Fumatul si tutunul

Fumatul si tutunul

 
De peste un secol, Biserica Adventista de Ziua a Saptea si-a avertizat tineretul si pe oameni in general, cu privire la dependenta si riscurile pentru sanatate, pe care le implica fumatul.
Fumatul este singura mare cauza de deces din lume, care poate fi prevenita. Unul dintre cele mai clare concepte etice din aproape toate societatile, arata ca este mai bine sa previi, decat sa tratezi. Cand se discuta despre fumat, multe tari sunt confruntate cu un paradox etic: in timp ce multi ani de cercetari au facut de necontestat realitatea riscurilor pentru sanatate, pe care le implica fumatul, industria tutunului este înca infloritoare, sprijinita tacit sau chiar in mod evident de catre guvern.
Implicatiile etice ale fumatului sunt chiar si mai grave, prin descoperirile alarmante despre decese si riscurile pentru sanatate, pe care le implica fumatul pasiv.
Noi credem ca in fiecare tara, etica prevenirii implica o interzicere constanta pentru toate reclamele la tigari, legi stricte, care sa interzica fumatul in locurile publice, o educatie publica mai perseverenta si mai sistematica si cresterea substantiala a taxelor pentru tigari. Aceste masuri vor salva milioane de vieti in fiecare an.
Aceasta declaratie a fost aprobata si votata de catre Comitetul Administrativ al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea ( ADCOM ) si autorizata de Biroul Presedintelui, Robert Folkenberg, la sesiunea Conferintei Generale desfasurata la Utrecht, Olanda, in perioada 29 iunie – 8 iulie 1995.
Sursa: www.adventist.ro