Fumatul si etica

Fumatul si etica

 
Fumatul este singura mare cauza de deces din lume, care poate fi prevenita.Exista un concept etic universal, conform caruia este mai bine sa previi, decat sa tratezi.
Cand se discuta despre fumat, multe tari sunt confruntate cu un paradox etic: in timp ce multi ani de cercetari au facut de necontestat realitatea riscurilor pentru sanatate, pe care le implica fumatul, industria tutunului este înca infloritoare, sprijinita tacit sau chiar in mod evident de catre guvern. Implicatiile etice sunt chiar si mai grave, prin descoperirile alarmante despre decese si riscurile pentru sanatate, pe care le implica fumatul pasiv.
O problema serioasa de etica internationala este exportul de tigari in tarile in curs de dezvoltare, mai ales exportul de tigari cu o concentratie mai mare de substante letale, decat cea admisa in alte parti.
De mai bine de un secol, Biserica Adventista de Ziua a Saptea si-a avertizat tineretul si pe oameni in general, cu privire la dependenta si riscurile pentru sanatate, pe care le implica fumatul. Tigarile sunt un risc pentru sanatate in intreaga lume, din cauza dependentei pe care o produc, unita cu aviditatea economica a industriei tutunului si proiectele de marketing public. Adventistii de Ziua a Saptea cred ca etica prevenirii impune o politica publica prin care sa se reduca riscurile fumatului, politica ce ar putea fi exprimata prin:
1. Interzicerea constanta a reclamelor la tigari.
2. Reglementari de protectie a copiilor si tinerilor, care sunt tinta industriei tutunului.
3. Legi stricte care sa interzica fumatul in locurile publice.
4. Folosirea mai perseverenta si mai sistematica a mass-mediei in scopul educarii tinerilor cu privire la riscurile fumatului.
5. Cresterea substantiala a taxelor pentru tigari.
6. Reglementari care sa impuna industriei tutunului plata pentru cheltuielile de sanatate, care sunt asociate cu folosirea produselor.
ADOPTAREA UNOR ASTFEL DE POLITICI VA SALVA MILIOANE DE VIETI IN FIECARE AN.
Aceasta declaratie a fost aprobata si votata de catre Comitetul Administrativ al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea ( ADCOM ), si autorizata de Biroul Presedintelui, Robert Folkenberg, la sesiunea Comitetului Anual desfasurat la San Jose, Costa Rica, in perioada 1-10 octombrie 1996.
Sursa: www.adventist.ro