Fumatul

Sapte pasi in invingerea fumatului
1. Recunoaste ca fumatul este un pacat impotriva corpului tau si impotriva Dumnezeului tau.
„Va indemn dar, fratilor, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca.” (Rom. 12:1)
„Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul vostru. Voi nu sunteti ai vostri. Ati fost cumparati cu un pret.” (1 Cor. 6:19,20).
2. Recunoaste-ti slabiciunea si neputinta de a renunta singur la fumat. Asemenea femeii care avea „o scurgere de sange”, poate ca si tu ai cautat multi ani ajutor si nu ai gasit. Sau, poate ca asemenea ologului de la scaldatoarea Betesda, bolnav de 38 de ani, ai incercat cu disperare sa abandonezi fumatul (vezi Ioan 5:5-8). Admite ca esti slab. Recunoaste ca nu poti birui de unul singur. „Despartiti de Mine, nu puteti face nimic.” (Ioan 15:5).
3. Accepta prin credinta ca, desi tu esti slab, El este puternic. Cu toate ca tu nu poti, El este atotputernic. Atunci cand alegem sa ne predam vointa noastra slaba si sovaitoare vointei Sale atotputernice, toata puterea Universului este la dispozitia noastra. (Fil. 4:13; 1 Ioan 5:14,15)
4. Preda-te pe tine si toate tigarile tale lui Dumnezeu (Iosua 24:15; 2 Cor. 6:2).
5. Crede ca biruinta este a ta acum si multumeste-I chiar acum lui Dumnezeu pentru ca ti-a dat biruinta asupra fumatului (1 Cor. 15:57; Mat. 7:7; 1 Ioan 5:4).
Este posibil sa ai o pofta nesatioasa de a fuma, o dependenta de tutun, ca urmare a efectului fiziologic al nicotinei depozitate in sistemul celular. Dar nu trebuie sa mai fumezi. Fumatul este o alegere. Exista o deosebire intre pofta si biruinta. Biruinta este a ta prin credinta in Isus.
6. Distruge toate rezervele de tutun pe care le ai. Arunca-le! Nu lasa nimic in jurul tau. Supune-te lui Dumnezeu si impotriveste-te diavolului (Iacov 4:7,8).
7. Crede ca biruinta este acum a ta. Pentru a mentine biruinta multumeste-I lui Dumnezeu pentru ea! Adu-I lauda pentru ca este eliberat si urmeaza indrumarile enumerate mai jos pentru a putea elimina toata nicotina din corpul tau.
– Atunci cand simti pofta de a fuma, trage adanc aer in piept, de mai multe ori, pana cand pofta dispare.
– Bea 10-12 pahare de apa pe zi, timp de cinci zile.
– Inainte de a merge la culcare, fa o baie calda (nu fierbinte), relaxanta.
– Programaza-ti sa dormi cel putin opt ore pe noapte.
– Evita total cafeaua si alcoolul.
– Fa in fiecare zi doua plimbari pe jos, fiecare de cate 30 de minute.
Lauda mereu pe Dumnezeu pentru ca puterea Sa este mai mare decat cea a tutunului (1 Ioan 4:4).
 

Fumatul omoara cate un roman la fiecare 15 minute 

La fiecare 15 minute un român este răpus de tutun, în timp ce incidența cancerului determinat de fumat crește la cote îngrijorătoare. Conform statisticilor oferite de Societatea Română de Pneumologie, 70% dintre persoanele care decedează din cauza fumatului au vârste cuprinse între 35-69 de ani.
Aproximativ 33.000 de decese au loc anual în România din pricina fumatului, indică Eurobarometrul Comisiei Europene. Conform aceluiași raport s-a constatat că în România 37,6% dintre bărbați fumează față de doar 12,5% femei. Peste 90 de persoane mor zilnic în România, din pricina fumatului, față de media zilnică de numai 10 persoane care mor în accidente rutiere.
„În România incidența cancerului cauzat de fumat crește îngrijorător”, afirmă vicepreședintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Miron Bogdan. Problema principală este aceea că mulți fumători au fost învinși în faza primei renunțări la fumat. „În lipsa unui sprijin medical de specialitate, ei se reapucă, pierzându-și total încrederea că vor reuși vreodată să renunțe la această dependență”, constată prof. dr. Bogdan.
Mai mult decât un viciu, fumatul este o boală, consideră Miron Bogdan: „fumatul nu înseamnă doar o dependență psiho-comportamentală, ci și una biologică, din cauza căreia persoana se simte depășită în lupta cu renunțarea. De cele mai multe ori, cedează în fața acestei boli.”
În Europa 15% dintre decese sunt cauzate de fumat. În lume, 70% dintre decesele de cancer la bărbați sunt determinate de fumat. Fumatul pasiv are, la rândul lui, la nivel mondial, un aport de un deces din opt, cu aproximativ 600.000 de victime anual. Din nefericire, 31% dintre decesele cauzate de fumatul pasiv survin la copii.
Media la nivel global este de un deces din pricina fumatului la fiecare 8 secunde. Anual, fumatul ucide peste cinci milioane de locuitori ai planetei, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. Cu o tendință ascendentă, conform statisticilor și studiilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, în secolul 21 vor muri aproximativ un miliard de oameni din cauza bolilor provocate de tutun.
Sursa: semneletimpului.ro
 
Politica ultimului fum
Un eurobarometru publicat săptămâna aceasta de Comisia Europeană, realizat în contextul datei de 31 mai, declarată „Ziua mondială fără tutun”, arată că unul din trei români fumează, iar 57% dintre cei care au renunţat s-au reapucat. Majoritatea celor care fumează s-au apucat din clasele primare. Influenta grupului sau teribilismul caractersitic vârstei adolescentei, reprezintă cauzele primare ale dependetei de tutun. Celebrul aforism al lui Mark Twain este desprins din propria-i luptă cu această adictie: ’’De o sută de ori m-am lăsat de fumat’’. Sper ca următoarele date să facă asupra dvs. o impresie adâncă, însă nu sunt sigur dacă veti privi tigara cu atât de multă indignare ca să vă determine să aruncati razgâiata.
Fumul de tutun contine aproximativ 4.700 de substante chimice, dintre care aproximativ 60 sint cunoscute ca fiind cancerigene.  Fumul de tigarete este responsabil in proportie de peste 85% de cancerele pulmonare, ale cavitatii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, cavitatii uterine,  rinichiului, ureterului, vezicii urinare si colonului, provocind si leucemie. Acesta determina si cresterea riscului bolilor cardio-vasculare (inclusiv al accidentelor vasculare cerebrale), al mortii subite, al stopului cardiac, bolilor vasculare periferice si anevrismului aortic“.
„Cianurile reprezinta unul dintre produsele toxice existente in fumul de tigarete, pe care fumatorii il inhaleaza cu fiecare fum. Acestea au fost utilizate cu scop genocid in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Mai continuăm? Credeti că e suficient?
Nicotina este un alcaloid prezent in fumul de tigara, care determina dependenta fizica si psihica la fumatori. Tarul (gudronul) este un lichid gros, maroniu, care se condenseaza din fumul de tigara si irita caile respiratorii si mucoasa gastrica, favorizind neoplasmul pulmonar si ulcerul gastric.
Sunt constient că ati mai auzit astfel de statistici, tigara pozând la fel de nevinovată încât nu poti sa fii atât de nepoliticos cu ea si s-o lasi orfană. ‘‘E ultimul fum’’ mărturisesc cei mai multi toxicodependenti. Există multi psihoterapeuti profesionisti care pot ‘‘cuminti’’ păcătosi de genul acesta. Terapia AA (Asociati ‘‘Alcoolicilor Anonimi’’) include în cel putin 6 dintre cei 12 pasi invocarea ajutorului Marelui Pesihoterapeut, Dumnezeu. Fără interventia uimitoare a lui Dumnezeu, vei continua să te înseli singur: ‘‘Oricum din ceva trebuie să mor; Bunicul a trăit 90 de ani chiar dacă a fost un fumător înrăit etc’’, uitând că ultimul fum nu este totul.
Guma de mestecat, dulciurile, bomboanele mentolate, ţigările medicinale şi pastilele intră, toate, în categoria substituentilor (înlocuitorilor). Nu folosi niciunul. Îţi va fi mai greu, nu mai uşor.  Multi dintre acesti substituenti contin nicotină, de aceea există multi dependenti de gumă, tigări medicinale, sau chiar de tutun si substituenti în acelasi timp. Tutunul are un singur antidot: vointa ta în mâna vointei divine. Încearcă! Altfel, tutunul te va fuma până la ultima suflare!
Daniel Nitulescu