Folosirea apei

Lipsa apei prosteste

Ultimele cercetari din domeniu au aratat ca deshidratarea organismul afecteaza nu doar dimensiunea creierului, ci si procesele de gandire ale acestuia.
De fapt, doar 90 de minute de transpirat continuu pot miscora creierul la fel de mult ca un an de imbatranire. Lipsita de apa, materia cenusie a creierului este fortata sa lucreze din greu pentru a procesa aceeasi cantitate de informatie, comparative cu momentele in care organsimul beneficiaza de apa din belsug.
Pentru a ajunge la aceste informatii, cercetatorii din cadrul Institutului de Psihiatrie de la King’s College din Londra, au scanat creierele unui esantion de 30 de adolescenti, dupa ce acestia au pedalat incontinuu timp de o ora si jumatate.
Sursa: descopera.ro
 

Importanta apei in organism

Reprezentand o parte considerabila din greutatea corpului, apa este un element vital pentru organism. Daca o persoana poate trai mai multe saptamani fara hrana, fara apa nu poate rezista mai mult de doua zile. Apa joaca un rol esential in digestia alimentelor, in hidratarea corpului, in activitatea neurologica a creierului etc. Un pahar de apa consumat imediat dupa trezire ajuta la activarea organelor interne.
Iata cele mai frecvente intrebari legate de consumul de apa, pe durata unei zile:
De ce este important sa bem apa? Poate ca fiecare s-a intrebat la un moment dat, de ce auzim frecvent sintagma „este bine sa bei multa apa”. Apa este un nutrient vital, prezent in toate celulele organismului. Aceasta are proprietatea unica de solvent (de a dizolva partile solubile), transportator, termoregulator, lubrifiant, absorbant de socuri etc. Fara o anumita cantitate de apa, organismul nu poate functiona corespunzator.
Iata doar o parte dintre cele mai importante proprietati ale apei pentru organism:
•    mentine volumul sangelui si al limfei;
•    furnizeaza saliva care permite inghitirea alimentelor;
•    lubrifiaza articulatiile si ochii;
•    mentine temperatura corpului;
•    permite realizarea reactiilor chimice intre celule;
•    permite absorbtia si transportul substantelor nutritive ingerate;
•    permite activitatea neurologica a creierului;
•    asigura hidratarea pielii;
•    elimina „deseurile” rezultate in urma proceselor metabolice.
Cand trebuie sa bem apa? Nu exista o regula in literatura de specialitate care sa mentioneze momentul potrivit de a bea apa. Organismul tau este cel care iti va transmite acest mesaj, in functie de alimentele pe care le consumi sau de efortul pe care l-ai depus. Totusi, este bine sa bei apa, pe toata perioada zilei.
Exista insa pareri care sustin faptul ca iti poti imbunatati modul de functionare al organismului daca bei apa in momente cheie din zi:
•    Doua pahare de apa baute imediat dupa trezire ajuta la activarea organelor interne;
•    Un pahar de apa consumat cu 30 de minute inainte de o masa ajuta digestia;
•    Un pahar de apa consumat inainte de a face baie favorizeaza scaderea tensiunii sanguine;
•    Un pahar de apa baut inainte de culcare poate preveni un atac cerebral.
In ceea ce priveste consumul apei in timpul mesei, parerile sunt impartite: exista teorii atat pro, cat si contra acestui obicei. Exista persoane carora le este indicat sa bea apa in timpul mesei (in general, celor care sufera de constipatie), aceasta ajutand la usurarea tranzitului intestinal, favorizand digestia. Insa, se stie de asemenea ca apa dilata stomacul si taie pofta de mancare. Cei mai multi dintre specialisti sunt de parere insa ca este bine sa bei apa de fiecare data cand iti este sete!
Cata apa trebuie sa bei zilnic? Cantitatea de apa consumata este legata in mare masura de pierderile pe care organismul le suporta, in functie de mai multe criterii: greutatea corporala, temperatura de afara, activitatea fizica sustinuta, perioada de alaptare, in caz de boala etc.
In linii generale, un adult cu o greutate normala ar trebui sa bea intre 1,5 si 2,5 l de lichide repartizate pe durata intregii zile. In aceasta cantitate de lichide sunt incluse automat si supele, bauturile racoritoare sau alcoolul, fructele si legumele zemoase, ceaiurile etc.
Atentie: O cantitate exagerat de mare de apa poate dauna foarte grav organismului. Nivelul de sare din organism scade considerabil, ceea ce duce la perturbarea starii de sanatate, in special a functiilor creierului.
Sursa:  sanatate.acasa.ro
 

Șase motive pentru care e bine sa bem apă

 
Oamenii sunt 60% apă.
In urma cu doi ani, o echipa de cercetatori americani a demonstrat ca ideea conform careia o persoana trebuie sa bea opt pahare cu apa pe zi pentru a elimina toxinele si a-si mentine starea de sanatate este falsa. Ei sustineau ca nu exista nici o dovada ca persoanele sanatoase ar trage vreun beneficiu din consumul zilnic de mari cantitati de apa.
Dar nu va grabiti sa puneti deoparte paharul cu apa. Desi poate nu sunt necesare opt pahare zilnic, apa este inca un ingredient vital pentru buna functionare a organismului uman, indiferent de forma in care e consumata (apa pura, sucuri, alimente).

Sase motive sa bem apa

1. Apa ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor in organism
Corpul uman este alcatuit, in proportie de 60%, din apa, iar fluidele sunt un element esential in buna functionare a aparatului digestiv, a sistemului circulator sau in mentinerea temperaturii corporale. Creierul “comunica” rinichilor cata apa trebuie sa elimine prin urina si cata trebuie pastrata de rezerva in organism, prin glanda pituitara posterioara.
Daca organismul are o deficienta de lichide, creierul declanseaza mecanismul de sete. Atunci este cazul sa beti ceva, fie ca este vorba de apa, suc, lapte sau cafea. In orice caz, nu vorbim aici despre bauturile alcoolice. Alcoolul afecteaza comunicarea dintre rinichi si creier si duce la excretia excesiva de lichide, provocand deshidratarea.
2. Apa ajuta la mentinerea echilibrului caloric
Multa vreme, persoanele care tineau cura obisnuiau sa bea cantitati mari de apa ca strategie de slabire. Apa nu are nici un efect magic daca vreti sa scapati de kilogramele in plus, insa inlocuirea altor bauturi, bogate in calorii, cu apa, este de un real ajutor.
De asemenea, daca tineti regim, este recomandat sa consumati alimente cu continut ridicat de apa – fructe si legume – , deoarece acestea sunt mai mari ca volum si e necesar sa le mestecati mai mult. In plus, sunt asimilate mai lent de organism si dau senzatia de satietate.
3. Apa ajuta la mentinerea formei musculare
Insuficienta lichidelor provoaca deshidratarea celulara. Atunci cand celulele musculare nu au un nivel echilibrat de lichide, muschii nu pot functiona la capacitate maxima si performanta fizica scade.
Este foarte important sa beti suficiente lichide atunci cand faceti miscare fizica. American College of Sports Medicine recomanda sa beti aproximativ jumatate de litru de lichide inainte de un efort fizic sustinut de aproximativ doua ore. De asemenea, este recomandat sa beti lichide suficiente in timp ce faceti miscare pentru a inlocui fluidele eliminate prin transpiratie.
4. Apa va ajuta sa va mentineti un ten frumos si sanatos
Pielea contine o cantitate mare de apa si este o bariera protectoare impotriva eliminarii in exces de lichide. Deshidratarea face ca tenul sa para mai uscat si mai ridat, aspect care poate fi imbunatatit printr-o hidratare adecvata.
5. Apa ajuta la buna functionare a rinichilor
Rinichii fac o treaba excelenta, curatand organismul de toxine, atata timp cat consumati lichide in cantitati suficiente. Daca nu beti lichide suficiente in mod obisnuit, riscati sa va imbolnaviti de pietre la rinichi, mai ales daca locuiti in zone calde.
6. Apa ajuta la mentinerea functionarii normale a intestinelor
Hidratarea corecta stimuleaza activitatea gastrointestinala si previne constipatia. Daca nu beti suficienta apa, colonul o va extrage din scaun, astfel rezultand constipatia.

Sfaturi care va pot ajuta sa beti mai multa apa:

– Beti un pahar cu apa la fiecare masa sau gustare.
– Alegeti bauturile care va plac cel mai mult. Astfel puteti creste cantitatea de lichide pe care o consumati zilnic.
– Mancati mai multe fructe si legume. Organismul extrage aproximativ 20% din lichidele de care are nevoie din alimente.
– Nu uitati sa aveti permanent cu dvs. o sticla cu apa.
– Alegeti bauturile adecvate nevoilor dvs.: daca tineti dieta, apa sau bauturile fara calorii sunt cele mai indicate.
 

Apa te intinereste


Iata cateva sfaturi anti-imbatranire bazate pe apa:

1. Apa cu un continut mineral ridicat este mai rea pentru piele decat apa cu un continut mineral scazut. Calciul, magneziu si fierul din apa dura iti vor usca pielea, cauzand mancarimi si pori iritati.
2. Pentru a evita pielea uscata, evita dusurile fierbinti si fa-ti dusuri care sa nu dureze mai mult de 10 minute. Dusurile lungi si fierbinti ” despica” pielea si ajunge in profunzime.
3. Sa fii 1% deshidratata poate cauza o scadere semnificativa in metabolismul tau, rezultand in luarea in greutate.
4. Oamenii care beau un pahar de apa inainte de fiecare masa consuma in medie cu 75 calorii mai putin. In timpul unui an, asta inseamna 27 000 de calorii mai putin, adica 8 kilograme. Asa ca bea un pahar cu apa inainte de fiecare masa.

Apa face minuni pentru frumusetea ta

Cea mai buna metoda impotriva imbatraniri este apa. Chiar daca ai auzit asta de nenumarate ori, apa este esentiala pentru sanatatea si frumusetea ta. Daca pielea ta este terna e din cauza ca ai consumat prea mult alcool, care ti-a deshidratat pielea. Bea suficienta apa ca sa elimini efectul daunator, asigura-te ca tenul tau are resursele necesare ca sa curete toxinele.
Si laptele de soia este foarte bun pentru frumusetea si silueta ta. Acesta sporeste productia de colagen, inamicul imbatranirii pielii.

Fructele iti intineresc pielea

Daca vrei sa arati tanara, consuma cat mai multe fructe. Primul pe lista este fructul de kiwi, una dintre cele mai bogate surse de vitamina C. Un fruct contine 100% procentul de vitamina C pe care trebuie sa il consumi zilnic. Aceasta ajuta la producerea colagenului si inlaturarea toxinelor.
Avocado nu trebuie sa lipseasca din alimentatia voastra, pentru ca el este plin de vitamina A si E, bune impotriva ridurilor. O portie de fructe de padure pe zi te mentine tanara pentru ca contine antioxidanti. Cerealele pe care le consumi la micul dejun elimina toxinele din organism.
Ce alcatuieste 70-80% din suprafata planetei noastre? Apa. Ce alcatuieste 70-80% din corpul uman? Exact, apa.
Apa este cel mai important nutrient pentru organism dupa oxigen. Apa ne intinereste si transporta toate substante nutritive vitale in intreg organismul unde este nevoie. Apa preia toate resturile si deseurile pe care celulele le arunca in sistemul limfatic si le transportul afara din organism prin intermediul canalelor de eliminare.
Deci, atunci cand bem mai multa apa obtinem efectul dublu de hranire a organismul si de eliminare a tuturor rezidurilor care s-au acumulta in organism.
Creierul dumneavoastra are nevoie de apa, chiar in cantitate foarte mare. Fara apa, creierul tau va opera in conditii de uzura si oboseala. Apa este darul suprem care va ajuta sa ganditi cu claritate. In plus, apa actioneaza ca un fel de lubrifiant sanatos ajutand la umezirea tesuturilor si articulatiilor.
Cand va e sete, este indicat sa evitati apa de la robinet. Apa de la robinet este mai mult un amestec ametitor de produse chimice. Aceasta contine fluor, clor, si multe altele. Diversitatea de substante chimice din apa de robinet poate umple carti intregi – este mai mult o supa chimica. Dovezile ca fluorura este otravitoare sunt atat de coplesitoare incat se incearca sa fie interzisa in multe tari de catre grupurile de ecologisti.
Mecanismul de sete, atunci cand a fost oprit pentru o perioada prelungita este adesea confundat cu foamea. Pe masura ce bem mai multa apa mecanism de sete incepe sa revina la starea sa naturala. Nu numai ca veti incepe sa simtiti sete atunci cand aveti nevoie de apa, dar si apetitul va scadea.
Sursa: www.medikal.ro
 

Apa noastra, cea de toate zilele



Trebuie sa acoperim pierderile de apa
In viata de zi cu zi trebuie sa ne dam silinta pentru a ne garanta echilibrul hidric. Acesta presupune ca noi sa ii oferim corpului un aport suficient de apa avand in vedere ca trebuie sa acoperim pierderile de apa din timpul proceselor fiziologice. Mecanismele hormonale si setea sunt factorii care actioneaza asupra echilibrului hidric. In mod obisnuit, o persoana adulta metabolizeaza 2,5 – 3 litri de apa pe zi.

Persoanele obeze au mai putina apa

Procentul de apa din organismul nostru difera de la o persoana la alta in functie de varsta, sex, cat si de grasimea acumulata! La nastere avem cel mai mare procent de apa, iar odata cu inaintarea in varsta el scade. Persoanele care au multa grasime, au mai putina apa. De exemplu, 70 % din masa corporala a unui adult slab, fara probleme de greutate, este apa. In schimb, in cazul persoanelor obeze apa exista numai in procent de 40 pana la 50 %, potrivit ‘Ghidului alimentatiei sanatoase’ realizat de Societatea de Nutritie si sustinut de Danone Nutriday.

Sursele noastre de apa

Putem sa ne asiguram aportul de apa de care avem nevoie fie din lichide, fie din alimente. Apa este absorbita in cantitate foarte mica in stomac, absorbtia maxima are loc in intestin. Evident, principalul lichid pe care e necesar sa il consumam este apa. Apoi urmeaza ceaiurile si alte lichide. De obicei, apa provenita din lichidele consumate trebuie sa insumeze circa un litru si jumatate intr-o zi. Ghidul alimentatiei spune ca apa pe care o asimilam din alimente (legume, fructe, mancare gatita – ciorba, supa, etc) ar trebui sa fie intre 700 ml si un litru in 24 de ore. Mai exista si apa care se produce in organism, adica cea care rezulta din procesele de oxidare, circa 200 – 300 ml.

Cata apa trebuie sa bem pe zi: 35 ml X numar kilograme

In 24 de ore organismul nostru are nevoie de cel putin 8 pahare si cum noaptea nu stam sa bem apa, asta inseamna ca in timpul zilei e necesar sa bem macar doi litri de apa (daca se poate plata). In mod normal pentru a sti cata apa trebuie sa consume un adult se urmeaza regula de 35 ml per kilogram. Asadar, o persoana cu o greutate de 70 de kg (inmultit cu 35 = 2.450) va bea doi litri si jumatate de apa pe zi. Cu cat ai mai multe kilograme, cu atat trebuie sa bei mai mult. La copii se aplica alta regula, de 50 ml per kilogram.

Functiile apei in organism

‘Ghidului alimentatiei sanatoase’ realizat de Societatea de Nutritie ne explica si de ce avem nevoie de atata apa: deoarece ea indeplineste numeroase functii ale organismului. Apa are diverse roluri in circuitul ei si in procesele la care participa, asa ca ea ne este necesara:

1) Pentru transport

Apa circula in organism prin sange, fluide tisulare, secretii si transporta nutrienti, produsi de secretie, metaboliti si alte materiale necesare tesuturilor.

2) Ca solvent

Apa este solventul lichid in cadrul tuturor proceselor chimice ale organismului.

3) Pentru mentinerea temperaturii

Apa ajuta la mentinerea temperaturii corpului. Daca o persoana are febra, prin circulatie apa scade temperatura corpului. Iar cand este foarte cald afara, prin transpiratie se reduce temperatura de la suprafata corpului.

4) Pentru mentinerea formei si structurii corporale

Apa asigura saturarea tesuturilor, gradul de rigiditate al celulelor si astfel este un determinant al formei corporale.
5) Ca lubrifiant
Apa are si functie de lubrifiant pentru structurile care asigura mobilitatea corpului, precum sunt fluidele din articulatii.

Caile de eliminare ale apei

Apa se elimina din organism pe mai multe cai. Principala si cea mai cunoscuta este urina, mai precis rinichii. Daca acestia functioneaza corect, intr-o zi se poate elimina prin urina un litru de apa sau chiar mai mult. Apa se elimina si prin scaune, adica prin intestin. In mod normal, nu se pierde mai mult de 200 ml zilnic. De asemenea, prin piele se mai pierde cam 300 ml de apa pe zi atunci cand traspiram. Daca este cald (fie ca e vara, fie ca lucram intr-un mediu cu temperaturi ridicate) si transpiram abundent, se pierde si mai mult, la fel si in cazul in care facem sport sau depunem efort fizic. Apa se pierde si prin plamani, adica prin respiratie, cam 350 ml pe zi. Iar cand este frig afara, se poate elimina prin respiratie si mai multa apa. O atentie deosebita trebuie sa o acorde femeile gravide sau care alapteaza, copiii si persoanele in varsta. Ei au un risc mai mare de deshidratare si, prin urmare, au nevoie de un aport de apa marit. La fel se intampla si in cazul persoanelor bolnave.
Nu uita sa-ti faci un obicei din a bea cate 2 – 2,5 litri de apa pe zi! Corpul tau are nevoie! Si cand te mai simti obosit, sa te gandesti daca ai baut suficienta apa in acea zi. Ar putea fi una dintre cauze.
Sursa: www.121.ro
 

Apa

Stie cineva care este unul dintre cele mai importante, dar în acelasi timp si cele mai elementare lucruri pe care noi de multe ori îl percepem ca de la sine înteles? Sa va dau o idee…pâna când se pot realiza chiar si operatii cu ajutorul ei… Apa, este acest element fara de care nu putem trai, si la care din nefericire ne gândim destul de rar.
Ne putem considera fericiti pt. ca traim într-o tara în care acest privilegiu deosebit nu ne lipseste. Dar este uimitor când ne gândim ca ceva atât de fin si alinator ca apa, se poate transforma într-un jet atât de puternic, încât sa poata taia beton si da…. chiar carne vie.
Cu toate ca exista multe posibilitati de a opera, de ex. cu laser, scalpel, etc., se pare ca apa este în ziua de azi speranta de viitor a chirugilor si a oamenilor de stiinta, pt. faptul ca doar ea este capabila sa pastreze intacta reteaua vaselor de sânge si a nervilor, atunci cînd se îndeparteaza tesuturile bolnave în timpul unei interventii chirurgicale.
De asemenea în cadrul acestor operatii cu jet de apa, pierderea de sânge este redusa, pacientul se vindeca mai rapid si are mai putine dureri post operatorii. Dar acesta este doar începutul…
Apa este cunoscuta pt. proprietatile sale vindecatoare si în multe alte domenii ale sanatatii. Ea poate fi de ajutor în prevenirea anumitor feluri de cancer, în scaderea riscului de formare a pietrelor la rinichi, în lupta împotriva obezitatii si chiar în îmbunatatirea memoriei.
Apa, este de asemenea cel mai important agent de purificare al corpului uman. Ea dilueaza si elimina toxinele din corp, via piele si rinichi, ajutând astfel la curatirea acestuia. Apa regleaza temperatura corpului si transporta oxigenul si substantele nutritive tuturor celulelor corpului prin intermediul sângelui care contine 92% apa.
Privind apa ca un medicament fara efecte secundare, care sta la îndemâna oricui, sa analizam câteva domenii în care ea poate vindeca omul de rând.
1. Apa ajuta la vindecarea aciditatii gastrice (arsurile).
Arsurile sunt un semn al faptului ca partea superioara a aparatului digestiv este în criza. Unii oameni recurg imediat la folosirea medicamentelor pt. a elimina durerile produse de aceste arsuri; daca aceasta este metoda pe care o folosim, nu facem nimic altceva decît sa dezhidratam organismul deschizând calea pentru diferite alte boli: cancer la aparatul digestiv, la ficat, la pancreas, sau alte boli ale stomacului.
2. Apa previne si ajuta la vindecarea artritei.Artrita este de asemenea un semn al crizei de apa, de data aceasta localizata în încheieturi.
Aceasta poate afecta atât pe tineri, cat si pe cei mai în vârsta si poate fi prevenita prin consumarea zilnica a unei cantitati suficiente de apa.
3. Apa previne si amelioreaza durerea de spate.
Durerea de spate localizata în regiunea lombara a coloanei vertebrale poate de asemenea fi un semn al lipsei de fluid între discurile acesteia (aceste spatii pline cu fluid sunt de fapt pernutele ce sprijina greutatea întregului corp). Aceast neajuns trebuie tratat de asemenea printr-un consum adecvat de apa. Daca organismul nu este rehidratat si durerea este ignorata, (sau tratata numai cu medicamente) aceasta poate duce la degenerarea totala a celulelor cartilaginoase din încheieturi, conducând la instalarea a tot felul de diformitati ale coloanei vertebrale (osteoartrita).
4. Apa previne anghina pectorala.Durerea de inima poate fi de asemenea un semn al lipsei de apa necesitând astfel un consum ridicat al acesteia pentru ameliorarea simptomelor.
5. Apa previne si amelioreaza durerile de cap(migrenele).Stiati ca migrenele semnalizeaza nevoia de apa a creierului si a ochilor? Creierul contine 75% apa, si dezhidratarea chiar si moderata fiind, cauzeaza dureri de cap si ameteli. Aceasta stare dispare printr-un consum satisfacator de apa. Lipsa acesteia poate fi de asemenea cauza inflamarii fundului ochiului, ducând în cele din urma la orbire, daca starea nu este corectata.
6. Apa previne si ajuta la videcarea colitei.Durerea provocata de colita semnalizeaza lipsa apei din intestinul gros. Constiparea este rezultatul contractarii intestinului gros pt. a extrage chiar si ultima picatura de apa din materiile fecale, rezultând într-o lipsa de apa necesara pentru ca lubricarea si extractia de nutriente sa aiba loc. Ignorarea acestor semne duce la instalarea constiparii cronice, a polipilor, la dezvoltarea hemoroizilor, si la un risc ridicat al cancerului de colon.
7. Apa previne hipertensiunea.
Hipertensiunea este o stare de adaptare a corpului la o lipsa aproape totala de apa în vasele de sânge care este absolut vitala ca sa poata fi difuzata celulelor. Pentru aceasta difuzie (pomparea sângelui în celulele vitale prin peretii vaselor), este nevoie de presiune,deci implicit de o cantitate mai mare de fluid; lipsa acestuia împinge corpul la recompensare pe alte cai, rezultând în hipertensiune.
Prin administrarea unei cantitati suficiente de apa, corpul va ajunge la starea de echilibru dorita si tensiunea arteriala va reveni la parametrii normali. A nu admite ca hipertensiunea este unul din indicatoarele de dezhidratare ale organismului, si încercand sa compensam prin administrarea diureticelor (care absorb si ultimele reserve de apa), în timp, se ajunge la blocaje de cholesterol pe peretii arteriali ai inimii si ai creierului; aceasta implicit va conduce la infarctul de miocard, la accidentele cerebrale vasculare, la bolile de rinichi, si la boli neurologice (Alzheimer’s).
8. Apa este un factor favorizant in prevenirea diabetului de tip II .
Aparitia diabetului de dupa 40 de ani este un alt indicator al dezhidratarii organismului. Pentru a beneficia de o cantitate suficienta de apa în sistemul circulator si mai ales pentru nevoile creierului, eliberarea insulinei este împiedicata, stopând astfel ca aceasta sa împinga apa în toate celulele organismului. În diabet, numai unele celule primesc cantitatea suficienta de apa pentru supravietuire. Administrarea unei cantitati suficiente de apa poate reversa boala în fazele incipiente. Daca aceasta nevoie de apa nu este recunoscuta, o deteriorare masiva a vaselor de sânge poate avea loc cu timpul conducând la tulburari de vedere, chiar orbire, pierderea simtului în extremitati, gangrene, amputari.
9. Apa ajuta la reducerea colesterolului.Nivelul crescut de colesterol este un alt indicator al efortului produs de organism de a compensa lipsa de apa. Colesterolul este un material cleios care este depozitat în locurile libere dintre membranele celulelor tocmai pentru a le proteja de a-si pierde continutul vital de apa atunci când vin în contact cu sângele din vecinatate, care din punct de vedere osmotic este mai puternic.
10. Apa poate preveni si ameliora astmul.Organismul care sufera de astm poate de asemenea beneficia de consumarea unei cantitati adecvate de apa. Aceasta va ajuta la umezirea aerului pe care îl inspiram si implicit la lubrificarea componentelor aparatului respirator.
11. Apa ajuta in situatii de depresie, a sindromului de oboseala cronica, a sclerozei în placi, a distrofiei musculare si a multor altor neajunsuri sau chiar boli la care este expus organismul omenesc.
Apa de asemenea are un efect linistitor si calmant asupra sistemului nervos…Atunci când esti agitat, deprimat, suparat încearca sa asculti, sau sa privesti o cascada, sau un lac, sau niste valuri spargându-se linistit… Pierzându-ti privirea deasupra apei, nu ai senzatia ca observi un nou orizont?
Macar pentru aceste motive, si nu numai, ar trebui sa fim foarte atenti cu apa si de asemenea sa fim multumitori pentru acest privilegiu care ne este dat si de care altii nu pot beneficia.
Stiati ca…..
• Consumul de apa al unei toalete obisnuite poate fi între 19 si 27 litri pentru fiecare uz?
• Consumul de apa al unui dus este de 19 litri de apa pe minut?
• Consumul de apa pentru spalarea mâinilor sau a dintilor este de 11 litri de apa?
• Consumul de apa al unei masini de spalat vase este de 57 litri pe ciclu?
• Consumul de apa al unei masini de spalat rufe este de 170 litri la un ciclu?
• Consumul de apa al unei îmbaieri este de 136 litri?
• Fiecare persoana foloseste cca. 475 de litri de apa pe zi?
• Scurtarea timpului de dus cu un minut poate economisi cca. 1,653 de litri de apa pe luna?
• Picurarea de 60 de ori pe minut a unui robinet poate irosi peste 11 litri de apa pe zi, 4,643 pe an?
Gânditi-va la aceste fapte atunci cînd sunteti tentati sa lasati apa sa curga fara motiv! Gânditi-va, ca multora le lipseste apa ca materie vitala pentru a supravietui; multi duc lipsa de apa curata de baut…
Un om poate trai mai mult de o luna fara mâncare, dar nu mai mult de o saptamâna fara apa.
Cynthia Rezban si Odette Isaila
Sursa: www.crestin.org