca sa se convinga unul pe altul. Daca membrul simte ca nu este suficient de pregatit pentru a-l infrunta pe pastor, s-ar putea sa ii ofere acestuia o carte sau un articol care sa-i sprijine punctul de vedere. Pastorul incearca sa il convinga pe membru, iar membrul incearca sa il convinga pe pastor. Totusi, rezolvarea este posibila cu ajutorul convingerii si al compromisului.
 
Faza a treia: victoria
Uneori nici persuasiunea nu da rezultate. Adesea. Cand un membru nu reuseste sa il convinga pe pastor sau invers, la inceput membrul se retrage in sine. N-am dreptate? Nu mai e nimeni de partea mea? Daca intr-adevar nu mai e nimeni de partea lui, adesea va renunta si va tacea sau se va muta la alta biserica. Adesea nu e nimeni de partea lui. Cand insa si altii ii tin partea, conflictul se intensifica. Acesta ajunge la faza a treia. Exista un grup care are o plangere cu privire la pastor. Nu va trece mult timp pana se vor forma doua grupe. Al doilea grup va sari in apararea pastorului, intrand in conflict cu primul. Vor fi partide. Fiecare va fi prudent cu privire la ce ii spune „celuilalt“ partid. Cei care la inceput nu aveau nicio parere vor fi in curand atrasi in lupta. Va domina vrajba. Scopul original va disparea, iar noul tel va fi sa castige. Ambele parti doresc sa castige. Varianta compromisului dispare repede.
 
Faza a patra: Eliminarea
La fel cum un foc din padure se hraneste din propria caldura, conflictul iese repede de sub control. Cei care sunt impotriva pastorului isi dau seama ca singura modalitate de a castiga este sa scape de el. Pastorul simte acelasi lucru in cu privire la cei care i se impotrivesc. Membrii se straduiesc sa il dea afara – prin alegeri sau (mai usor) tragand de sfori pentru a-i face viata asa de mizerabila incat sa se retraga singur. Aceasta faza s-ar putea sa dureze un an, este extrem de neplacuta si rareori se ajunge la o rezolvare fara interventie de afara. Cei care sunt de partea pastorului trec de la apararea opiniei originale la sustinerea acestuia, care devine din ce in ce mai dificila, deoarece oamenii incep sa paraseasca biserica, dezgustati de tot taraboiul acesta. Unii din cei care sunt de partea pastorului sovaiesc, admitand faptul ca singura modalitate de a aduce pacea ar putea fi un nou inceput si un alt pastor. Chiar si acum pastorul poate scapa nevatamat. insa nu pentru mult timp.
 
Faza a cincea: Distrugerea
Daca resemnarea sau retragerea nu au loc asa cum trebuie, conflictul ajunge la a cincea faza a unui foc de padure. Dusmanii pastorului nu se mai multumesc sa il dea afara – ei vor sa-l distruga. Cei care ajung la faza a cincea sunt fanatici. Lupta este acum un jihad. Biserica locala devine Belfast sau Palestina. La acest stadiu pastorul nu este dat afara pe usa – este impuscat in spate in fuga. Ce incendiu forestier poate aprinde o scanteie!

Care sunt lectiile pe care le invatam de aici? Daca le-ai preda studentilor de la teologie pastorala, asa cum fac eu, ce i-ai sfatui sa faca pentru a nu se arde intr-un foc ca acesta?
 

______________________________

de Keith Drury. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.